VilaWeb.cat
Eleccions catalanes o a Múrcia?
aixotoca-edu | enllaç permanent | dijous, 19 d'octubre de 2006 | 00:20h

Aquesta és la història d’una noia barcelonina (li direm CATalina), que viu a prop de l’Hospital Clínic i que la setmana passada va agafar el metro per anar a la Vila Olímpica. La CATalina, que li agrada la política i és una fan de Polònia (Tv3), va fixar-se que les andanes estaven plenes ja de cartells electorals.

La CATalina va recórrer vàries estacions i, durant el viatge, va trobar quatre cartells on la Generalitat incitava a la participació amb l’eslògan: “Te toca a ti”. La CATalina, perplexa, no entenia res. Potser s’havia equivocat de tren i havia agafat el que anava a Múrcia (què hermosa és!). Deia tonteries per defugir de la realitat: el govern no utilitzava la llengua pròpia del país per dirigir-se als ciutadans.

En el transcurs del trajecte, la CATalina anava rumiant:  “Catalunya té una llengua pròpia, que ara només un 50% la considera seva. Que s’ha de protegir, que si ningú ho fa amb el temps pot arribar a desaparèixer (com passa ja en alguns indrets dels Països Catalans). I si el propi govern del país no la defensa, qui se n’encarregarà?”.

Mentre tots els viatgers no treien l’ull de sobre a una bossa de plàstic, que algú havia abandonat en un vagó (sort que no hi era l’Acebes!), la CATalina seguia pensant: “Hi ha estudis que demostren que un 95% de la gent que viu a Catalunya entén el català. Que ningú, amb dos dits de seny, es podrà sentir discriminat al veure que l’administració se’t dirigeix amb la llengua del país. I que si volen fer servir altres llengües, endavant! Però que no discriminin els que tampoc saben l'espanyol. Que facin els cartells en anglès, en francès, en àrab... ”.

Segur que la CATalina sap que també hi ha cartells electorals en català, segur que el bipartit (PSC-ICV) ha decidit fer 50% en català, 50% en espanyol. Però ella els vol tots en la llengua que dona el nom del país on viu. Perquè creu que els catalanoparlants ja estan prou discriminats: “Hòstia, només cal fixar-se en els mitjans de comunicació. Quantes emissores de ràdio, cadenes de televisió i diaris utilitzen el català en proporció a l’espanyol? Val més no contar-ho...”, pensa quan està baixant del vagó i veu un altre cop el torrecollons “Te toca a ti”.

Quan arriba a casa, la CATalina explica als seus pares (convergents de tota la vida) el què ha vist. I els comenta: "¿Qui us assegura que l’Artur Mas defensarà la llengua si després pacta amb el PP? Un notari?”.

www.aixotoca.com


Nom:
Plana web:
Adreça electrónica:
Codi de comprovació:
Guess the letters and numbers
(passphrase riddle)
--
'S' +3 letters
&
'I' +1 letters;
1 chars before small F
,
-w-
;
small 'V' +1 letters,
Aquest codi permet comprovar que l'usuari no és una máquina. Reescriu-lo abans d'enviar el comentari.
Títol:
Comentari:

Accés de l'autor

Nom d'usuari
Clau
Recorda'm

Últims 30 canvis

Arxiu

« Octubre 2006 »
dl dt dc dj dv ds dg
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
MÉSVilaWeb és una producció de Partal, Maresma & Associats