Història, organització, seusWebs territorialsLlibres, conferències, articlesUnió a les Institucions
Una aproximació a la història d'UnióHistòria, organització, seus

  Actualitat \ Notícies


CiU pren el compromís insubornable perquè les Terres de l’Ebre siguin vegueria i aquesta sigui, a més, una circumscripció electoral
20/10/2006

El dirigent nacionalista assegura des de Tortosa que “hem adquirit un altre compromís: que la llei electoral que es faci per a Catalunya ha de ser una llei electoral que doni, almenys, un diputat per comarca”. Duran també ha destacat que “el PP també desitja que continuï el tripartit perquè és una mina d’or que els ajuda a erosionar el PSOE i apropar-se a la Moncloa”
Àudio Duran

El secretari general de la federació de CiU, Josep A. Duran i Lleida, ha manifestat avui des de Tortosa, després d’haver-se reunit amb la junta de la Cambra de Comerç i de l’Associació Empresarial de les Comarques de l’Ebre (AECE), que “CiU pren el compromís insubornable perquè les Terres de l’Ebre siguin vegueria, no només a efectes polítics i administratius, sinó que aquesta vegueria sigui una circumscripció electoral”. A més, ha afegit que “hem adquirit, a més, un altre compromís: que la llei electoral que es faci per a Catalunya ha de ser una llei electoral que doni, almenys, un diputat per comarca, per tant, que sigui l’antítesi del projecte de llei electoral socialista que comportava una pèrdua en nombre de diputats i, per tant, de representació de les terres gironines, de Ponent i de Tarragona, i comportaria un perjudici claríssim per a les Terres de l’Ebre i una pèrdua de representació parlamentària”.

Em comprometo a presentar les esmenes d’infraestructures que m’ha entregat la Cambra

Duran ha explicat també que la Cambra ha presentat una seguit de demandes en matèria d’inversió pública, “algunes depenen del futur govern de Catalunya, d’altres depenen de l’Estat, i estem en el moment en què la tramitació dels PGE i, per tant, la presentació d’esmenes ens permet poder defensar les posicions de la cambra”. I ha explicat que “m’han entregat unes propostes d’esmenes particularitzades als pressupostos generals de l’Estat, em comprometo a presentar aquestes esmenes i a defensar-les” afegint que “esperant que hi hagi un pacte en els pressupostos en el punt d’infraestructures em comprometo a situar les Terres de l’Ebre com a una prioritat i no quedin marginades de la inversió que es pugui fer a altres indrets de Catalunya”.

El secretari general de CiU ha subratllat que “CiU també ha pres el compromís de millorar la sanitat en aquest indret. I aquesta millora no només vol dir atenció sanitària, gent gran, malalts, etc. Necessitem que a Tortosa hi hagi una sanitat suficient”.

D’altra banda, també han tractat altres temes prioritaris com “la navegabilitat del riu, la inversió en el Delta de l’Ebre. Hem de destacar que en els pressupostos de 2004 hi havia una previsió de 22 milions de despesa pel Pla del Delta de l’Ebre, aquesta previsió, amb el govern socialista ha decaigut, no s’han gastat ni un euro. CiU té la intenció de recuperar aquesta inversió en el que fa referència a la protecció del Delta de l’Ebre”.

Restablirem les relacions amb Espanya que ha deteriorat el tripartit el PP espanyol

El dirigent nacionalista ha citat que una altra prioritat de CiU és “restablir una bona relació amb València i amb Aragó, i amb la resta de l’Estat. Dic això, perquè hi ha gent que s’ha queixat que el nivell de venda dels seus productes ha disminuït a conseqüència del soroll que ha fet el govern del tripartit, moltes paraules però no pas fets. Manca d’eficàcia en la gestió que ha fet que avui a Espanya les relacions amb Catalunya siguin pitjors que mai. Maragall n’és el responsable, però al seu costat s’hi ha d’afegir ERC. I sense oblidar-nos, malgrat que van en un cistell a part, del PP, que ha tingut una gravíssima responsabilitat al pretendre confrontar la resta de l’Estat amb Catalunya. Són responsabilitats a nivell diferent, òbviament, però entre uns i altres, el PP a nivell de Madrid, el president de la Generalitat i ERC, són els màxims responsables que avui tinguem la situació que tenim”.

Duran i Lleida ha traslladat també el missatge que “aquí tothom dóna per fet que CiU guanyarà les eleccions però això no està tant clar. Hem de seguir treballant, amb modèstia, amb humilitat, fins al darrer dia, fins l’1 de novembre. Però hi ha una altra cosa, també: una cosa és guanyar i l’altra és governar. Han de saber que si la diferència no és contundent qui governarà serà el tripartit, perquè tornaran a reeditar el tripartit. Necessitem guanyar el dia 1 però àmpliament. Tinguin clar que el dia 1 es presenten molts candidats: Mas, Montilla, Carod, Piqué, Saura, i molts altres; però a partir del dia 1 només hi haurà dues possibilitats: o bé Mas és president o bé en Montilla”.

El PP desitja que continuï el tripartit perquè és una mina d’or

I en aquest sentit, ha destacat que “el PP també desitja que continuï el tripartit, i no enganyo ningú dient això, perquè l’objectiu principal del PP és que com saben que no poden governar la Generalitat, els hi va molt bé, perquè és una mina d’or, que el tripartit continuï governant a Catalunya. És una mina d’or per Rajoy, per Zaplana, per Acebes, i per tot el PP a nivell espanyol perquè és la manera d’erosionar el PSOE i intentar arribar a la Moncloa”. I ha recordat que per això “també intenten agredir, políticament, CiU”.