VilaWeb.cat
peremerono | dimecres, 1 de novembre de 2006 | 10:23h

no ho sé vosaltres, però jo percebo, ben clarament, una poderosa mobilització prelectoral –ja veurem avui- de l’electorat nacionalista. especialment de la gent de CiU, també, prou menys, d’ERC. sorpreses, avui?, home, crec, honestament, que guanyarà, i per diferència, Convergència. i que el PSOE baixarà tant en vots com en escons. amb minva considerable, d’aquest partit, a comarques i als barris de classe mitjana, patint fuites d’aquest segment social que li havia fet costat. en resum: victòria esclatant, diria, de Convergència, i reculada clara i neta dels socialistes. quant a Esquerra, baixarà, també. una davallada que es veurà compensada per l’afluència de nous votants, bona part dels quals, crec que li faran costat. qui governarà? els vencedors, cas que el tripartit no sigui majoritari, faran mans i mànigues per governar en solitari, tot posant les bases, en la propera legislatura, d’un regnat amb majoria absoluta. en referència al vot de les noves catalanes i catalans, aquells que decideixen comparèixer als col·legis electorals no en tinc pas cap dubte que votaran PSOE.

peremerono | dimarts, 31 d'octubre de 2006 | 08:13h

Mil nou-cents seixanta set. L’enviada especial de l’agència France Presse Oriana Fallacci, cobreix al llarg de gairebé un any un dels moments culminants de la guerra del Vietnam. Voltant i tornant a voltar per tot arreu: les ciutats, les viles, la pagesia. I enraonant amb una samfaina de persones: polítics, militars, camperols, presoners del Vietcong –la guerrilla comunista triomfant-. Fins i tot té accés a diaris i documentació privada de soldats i presoners.

Valenta, coherent, de les que no afluixa, l’Oriana ens reporta, en una prosa senzilla, eficaç, de gruix, la guerra intramurs. Tot plegat amanit, a més, amb comentaris sobre el conflicte i els seus protagonistes. I talment com si es tractés d’un dietari.

La collita és un fabulós document-testimoni que dóna fe, un cop més, de la talla literària i periodística de la reportera italiana traspassada fa poc més d’un mes. Un treball que ningú que vulgui capbussar-se en aquell conflicte no pot pas negligir.

Només els més grans fan llibres tan reeixits.

... Un giorno mi chiedesti cos’è la vita: vuoi ancora saperlo?

  • Sì, la vita, cos’è?

  • È una cosa da riempire bene, senza perdere tempo. Anche se a riempierla bene si rompe.

  • È quando è rotta?

  • Non serve più a niente. Niente e così sia. 

- Niente e così sia. Oriana Fallacci. Edita Bur. 12a edició. 354 planes. 7 euros. Milano. 2004.

peremerono | dilluns, 30 d'octubre de 2006 | 16:56h

Nova victòria del líder metal·lúrgic, ara en segona volta, per a les eleccions de la presidència del Brasil. La forta mobilització de l’esquerra d’esquerres, la que en primer torn, ben decebuda i amb 18 milions de vots, li negà el sufragi, n’ha possibilitat el triomf front a un candidat falsament socialdemòcrata i d’allò més dretà.

Veurem si en Lula gira o no a l’esquerra. Espere-m’ho (i moltes felicitats).

peremerono | dilluns, 30 d'octubre de 2006 | 12:59h

Noia, no puc evitar-ho: tinc una flaca per l’Eliseu Climent. D’ell venia a dir el Mestre Joan Fuster que era molt capaç de fer-la ben grossa.

A veure qui ho havia de dir que al bell mig de la capital (?!) valenciana, territori comanxe, aixecaria un bastió de la catalanitat més intel·ligent, pragmàtica, i engrescadora.

És així, i no s’hi pot fer res: ja ha obert portes, en preneu nota, "Octubre Centre de Cultura Contemporània-OCCC". Un enorme centre cultural al cor de la segona ciutat del meu país i allà on eren els populars magatzems "El Siglo Valenciano".

A l’edifici lluiran tota mena d’iniciatives: seus d’entitats, el setmanari EL TEMPS, activistes, exposicions ... En fi, una inacabable, vistent, i ben profitosa corrua de propostes que ajudaran a valencianitzar/catalanitzar València.

Fins i tot el president de la Generalitat del sud, Francisco Camps, militant antivalencià, ha "felicitat" la proposta (sense comentaris).

Val a dir que n’espero força d’aquest nou centre irradiador de catalanitat i cultura.

Un cop més, moltes gràcies, Eliseu. Ets el més gran (i amb uns quants com tu, la nació catalana lliscaria amb tot de vent a les veles).

peremerono | diumenge, 29 d'octubre de 2006 | 23:48h

El senyor Joan Laporta i Estruch va decidir, dissabte passat al matí, d’anar a esmorzar amb el senyor Artur Mas. Un esmorzar que fou allò que semblava: un gest amistós i de palesa complicitat política entre ambdós ciutadans d’ideologia nacionalista catalana.

El cas és que fou tan i tan gran l’enrenou que l’esmentat primer senyor va haver d’atendre el, segons que sembla, urgent prec del candidat de la metròpoli en les nostres eleccions nacionals per tal d’anar, també, a fer un mos en presència de fotògrafs i periodistes.

El gest del senyor Laporta i Estruch d’anar a esmorzar amb el primer senyor m’ha semblat d’allò més lògic, natural, i saludable (m’hauria semblat igual de bé si l’acompanyant hagués estat el senyor Carod-Rovira).

No hi combrego pas, però, amb la trobada amb el segon senyor. I no m’ho ha semblat perquè, malgrat el que cavallerosament ha dit el senyor Laporta, el senyor Laporta hi ha acudit per pressions de l’entorn socialista.

I això ha palesat, un cop més, el tremolor de cames, la basarda, o el respecte –digueu-li com vulgueu- que provoquen certes situacions relacionades amb Espanya. Quan en aquest país, una ciutadana o ciutadà de relleu faci un gest individual, independent, de coherència i gosadia, quan ho faci, hi insisteixo, haurem assolit una certa normalitat. Mentrestant, el segon esmorzar ho deixa ben clar, romandrem lluny de la normalitat, i serem, en conseqüència, un país a mig embastar, o, si voleu, a mig desfer.

PD. I separem, sisplau, la persona d’un senyor o senyora en ús de la seva llibertat quan no ostenta pas més representació que la personal, intransferible, i pròpia, a l'obligada neutralitat que ha de conduir la seva actuació quan representa un col.lectiu. Diferenciació que l’esmentat senyor Laporta i Estruch va observar impecablement amb sengles esmorzars de cap de setmana.

Arxius: pdf
peremerono | diumenge, 29 d'octubre de 2006 | 14:42h

La saturació del mercat bé no pas per la manca de lectors sinó d’anunciants. Això ha dit en Piet Bakker a les 2es Jornades Internacionals de la Premsa de Franc. I n’ha dit, el consultor, més coses:

L’esdevenidor passa per: allunyar-se de la distribució en els transports públics; fer el porta a porta; sortir els dissabtes; engegar models mixtos (amb subscripcions a baix preu).

Quant al contingut, cal: centrar-se en l’àmbit local; especialitzar-se en esports, economia, grups ètnics...; o posicionar-se molt clarament a nivell polític.

En Bakker ha fet per manera, també, de tirar a terra certs mites: més de la meitat del públic lector no són joves.

Finalment, i fent esment al pervindre de la premsa de pagament diu que només se’n sortiran els que tinguin més lectors i lectors fidels.

Arxius: pdf
peremerono | dissabte, 28 d'octubre de 2006 | 14:53h

La classe treballadora en plena reculada. Campi qui pugui. La Gran Bretanya sota la devastació severa i immisericorde de la senyora Tchatcher i el Conservative Party. Uns anys que, com els d’en Reagan, assenyalen la nova frontera del capitalisme liberal mundialitzat. On l’eclosió de beneficis forassenyats es combinen amb una ferma premissa: el deteriorament gros de les condicions de vida i de treball.

Dos homes de mitjana edat, a l’entorn dels cinquanta, fan mans i mànigues per sobreviure: vendre xais, fer de lampista, de segurata de discoteca ... Sempre al llindar de la legalitat i, a voltes, en situacions ben perseguibles penalment. De fet, a la vila –a tocar de Manchester, pionera de la industrialització i gran bastió obrer-, al barri, la gent fa tres quarts del mateix.

Les conseqüències seran ben visibles: augment de la criminalitat, separacions matrimonials, violència als barris, multiplicació de la pobresa...

Amb un tractament gairebé documental, tot sovint càmera en mà, un guió que es desenvolupa i completa al llarg del rodatge, el director britànic ens ofereix una crònica lúcida, un retrat punyent i fet sense concessions de la condició obrera precària. Un fotograma d’un moment dramàtic: la pèrdua de conquestes socials, la derrota dels valors d’esquerra i de canvi social. També un al·legat contra la feina, i la vida!, precària.

Contra la barra infinita del vell/nou capitalisme que mai no en té prou amb el que té sinó que en vol més. Que ho vol tot i a qualsevol preu!. Peti qui peti.

- Raining Stones (Plouen pedres). Dir. Ken Loach. 87 minuts. Gran Bretanya. 1993.

peremerono | divendres, 27 d'octubre de 2006 | 14:25h

Ha sortit, en català, el manga japonès "Musculman", i ho ha fet amb un preu 2,5 euros més barata que l’edici´en espanyol. L’editor d’Editorial Glénat ha afirmat, en una exhibició de catalanitat descomplexada i ofensiva: "Vaig optr per una política agressia. I els motius són clars: perquè em dóna la gana. Perquè estic fart que tothom s’ompli la boca parlant i ningú no faci res".

El manga, com se sap, va ser un fenomen originat a Catalunya. Amb el temps, però, perdé pistonada i l’hegemonia fou assolida per la llengua veïna. A partir del 2000, la cosa ha revifat i en surten uns quants, de mangues, en català: Bola de drac; Doaemon, Fly; Shin Chan; Inuyasha...

A banda, d’Editorial Glénati d’en Joan Navarro, en l’eclosió del fenomen hi juga un paper de primera el "3xl.net" de Televisió de Catalunya.

Un cop més, doncs, es palesa com s’agrumollen els cercles virtuosos: idees clares, col·laboració transversal, innovació, i empenta.

Aquells que han de menester, que n’aprenguin.

peremerono | divendres, 27 d'octubre de 2006 | 10:36h

El proper 1 de novembre és responsabilitat de tots els sobiranistes de no afeblir les nostres posicions i consolidar l'espai polític. És cert que hi ha un gran desengany i un gran desencís ja que l'última dècada no ha significat cap mena d'avenç en la reconstrucció nacional sinó que, per contra, hem arribat a la paret i no hi ha possibilitats legals per saltar-la i, una vegada i una altra, hi topem.

L'Estatut, en el qual nacionalistes i sobiranistes havien posat moltes esperances, cada dia que passa demostra el seu gran fracàs i col·loca el sobiranisme en la disjuntiva de la resignació i l'acceptació del marc espanyol o la renúncia per sempre més a noves operacions de frustració estatutàries. Catalunya, els Països Catalans, han fet grans esforços per configurar un Estat espanyol diferent, fins i tot hem escoltat els cants de sirena pseudofederalistes, però ara i adés han resultat un fracàs, perquè no hem entès que a Espanya i els espanyols els està molt bé el seu Estat i no pensen canviar-lo i encara es pregunten, dia rere dia, perquè haurien de fer-ho.

Davant d'aquesta disjuntiva, l'1 de novembre els catalans i les catalanes que vulguin assolir el risc d'anar més lluny i de ser normals a Europa hem de votar aquella opció o aquelles opcions que aposten per la lliure determinació. Cadascú de nosaltres, doncs, ha de ser responsable amb el seu vot, que també pot servir per castigar aquells que ens volen mantenir en la gàbia de l'Estat de les autonomies o a aquells que ens volen vendre a canvi del poder.

(Editorial de "Tribuna Catalana", publicat avui 27 d’octubre de 2006, amb el contingut del qual hi combrego )

Arxius: pdf
peremerono | divendres, 27 d'octubre de 2006 | 07:57h

Un total de 62 treballadores i treballadors-propietaris, 13 milions d’euros l’any passat, de facturació. Dues magnituds que, probablement, no diran gairebé cosa. Si hi afegim, però, que al darrera hi ha un grup cooperatiu abocat a la cultura i integrat per 5 empreses i amb les revistes Sàpiens, Nat, Descobrir, Cuina... i 100.000 exemplars de tiratge, direm, amb seguretat, prou més.

Efectivament, després de 3 anys de fer l’escarràs, de vertebrar-se, agafar dimensió, créixer, Grup Cultura Zero Tres ha presentat les seves cartes credencials i la candidatura a –són paraules pròpies- "convertir-se en el primer grup privat editorial i de comunicació en l’àmbit català, pel seu volum de negoci".

Gramagraf –impremta amb 20 anys d’experiència-; un equip de direcció integral de projectes editorials –revistes, enciclopèdies, llibres, i col.lecionables- a Critèria; Ara, llibres –casa editora centrada en la no ficció, amb un suculent catàleg de textos que han fet forat-; l’edició de tota mena de productes culturals per al quiosc i tot de publicacions líder en cartera, des de Sàpiens Publicacions; i, per ara, Batabat, productora audiovisual, com qui diu, acabada de néixer.

Clar i català: l’embrió d’un gran grup de catalanitat indiscutible, ambiciós, innovador, amb idees clares, que pretén guanyar un lloc significatiu en un panorama presidit per la macrofusió a l’entorn del Grup 62.

Un suggeriment: no els perdeu pas de vista; faran parlar, i molt.

+ informació:

http://blocs.mesvilaweb.cat/OriolSoler

Accés de l'autor

Nom d'usuari
Clau
Recorda'm

Últims 30 canvis

Arxiu

« Novembre 2006 »
dl dt dc dj dv ds dg
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
MÉSVilaWeb és una producció de Partal, Maresma & Associats