VilaWeb.cat
Arxiu: Saül Gordillo (www.saul.cat)

Per consultar l'arxiu general fes clic aquí
sgordillo | Eleccions 2006 | dijous, 2 de novembre de 2006 | 11:38h
L'altíssima abstenció de la jornada electoral contrastava anit amb una altíssima assistència a l'Snooker. Periodistes de tots els mitjans i responsables de premsa de tots els partits. Directors de diari i càrrecs polítics inclosos. És un clàssic que les nits electorals acabin a l'atapeït Snooker de Roger de Llúria. Anit no va ser cap excepció, i com que el resultat ens aboca a un escenari de pactes tant incert com fa tres anys, les converses giraven a l'entorn dels possibles acords.

Lluny de tornar a la Catalunya dual i bipartidista, això es va fragmentant encara més. [Diumenge en aquest bloc: Els "petits" mengen terreny a PSC i CiU en la recta final] No només fugim del retorn al model de dos grans, sinó que els que havien d'escombrar es queden afeblits (CiU guanyant i el PSC perdent) i, per acabar-ho de rematar, entren uns de nous en escena. D'aquí a quatre anys, si la legislatura és normal, hi haurà més periodistes competint per una cervesa o un gintònic a la barra de l'Snooker. Penso en els que hauran de seguir la campanya de Ciutadans.

La qüestió és que l'esgotament de la campanya i la necessitat d'alliberar tensions va propiciar imatges molt divertides a primera línia de barra. Tinc fotos en el meu poder que no publicaré, però amenaço amb fer-ho algun dia. (Permeteu-me aquest xantatge, però ho faig pensant en els lectors.) Rondes de xupitos de tequila a la salut del "pacte nacional". En tenic testimoni gràfic, de la millora de relacions entre responsables d'ERC i de CiU gràcies a les virtuts del xupito de tancament electoral.

En un sector més discret, i conspiratiu, hi havia els partidaris del tripartit. Menys tequila, però molt de treure pit. Algun dirigent del PSC prometent fermesa davant les imposicions de Zapatero: "Aquest s'enterarà ara!" Es tractava d'alliberar tensions, oi...

Un periodista que havia seguit la campanya d'Artur Mas m'explicava que al Majèstic també hi havia cares molt i molt llargues. Tant DVD per acabar aconseguint dos diputats més? Ja ho deia jo, que l'invent cinematogràfic posaria en guàrdia l'electorat del tripartit. I ja ho deia jo que CiU s'ho jugava al tot o res. Ara, amb qui pacten Mas i el Dioni de la Franja, com alguns anomenen al líder socialcristià.

El periodista que havia seguit CiU en campanya deia: "Hem viscut en una bombolla. A cada acte que anàvem i cada racó de país que trepitjàvem semblava que Mas havia de treure majoria absoluta. Aquesta nit ha petat la bombolla." I tant. La cara d'alguns responsables de comunicació nacionalistes era un poema. ¿Estaven celebrant la vuitena victòria electoral, la segona de Mas? Ningú no ho diria.

La gràcia d'aquestes nits electorals és que afavoreixen el mestissatge polític i professional. Tothom xerra i es fa amb tothom. Caps de premsa d'un i altre partit, comparteixen copa amb periodistes de mitjans diversos, d'aquí o de la resta de l'Estat, tant li fa. Això és la Catalunya integradora. Però sense carnet per punts, és clar. L'únic requisit és l'alcohol.

Per acabar aquesta crònica d'urgència, que voreja la frivolitat (espero que m'ho permeteu, però després de tants dies calia deixar-nos anar un xic), dir-vos que vaig conèixer un company periodista blocaire, Joan Foguet.

(I mentre escric això rebo un SMS d'un dels protagonistes de les fotos d'anit. Em demana que no les difonguem. El consell de redacció de Bloc sense fulls decidirà.)

sgordillo | Eleccions 2006 | dijous, 2 de novembre de 2006 | 00:48h
Al carrer Nicaragua l'ambient era de funeral. M'expliquen que Maragall hi ha arribat com un milhomes. Ha traspassat el sentiment de dia de difunts al company Montilla. Onze escons són molts. Perdre a Barcelona demarcació els fa molt de mal. L'entrada de Ciutadans és l'estocada final.

Per al PSC, el resultat és desastrós. Però no ho tenen tot perdut. Si volen. El tripartit suma, i tant Iniciativa com Esquerra es poden afegir tranquil·lament, sempre i quan s'acabin d'entendre. "Aprendre dels errors", he sentit dir a Castells. Un govern més àgil (amb menys consellers) i més compacte. El Tinell no és el model a seguir. Fora els regnes de taifes!

Però han parlat molt, ell i Felip Puig, de govern fort i estable. I quan CiU i PSC diuen això solen pensar en excloure ERC. S'han passat tota la campanya rebutjant la grossen koalizien. Montilla deia que no hi havia cap greu crisi que la justifiqués. Mas assegurava que no ho faria. Però, ¿ens els creiem?

Per al PSOE, però, el resultat d'aquest 1-N no és tant dolent. És dels millors. CiU guanya claríssimament en vots i escons, però per governar ha de fer la tria: Esquerra o PSC. Si Mas planta Zapatero i aposta pels independentistes, l'operació sociovergent a Madrid perilla. Duran ministre? Difícil. Si aposta pel PSC, a dins del govern o amb suports externs fins passades les municipals, per exemple, l'idil·li de La Moncloa es mantindria més vigent que mai.

Quan Pepiño Blanco parla, emet sociovergència espanyola i convergelisme català, que és el mateix però canviant l'ordre dels factors, que sí afecta al producte. CiU-PSC aquí i PSOE-CiU allà. Tant amics. Els del carrer Ferraz i La Moncloa no frisen per veure el retorn dels independentistes al Palau de la Generalitat, siguem pràctics. Un Mas condicionat per un Montilla-Castells garantint l'estabilitat és la quadratura del cercle per a Zapatero. I per a Duran, que s'ha passat la campanya dient que l'únic principi d'Esquerra és "no tenir principis".

La sociovergència ha passat de puntetes aquesta nit electoral. El debat era tripartit sí o no. Més del mateix o foc nou. Ningú ho sap. Els propers dies hi haurà moltes reunions, trucades i fotos (públiques i privades). Especula, que alguna cosa queda.

Enmig de la confusió, de la bogeria especulativa agafo el telèfon. Truco a un polític convergent. Està pel pacte sobiranista, de totes totes. Truco a un polític republicà, esperen les trucades. A veure què ofereix Mas, si és que ofereix. A veure què ofereix Montilla, si és que ofereix.

Molt de soroll per a no res. Tres anys de sacsejada política i estatutària hauran servit perquè les coses segueixin allà mateix. Grosso modo, és clar.


Editorial de Vilaweb: Preguntes des del sobiranisme

[Juan Varela: Tripartito castigado]

[Juan Varela: La ciberdemocracia inunda las elecciones catalanas]

[Quatre blocaires han comentat la nit electoral des de Vilaweb]

[Mike Ibáñez a La Vanguardia: Y para cerrar, Blogomaquia Greatest Hits]

Resum d'anotacions de la jornada electoral en aquest bloc:

La campanya electoral en aquest bloc: Eleccions 2006

Accés de l'autor

Nom d'usuari
Clau
Recorda'm

Categories

Últims 30 canvis

Arxiu

« Novembre 2006 »
dl dt dc dj dv ds dg
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
MÉSVilaWeb és una producció de Partal, Maresma & Associats