VilaWeb.cat
L'OPINIÓ: El dret a la ciutat, el dret al carrer
ricardfores | enllaç permanent | dimecres, 7 de juny de 2006 | 21:19h
Hi ha valors públics que, a còpia d'anys i en el nostre tros de món, han esdevingut per a la ciutadania drets garantits. És el cas, per exemple, de la sanitat o l'ensenyament. Ningú s'imagina que no t'atenguessin a l'hospital o que al teu fill o filla no el deixessin anar a l'escola.

En canvi, sembla que no tinguéssim assumit que tenim altres drets com ara el dret a la ciutat, és a dir, el dret a tenir l'espai públic d'aire lliure no només en bones condicions, sinó en les condicions adients per poder desenvolupar satisfactòriament la vida col·lectiva de les persones que hi habitem. I especialment aquí, on tenim molts mesos l'any una meteorologia que ens permet gaudir per més temps d'aquests espais.


I això vol dir petites grans coses. Per començar tenir carrers sense clots, ben asfaltats i amb les marques viàries ben visibles. En molts carrers de Tortosa ni es veuen els passos de vianants, ni els llocs d'aparcament. Vol dir tenir voreres en bon estat i sense obstacles: avui dia entre fanals, arbres, pals de telèfon, papereres i senyals no hi ha espai per caminar i anar amb un cotxet de criatura es converteix en una autèntica aventura. Encara més difícil ho tenen persones amb algun tipus de minusvalidesa que es veuen obligades a anar amb cadira de rodes. I per a la gent gran, amb poca estabilitat, caldria disposar de molts més llocs amb baranes.

El dret a la ciutat inclou també tenir un enllumenat adequat i suficient, eliminant molts punts foscos que a més a més creen inseguretat, uns carrers nets on es faci complir la llei en matèria d'higiene pública i per on no s'hagin d'anar esquivant els excrements dels animals. On hi hagi més mobiliari urbà: més bancs, més papereres, més gronxadors infantils, i amb més zones verdes, enjardinades i on es conservin els elements patrimonials que ens caracteritzen com ara les voreres de marbre de la Cinta.

El carrer, per tant, ha d'estar en condicions adequades perquè ens el fem propi la població per a multituds d'usos: per desplaçar-nos de forma fàcil però per tenir també avingudes agradables i places tranquil·les, espais de trobada i racons de silenci. De la mateixa manera que volem estar a gust dins del nostre habitatge, també volem sentir-nos a gust dins la nostra ciutat i que sigui un lloc humà on viure i conviure. Hi tenim dret.

(Publicat a L'Estel - 1a quinzena abril '06)

Nom:
Plana web:
Adreça electrónica:
Codi de comprovació:
Guess the letters and numbers
(passphrase riddle)
--
3 chars before small Y
and not a
"D",
but
'U' +1 letters;
0 chars before small J
;
'w'
;
Aquest codi permet comprovar que l'usuari no és una máquina. Reescriu-lo abans d'enviar el comentari.
Títol:
Comentari:

Accés de l'autor

Nom d'usuari
Clau
Recorda'm

Últims 30 canvis

Arxiu

« Novembre 2006 »
dl dt dc dj dv ds dg
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
MÉSVilaWeb és una producció de Partal, Maresma & Associats