VilaWeb.cat
xaviermir | dissabte, 11 de novembre de 2006 | 18:05h
Josep Pinyol fa unes consideracions, com sempre, molt encertades i interessants al seu bloc. En referir-se a l'acord entre ERC i CiU, escriu això: "Moltes persones de bona fe s’arrapen a una darrera esperança: el pacte entre CiU i ERC per mantenir la flama de la diferència moral entre els partits catalans i els partits espanyols. Però en pocs mesos l’eufòria de l’anomenat “Pacte Nacional” s’hagués convertit en un desengany més insondable." D'altra banda, Oriol Izquierdo diu que sent fàstic de la falta de sentit d'Estat que troba tant en ERC com en CiU i els entorns respectius, entre els quals em deu incloure, ja que m'he posicionat de manera favorable al govern que s'ha acordat i contrari a l'acord amb CiU. També penso que és CiU qui ha fet Montilla president, però simplement perquè no ha estat capaç de trobar aliats de govern i Montilla era el segon candidat en suport electoral. Si aquest és el candidat proposat pel PSC, poc hi podem fer els mortals d'aquest país. En tot cas, no votar-lo, que és el que ha fet molta gent. Però les alternatives eren poques. Dubto que tots els qui retreuen a ERC l'acord haguessin preferit la sociovergència. Ho dubto molt. Aleshores, un govern de CiU en minoria, amb només 48 diputats, no hauria estat un govern més fort que aquest que finalment es pot formar. L'altra opció, que ERC quedés a l'oposició, hauria significat l'arraconament d'ERC, i no tinc clar que l'oposició hagués portat tants rèdits a Esquerra.

xaviermir | divendres, 10 de novembre de 2006 | 08:55h
Toni Fullat s'apunta a l'esforç col·lectiu per integrar Montilla. Des del seu bloc explica amb ironia que Carod i Montilla són parella lingüística. La idea és aquesta. Quina és l'actitud dels catalanoparlants davant d'un que no ho és? El cas de Montilla com a president de la Generalitat és semblant al problema que es planteja des de la sociolingüística quan hi ha una situació de contacte de llengües amb un fort component de població immigrada. És normal que un sud-americà que arriba a Catalunya amb la idea que aquí tothom entén el castellà no pensi inicialment que li faci falta aprendre el català, o que en té prou d'entendre'l sense arribar-lo a parlar mai, però si tots els catalans li parlem en català, només és qüestió de temps que la seva percepció de la realitat canviï. Començarà a pensar que la llengua és necessària; després farà algun curs, començarà dient paraules soltes, anirà guanyant confiança i al final serà un parlant més. És normal que Montilla sigui espanyolista tenint en compte la mala premsa que durant anys ha tingut el nacionalisme català a Espanya. I què? El càrrec de president de la Generalitat és un càrrec no-espanyolista en si. Diguem que no és Montilla qui ha triat el càrrec, sinó que el càrrec l'ha triat a ell per elevar-lo a símbol de la integració, per sotmetre'l a una immersió de catalanisme. Si els catalans el marginem perquè el considerem espanyolista, no s'arribarà a integrar mai. Integrem-lo. Considerem-lo català. I si diu que la unitat de la llengua no existeix, convidem-lo a unes jornades científiques de l'IEC, o parlem-li en altres varietats occidentals a veure si sap distingir quina de les varietats és el pretès idioma valencià i quina és una varietat de l'idioma català. Com que és el president de tots els catalans, també dels independentistes, demostrem-li que això de la independència va de debò i que volem un referèndum d'autodeterminació.

xaviermir | dijous, 9 de novembre de 2006 | 08:51h
La Xarxa de Blocs Sobiranistes, que des d'ara ja podeu trobar a www.xbs.cat, continua consolidant-se com a espai de trobada per al sobiranisme dels Països Catalans. En les darreres hores, dels del bloc Joan Arnera (les intencions mecàniques) es pregunta si no és l'hora de la societat civil. A De Sant Boi al món s'ofereixen unes reflexions en fred; al bloc Ells són aquí, Oriol Solà opina que la reedició del tripartit és "un autèntic pas endavant en el camí de la sobirania nacional"; en Pau Comes demana que no ens perdi l'estètica, que el problema no és Montilla com a president, sinó la nostra falta de sobirania; és important veure l'evolució de l'opinió sobiranista després que, a cop calent, molts reneguessin d'ERC perquè ha fet Montilla president. Però a la XBS també hi trobem coses com aquesta: "ERC renuncia al seu independentista, a l’autoderminació i assolir majors quotes de sobirania pel nostre país en benefici d’un suposat govern d’esquerres", cosa que podeu llegir al bloc Cat_alunya, de Salvador Grifell. També el periodista blocaire de referència, Saül Gordillo, envia els seus articles a la XBS, articles com aquest en què deixava constància de les reaccions que els blocs republicans han publicat davant la formació del nou Govern.

xaviermir | dimecres, 8 de novembre de 2006 | 11:32h
Sentia ahir Montilla en el discurs de presentació del nou Govern i em feia patir com s'entrebancava, com les paraules li sortien amb la dificultat de l'aprenent d'una llengua. Però la meva reacció no era pas d'indignació. No estic indignat perquè el president de la Generalitat tingui dificultats a l'hora d'expressar-se en català. M'indigna força més sentir catalanoparlants de tota la vida que no han fet ni una mil·lèsima part de l'esforç que ha fet Montilla per, simplement, eliminar uns quants calcs. I és que la llengua i la política a vegades no tenen gaire a veure, però a vegades tenen molts punts en comú. Montilla em recorda una gran quantitat de situacions que es generen cada dia en aquest país nostre quan la població immigrada (la més recent o la més antiga) entra en contacte lingüístic amb l'autòctona. Posem per cas una persona d'origen sud-americà i una altra d'autòctona. La sud-americana intenta parlar català amb grans dificultats. Quina reacció pot tenir l'autòctona? Pot passar a dirigir-s'hi en castellà pensant erròniament que així no patirà tant, quan el que demana aquella persona és aquesta pràctica lingüística que li neguem. Pot respondre en català però rebutjar amb menyspreu aquell pèssim català que està fent servir, cosa que pot fer que mai més torni a fer l'esforç. O finalment pot parlar-li amablement en català, repetint el que calgui i donant explicacions de les paraules, amb la qual cosa l'aprenent veurà recompensats els seus esforços i ampliats els seus coneixements i tard o d'hora acabarà parlant sempre en català. Doncs ara apliquem això al cas Montilla

xaviermir | dimarts, 7 de novembre de 2006 | 12:00h
Si ahir tenia encara alguna sospita que l'acord pel nou govern no s'acabés duent a terme, avui ja és una realitat i, per tant, no cal parlar-ne més. Aquest migdia en Montilla donarà els detalls, tot i que els mitjans ja han anat avançant qui seran bona part dels consellers i conselleres. Montilla parlarà avui, però la declaració programàtica i simbòlica ja la va fer Carod diumenge. Montilla gestionarà la comunicació del nou govern, però Carod en va donar l'ànima diumenge. El que passarà aquests propers quatre anys no és el que explicarà avui Montilla, sinó el que va explicar diumenge Carod, i això pot ser un indici de com aniran les coses entre president i vicepresident.

xaviermir | dilluns, 6 de novembre de 2006 | 12:48h
L'article d'ahir, amb el qual donava suport a l'aposta estratègica d'ERC, ha suscitat nombrosos comentaris. De fet, una ullada a la blogosfera permet comprovar que el país bull més de política ara que no pas durant la campanya, gosaria dir. Hi ha un debat interessant, i això és el que el país necessita. Tot el que siguin arguments és benvingut. Diverses persones han acudit al meu bloc per expressar la seva disconformitat amb allò que hi escric. Perfecte, és d'agrair. Ara toca això, i no l'insult o la cassolada. Admeto, però, que encara hi ha alguna cosa que m'inquieta i que em fa recordar aquella frase de "no diguis blat fins que no sigui al sac i amb el sac ben lligat". D'una banda, és clar, hi ha la configuració final del Govern. Caldrà veure el pes que hi té cada partit i les expectatives que cada Conselleria genera. Però abans que això hi ha una altra cosa.

xaviermir | diumenge, 5 de novembre de 2006 | 22:22h
De fa molt temps estava convençut que tindríem un govern de CiU en minoria. Ho pensava perquè el soroll de l'entorn convergent contra la reedició del tripartit era tan gran que semblava que havien de rendibilitzar el desgast del govern anterior amb un augment de suport electoral, però resulta que han perdut vots i només han guanyat dos escons. Vist com han anat les coses, vist que CiU no ha pogut fer entrar a la casa gran del catalanisme el vot republicà que fugia de Montilla, cal preguntar-se, si em permeteu l'al·lusió a un recent debat amb el croat català, autor del bloc L'Argumentari català, qui és que no ha fet els deures realment i cap a on cal dirigir ara els esforços sobiranistes.

xaviermir | dissabte, 4 de novembre de 2006 | 19:15h
Una de les primeres reaccions que vaig trobar va ser la d'Unitat Nacional Catalana, que ha convocat una concentració per dijous vinent a les vuit del vespre per demanar un "pacte nacional". També l'exconsellera Carme Laura Gil interpretava des del seu bloc Coc Ràpid que "la voluntat col·lectiva catalana diu: Govern CiU-ERC". Segons ella, el missatge del poble és "Volem que els nacionalistes catalans us entengueu i comprengueu el significat dels nostres vots". La quantitat i qualitat dels comentaris deixats a l'article del dia 2 hi posen el contrapunt. Val a dir, de passada, que trobo lloable que Gil admeti comentaris al seu bloc. Però em pregunto com es pot lligar l'article de l'exconsellera amb el que sabem de les negociacions postelectorals fins ara. Curt i ras:

xaviermir | divendres, 3 de novembre de 2006 | 00:03h
Ja han passat unes quantes hores des de la frenètica nit d'ahir. Primeres valoracions dels protagonistes, declaracions, etc. Aviat els possibles pactes començaran a guanyar protagonisme i tindrem la reacció d'uns o altres a la contra; si és tripartit, es queixaran els que volen l'acord ERC-CiU; si és això darrer, es queixaran els que volien tripartit. Però al marge dels acords a què es pugui arribar, hi ha un parell d'idees, potser encara en brut, que se'm van perfilant. Potser quedaran desfasades aviat, però crec que val la pena tenir-les present, perquè la història és plena de moments decisius que queden en l'oblit per la precipitació dels fets.
xaviermir | dimecres, 1 de novembre de 2006 | 23:27h
Ara que tot sembla dat i beneït, permeteu-me que faci una petita referència als companys de la nounada XBS. Els quatre blocaires convidats per Vilaweb hi estem subscrits, i això ha fet que els nostres apunts hagin acabat ofegant els altres per l'assiduïtat. Avui ens hi hem abocat compulsivament. A partir d'ara us animo a penjar les vostres valoracions dels resultats i el vostre seguiment dels acords. La XBS serà un molt bon instrument en aquesta legislatura que aviat començarà.

Ara, passi el que passi, vénen quatre anys en què el moviment sobiranista continuarà creixent i organitzant-se. No tot depèn dels partits. Per als qui pensen en l'eix nacionalista, la suma d'ERC i CiU no es mou. En canvi, la davallada espectacular de cinc escons la protagonitza el PSC-PSOE. Sense saber, a priori, quin serà el govern que es formi i quina actuació tindrà, el més interessant és que es manté el pols entre PSC i ERC. Maragall va fer fora ERC del Govern, Zapatero va posar-hi Montilla, i això no ha agradat. Jo diria quie el PSC és a les portes d'una crisi. Què voldran ser quan siguin grans? Més espanyolistes que els Ciutadans? Perdre 15 escons en dues eleccions no és poc. D'acord que ERC n'ha perdut un parell, però d'això se'n diu aguantar l'embat. O parada tècnica. En qualsevol cas, no tots els vots que van venir de CiU hi han tornat, i això vol dir que ERC ha consolidat l'impuls bestial del 2003.

Accés de l'autor

Nom d'usuari
Clau
Recorda'm

Últims 30 canvis

Arxiu

« Novembre 2006 »
dl dt dc dj dv ds dg
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
MÉSVilaWeb és una producció de Partal, Maresma & Associats