VilaWeb.cat
xavierdiez | divendres, 17 de novembre de 2006 | 20:21h
Aquest matí, cap a quarts de vuit, he descobert que ja no sóc d'esquerres. No es tracta de cap sorpresa. Malgrat el meu tarannà escassament optimista, no han pesat tant les decepcions com l'observació callada de les realitats que m'envolten, la buidor i la mediocritat amb què aquells que pensaven que un altre món millor era possible i necessari, han renunciat, de franc, als seus projectes.
Aquesta sensació tampoc no m'ha vingut de cop. Es tracta d'un procés lent i esmorteït, basat en un distanciament entre les excuses dels polítics disfressades de discurs i la meva consciència independent, perquè he d'advertir-vos que, encara que hagi deixat de ser d'esquerres, tampoc m'he tornat de dretes. Simplement, en l'abdicació col·lectiva d'aquells partits que s'erigeixen (i presumeixen) de romandre en un cantó determinat de la geografia política, me n'he quedat al marge. I ara visc en un llimb electoral, al costat d'aquest creixent grup anomenat els "sense partit".
xavierdiez | dijous, 16 de novembre de 2006 | 07:51h
Mentre Monsieur Chirac té previst visitar avui Girona, passejant-se a escassos metres de casa meva, a França, els socialistes francesos celebraran eleccions primàries. No és cap secret que la favorita és Segolène Royal, dona del secretari del partit Hollande.
Royal, amb un estil retòric brillant, amb una personalitat força sòlida, i sobretot amb un discurs absolutament buit és anomenada com la "Zapatera", en el sentit que, després de la desfeta de les darreres eleccions presidencials, on Jospin no va passar el tall de la segona volta, els electors d'esquerres franceses es van quedar absolutament desconcertats.   Zapatera és, o pretén ser, la metàfora del baix estat de moral (o moral sense el "de") de les esquerres franceses, les quals esperen un miracle a l'últim moment, tal com s'esdevingué amb les eleccions espanyoles del 14-M de 2004.  
xavierdiez | dimecres, 15 de novembre de 2006 | 08:01h
Després de veure ahir el programa de la Mònica Terribas, amb l'Albert Rivera sotmetent-se a l'incissiu interrogatori de la directora de La nit al dia, cada vegada tinc més clar la gran estafa de la democràcia parlametària entesa com està.
És evident que Rivera i el seu Ciudadanos recull el vot del ciutadà permanentment emprenyat, agreujat i amb mania persecutòria, un especímen ben conformat i fàcilment identificable perquè és aquell que veu conspiracions arreu -generalment en contra seva i del seu col·lectiu- no dubta a utilitzar els recursos de la manca d'educació per fer-se escoltar, i no dubta a utilitzar el despotisme per imposar els seus interessos. Ah!, i una cosa que he descobert badallant entre el seu programa electoral. Són d'aquells que voldrien perdre de vista per sempre més als seus fills, perquè reclament una ampliació d'horari i calendari escolars. Lògicament, si es passen el dia emprenyats i exigint Libertad, els seus fills, malaurada càrrega, millor que estiguin confinats a les escoles, protegits de les cabrejamentes dels seus pares. Així, desposseïts de tot amor filial, a mesura que creixin, es faran uns ressentits, i podran aviat fornir el Frente de Juventudes de Ciudadanos, que certament, portaran un discurs esquerranós, social-demòcrata, en opinió del seu líder, acompanyat del liberalisme. En fi, una combinació sospitosament semblant a la Falange Española Tradicionalista y de las JONS.
Poca broma. Corria el 1979 quan vaig tenir dues companyes a l'institut que ho eren, d'aquest partit únic. Feien el mateix perfil que els militants actuals de Ciudadanos. Permanentment ressentits, agreujats, al seu parer, perseguits, i reafermant les grans polítiques socials de Franco (la seva social-democràcia) i per suposat amb el mateix desig de reduir Catalunya a una mena de folklorisme inofensiu, disposats a tolerar que el català es parli en l'àmbit familiar.
En fi. Braudel, tenia raó. Hi ha històries que són de llarga durada.
xavierdiez | dissabte, 11 de novembre de 2006 | 22:18h
He de confessar que setmanes abans de les eleccions em vaig passejar per la seva plana web. Buscava el seu programa electoral per analitzar el seu discurs polític. Estava intrigat. Volia conèixer què pensaven sobre relacions laborals, opcions econòmiques, aspectes de vida quotidiana com els horaris, opcions educatives, la relació amb la religió,... en fi, tots aquells aspectes que generen una determinada línia política.
Vaig sentir una gran decepció. A banda del seu antinacionalisme (català) poc dissimulat, no hi havia res. Un simple decorat buit per dins, i pintat amb colors prou ambigus per pescar tots els vots dels descontents o d'aquells que es creuen perseguits per aquests (en això els hauré de donar la raó) plastes catalanistes.
xavierdiez | dimarts, 31 d'octubre de 2006 | 09:42h
Un cop més, que quedi clar el meu no nacionalisme estricte. El mateix que es manifestava amb la meva al·lèrgia als uniformes i banderes, que em va fer defugir la mili, així com la meva passió per Georges Brassens.
Tanmateix, he de constatar algunes coses. Com a típic habitant d'aquest país, sóc perfectament bilingüe i tinc uns orígens heterogenis. La meva mare és d'un poble de Gal·lícia, i la meva família paterna, amb ancestres castellans i aragonesos, es va instal·lar a Barcelona quan el meu besavi va tornar derrotat de la guerra de Filipines. Tinc parents arreu d'Espanya, escric i publico coses en ambdues llengües, i fins fa dos anys hi solia viatjar, per Setmana Santa.
Tanmateix, el que ha passat aquests darrers anys, ha provocat un distanciament respecte dels antics referents que tenia amb aquella Espanya que sentia propera. Com a no nacionalista -és a dir, la meva aversió al monoteisme hispànic-, em fan sentir, quan travesso l'Ebre, com un heretge. Les mentides i les alarmes generades des de determinats àmbits m'han portat on sóc. I no només a mi. La meva família ha experimentat una sensació similar, i per molt castellà que es parlin privadament, votarien a ulls clucs el divorci amb un estat maltractador.
Com a bon escriptor en ambdues llengües, descobreixo, sorprès, que en l'actualitat tinc més connexió hispànica amb Buenos Aires que amb Madrid.
Ningú no ha parlat d'això durant les eleccions. És un fenomen , lent i discret, com una glacera que va abocant a poc a poc el glaç damunt l'oceà.

xavierdiez | diumenge, 29 d'octubre de 2006 | 13:02h
Amb totes les setmanes de pre-campanya i els dies de campanya electoral, ja n'he tingut prou informació per saber a qui no votaré. El passat 22 de setembre vaig penjar el meu anunci ciutadà decebut ofereix vot  en el qual, com bé explica el títol, exposava un seguit de condicions per atorgar la meva confiança en qualsevol dels partits que estigués disposat a escoltar-me. Tot i ser una de les meves entrades més visitades, i amb uns quants comentaris, no he rebut CAP oferta. Tampoc he pogut observar que cap dels partits amb representació parlamentària s'acosti, ni de lluny a complir una sola de les condicions. En canvi, sospito que el centenar llarg de visitants que he tingut no dubtaria a votar el partit inexistent basat en un programa electoral basat en aquell conjunt d'idees-força
Això, lògicament, ha provocat que tots aquests dies hagi avançat la meva jornada de reflexió.
xavierdiez | dijous, 26 d'octubre de 2006 | 15:55h

Nota; Article publicat per El Punt, el 25 d'octubre       

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2108383

   De vegades, els millors retrats col·lectius vénen de fora. I encara que això soni a tòpic, els britànics posseeixen una llarga experiència en el camp de la hispanística. El 1943 va aparèixer el gran clàssic, “The Spanish Labyrinth”, un assaig magistral on Gerald Brenan indagava sobre les essències d’Espanya. La seva traducció no va ser possible fins el 1960, quan Ruedo Ibérico, l’editorial parisenca de l’exiliat Pepe Martínez, va decidir publicar aquest llibre la circulació del qual, a l’època del ministre Fraga, era considerada un greu delicte. Avui, malgrat que sis dècades hagin posat en evidència algunes de les afirmacions de l’escriptor del grup de Bloomsbory, la seva mirada incisiva ha influït poderosament, en l’autorepresentació dels espanyols.

xavierdiez | dimecres, 25 d'octubre de 2006 | 19:13h

Sempre recordaré una anècdota relatada pel professor Jordi Nadal quan assistia a les classes de doctorat. L’historiador d’economia, per reflectir l’esperit d’auge i caiguda dels famosos efímers a la societat americana, evocava el cas de W.W. Rostow, aquell economista estrella que va perpetrar aquella monumental collonada de la teoria de les cinc fases del desenvolupament econòmic, i que vaig haver d’aprendre de memòria al COU: societat tradicional, transició, take-off, camí de la maduresa econòmica i, finalment, i de manera gloriosa consum en massa. Aquesta teoria, esquemàtica, simplista, sense fonaments reals va fer furor entre els polítics conservadors i megaliberals dels anys cinquanta als Estats Units perquè servia, sobretot, d’un model ideològic que combatia el comunisme en el moment en què aquest penetrava en el Tercer Món, i prometia el paradís capitalista als estats pobres del món. És per això que tots els presidents i la gent important se’l disputava. No es devia perdre ni una festa. Evidentment, la realitat acaba desmuntant les millors teories econòmiques, i Rostow, desacreditat, després de rebre els més grans honors, va esdevenir un apestat, que no va trobar feina de professor a cap universitat, fins que sembla ser que va acabar acceptant una plaça de bibliotecari en una Universitat de Tercera. Va morir anònimament el 2003. Sembla ser que al final la seva situació personal va millorar lleugerament, gràcies al càrtel neoliberal que torna a omplir de collonades els salons polítics.

Aquesta història em ve a la memòria cada vegada que sento parlar de Xavier Sala-Martín (continua)

xavierdiez | dilluns, 23 d'octubre de 2006 | 19:39h

Després de llegir la diversitat d'enquestes electorals es pot arribar a la conclusió que resulta molt més barat consultar a una vident. Ningú no sap del cert què passarà en aquestes eleccions, tot i que hi ha variables interessants. A partir tant de les dades suministrades pels instituts d'opinió (que ofereixen les informacions més interessants fora de la prospectiva), de la meva anàlisi micro (el que percebo al meu entorn, força extès pel territori) i macro (el de l'opinió publicada i televisada) Els meus pronòstics són els següents

Participació; 59 %

CiU: 53 escons (Guanya 7)

PSC: 38 escons (Perd 4)

ERC: 20 escons (Perd 3)

PP: 14 escons (Perd 1)

IC: 10 escons (Guanya 1)

xavierdiez | dissabte, 21 d'octubre de 2006 | 22:41h
Ho he de reconèixer. Devien ser les onze quan em vaig quedar adormit davant la televisió. Malgrat l'esforç per seguir el debat electoral, probablement l'únic d'aquesta campanya, la mediocritat generalitzada va anar endormiscant unes neurones que, com totes, han rebut massa descàrregues aquests darrers tres anys que vam viure perillosament.
No vull dir amb això que la política m'hagi deixat d'interessar. Ans al contrari, la trobo més seductora que mai. Ara bé, el contingut concret d'aquesta campanya és de tan baix perfil que cal prendre cafè compulsivament per no deixar-se vèncer per la son.
El debat d'ahir, en sí mateix, era obra de guionistes porucs i poc imaginatius (tot i això deixen escolar algunes de grosses com allò del carnet per punts). Tanmateix, l'interessant no era tant els intercanvis verbals i la retòrica continguda, sinó el llenguatge gestual, els cops dialèctis repartits a tort i a dret, la comunicació no lingüística que els líders establien entre ells, a la manera del conegut joc d'adolescents anomenat l'assassí, tot i que el programa d'ahir em va recordar a sis a traïció.

Accés de l'autor

Nom d'usuari
Clau
Recorda'm

Últims 30 canvis

Arxiu

« Novembre 2006 »
dl dt dc dj dv ds dg
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
MÉSVilaWeb és una producció de Partal, Maresma & Associats