VilaWeb.cat
avl3119 | divendres, 8 de setembre de 2006 | 20:45h

Jo també vull un estat propi, per moltes raons que es redueixen a una de sola: la de la simple supervivència com a nació, greument amenaçada per més que els polítics vulguin dissimular la gravetat de la situació.


Jo també vull un estat propi perquè la nostra mil·lenària llengua es troba en perill d'extinció molt més ràpida del que molts pensen, sotmesa com està a la conjunció de pressions legals i fàctiques.

Jo també vull un estat propi perquè amb la situació de dependència actual Catalunya no pot gestionar plenament ni una mínima part dels seus afers, des de coses tan elementals com la fixació del calendari laboral, fins al desenvolupament i control de les grans infrastructures, com l'aeroport, els ports, l'energia, la immigració, la reconstitució del teixit industrial i la recerca i innovació.

Jo també vull un estat propi perquè la major part de les lleis que elabora el Parlament de Catalunya són, en allò substancial, desenvolupament de la normativa bàsica estatal, bé que sovint això es dissimula incloent-hi articles calcats dels de les lleis espanyoles sense citar-ne la procedència.

Jo també vull un estat propi perquè les previsions del nou estatut, ni per la formulació econòmica ni pels ressorts polítics que preveu, tenen la més mínima possibilitat de millorar substancialment el finançament autonòmic ni de reduir el dèficit fiscal.

Jo també vull un estat propi perquè els estatuts d'autonomia - l'anterior i l'actual - esdevenen paper mullat quan els vots catalans no són necessaris a Madrid, i moneda de canvi, sempre a la baixa, quan hi són necessaris.

Jo també vull un estat propi perquè el llarguíssim procés d'aplicació del nou estatut, que comporta la modificació de 25 lleis estatals, inclosa la nova LOFCA, esdevindrà de fet un procés de renegociació de l'autonomia, de manera que els efectes conjunts de la dinàmica política i la lentitud i la gasiveria en l'aplicació, afegits a les nombroses renúncies prèvies, en faran aviat un document irrellevant.

Jo també vull un estat propi perquè al món els estats constituïts per diverses nacions són molts, però aquells en què les nacions hi conviuen en termes d'igualtat, molt pocs; en el nostre entorn immediat, tan sols Bèlgica i Suïssa.

Jo també vull un estat propi perquè ni la nació espanyola ni l'estat espanyol, que a la pràctica la representa en exclusiva, tenen el més mínim interés de fer un pacte en què els protagonistes siguin justament les nacions constitutives de l'estat.

Jo també vull un estat propi perquè en aquest entorn immediat Croàcia, Eslovènia, Estònia, Letònia, Lituània i tants d'altres han esdevingut estats independents, i mentrestant nosaltres, que per potencial demogràfic, cultural i econòmic, ho hauríem d'haver aconseguit fa temps, estem esdevenint una anomalia.

Jo també vull un estat propi perquè no és assenyat buscar reconeixements internacionals equivalents al d'una nació amb estat sense tenir un estat, com és el cas de les seleccions esportives.

Jo també vull un estat propi perquè les actuacions de la societat civil en àmbits diversos, com suara l'entesa entre el Barça i la Unicef, demostren en canvi que Catalunya té un potencial nacional plenament vigent, més que suficient per a fer-se visible al món, però que aquesta visibilitat quedrà sempre coixa sense la presència d'un estat.

Jo també vull un estat propi perquè la situació actual de dependència genera polítics mesells i de poca volada, viva estampa d'una Catalunya en què, en paraules d'Espriu, "els teus homes prínceps, envilitas per la fam, aprenen amb l'esquena les més subtils raons de la força".

Comentaris: 3
  • Ja som una anomalia
    Anònim | divendres, 8 de setembre de 2006 | 23:14h

      "Jo també vull un estat propi perquè en aquest entorn immediat Croàcia, Eslovènia, Estònia, Letònia, Lituània i tants d'altres han esdevingut estats independents, i mentrestant nosaltres, que per potencial demogràfic, cultural i econòmic, ho hauríem d'haver aconseguit fa temps, estem esdevenint una anomalia."

       Estic molt d'acord amb el teu post, en general, però no en això que estem esdevenint una anomalia. Ja ho som, una anomalia, i ho som des de fa un segle i mig. Ho som perquè mentre que totes les nacions sotmeses de la història del món han dedicat sempre els seus esforços a trencar amb el país dominador nosaltres els hem volgut dedicar a "canviar-lo".  

    No sé si ha estat síndrome d'Estocolm, simple impotència o què, però ja fa temps que som una anomalia. I greu! Tan greu com que si no esmenem aquest error amb decisió el que estarem esdevenint és passat.

    • contra el franquisme mediàtic
      Oreja y rabo | dilluns, 18 de setembre de 2006 | 12:50h
      L'Espanya profunda a la Catalunya ocupada recolça i defensa la continuitat de la fiesta nazional. PP, PSC, Ciudadanos de Cataluña entre altres. DIUMENGE 24 SETEMBRE A LES 16.00 H, plaça La Monumental, MANI ANTITAURINA, mani contra la tortura animal i la parafernàlia feixista de señoritos andalussos i folclòriques franquistes.
  • El POSE amb Joan Clos preten cloure la situació?
    Anònim | divendres, 8 de setembre de 2006 | 21:52h
    Som una nació pel simple fet que solament en hi haure un ministre amb PH neutre a l'Estat espanyol, procedent de la colònia catalana, ja crea malestar general a Madrid.

Accés de l'autor

Nom d'usuari
Clau
Recorda'm

Últims 30 canvis

Arxiu

« Novembre 2006 »
dl dt dc dj dv ds dg
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
MÉSVilaWeb és una producció de Partal, Maresma & Associats