VilaWeb.cat
joanribet | dimarts, 14 de novembre de 2006 | 10:12h

Pels volts de Festa Major d'aquest any, van aparèixer unes pintades ofensives amb el lema "Love Berga", els autors d'aquestes (potser els reaccionaris d'ICV?), haurien d'entendre que la única cosa que aconsegueixen amb les seves paranoies cosmopolites és encendre als premianencs , que a diferència d'ells, s'han integrat en una de les associacions més actives de la població: De bòlit, la coordinadora de colles de cultura popular i tradicional de Premià.


De bòlit és la coordinadora que treballa per la recuperació de les tradicions premianenques i que té per objectius potenciar la cultura tradicional catalana. Des del seu inici que ha estat se'ns dubte l'associació que ha crescut més en pocs anys a Premià de Mar, i ho ha fet gràcies a la gent que es mou i que es mulla pel poble i que vol aconseguir un poble menys avorrit del que tenim, és a dir que lluita per canviar el model municipal que ens imposen els partits polítics premianencs.

Aquesta associació que ja podem considerar com a moviment, neix segurament gràcies al nou impuls creat a través de la festa major i també de la comissió de pirates i premianencs. És a través del nou model de festa major que la gent s'engresca a crear nous i potents grups per participar-hi.

Però no es limita només a això, sinó que de bòlit aconsegueix dinamitzar un nou calendari festiu que creix per moments: rebombori primer, festa major d'hivern després... i diferents actes que omplen la pèssima programació cultural que ofereix l'ajuntament.

De bòlit fa un doble favor al poble: dinamitza els ciutadans i els fa sentir el poble més seu, és a dir arrela les tradicions del poble i per tant ens fa sentir una mica més orgullosos de ser premianencs, i ofereix uns serveis a l'ajuntament i a les entitats en general. De fet qualsevol entitat ens pot demanar de col·laborar i nosaltres si no hi ha problemes hi participem.

A més el model assembleari i obert de l'associació ha garantit que tothom hi fos benvingut, i ens hem convertit segurament amb una de les associacions que treballen en l'àmbit de la cultura popular i tradicional més obertes i més modernes dels Països Catalans.

Però no tot són flors i violes. A certs sectors polítics de Premià emprenya aquesta dèria per recuperar i per dinamitzar el poble i tot evidentment fruit de batalles polítiques per penjar-se medalles.

ICV i els seus simpatitzants, és a dir tots els comunistes de postal que hi ha a Premià, suposo que els fa ràbia que durant els anys que no han controlat la regidoria de cultura, les actuacions d'aquesta, sempre de cara a la galeria, hagin anat bé. I subratllo de cara a la galeria perquè CAP regidor es pot apropiar el progrés de l'associació, ta,poc l'Ernest Casadesús, ja que els únics que han aconseguit fer-la progressar és la gent que voluntàriament hi ha dedicat temps i esforços. És a dir que voler polititzar De Bòlit els sortirà per un ull de la cara tant a uns com als altres.

ICV, el partit que d'aquí poc contribuirà a la destrucció definitiva del municipi a través del Pla d'Ordenació Urbanística està ple de gent prefereix això que li diuen cosmopolitisme però que vol exterminar les nostres arrels com a població. El típic i reaccionari discurs de "mirem el futur i mai al passat (o només pel que ens interessa)", i les típiques premisses de "la cultura tradicional està lligada a la religió" i barbaritats vàries que estem condemnats a sentir i a anar aguantant.

Fa temps em van convidar a participar a un programa on un membre de les joventuts d'icv em va intentar fer entendre que Premià no podia ser Berga. A ell i a tots els que l'envolten: Premià serà el que voldrà la gent que es mulla i es mou per fer-lo més dinàmic i no pas de quatre obsessionats amb el partit al que estan lligats.

Fa pena la seva actuació, i els recomano que els demanin informació als seus companys de partit d'altres indrets, com per exemple de Mataró, on les colles de la ciutat són imprescindibles per entendre el seu marc cultural i el respecte cap a elles i a les seves actuacions és molt major que la que ens pugui tenir qualsevol polític premianenc.

Realment ells són els autèntic reaccionaris, els que lluiten contra la seva cultura i que basen el seu discurs en el desarrelament amb els Països Catalans i amb totes les seves tradicions.

S'ha de veure un personal...

Comentaris: 13
  • Orgull de que?
    accion-reaccion | dilluns, 20 de novembre de 2006 | 17:16h

    No se qui ets ni m'importa, simplement m'agradaria recordar-te que n'hi ha gent que no se sent orgullosa de les tradicions culturals ni del lloc on l'han parit ni de la llengua que li han ensenyat, potser per aquestes persones la paraula orgull te certes connotacions de quelcom aconseguit per un mateix. Tampoc m'entra al cap que la gent que pensa com tu pugui fer pintades amb les seves reivindicacions i t'ofengui tant una conyeta com "love Berga" que, a mes, te certa gracia. Evidentment tens algun problema, suposo de caire personal però no vull fer especulacions gratuites, que t'ha porta a desenvolupar un pensament que pot arribar a produir material com el que hem pogut llegir. No soc gaire partidari de psicòlegs i psiquiatres però el teu cas sembla prou greu com per plantejar-s'ho. Per acabar dir-te que jo no soc partidari de la destrucció de la cultura tradicional dels països catalans (exepte algun diumenge al matí amb la gralla agreujant la meva resaca) però, amb el teu permís, tampoc mourè un dit per evitarla. Pensa que l'aigua estancada es podreix rapidament i que "caminante no hay camino se hace camino al andar..."

    Apa noi!

  • ERC ES DEFENSA DE TÚ
    JERKY | dilluns, 20 de novembre de 2006 | 11:49h

    Et passes una eternitat amb IC i amb ERC. Et passes i pixes fora. Em sap greu. Et vam convidar a ser un Jerky i ho tenies tot a la teva ma per ser un politic de categoria al servei de la nostra lluita independentista premianenca. Ara et carregues als joves d'ic a més ens amenaces de que en Cassadesús i el nostre partit politiza deBolit. T'has passat molt i no està gen bé. l'independentisme premianenc no pot tenir gent de mal gust com tu. Joan, quan et vam convidara fer les JERC de premià semblava una altra cosa i ara demostres ser poc democrata i et carregues a ERC, a l'ernest i als d'IC que prou feian tenen. Eestas contra tothom i vols fer merder per merder. Debolit no mereix que tú busquis maranya on no està i el regidor Ernest rep la teva canya. JERC comptaven amb tu i despres ens vas fotre amb el liu que tens amb el pla general, Deixa en pau a la gent independentista premianenca. Et vam oferir un lloc de lluita a les JERC i el que vols es ser tu solet un partit.

    NI ESPANYA NI FRANÇA, PAÏSOS CATALANS

    VISCA ERC

    VISCA LES JERC

    • Canya!
      joanribet | dilluns, 20 de novembre de 2006 | 18:23h

      Que t'hagis fet de les JERC i estiguis molt content amb la teva opció, doncs ho celebro, i ho respecto tot i que no ho comparteixo. M'acuses de carregar innecessàriament contra el regidor de cultura Ernest Casadesus. En concret a l'article, aviso que l'associació De Bòlit (sempre amb opinió meva) no pot ser aprofitada com una fita aconseguida per part de cap partit. No dic que ERC ho faci,. Simplement aviso, de cara a futures campanyes electorals, els regidors d'aquesta formació, perquè evitin, penjar-se medalles, perquè més enllà d'unes polítiques culturals que hagin iniciat des de la regidoria, l'èxit rau en les persones i segurament en la conjuntura d'un cert moment en el poble.

      M'acuses de ser un antitot el que fa la regidoria. Realment discrepo de moltes formes, i penso que la línia seguida no és l'adequada, però no tindria cap problema a acceptar que evidentment el regidor ha aconseguit un seguit de coses (consolidar la festa major, per exemple), però penso que no s'ha fet prou i que moltes vegades es podria haver fet molt més, sobretot en quan a entitats i espais. S'han fet potser petits passos però penso que no els necessaris per una localitat de 30.000 habitants, i realment una de les més pobres culturalment del Maresme, tristament.

      I tot plegat, ho puc fer opinant obertament sense necessitat de renunciar a col·laborar amb els moviments culturals-socials que sorgeixin a Premià, com per exemple amb la comissió de pirates i premianencs. Evidentment, tu seràs un d’aquests de sí a tot el que digui ERC-JERC, doncs felicitats!

  • canvio enxufe per baixada de pantalons
    torretti| Adreça electrònica | dilluns, 20 de novembre de 2006 | 13:16h
    "Et vam convidar a ser un Jerky i ho tenies tot a la teva ma per ser un politic de categoria"Nen, tenies aquet càrrec d'organitzador de festa major a la mà i tel vas deixar perdre. Total, nemés et calie lleparli una mica al cul al casadessús aquet i no criticar res de lu que fes el partit (ni plans urbanístics, ni res, a tot un si uana).
    A aquet senyoret que ja té el carnet del partidu i que d'aqui no res ja estarà col·locat, només dir-li que el fet de criticar a un/s partit/s no té per què indicar falta d'"esperit" demòcrata. Ja se que lu primer que us ensenyen quan us donen el carnet és a dir que si a tot lu que diguin els amos, però els que no pertanyem a cap partit ho podem continuar fent.
    Un altre punt que et voldria dir és que "la gent independentista" no sou nemés els que us poseu a sou d'ERC, hi ha molta més gent que no comparteix les vostres maneres i es considera independentista i treballa per això sense regalar-vos la seva feina.

    NI JERKIS, NI ESCARABATS EN ACCIÓ, CAJEI I SEPC!

    INDEPENDÈNCIA I SOCIALISME!
    • NO DIGUIS COSES GREUS SENSE PROVES
      JERKY | dilluns, 20 de novembre de 2006 | 16:32h
      Bajanades! vas voler entrar a les JERC per manar i ara vas insultant a tothom i un dia als d\\\'ic i una altra dia als de JERCel que es molt bèstia és que acusis gent treballadora de l\\\'ajuntament que ha guanyat oposicions per pura enveja i que vulguis dir-nos que hem de fer i que et fotis amb l\\\'Ernest i que vulguis ser l\\\'amo de deBolit, I SI VOLS INDEPÈNDENCIA no et fotis amb el partit que volies ser-ne el cap i que et va donar confiança per ser l\\\'organitzador de les JERC i ara em surts amb atacar gent treballadora que no ha estat mai enxufada. visca ERC i visca JERC i visca la lluita de la cultura. Hauries de ser més tranki i no atacar l\\\'Ernest amb malallet. Tu si que fas d\\\'escarbat bumbum. sI Ets independentista i tantes coses, abans d\'atacar ERC hauries de fir noms de treballadors enxufats segons tú i no fer merder per que el que tu vo,ls es fer de jefe de la vila . dius coses greus i jo et dic que VISCA ERC
  • surt de l'ou!
    des de la pompeu, també amb amor| Adreça electrònica | dilluns, 20 de novembre de 2006 | 00:23h
    ei gent, sapigueu que aquet penjat també té vida més enllà del terme municipal de premià (per cert, sabeu lu que és "terme municipal"? és que per allà dalt no se si us en quede...), i des de més enllà del maresme vull reclamar ja algun article sobre els amics que encara tens a la pompeu (que cada cop són menys, però pk marxem d'erasmus!).
    En fi, et deixo que continuis parlant d'amor, tu que no desaprofites ni mitja oportunitat, i recorda que dimecres, festival a l'apolo, i allí ja parlarem d'amor i demés cosetes que tenim en marxe!!
  • bones joan,
    miquel| Adreça electrònica | dissabte, 18 de novembre de 2006 | 02:18h
    Bones Joan,

    la veritat és que em sap greu el que dius. Com bé deus saber, sóc pròxim a la Coali de Premià (crec que d\'això no me\'n haig d\'amagar, a pesar dels errors que es puguin cometre) i considero que no ens tractes prou justament. No vull ser el portaveu de ningú, ja que tothom és grandet, però crec (hi t\'ho dic de tot cor) que erres en alguna cosa. Pel que he pogut copsar del meu entorn, no hi ha cap mena de problema amb l\'èxit que està tenint la vostra entitat, Debòlit. Ens sembla bé que creixi i tingui ressó (vaja, que no trobem malament que es facin les activitats que esteu duent a terme). Potser discrepem (i aquí potser no hi esterem d\'acord, tot i que la vostra entitat no n\'és responsable) en el fet que només es programi o es dugui a terme una certa política cultural (al meu entendre, només tradicionalista).. però vaja, potser només és la nostra percepció i segur que a molta gent ja li està bé així. No defugim de les tradicions, no les volem combatre, formen part del nostre patrimoni, i no creiem que només es tractin d\'una cosa del passat (les tradicions són justament perquè en cara estan vives!). Ara bé, crec -sense menysprear res- que també es poden fer altres coses (un apunt al respecte: fer altres coses no vol dir haver de compatir unes amb les altres, sinó poder proposar alternatives: unes potser més d\'arrel tradicional i d\'altres potser, com tu dius, cosmopolites) i no crec que això sigui dolent, en si mateix. La veritat Joan, si es té alguna queixa, no és amb la tasca de Debòlit -ni molt menys, ja que és legítim que cada entitat "lluiti" per allò que vulgui!-. Si hi ha alguna "queixa" en tot cas és pel paper de l\'Ajuntament i no vostre, per -com tu dius- "la pèssima programació cultural que ofereix l\'ajuntament".
    Pel que fa als teus darrers paràgrafs dir-te que, sense ànim d\'avivar el foc, la cagues completament. Sóc reaccionari perquè no crec amb l\'ens dels Països Catalans? Va home!, a mi em sembla molt bé que tu creguis amb el que vulguis però no em diguis reaccionari perquè no ho comparteixi. A més a més, posats a conèixer a ICV, sapigues que hi ha gent de base del partit que desitja la independència de Catalunya... l\'únic, que no la prioritza.. També en som de reaccionaris? Francament, crec que no l\'encertes.
    Una última cosa, Premià no és (i serà) només per la gent que és belluga. Premià és (i serà) encara que no ens belluguem (molt al nostre pesar, segurament).
    Joan, definitivament, no sé a que ha vingut tanta mala llet. Crec que no és just fer les generalitzacions que has fet ja que la generalitzacions comdemen i maten a la persona en tant que individu amb els seus propis pensament. Titllar-nos de "comunistes de postal" suposo que deu ser útil per el teu discurs però saps prou bé que la tornes a cagar (a més a més et recordo que la teva família fins fa poc també n\'era!). No crec que sigui sa pel poble crear un discurs basat en el nosaltres i vosaltres. Francament, quan et veig pel carrer no penso "mira, n\'és un d\'ells, un reaccionari de postal" espero que tu ens tinguis el mateix respecte i consideració cap a nosaltres.
    Si vols, t\'ho dic francament, quedem un dia i xerrem sobre els temes que has plantejat (ja que em semblen interessants i paga la pena parlar-ne), no per arribar a un acord -a vegades no és possible- sinó per mirar-nos a la cara i no veure\'ns tant estranys.
    Una abraçada.
    Miquel
    • Resposta
      joanribet | diumenge, 19 de novembre de 2006 | 19:21h

      Eps Miquel!

      Hi ha una cosa que dius en la teva resposta que em sembla interessant. No s'ha de generalitzar (i jo a l'article ho faig certament), de manera que intentaré no fer-ho més.

      Ja sabem que en cap moment jo m'he tancat en la tradició solament i estic totalment a favor de noves propostes, diguem-ne modernes que puguin sorgir i que puguin ampliar la programació cultural de Premià de Mar. En el seu moment per exemple no vaig estar en contra del Soda Beat (tot i que tenia alguns plantejaments que no compartia).

      Dit això també t'he de dir que la Coali a Premià de Mar, considero que s'ha tancat en banda descaradament. Només( i per dir un exemple) des del punt i moment en que els militants controlaven el fòrum d'internet de Premià, el vostre partit perd credibilitat. Per cert, dir-te només, que el respecte ha de ser mutu, no pot ser que certs individus les deixin anar de l'alçada d'un campanar al fòrum i els altres callem.

      El missatge però Miquel no me'l canviaràs. Hi ha prou missatges, prou frases de gent del teu partit (o partit del qual et sents identificat) que demostren el poc respecte per l'entitat, o si més no per les ganes de recuperar certes tradicions. Quina llàstima! I això es demostra amb el comentari de l'anònim anterior...

      ICV, a més, en el seu moment va intentar acaparar tot el moviment de Can Sanpere, que arrel del vostre pla urbanístic s'ha desintegrat, girant l'esquena a la gent que en formava part (físicament o per simpatia) i que no està d'acord amb el vostre model.

      En tot cas, no intentaré modificar la vostra forma de funcionament (evidentment), simplement i lliurament donaré la meva opinió.

      I igual que ho faig a través d'un blog també ho puc fer parlant amb tu, perquè si una cosa no he deixat de fer mai és deixar de parlar amb una persona per motius polítics, de manera que estic totalment obert a quedar i explicar-nos els neguits!

      Una abraçada Miquel!

      Joan

      • algunes coses..
        miquel | dilluns, 20 de novembre de 2006 | 17:15h
        Bones Joan,

        d\'entrada dir-te que celebro el to (més "conciliador") del teu missatge.

        - Respecte el forum comentar-te que, en tant que "lliure", la línia o tendència d\'aquest la conformaven les contribucions dels usuaris (si hi haguéssin participat (més) gent del PP, el fòrum tindria un una línia més PPera). En cap cas no ha sigut una línia estratègica de ningú controlar-lo (encara que "efectivament" la majoria de les contribucions anéssin en una línia concreta).[Tot plegat crec que potser també és podria aplicar el que he dit, al tema del moviment de Can Sempere que tu aludeixes].

        - Tens raó quan demanés que el respecte sigui mutu. Tot i que no tot és respectable, crec que en general, demanar un mínim de respecte mutu és just, sa i necessari.

        -En quant el tema de Can Sanpere i el merders que hi ha hagut, no puc dir massa cosa, ja que no ho conec amb profunditat. En qualsevol cas, crec que el temps posarà les coses a lloc i, aproparà de nou a la gent que potser s\'ha sentit (amb raó o sense, m´\'es igual!) més o menys ""traïda"".

        - Respecte al "tancament" de la Coali, òbviament no hi estic d\'acord. Si vols, també pots formar-ne part.. jejeje

        Una abraçada, Joan.

        Miquel (un reaccionari..jeje)

  • Parlant de reaccionaris
    Anònim | divendres, 17 de novembre de 2006 | 18:10h
    Aquí l\'únic reaccionari que lliga cultura tradicional amb religió ets tu. Des de quan els geganters i els timbals han de portar la gent a missa (parlo de "l\'anada a ofici" de la Festa Major d\'enguany i t\'atribueixo directamnent a tu l\'autoria d\'aquesta collonada que hauria signat el mateix opus dei). Estaria bé que abans d\'escampar merda per tot arreu sabessis de què parles i comencessis per una mínima autocrítica de la teva actitud i coneixement de les coses (força precari, al meu entendre). Creix, informa\'t i després podràs començar a parlar d\'alguna cosa.
    • Ja en tenim aquí!
      joanribet | divendres, 17 de novembre de 2006 | 21:17h

      No m'esperava menys de la reacció d'algun de la vostra patuleia! La veritat és que l'anada a ofici ja existia, vosaltres ho sabeu prou bé: hi havíeu participat cada any, fent molt de riure amb aquelles bandes "horrendes" i arcaiques fent ben present el vostre poder... Mira, fins i tot et buscaré una foto i te la penjaré al bloc perquè la puguis veure i disfrutar....

       La idea d'aquest any era canviar aquella volta sense sentit a la poma del carrer de la rectoria, fer l'anada una mica més llarga i fer-hi participar a les colles, per fer-la més agraïda i com una excusa per fer una cercavila més: com a molts altres pobles. També hi havia altres objectius: de fet precisament jo, volia que hi participessin els diables, però que actuessin diferent a un correfoc, que hi anessin amb carretilles sense tro final i que estigués més destinada als petits, perquè mica en mica s'anessin familiaritzant amb la nostra cultura popular i a la llarga s'anés creant tradició al poble.

      Com que et veig interessat amb el tema et recomano que participis de cara l'any que ve a dues anades a ofici que cal veure-les: l'anada a ofici a Mataró (dia 27 de juliol, Les Santes Juliana i Semproniana, 3/4 de 10 del matí des de la plaça de l'ajuntament) i l'anada a ofici de Tarragona (dia 23 de setembre, Santa Tecla, a 1/4 de 10 del matí des de la plaça de la font). També podries anar a Vilafranca per Sant Fèlix (30 d'agost), a l'Entrada a l'església que es fa al vespre (tot i que hi ha molta gent).

      I com aquestes a molts més pobles i ciutats dels Països Catalans. També es veritat que és en aquestes ocasions que la gent aprofita per dir el nom del porc als polítics que hi van a la comitiva. Consider-ho que l'heu encertat decidint no participar-hi, perquè si la tradició aconsegueix arrelar a Premià potser serà a un polític com tu a qui li diríem el nom del porc, què et sembla?

      I després de tot això, només dir-te que un cop davant l'església, l'opció d'entrar-hi és lliure, de manera que o hi entres o no, no falla. Crec que hi ha un moment que val la pena de l'ofici: quan es canten els goigs a St Cristòfol, és una tradició més.

      Per vosaltres a més, no crec que sigui massa problema, perquè podeu anar a fer el vermut al bar de la plaça, com sempre feu, a lluir del vostre sectarisme, i on suposo que no debatreu sobre anades a ofici, sinó de coses que és clar, són molt més transcendentals i estan per un nivell superior, a l'esfera ecosociata. Vaja, idees per canviar el món...

      En fi, mentre vosaltres aneu fent, jo aniré creixent i informant-me com em recomanes, per a veure si algun dia aconsegueixo creuar al món dels informats d'ICV.

      Una abraçada,

      Joan

      • T'estimo i per això et recomano que estimis la gent
        Anna | dissabte, 18 de novembre de 2006 | 18:07h

        Hauries de fer-te mirar la teva fòbia i estimar més (follar, per exemple) i estaria bé que et miressis el món amb més esperit d'aprenentatge. Estas ficat en un lio mental considerable i cada vegada tens menys amics. Jo et puc ajudar, so vols. Intenta separar l'odi del camp de visió. Estimaras. Estimaras a la gent que estima i en cada militant d'icv hi trobaras una mirada amiga disposada a ajudar-te. Recorda que abans de que ens odiessis preniem birres als Pirates i parlavem d'amor. Em fas pena i encara pots recobrar el sentit de les coses. Total tú i jo encara som joves i podem aprendre molt sense rancunia i amargura.

        Un petó.

        Anna

        • Resposta
          joanribet | diumenge, 19 de novembre de 2006 | 19:28h

          Hola Anna,

          Et sóc sincer i t'haig de dir que sense els cognoms no sé pas qui ets! Estic plenament obert a estimar, i evidentment a follar, tot i que amb les joventuts d'icv no sé pas si podré perquè suposo que teniu molta feina a "follar-vos a la dreta"! (era per riure).

          Dubto que per motius polítics hagi deixat de prendre cap birra amb tu i poder parlar d'amor, de manera que quan vulguis ja ho saps! I suposo que quan et refereixes a "la pèrdua d'amics" et deus referir a amics polítics, perquè amics personals no em consta... També t'haig de dir que si per opinar lliurement, cert polític ha de deixar de ser amic meu, ell mateix! Per part meva no serà!

          Fins aviat!

Accés de l'autor

Nom d'usuari
Clau
Recorda'm

Últims 30 canvis

Arxiu

« Novembre 2006 »
dl dt dc dj dv ds dg
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
MÉSVilaWeb és una producció de Partal, Maresma & Associats