VilaWeb.cat
Arxiu: Per a tots els gustos

Per consultar l'arxiu general fes clic aquí
julianjuanlacasa | dilluns, 20 de novembre de 2006 | 12:17h

20/11/2006 Edición Impresa LA NOVA LEGISLATURA|ELS NACIONALISTES

CDC salta els Pirineus

• El Bloc Català, partit de la Catalunya Nord que es defineix com a regionalista, s'integrarà a Convergència El principal repte són les municipals franceses del 2008

 Foto:  ARXIU / JOAN CASTRO
Foto: ARXIU / JOAN CASTRO
TONI SUST
BARCELONA

Artur Mas no s'atura als Pirineus. Convergència Democràtica de Catalunya comptarà des del mes que ve amb una federació francesa, integrada pel fins ara denominat Bloc Català, una formació nascuda el 2002 que el 3 de desembre es transformarà en "una federació més de CDC".
Així ho explica el seu secretari general, Jordi Vera, que assegura que malgrat els vincles, Convergence Démocratique de Catalogne --la traducció al francès també és utilitzada pel partit-- decidirà la seva política sense ingerències: "Nosaltres tindrem presència en els òrgans de direcció de CDC, però ells no en els nostres. La definició del nostre acord parteix del fet que hi ha un partit amb dues organitzacions".

'No' al sucursalisme
El que CDC diu que no vol de Madrid, tampoc el seu soci francès ho desitja de Barcelona. "No serem una sucursal de la Convergència del sud", afirma Vera, que adverteix de la necessitat de mirar amb unes altres ulls el desenvolupament de la política a França.
El Bloc Català va néixer el 2002 i actualment compta amb 18 regidors. Es tracta de regidors independents o d'altres forces que s'hi van sumar, que per qüestions de calendari no han pogut concórrer a unes eleccions. Les municipals del 2008 són el seu repte més important, però optaran també a la resta d'eleccions.
De Convergència els atrau en gran part l'estil del pujolisme, "en el sentit de fer país". Per Vera, en el cas de la Catalunya francesa el treball és de base, i l'objectiu, conscienciar la gent de la Catalunya Nord que existeix un "sentiment de pertinença". "Som el departament més pobre de la regió més pobra de França", diu Vera sobre l'àrea francesa que es correspon amb el territori que va formar part de Catalunya fins al 1659 (Tractat dels Pirineus).
Des de fa un any, el Bloc Català i Convergència compten amb un punt d'unió, un comitè d'enllaç. A l'estiu, el Bloc va emplaçar CDC a estrènyer la relació. El fruit es presentarà el 3 de desembre a Perpinyà, en un congrés al qual assistirà Mas. El procés, segons relata Vera, va arrencar de la convicció dels integrants del Bloc --que compta amb uns 300 afiliats-- que havien arribat al "límit de la seva credibilitat". Ara, diu Vera, amb una capacitat operativa més gran, l'activitat política resultarà més fructífera.

El passat, Terra Lliure
La decisió de CDC de tancar l'acord suposa un punt d'inflexió, ja que tradicionalment havia estat vinculada amb un altre partit catalanista de la Catalunya Nord, Unitat Catalana. També el líder de la que serà la Convergència francesa té un passat polític allunyat de la federació nacionalista.
Vera va ser membre del Partit per la Independència (PI) d'Àngel Colom i abans dirigent d'ERC, de la qual es va escindir. Formant part de la cúpula republicana va ser detingut el 1992 i jutjat per una etapa anterior de la seva militància: havia estat membre de l'organització terrorista Terra Lliure. Vera afirma que no s'avergonyeix del seu passat, però el dóna per superat. Mirant al futur, es marca com a prioritat aconseguir que França aculli una regió catalana, porti el nom que porti. El seu partit es defineix com a regionalista. Ni d'esquerres ni de dretes, sinó "una tercera via".

Tothom té dret a fer una alternativa política, i més encara a la Catalunya Nord, que no hi havia gairebé res equival.lent a la Catalunya Sud. Només els d'ERC. Ara només falten els del PSC per fer-ho encara més plural. I que no sigui només en Joan-Pau Alduy, ex alcalde de Perpinyà i ara senador de la República a París el que faci que la veu catalana també s'hi senti a França.

julianjuanlacasa | dilluns, 20 de novembre de 2006 | 12:07h

ANIMUS IOCANDI

Ferreres

...O acabarem com aquest paio tant desconfiat.

Accés de l'autor

Nom d'usuari
Clau
Recorda'm

Últims 30 canvis

Arxiu

« Novembre 2006 »
dl dt dc dj dv ds dg
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
MÉSVilaWeb és una producció de Partal, Maresma & Associats