VilaWeb.cat
L'OPINIÓ : Soterrem contenidors
ricardfores | enllaç permanent | dimarts, 17 d'octubre de 2006 | 11:39h

A Tortosa, així com en la gran majoria dels pobles del municipi, l'estat de carrers i voreres és un dels grans temes pendents a resoldre. Però això no és més que un aspecte de tot el que comporta la manera d'entendre l'espai públic d'aire lliure d'un lloc determinat. Un altre aspecte que hi està íntimament lligat és quin model de recollida de brossa utilitzem. I per a mi, el model actual, el de contenidors de superfície, que fa poc temps l'Ajuntament va reimpulsar, està ja obsolet. Els governants amb més visió de futur estan apostant, clarament, pels contenidors soterrats en ciutats i pobles grans i per la recollida domiciliària en pobles petits i nuclis dispersos.


El primer motiu que avala aquest nou sistema de recollida és el d'avançar cap a un municipi més sostenible. En aquest àmbit això es mesura amb el nivell de recuperació de residus que es porta a terme. I està provat empíricament que els millors models, és a dir aquells en què més residus es recuperen són la recollida domiciliària i els contenidors soterrats. El primer (el porta a porta), funciona molt bé en nuclis petits o dispersos però és inviable en nuclis més densament poblats, caracteritzats per blocs d'edificis, com és el cas de la ciutat de Tortosa on el segon sistema aniria perfecte. A més a més, si algú té la temptació de pensar que això no és prioritari, caldria afegir que properament la Generalitat penalitzarà econòmicament aquells municipis que no arribin a un nivell de recuperació de residus determinat i en canvi bonificarà els que sí que ho facin.

El segon motiu és la dignificació de l'espai del carrer que està ara ocupat pels contenidors de superfície amb l'impacte visual que els caracteritza, les pudors i tot el que això suposa. No és estrany que la seua ubicació hagi arribat a provocar en segons quins llocs enfrontaments entre veïns. Aquests contenidors serien substituïts i minimitzats per unes bústies metàl·liques, fàcils de netejar, visualment agradables i sense olors (pel seu bon tancament i pel fet que en estar soterrats estan a la temperatura del terreny que se situa entre 10 i 15 graus i per això el procés de fermentació, causant de les males olors, es redueix). En el cas de la recollida domiciliària, es lliuraria a cada família un recipient de plàstic on cada dia a primera hora del matí es recolliria un tipus de brossa determinada. Això es podria complementar amb un punt verd per a cobrir aquelles necessitats immediates d'anar a deixar la brossa. Per tant, a tot arreu recuperaríem l'espai que ara ocupen els contenidors.

Un altre avantatge, fent referència als contenidors soterrats, és l'estalvi de costos de recollida que comporten. Això es deu al fet que el volum de residus que pot emmagatzemar és, pel cap baix, tres vegades superior i perquè com s'ha comentat anteriorment el procés de fermentació és més lent. En conseqüència, la freqüència de recollida també és menor.

I finalment un dels motius definitius és la comoditat. Poder anar a tirar les brosses a qualsevol hora del dia en un cas i que vinguin a buscar-te-la a casa en l'altre no té preu. A més a més, suprimir en ambdós casos la nocturnitat en la recollida, apart de reduir els costos, elimina també les molèsties ocasionades pels sorolls.

A Tortosa, una vegada més i en un altre àmbit més, ja ens han passat davant. A tota la comarca del Montsià i amb president comarcal d'Esquerra, Alfons Montserrat, actual alcalde d'Alcanar, el nou sistema ja ha començat a ser una realitat. Això demostra quin tipus de prioritats tenim els republicans a l'hora de governar. I és que per a natros, la política és una eina per fer feina, per aconseguir avançar en projectes que, sobre la base d'una ideologia i d'una manera de fer les coses, ens permeten assolir un model de societat millor.

Per tant, és evident que ens cal el soterrament de contenidors i la recollida domiciliària: per estalvi econòmic, per comoditat, per tenir uns carrers més dignes, uns pobles i una ciutat amb una imatge millorada i per tenir un municipi més sostenible i modern. També a Tortosa.

(Publicat a la Veu de l'Ebre - 13 d'octubre '06)

Nom:
Plana web:
Adreça electrónica:
Codi de comprovació:
Guess the letters and numbers
(passphrase riddle)
--
small 'L' +1 letters
and not a
"I",
but
small 'N' +2 letters
;
small 'R' +1 letters
and not a
"I",
but
3 chars before small Z
;
Aquest codi permet comprovar que l'usuari no és una máquina. Reescriu-lo abans d'enviar el comentari.
Títol:
Comentari:

Accés de l'autor

Nom d'usuari
Clau
Recorda'm

Últims 30 canvis

Arxiu

« Novembre 2006 »
dl dt dc dj dv ds dg
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
MÉSVilaWeb és una producció de Partal, Maresma & Associats