VilaWeb.cat
Arxiu: Antoni Soy

Per consultar l'arxiu general fes clic aquí
joandeserrallonga | dimecres, 20 de setembre de 2006 | 09:31h

Fa dues setmanes que RAC1 ha posat en marxa el seu Racòmetre (1 i 2) de cara a les eleccions catalanes de l’1 de novembre. Una enquesta per conèixer quins poden ser els resultats de les properes eleccions al Parlament de Catalunya.

Ja he manifestat fa poc el meu profund escepticisme sobre les enquestes en general. La lectura de "The Power of Survey Design. A User's Guide for Managing Surveys, Interpreting Results, and Influencing Respondents" de Giuseppe Iarossi, un expert de les Nacions Unides, hi ha contribuït. Hi ha tres elements molt importants que poden fer variar totalment els resultats d’una enquesta: primer, quines preguntes es fan i com es fan aquestes preguntes??; segon, com es determina i com s’estableix la mostra??; tercer, com s’interpreten els resultats que donen les enquestes??.

Si se’m permet, i des de la posició d’un que no és expert, crec que la primera pregunta és equívoca: a quin govern es refereix??; al tripartit o al bipartit??. D’altra banda, segons el mètode que se’ns explica, a la selecció de la mostra no hi ha cap ponderació segons el que varen votar (o el que recorden que varen votar) els enquestats. Es a dir, no coneixem si a la mostra hi ha una sobre-representació o una sub-representació, i en quin grau, de la gent que va votar als diferents partits polítics a les passades eleccions al Parlament de Catalunya.

Pel que fa als resultats, està clar que els enquestats volen un canvi en el govern de la Generalitat (64,5%), tot i que no sabem si es refereixen al govern tripartit o al més recent govern bipartit. Ara bé, els enquestats no tenen gens clar quin és el govern que millor podria solucionar els problemes que avui té plantejats Catalunya; hi ha una enorme dispersió pel que fa als governs possibles que la gent s’imagina. N’hi ha 6 de més destacats, tot i que el seu % és, en qualsevol cas, força reduït: van del 17,4% al 9,1%. A destacar que el PSC estaria en 4 d’aquests possibles governs (per ordre, Tripartit, PSC+CiU, PSC+ICV, PSC en solitari), CiU en 3 (per ordre, CiU en solitari, PSC+CiU, CiU+ERC), ERC (Tripartit i CiU+ERC) i ICV (Tripartit, PSC+ICV) en 2, i el PP en cap. També cal destacar que molt poca gent vol un govern CiU+PP (3,8%), i encara menys un govern PSC+ERC (1,6%).

Pel que fa a les projeccions de vot, ja hem assenyalat la important limitació que suposa no conèixer la ponderació de la mostra segons el que varen votar (o recorden) els enquestats a les passades eleccions al Parlament. Amb aquest possible biaix, podem dir que tant CiU com ICV pugen de forma important, el PSC baixa també de forma important i ERC i el PP també baixen una mica. Les majories possibles i factibles, ara com ara, serien, doncs, per ordre de diputats, CiU+PSC (90 diputats), CiU+ERC (74 diputats), Tripartit (70 diputats); ens sembla molt improbable, tot i que a Euzkadi es dona, la combinació CiU+ERC+ICV (86 diputats), i encara menys la de CiU+PSC+ERC (111 diputats) o CiU+PSC+ICV (102 diputats).

 

Accés de l'autor

Nom d'usuari
Clau
Recorda'm

Últims 30 canvis

Arxiu

« Setembre 2006 »
dl dt dc dj dv ds dg
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
MÉSVilaWeb és una producció de Partal, Maresma & Associats