Notícies Catàleg Biblioteca digital Serveis en línia Licitacions i altres

Esteu a: /Secció professional /Dipòsit Legal A V Í S : Restricció de consulta de fons entre el 12 de febrer i el 23 d'abril  >>

 

Informació relacionadaNavegació

  1. Coneix la BC
  2. Serveis
  3. Catàlegs
  4. Fons
  5. Biblioteca digital
  6. Secció professional
  7. Licitacions i altres
Directori de personal Adreceu-vos a:

Dipòsit Legal

La Llei del sistema bibliotecari de Catalunya (4/1993) regula la gestió del Dipòsit Legal i la seva estructuració dins la BC com a biblioteca nacional. El Dipòsit Legal és competència de la Generalitat de Catalunya des del 1981, any en que rep el traspàs d'un organisme que, a Espanya, té els seus orígens en el s. XVIII.

El Dipòsit Legal de Catalunya és l'oficina receptora de la producció editorial i audiovisual catalana. La seva funció principal és recollir i preservar el conjunt de la producció editada a Catalunya en qualsevol suport i fer-ne possible el seu accés. El Dipòsit Legal forma part de l'estructura de la BC.

Els exemplars que es lliuren a les oficines del Dipòsit Legal es posen a consulta dels usuaris en tres centres: la Biblioteca de Catalunya; les biblioteques públiques provincials de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, i la Biblioteca Nacional d'Espanya.

Preguntes més freqüents

Quines obres han de fer Dipòsit Legal?

Són objecte de Dipòsit Legal tots els escrits, estampes, imatges i composicions musicals produïts a Catalunya en exemplars múltiples amb fins de difusió, fets per procediments mecànics, químics, electrònics o els que es puguin inventar en el futur.

Cal fer dipòsit de:

  1. Llibres, sigui quin sigui el seu contingut, tipus d'impressió, suport, venals o no venals.
  2. Fullets, impresos de més de quatre pàgines i menys de quaranta-nou, amb les mateixes característiques que l'apartat a). S'hi inclouen les separates d'articles de revista amb l'esmentada extensió.
  3. Fulls impresos de difusió no comercial, sempre. També els de difusió comercial quan duguin gravats o textos explicatius de caràcter tècnic.
  4. Publicacions periòdiques (anuaris, revistes, diaris, etc.)
  5. Partitures musicals.
  6. Gravats: làmines soltes, làmines de calendari, estampes, cromos, nadales, anuncis artístics.
  7. Mapes i plànols.
  8. Cartells anunciadors d'espectacles, festes i altres actes públics, religiosos o profans; cartells anunciadors d'articles comercials, sempre que hi hagi gravats artístics o duguin textos explicatius tècnics o literaris; bans i edictes.
  9. Postals il·lustrades
  10. Naips.
  11. Diapositives destinades a la difusió i a la venda.
  12. Enregistraments sonors realitzats amb qualsevol procediment actual o futur.
  13. Produccions cinematogràfiques, ja siguin argumentades, documentals, filmets, curtmetratges.
  14. Vídeos i video-discs digitals (DVD)
  15. Programes d'ordinador.
  16. CD-ROMS, sigui quin en sigui el contingut (monografies, bases de dades, jocs, etc.)
  17. DVDs, sigui quin sigui el seu contingut
  18. Publicacions electròniques que es distribueixin a través d�Internet, sigui quin sigui el seu contingut (monografies, revistes, bases de dades, etc.)

Quines obres estan excloses del Dipòsit Legal?

Queden exclosos de l'obligació d'establir el Dipòsit Legal:

  1. Segells de correus.
  2. Publicacions d'ordes religiosos fetes per a ús intern.
  3. Impresos de caràcter social o particular, invitacions de casament, bateig, esqueles, targetes de visita, carnets d'identitat, títols, diplomes, etc., sempre que no duguin gravats artístics o textos literaris.
  4. Impresos de caràcter comercial sense gravats artístics ni textos explicatius de caire tècnic o literari.
  5. Impresos d'oficina

En cas de dubte, decidirà el director de la Biblioteca de Catalunya.

Com és un número de Dipòsit Legal?

El número de dipòsit legal es compon dels elements següents:

  1. Les paraules "Dipòsit Legal" o "Depósito Legal".
  2. La sigla corresponent a cada província o localitat:
  3. Barcelona: B.
    Girona: GI.
    Lleida: L.
    Tarragona i Tortosa: T
  4. El número d'inscripció del dipòsit donat per l'oficina del Dipòsit Legal corresponent.
  5. L'any de constitució del dipòsit en xifres aràbigues. Si són nadales o altres impresos semblants en els quals, de la impressió de la data en pugui resultar un perjudici, es pot substituir l'any per un número d'ordre en xifres romanes, tenint en compte que I correspon a 1958, II a 1959 i així d'una manera successiva (XLIV correspon a 2001).
  6. Exemple: Dipòsit Legal B- (número)-2001
    Dipòsit Legal B - (número)-XLIV (en cas que no convingui posar l'any en xifres aràbigues).

Procediments i requeriments

Qui ha de sol·licitar un número de dipòsit legal?

Per a les obres impreses és l'impressor. Però també poden sol·licitar-lo l'editor. Quan autor s'edita la seva obra sense que intervingui cap impressor o editor comercial, també podrà sol·licitar el número de dipòsit legal. Per a les obres sonores, cinematogràfiques, electròniques, etc. ha de sol·licitar el número de dipòsit legal el productor, el duplicador o el fabricant. També el podrà sol·licitar l'editor.

En cas que intervinguin diversos impressors o productors, qui haurà de demanar el número serà l'impressor o el productor de la part principal, sense que quedin exempts de la responsabilitat subsidiària els altres tallers o les altres empreses implicades.

Com donar-se d'alta com a sol·licitant?

Per a poder obtenir números de dipòsit legal, caldrà que us doneu d'alta a l'Oficina corresponent de dipòsit legal.

Podeu fer-ho de la manera següent:

  • Dirigint-vos personalment a l'Oficina del dipòsit legal que tingueu més a prop i presentant la documentació següent:
    1. Rebut de pagament de l'IAE
    2. Una tarja comercial on figuri la vostra adreça completa
    3. NIF de l'empresa o entitat

Com es pot sol·licitar un número de dipòsit legal?

Es podrà obtenir un o diversos números de dipòsit legal pels mitjans següents:

  1. 1) Dirigint-vos a les oficines del dipòsit legal i omplir, firmar i presentar una sol·licitud quan l'obra estigui gairebé enllestida.
  2. 2) Podeu telefonar a les oficines i, identificant-vos amb el vostre codi, se us assignaran els números de dipòsit legal, sempre i quan l'empresa que els sol·licita no tingui números pendents de lliurar de més de tres mesos.
  3. 3) També es pot sol·licitar dirigint-vos a la pàgina web www.gencat.net/bc . En aquest cas caldrà que disposeu d'una contrassenya que se us proporcionarà la vostra Oficina de dipòsit legal.

Els números sol·licitats hauran de ser lliurats abans de dos mesos, comptats a partir de la data de la sol·licitud.

Publicacions periòdiques:
  1. a Anuaris. En tant que publicacions periòdiques, tindran un sol número de dipòsit legal que caldrà imprimir en cada volum, encara que aquests tinguin un número diferent d'I.S.B.N.<7li>
  2. b Revistes i diaris. Les publicacions periòdiques, fins i tot les que siguin de periodicitat variables, seran inscrites una sola vegada i amb un sol número de dipòsit legal. Serà obligatori efectuar el lliurament de quatre exemplars de cada número que es publiqui.
  3. c Sèries numerades. En les sèries numerades (col·leccions), cada número i sempre que es tracti d'obres separades, serà considerat, a tots els efectes de dipòsit legal, com a obra independent. No es consideraran de la mateixa manera els volums d'una obra unitària, els quals han de dur tots els mateix número de dipòsit legal.

Anul·lació i pròrroga

Si al cap de dos mesos d'haver sol·licitat el número de Dipòsit Legal l'obra no s'ha publicat, caldrà fer una nova sol·licitud demanant una pròrroga o comunicar-ne l'anul·lació. La sol·licitud de pròrroga tindrà un durada definitiva de dos mesos més. Acabat aquest termini, si l'oficina corresponent no rep cap notícia en aquest sentit, pot iniciar una proposta de sanció.

Com i on ha de figurar el número de dipòsit legal?

La impressió del número de dipòsit legal seguirà les normes següents:

  • En els llibres i en els fullets el número de dipòsit legal figurarà en el mateix full d' impressió que l'I.S.B.N., al revers de la portada o a la portadella. Sense aquest requisit, les obres no podran ésser admeses a les oficines del Dipòsit Legal.
  • En la premsa diària i en les revistes, el número de dipòsit legal figurarà a la capçalera de cada exemplar . En les revistes amb portada i format de llibre, figurarà al revers de la portada o a la portadella.
  • La resta d'impresos portaran el número de dipòsit legal en un lloc ben visible.
  • En postals, cromos o estampes, el número de dipòsit legal s'estamparà al revers del gravat. Serà assignat un número per model, encara que aquests estiguin units en tires o formin diverses sèries, sempre que existeixi la possibilitat física de separar-los sense destruir-los.
  • Els discs (sonors, CD-ROM, etc.) portaran imprès el número de dipòsit legal a l'etiqueta o a la part central de la placa i a la coberta de cada disc. Cal que el fabricant del disc faciliti a l'impressor de la bossa o del contenidor el número del dipòsit legal, en el cas que el fabricant del disc i el del contenidor no siguin el mateix.
  • Les cassets duran el número de dipòsit legal en la casset i en la coberta.
  • Les pel·lícules, els filmets i els curts s'hauran de projectar fent constar de forma ben visible les dades del dipòsit legal.
  • Els disquets i programes d'ordinador hauran de dur el número de dipòsit legal imprès en el disquet i en el contenidor, si n'hi hagués.
  • Els diferents toms d'una obra unitària portaran tots un número idèntic de dipòsit legal encara que no portin el mateix número d'I.S.B.N. Si no s'imprimeixen tots alhora, ni per la mateixa impremta, és responsabilitat de l'impressor del tom que es publiqui primer de sol·licitar el número de dipòsit legal. Després, comunicarà el número a l'editor, per tal que aquest el faciliti als impressors del volum o dels volums restants. En aquest sentit, els editors seran responsables dels successius volums d'una mateixa obra. Hauran d'afegir al número de dipòsit legal l'ordinal en números romans i, entre parèntesis, el número que correspon al volum
  • Exemple: Dipòsit Legal B- (número) -1999(I)
    B - (número) - 1999(II)
  • Les separates d'articles de revista, amb paginació pròpia, portaran el mateix número de dipòsit legal que la publicació on va aparèixer el text. Es farà constar l'abreviatura "Sep" entre la sigla de la ciutat i el número del dipòsit legal.
  • Exemple: Dipòsit Legal T- "Sep".(número)- 1999
  • En les col·leccions legislatives, que successivament publiquen suplements en fulls intercanviables, subjectes igualment a Dipòsit Legal, es mantindrà el número de Dipòsit Legal de la publicació bàsica. Cal que el número figuri en la carpeta o en la faixa que reuneixi els fulls solts.
  • Les segones i les successives edicions d'una obra requereixen nous números de dipòsit legal, així com les reimpressions amb variacions, per petites que siguin.

Quants exemplars cal lliurar?

Un cop acabada l'obra i abans de la seva distribució o venda, cal constituir el dipòsit d'exemplars:

  • 5 exemplars de les obres amb I.S.B.N.
  • 4 exemplars de les obres sense I.S.B.N.
  • 3 exemplars dels documents sonors
  • 2 exemplars dels documents cinematogràfics
  • 2 exemplars de les obres en sistema Braille

En el moment de fer el lliurament cal portar l'imprès de sol·licitud-lliurament degudament omplert en lletra llegible i, si pot ser, a màquina.

Cal que el nom vertader de l'autor figuri en l'imprès quan al llibre hi figuri un pseudònim.

Disc, enregistraments sonors i vídeos

En el cas dels enregistraments sonors, cal anotar també a l'imprès de sol·licitud-lliurament, a continuació del títol de l'obra, el número de la matriu, el número ISRC (International Standard Recording Code) o el número de segell.

Obres cinematogràfiques

De les obres cinematogràfiques, a càrrec del productor, cal lliurar-ne dos exemplars de la fitxa tècnica, dos de l'artística, dos del guió literari i dues fotografies de cada una de les seqüències principals de la cinta.

Premsa

La premsa diària podrà ésser lliurada quinzenalment.

Càrrec dels exemplars

Dels diversos exemplars de les obres lliurades, un anirà a càrrec de l'impressor o del productor i els restants a càrrec de l'editor.

Exemplars defectuosos

Els exemplars defectuosos seran retornats per tal que siguin canviats per d'altres en bon estat.

Què passa si no es fa el dipòsit legal?

Si no es fa el tràmit de dipòsit legal correctament, es comet una infracció. Són infraccions:

  • La publicació d'una obra sense haver demanat el número de dipòsit legal.
  • La publicació d'una obra amb el número de dipòsit legal fals o incomplet
  • No haver fet el lliurament dels exemplars
  • No comunicar a l'Oficina corresponent l'ajornament o l'anul·lació d'una edició.

Si es cometen aquestes infraccions, l'impressor (productor, duplicador, etc.) pot ser objecte de sanció. L'Oficina del Dipòsit Legal li comunicarà que, dins el termini de vuit dies, ha de fer el lliurament d'exemplars o ha de respondre fent el descàrrec.

Si passats els vuit dies l'oficina no rep resposta, s'iniciarà l'expedient de sanció. El cap de l'Oficina enviarà un avís al sol·licitant notificant l'inici de l'expedient de sanció, al qual adjuntarà un Plec de Càrrecs que cal caldrà respondre en el termini de vuit dies.

Acabat el termini de vuit dies des de l'inici de l'expedient de sanció, si l'Oficina del Dipòsit Legal no ha rebut cap resposta o el Plec de descàrrecs no ha estat suficient, l'Oficina del Dipòsit Legal enviarà a l'empresa la Proposta de Sanció.

L'editor, el venedor o el distribuïdor seran solidaris juntament amb l'impressor quan tinguin en el seu poder exemplars sense número de dipòsit legal o edicions de les quals no s'hagi fet el dipòsit.

Tota declaració falsa o incompleta o, en general, tota omissió o infracció de qualsevol dels preceptes serà castigada amb una multa que pot arribar al quíntuple del preu de venda al públic de l'obra. Això no pressuposarà l'exempció de la responsabilitat penal exigible.

En cas de reincidència, la multa pot ser elevada fins a sobrepassar el valor del doble de la primera sanció.

La imposició de la sanció no eximirà de l'obligació de constituir el dipòsit legal.

Contra la imposició de les multes, es podran presentar els recursos legals establerts per la llei.

Procediment per sol·licitar i constituir el dipòsit legal dels recursos electrònics

Els recursos electrònics, és a dir els documents que es distribueixen per INTERNET o per qualsevol altra xarxa, siguin llibres, publicacions periòdiques, amb contingut gràfic, musical, etc. han de dur també el número de dipòsit legal preceptiu, tal com indica la Orden de 30 de octubre de 1971 del Ministerio de Educación y Ciencia , de 10 de novembre.

Per a sol·licitar un número de dipòsit legal per a aquest tipus de publicacions electròniques, caldrà, primer, estar donat d'alta com a sol·licitant.

El número de dipòsit legal se sol·licitarà abans de la difusió del document , és a dir abans que el document sigui posat a disposició del públic a Internet.

Per a les publicacions periòdiques se sol·licitarà un número de dipòsit legal que s'assignarà una vegada per a tots els números d'un mateix títol. Els canvis d'editor, de format o d'adreça electrònica no comportaran un canvi de número de dipòsit legal. Caldrà demanar un nou número de dipòsit legal, en canvi, si el títol d'una publicació periòdica canvia significativament.

L'editor i/o el productor seran els responsables de la sol·licitud i lliurament de les publicacions electròniques.

Si una publicació té una edició en paper o en qualsevol altre suport (CD-ROM, microfilm, etc.) i una versió electrònica, per a la publicació electrònica caldrà sol·licitar un altre número de dipòsit legal. De fet, cal un número de dipòsit legal diferent per a cadascuna de les edicions, en funció del suport. Així una revista publicada en paper i en suport electrònic tindrà un número de dipòsit legal per a l'edició en paper i un altre número de dipòsit legal per a la versió electrònica.

Per lliurar el document electrònic es podran seguir les directrius següents:

Documents electrònics de difusió gratuïta:

  • 1) L'editor/productor , una vegada donat d'alta com a sol·licitant, haurà d'omplir l'imprès corresponent del dipòsit legal, fent-hi constar clarament les dades següents a més de totes les altres que figuren en l'imprès corresponent de constitució de dipòsit legal:
    1. Títol del document
    2. Adreça electrònica del document o pàgina web on es troba.
    3. Especificacions , si és que n'hi ha, per a la consulta del document.
    4. Adreça postal i adreça electrònica de l'editor del document.
  • 2) L'imprès es lliurarà a les Oficines del Dipòsit Legal abans de difondre la publicació.
  • 3) El número de dipòsit legal ha de figurar també en el document electrònic en un lloc visible.
  • 4) En el moment que el document electrònic es difongui, se'n dipositaran quatre còpies en disquet o CD-ROM a l'Oficina del Dipòsit Legal de Barcelona. En els disquets o CD-ROM s'indicarà el títol del document, l'adreça electrònica i el número de dipòsit legal.
  • 5) Si es tracta d'un publicació periòdica electrònica, de cada nou "número" de la revista o de cada nova edició, caldrà que se'n dipositin també quatre disquets amb les dades especificades més amunt.
Recursos electrònics de pagament :

A més de totes les dades que s'esmenten en l'apartat anterior, si un document electrònic només por consultar-se mitjançant pagament, caldrà a més:

  • 1) Proporcionar la paraula o paraules clau, que permetin accedir gratuïtament a la publicació des de la Biblioteca
  • 2) Aquesta paraula clau haurà de constar en l'imprès de constitució de dipòsit legal .
  • 3) Si per qualsevol motiu fos necessari canviar la paraula o paraules-clau, se n'informarà l'Oficina del Dipòsit Legal.

En tots els casos, convé notificar els canvis d'adreça electrònica de les publicacions.

Procediment per demanar exempció de lliurament d'exemplars del dipòsit legal

L'editor és qui ha de sol·licitar l'exempció d'exemplars.

Es pot demanar l'exempció d'un màxim de dos exemplars si l'obra no té ISBN i d'un màxim de tres si l'obra té ISBN. En tots els casos cal lliurar dos exemplars com a mínim, que són els que conservaran la Biblioteca de Catalunya i la Biblioteca Nacional, a Madrid.

L'editor ha de fer una carta adreçada al Director/a de la Biblioteca de Catalunya, que pot enviar a qualsevol oficina del dipòsit legal de Catalunya.

Cal fer constar en la carta les dades següents:

Nom de l'empresa editorial que sol·licita l'exempció
Títol de l'obra per a la qual es demana l'exempció
Número de dipòsit legal que ha estat assignat a aquesta obra.
Motiu pel qual es demana l'exempció (el preu de l'obra, característiques especials de l'edició, etc.)
Nombre d'exemplars per als quals se sol·licita l'exempció (un, dos o tres)

Per què és important seguir el tràmit del Dipòsit Legal?

Perquè amb els exemplars de les obres que es dipositen a través del dipòsit legal es constitueix el patrimoni bibliogràfic i cultural de Catalunya, que d'altra manera no arribaria a les biblioteques nacionals, que són les encarregades per Llei de vetllar per a la seva conservació per al futur ( Llei 4/1993, de 18 de març, del sistema bibliotecari de Catalunya)

Legislació




Copyright @ 2005 Biblioteca de Catalunya. Carrer de l'Hospital, 56. 08001 Barcelona. Tlf.:+34 93 270 23 00. Fax: +34 93 270 23 04 bustia@bnc.cat
Tots els drets reservats · Nota tècnica · Avís legal

Enllaç al Departament de Cultura