dimecres, 11 / abril / 2007

Cada vegada més aprop

El nostre camí cap a les eleccions municipals va cremant etapes. Fa pocs dies vàrem presentar el nostre eslògan electoral i ara toca presentar la nostra llista en la seva totalitat. Crec que tots podem sentir-nos orgullosos de la gent que s’ha aplegat al voltant del nostre projecte i ben segur que aconseguirem l’objectiu bàsic que ens vàrem fixar, és a dir, governar Olot.

Crec que podem assegurar que la llista compleix escrupolosament tots els criteris que des de bon principi vàrem fixar. Dèiem que la llista havia de ser renovadora i alhora mantenir la continuïtat amb la feina feta per tots aquells que ens han precedit a l’ajuntament d’Olot en nom de Convergència i Unió. Havia de comptar amb homes i dones de procedència diversa des del punt de vista professional, que aportessin visions i valoracions diverses de la realitat olotina i que ens ajudin a aconseguir reconèixer amb la màxima fiabilitat les necessitats dels olotins i olotines. Tant Convergència Democràtica com Unió Democràtica de Catalunya han de sentir-se ben representats i, desprès de la feina feta amb els dirigents dels dos partits, estem absolutament convençuts de presentar la millor opció al govern de la ciutat.



Tots els que anem a la llista estem absolutament compromesos a treballar per Olot i molt il·lusionats en que s’acompleixin les sensacions que recollim dia a dia al carrer, en les converses amb els amics i coneguts, amb el contacte amb les entitats i associacions, amb les aportacions que ens han fet els olotins i olotines al demanar-los la seva col·laboració. La feina feta fina ara donarà el seu fruit i amb la col·laboració de tots vosaltres farem que Olot doni el PAS ENDAVANT que nosaltres proposem.

dilluns, 2 / abril / 2007

Olot, un pas endavant

Quan se selecciona un eslògan per un projecte sempre volem que expressi clarament quin és el nostre objectiu i en aquest cas, els membres i col·laboradors de la candidatura de CiU a les properes eleccions municipals ho tenim molt clar. Per damunt de qualsevol altre consideració, el nostre principal propòsit consisteix en ajudar a millorar la nostra ciutat. Col·laborar a que, entre tots, li fem donar un pas endavant per convertir-se en una ciutat més solidària entre tots els seus habitants. Una ciutat que sigui capaç de generar riquesa amb l’esforç i el treball de tots els seus habitants. Una ciutat que tingui la cultura com un dels seus valors més preuats -cultura a l’abast de tothom-, que interessi a tots els seus ciutadans, que ens doni un valor afegit per cridar als visitants a quedar-se i gaudir d’ella. Una ciutat en la que l’administració municipal sigui vista, pels seus conciutadans, com un equip que treballar per ajudar, per recolzar, per servir a la societat, als emprenedors, als que passen un mal moment i necessiten algú al seu costat.

Nosaltres estem segurs que serem capaços d’ajudar, de liderar la ciutat a fer el pas endavant comptant amb tots, perquè sense la col•laboració dels ciutadans, la implicació de les entitats i associacions, sense la suma d’esforços de tothom aquest pas endavant serà molt més difícil i, fins i tot en determinats aspectes, serà impossible. I d’aquí neix la nostra segona màxima o compromís que volem prendre: Sabem escoltar, volem treballar. Som gent convençuda que només amb la complicitat de tothom farem millorar Olot, que això no s’aconsegueix des de dalt amb ordres i imposicions. El camí no és únic sinó que, per arribar al nostre objectiu, fer d’Olot una ciutat millor, hi poden haver camins més llargs i dreceres, camins amb paisatges encisadors i autopistes per anar més ràpid, i de ben segur que serem capaços de triar el camí més adient en cada circumstància. Sabrem escoltar i treballarem per avançar fermament cap a la nostra fita: Que Olot faci un pas endavant i s’acosti al model de ciutat que tots desitgem.

Som un grup de persones que sabem escoltar, que estem disposats i compromesos a treballar per Olot i que farem que la nostra ciutat faci un gran pas endavant. Per tot això comptem amb la col•laboració i el compromís de tots vosaltres.

dilluns, 26 / març / 2007

L'hotel d'entitats

La salut d’una societat es pot valorar de moltes maneres, però una de les més eficients és estudiant la implicació del seus membres en la vida diària i en les activitats pròpies d’aquest organització. En les ciutats, qui millor expressa aquesta implicació són les entitats i associacions que neixen per la voluntat de molts ciutadans de participar en l’esdevenir diari de la ciutat.



Olot, de sempre, és una ciutat amb una vida associativa molt intensa i aquesta riquesa és un dels valors que cal fomentar i ajudar des de les institucions. Sóc dels convençuts que des de l’ajuntament cal estar al costat d’entitats i associacions, cal mantenir vies de diàleg permanent amb ells, cal ser molt sensible a les seves necessitats i peticions i sempre que no sigui possible satisfer les seves demandes, és necessari explicar amb total claredat els motius i posar-se al seu costat per trobar les solucions adients.

Penso que actualment, a la nostra ciutat, no hi ha la relació adequada entre l’equip de govern socialista i moltes de les entitats que conformen la nostra societat civil. La sensació és que hi ha manca de diàleg i molta imposició en les decisions. Això, que de per si és dolent, ho és molt més en aquests moments en que la implicació dels joves passa per un moment delicat. Si analitzes la realitat olotina sempre vas a parar a quatre o cinc punts que és repeteixen insistentment. Un d’ells, la pèrdua dels nostres joves, em preocupa especialment i crec que és la clau de volta per ajudar a Olot a fer un pas endavant i avançar cap el tipus de ciutat que volem la majoria d’Olotins.

En el tema dels joves ja vàrem presentar una proposta atrevida ajudant-los en el tema de les llars d’infants. Aquesta setmana proposem recolzar a entitats i associacions fent un pas endavant en oferir-los un hotel d’entitats, que no vol dir res més que facilitar-los serveis, espai i recolzament per poder seguir funcionant. La construcció d’un edifici nou, a on poguéssim ubicar totes les entitats que ho necessiten, sembla un projecte inabastable en aquests moments i molt menys amb el grau d’endeutament que l’actual equip de govern ens ha programat pels propers anys. La solució, com gairebé sempre, la trobem en el teixit associatiu, que de fa un temps, ja està marcant-nos el camí: Aprofitar aquelles entitats que disposen d’espai i que tenen la voluntat d’acollir a altes entitats a les qual els hi manca en la mateixa mesura que els hi sobra il•lusió i empenta per tirar endavant els seus objectiu. A Olot tenim la sort d’acollir dos entitats que compleixen amb tots els requisit per posar en marxa aquesta solució. De fet ja ho fan de fa temps sense l’ajut de l’administració. Tant l’Orfeó com el Centre Catòlic ens ensenyen on és la solució. Només falta que des del govern municipal sapiguem estar al seu costat. Nosaltres en sabrem !!!

diumenge, 18 / març / 2007

Quan analitzes detingudament les dades demogràfiques d’Olot, en sobresurt una que a mi personalment, em fa pensar. El nostre índex d’envelliment és dels més alts de Catalunya, molt per sobre de ciutats del nostre entorn com Girona, Blanes o Figueres.

Això no es deu a que els nostres avis visquin molts més anys que els de la resta de Catalunya. Ni tant sols a que la nostra taxa de natalitat sigui baixa, que també, sinó que hi ha diversos factors que combinats donen aquest resultat. Un dels més negatius és la marxa dels joves a viure i treballar a altres contrades. Els joves, un cop independitzats dels pares, fixen la seva llar basant-se en la feina, les possibilitats de trobar pis, l’oci, ... És a dir, desprès de la feina, pensen en les condicions de vida que un determinat lloc pot oferir-los. La nostra ciutat ha de fer un esforç per mostrar-se atractiva als ulls dels que decideixen on establiran la seva família, on criaran els seus fills i a on fixaran la base de la seva vida. Malauradament, en aquest aspecte tenim una de les nostres debilitats més importants.

Per millorar aquesta debilitat, des de Convergència i Unió, ens va semblar que una bona proposta seria oferir a les famílies amb fills petits, places de Llar d’infants a preus molt competitius. En concret ens hem compromès a subvencionar amb 100 euros cada mes a tots aquells que visquin a Olot i no tinguin plaça en una llar d’infants pública.

Imatge d'una visita a una guarderia el dia del caminabarris de Montolivet

Avui en dia és habitual que en qualsevol parella treballi tant l’home com la dona, i més a Olot, on l’índex d’incorporació de la dona al món del treball és especialment alt. De fet, és dels més alts de Catalunya i gairebé un 10 % superior a la mitjana del nostre país. Això és una fortalesa de la nostra comunitat però per altra banda porta inconvenients a nivell d’organització familiar que hem d’ajudar a superar. És aquí on pretén influir la nostra proposta. Per tal de que els dos membres de la parella puguin anar a treballar és necessari que els fills, des de ben petits, puguin assistir a la llar d’infants i a l’escola. Menys de la meitat de les famílies olotines tenen opcions d’accedir a una llar d’infants pública, que ofereixen uns preus molt moderats. Per una banda, tenim les famílies que porten els seus fills a una llar d’infans pública i han de pagar vora 200 euros mensuals. Dins aquest grup, hi ha qui no ha de pagar res, ni tant sols el menjar, mentre que totalment a l’altre extrem tenim els que, per obligació, han d’optar per una plaça privada i han de pagar, de mitjana 340 euros al mes.


Crec que des de l’ajuntament s’ha d’enviar un missatge clar als joves. Volem que visquin a la nostra ciutat. Nosaltres apostarem decididament per oferir-los avantatges. Avui els hi oferim la possibilitat de que els seus fills puguin anar a una llar d’infants a un preu més raonable. Més endavant haurem de parlar dels habitatges o de l’oci. Però ens comprometem a ser agosarats en els nostres propostes com ho hem set amb aquesta. Olot necessita que molts joves creguin en la opció de viure a Olot és una bona oportunitat

dilluns, 12 / març / 2007

Creure en els olotins i olotines

Per millorar en qualsevol aspecte de la vida excepte el cas en que només es confiï amb l’atzar, cal conèixer la situació d’on partim i a partir d’aquí dissenyar una estratègia adequada, acceptada pel major nombre de persones possible, i generar un sentiment de credibilitat que ens ajudi a que tothom s’hi senti implicat.

Quan el que volem millorar és la nostra ciutat, és evident que qui millor coneix la situació de partida són els propis ciutadans. En aquest àmbit, també sembla clar que qualsevol estratègia que es dissenyi, per molt eficient que sigui, no tindrà èxit si no compta amb la implicació de les olotines i olotins i, tal com he dit en la introducció, la credibilitat és bàsica per tal de que tothom s’hi senti implicat.

D’aquí ve que sigui tant greu la situació actual a la nostra ciutat. Hi ha una sensació majoritària de que l’actual govern municipal no ha escoltat ni respectat l’opinió dels ciutadans de forma repetitiva. És més, s’escolten moltes opinions de gent que ha intentat participar en convocatòries i iniciatives en aquest àmbit i que ara estan absolutament desanimats. No n’hi ha prou en crear una regidoría de participació ciutadana si després no fem cas del que plantegen o proposen els ciutadans. D’exemples en tenim molts, com el Pla de Cultura o el Pla Director per a la Societat del Coneixement. Processos de participació que han provocat la desmotivació de molts ciutadans i moltes entitats, que han augmentat el seu descrèdit respecte la classe política local.

La situació és encara pitjor si tenim en compte que des de l’equip de govern s’ha utilitzat la participació ciutadana per legitimar decisions que ja s’havien pres. Buscaven que les seves posicions, interessos i objectius sortissin enfortits, però sense estar gaire interessats en canviar-los. Per contra, des de CiU entenem que la participació dels olotins i olotines és una oportunitat per promoure canvis, transformacions dels projectes; participar per transformar, no només per legitimar. Cal buscar en la participació l’impuls i els recursos necessaris per canviar les coses, per construir nous projectes. Amb un compromís polític per a la participació ciutadana, l’Ajuntament aconseguirà donar més i millor informació als ciutadans, aprendre dels olotins i olotines, intercanviar opinions i fer més eficients les decisions amb el taló de fons d’incloure la ciutadania en les decisions que els afecten. Tot són avantatges.

Durant massa temps els ciutadans d’Olot hem tingut la sensació que se’ns deia què s’havia de fer sense poder donar la nostra opinió. S’han imposat moltes decisions, sense escoltar les parts interessades o escoltant-les un cop les decisions ja havien estat preses. L’equip de govern ha mantingut conflictes amb molts col•lectius i entitats que han vist com els seus interessos o propostes eren rebutjades sistemàticament, només perquè no coincidien amb la visió de l’alcalde o d’algun regidor.

En determinats aspectes de la vida de la nostra ciutat hi poden haver opinions contraposades o decisions diferents que aportin solucions eficients per Olot. En el cas de la participació ciutadana no pot haver-hi diferències ni dubtes. S’hi creu o no s’hi creu. I si apostes pel sí, has d’anar fins al final i respectar els resultats que sorgeixen de les estratègies de participació que has posat en marxa. Es tracta de si creus o no creus, de si confies o no en els olotins i olotines. Nosaltres hi confiem plenament.

courses: Master Scienze