INNOVACIÓ: RECUPEREM EL CASTELL DELS TEMPLERS

5 maig, 2007 on 10:16 am | A Ciutat de Lleida |

Publicat el 5 de maig de 2007 al diari  SEGRE.gif        El d’avui és un dia important per a la ciutat de Lleida, és el dia en el qual, després de dècades d’abandonament, recuperem el Castell dels Templers, al turó de Gardeny, reconvertit en un innovador centre d’interpretació, un lloc on recuperar una parcel·la de la nostra història i, al temps, guanyar un nou atractiu turístic de la nostra ciutat. Gardeny ha de ser un exemple de com es pot recuperar el patrimoni històric i cultural, un exemple que haurem de seguir a la Suda i, en part, al Roser. 

Les velles pedres dels Templers tornaran a tenir vida gràcies a les noves tecnologies, que ens ajudaran a comprendre com era aquella Lleida des de la qual es defensava un país que ara fa tres-cents anys va perdre les seves llibertats i les institucions que li donaven sentit d’Estat al sentiment de ser una nació. I per tal de no perdre aquesta memòria que com a poble hem de tenir sempre present, el Castell dels Templers no ha estat reconstruït, sinó que hem optat per adequar la instal·lació mostrant les ferides que el pas del temps han anat forjant la personalitat de resistència que caracteritza el nostre poble, ben reflectida en la imatge de solidesa danyada, però sòlida, que mostra el castell. 

Dècades de deixadesa van fer desaparèixer de l’imaginari ciutadà el Castell dels Templers, unes ruïnes condemnades a malviure al costat dels quarters de Gardeny i que van tornar a tenir un cert protagonisme amb la compra del complex militar per part de la Paeria. Les jornades de portes obertes de Gardeny van servir, paradoxalment, per tal que moltes persones descobreixin que aquella construcció originària del segle XII encara estava dempeus. 

L’origen del monument es remunta a la conquesta de la ciutat als àrabs el 1149, quan els templers van rebre diversos béns en compensació per l’ajuda prestada en el setge, entre els quals s’incloïa el turó de Gardeny. La primera referència a la comanda de Gardeny data de l’any 1156. Malgrat que als segles XVII i XVIII s’hi van fer profundes modificacions que van alterar la fisonomia de l’obra medieval, actualment encara conserva importants vestigis del conjunt original templer. Al llarg dels darrers anys, i fruit de l’interès posat per entitats socio-culturals, Gardeny es va integrar en la Ruta del Temple, que va de Tortosa a Montsó, i es va anar generant la necessitat de donar sentit el monument, o, com diuen els experts, posar-lo en valor turístic.

I aquí és on entra la nova sensibilitat demostrada des de Turisme de Lleida, gràcies a l’impuls de la regidora Montse Bergés, per tal de fer del castell alguna cosa més que unes pedres més o menys visitables. El Centre d’Interpretació de l’Ordre del Temple que avui s’inaugura a Gardeny pretén explicar moltes més coses que només la història del monument, ja que ens convida a passejar per la Lleida medieval i ens explica amb rigor històric i la didàctica de les noves tecnologies què era l’Ordre del Temple i quin paper va jugar aquesta singular societat en un territori que es regia per normes ben diferents de les actuals. 

Innovador també ha estat el procés per arribar a fer realitat aquest somni, combinant la inversió pública de diferents administracions amb la inversió privada, tant en el propi castell com en l’entorn que l’han de transformar en un pol d’atracció turística amb els serveis necessaris, com el de la restauració i el punt d’interès turístic que organitzarà visites guiades en cinc idiomes: català, castellà, anglès, francès i japonès. 

Amb el dels Templers iniciem també una nova forma d’integrar la nostra història en el discurs de ciutat, que esperem completar en els propers anys amb el futur centre d’interpretació de la Suda i amb el Centre d’Interpretació dels Fets del 1707 al Roser. Pretenem que els nostres edificis parlin de la nostra història i la nostra cultura d’una forma dinàmica i interrelacionada, ja que finalment tots aquests monuments expliquen com Lleida ha estat una ciutat fronterera, una ciutat que ha patit la primera línia de totes les invasions i agressions que al llarg dels segles ha patit Catalunya. 

Aquest dissabte culminem, des de Turisme de Lleida, una forma de treballar basada en el rigor, la innovació, la imaginació i la catalanitat. No és només gestió, és administració dels recursos públics perseguint una finalitat social determinada, la construcció d’una ciutat orgullosa i catalana.                  

    

1 Comentari »

RSS sindicació de comentaris en aquesta entrada. TrackBack URI

  1. Perdó, als Cavallers de l’ordre del Templer els van exterminar a l’any 1307, prego no barrejeu l’història perquè ja està prou liada… d’això ja es va encarregar prou algú al fer creure que van matar a tota la població al Roser 400 anys desprès, quan van ser sols un, per sort, a banda dels que van morir en la lluita, de gana o per malalties. S’ha de recuperar no tan sols els edificis històrics, també l’història real tal i com va succeir, que no sempre quan es parla de Catalunya, en èpoques passades, Lleida en formava part.

    Comentari per Necro — 5 maig 05edissabte 2007 #

Deixeu un comentari

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>

Powered by Semic Internet