PLA DIRECTOR DE L’HORTA, UNA GARANTIA INTEGRAL DE FUTUR

9 maig, 2007 on 9:23 am | A L'Horta, 27-M |

   AMB MONTSE BERGES I ELS AMICS I AMIGUES DE L'HORTA DE LLEIDA

Publicat el 9 de maig de 2007 al diari  BON DIA        El procés de redacció de la Variant Sud per a la ciutat de Lleida ha servit per posar sobre la taula la necessitat de regular els usos d’aquestes partides de la ciutat, que mereixen una protecció especial integral atesa la seva importància històrica en la definició econòmica de la ciutat i la seva importància estratègica a l’actualitat, donat que Lleida no vol perdre les seves arrels agràries ni el valor ecològic i paisatgístic d’aquesta zona. 

A més de vetllar per tal que la Variant Sud es construeixi sense afectar la unitat que representa l’Horta, que en el passat va ser greument danyada pel by-pass de l’AVE, és necessari redactar un Pla Director Integral de l’Horta que ajudi a preservar el futur de la zona prioritzant les necessitats i voluntats expressades pels propis habitants de les partides. Partint de les conclusions de les diferents jornades d’anàlisi portades a terme per les entitats socials de l’Horta i amb el degut sistema de participació ciutadana posterior, aquest Pla Director Integral de l’Horta ha de ser l’eina legal que reguli els usos urbanístics, d’habitatge, econòmics i paisatgístics, posant especial èmfasi en aspectes ben determinats. 

Hem de saber protegir l’Horta de la construcció de grans infraestructures que posin en perill la unitat de la zona, al temps que hem d’estar capaços de prioritzar la defensa de l’actual sistema econòmic, basat en petites explotacions agràries.  Promoure les accions econòmiques que compaginin el desenvolupament de l’Horta, la seva projecció turística i la protecció del medi ambient, són accions que es veurien potenciades amb la creació d’una marca pròpia dels Productes de l’Horta de Lleida, una mena d’ensenya que parli del valor afegit en tant que qualitat i sostenibilitat de la producció agrícola de les partides de la capital del Segrià. 

Garantir la transmissió de les explotacions entre generacions de la mateixa família és una línia estratègica que ha d’estar complementada amb una altra decisió transcendent: limitar el creixement urbanístic a l’Horta. Es poden impulsar mesures legals que evitin les aspiracions especulatives sobre els terrenys, com prohibir les construccions no destinades a l’ús agrícola en un període de temps des de l’adquisició d’una finca, i, en canvi, facilitar les que cobreixin les necessitats d’habitatge que facin còmode viure a l’Horta per a les famílies que es dediquin a l’agricultura de manera diferent a com es regulen les segones residències, incorporant al PGM el concepte de explotació agrària prioritària. 

De manera global, cal millorar l’accessibilitat de les partides de l’Horta al centre urbà de la ciutat i els servies bàsics de l’Horta. El Pla Director Integral de l’Horta haurà de definir partides pressupostàries suficients per fer facilitar la implementació real de les mesures que finalment es decideixin. 

Però darrere de totes aquestes declaracions d’intencions, que a ben segur que compartim totes les forces polítiques, ha d’existir una neta voluntat política de defensar i promoure l’Horta com a part singular de la ciutat de Lleida. I és en aquest sentit quan vull reivindicar la feina feta des d’Esquerra al llarg del procés de discussió sobre la Variant Sud, quan amb intel·ligència i discreció, però amb una efectivitat letal, vam posar fre els plans de fer passar la carrereta pel mig de l’Horta malgrat l’oposició raonada dels propis veïns de l’Horta. Com a mínim, vam creure que la Generalitat, abans de planificar a la ciutat de Lleida, ha d’escoltar la veu de la pròpia ciutadania.        

   

 

No Comments yet »

RSS sindicació de comentaris en aquesta entrada. TrackBack URI

Deixeu un comentari

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>

Powered by Semic Internet