EL CENTRE D’INTERPRETACIÓ DEL 1707 AL ROSER

31 gener, 2007 on 10:29 am | A Ciutat de Lleida |

Publicat el 31 de gener de 2007 al diari  LA MANYANA   En ocasions anteriors he utilitzat aquesta tribuna privilegiada per explicar quina ha estat l’acció de govern d’Esquerra a la Paeria en relació a la conversió del Roser en un Parador de Turisme. Per aquesta raó, crec que és també el lloc adient per fer públics alguns dels detalls del futur Centre d’Interpretació del 1707 que hem començat a treballar entre la Paeria, a través del patronat Turisme de Lleida, i la Generalitat, principalment la Secretaria General de Comerç i Turisme i que vaig formular en la meva intervenció a l’Ateneu Popular de Ponent dins del cicle “Fem Ciutat”.

Indubtablement, el projecte del Parador servirà per reactivar econòmicament una part del Centre Històric de Lleida i, al mateix temps, permetrà visualitzar la reactivació turística i cultural de la zona.  No podem pensar el Parador aïllat del futur més immediat d’aquesta part de la ciutat, que en un període de quatre o cinc anys disposarà del Museu d’Art de Lleida, el complex que unifica el Centre d’Art la Panera i l’actual Museu Morera, el Museu Diocesà i Comarcal, el Museu de Cultura Popular que ja tenim projectat dins el Pla de Barris del Centre Històric, i el Mercat del Pla recuperat.

El futur estratègic del Centre Històric de Lleida passa per convertir-lo en una gran illa cultural de gran atractiu turístic. En aquesta lògica, el Roser no pot perdre el seu sentit històric i simbòlic una vegada convertit en Parador de Turisme, sinó que ha de potenciar precisament aquest valor afegit que té sobre qualsevol edifici de nova construcció.

Ara com ara, treballem amb la Secretaria General de Comerç i Turisme de la Generalitat de Catalunya per tal d’implantar a l’edifici del Roser un Centre d’Interpretació del 1707 que servirà per preservar la memòria de l’esdeveniment més cruel de la història de la nostra ciutat, quan més de set-cents lleidatans i lleidatanes van ser assassinades per defensar amb la seva vida la ciutat de Lleida de la invasió de Felip V.

El centre d’interpretació, que estarà integrat en l’oferta global del Parador de Turisme, ha de servir no només per explicar la historia de l’edifici sinó com era aquella Lleida dins d’una Catalunya amb institucions i cultura pròpia.

Aquest centre d’interpretació, que disposarà de les més noves tecnologies per recrear la Lleida del 1707, s’integrarà en una ruta turística que s’estendrà per tota Catalunya, on s’explicarà la caiguda de Catalunya a mans dels borbons a través de diferents centres d’interpretació ubicats en edificis emblemàtics que van ser escenari, fins a l’any 1714, d’alguns dels episodis més significatius d’aquella època negra per al país.

La proposta del Centre d’Interpretació del 1707 al Roser, que treballarem conjuntament des de la regidoria de Comerç, Consum i Turisme i la Generalitat de Catalunya, serà en breu presentada als responsables dels Paradors de Turisme, i confiem en la seva acceptació en representar un plantejament totalment en sintonia amb els principis de promoció de la identitat cultural com a base de l’impuls turístic

Sóc molt conscient que el Roser forma part dels clarobscurs de la gestió d’Esquerra al govern de la Paeria, però no puc obviar tampoc que som tres de vint-i-set regidors i que el projecte del Parador es va plantejar a l’anterior mandat municipal i que ningú mai no va aixecar cap veu en contra seva.

És més, quan jo mateix recordo, al gener de 2005, que el Parador no pot fer-se si abans no s’ha resolt el respecte cap a la simbologia de l’edifici i la provisionalitat del Museu Morera, cap col·lectiu ni entitat es pronuncia públicament sobre el que llavors es va voler presentar davant l’opinió pública com una simple discrepància entre els socis de govern.

Superada la crisi puntual amb un acord per construir la seu definitiva del Morera i la de l’Escola Municipal de Belles Arts, passa al primer pla del debat polític la preservació de la memòria història i la referència simbòlica de l’edifici.

L’acció d’Esquerra en aquell moment s’orienta netament a fer compatible el projecte del Parador amb la defensa del simbolisme de l’edifici. En aquest punt és necessari recordar que el Roser és propietat de l’Estat, que cedí l’ús del mateix a l’Ajuntament per a activitats culturals i que ara reclama la seva potestat per a actuar sobre aquest bé públic.

Em diran que podríem haver plantat cara l’Estat i els socis de govern en defensa del Roser. I possiblement tinguin raó, però els recordo la soledat amb la qual vaig haver de suportar la primera crítica pública realitzada al projecte.

Però vam fer dues coses en aquell moment: Ser l’únic grup del govern que facilità l’ús del Roser com a marc de les manifestacions en defensa de l’edifici per part de grups que després han fet d’aquesta la seva principal raó de ser política, i forçar un acord amb l’Estat per preservar que el Roser continuï acollint la celebració de la Diada Nacional a Lleida. Per cert, Diada Nacional que es celebra amb la senyera com a única bandera de la ciutat des de que Esquerra forma part del govern de la Paeria.

Amb la proposta del Centre d’Interpretació dels fets de 1707, espero poder fer compatible el necessari desenvolupament de la zona, la rehabilitació integral de l’edifici i perpetuar el simbolisme que representa més enllà del que és avui en dia.

3 Comentaris »

RSS sindicació de comentaris en aquesta entrada. TrackBack URI

  1. De la mateixa manera que en Carod i en Vendrell han reconegut que es impossible un pacte amb CiU a BCN, perquè trenca la dinàmica de forçes polítiques (on es el canvi després de 28 anys?), també valdria la pena que ho fessis tu, de dir que el teu vot serà entregat a l’Àngel Ros sense cap mirament.

    Només cal recordar que vas possar 55 condicions a SIurana per a pactar amb ell, a banda del tancament definitiu de l’EMServeis comunitaris. Bé, de la nit al dia, i amb l’afany de tocar poder i cadira es van complir els 55 compromisos fil per randa i vas entrar a la paeria per la porta gran.

    Bé, quina excusa fareu servir per dir que no voleu el Gavín d’alcalde, però si el PSOE, l’alcalde que va nomenar a dit Siurana: “que CiU els volia com a segona opció”, “que pel fòrum criticaven l’actitut pro-PSOE de Sàez”. Això son excuses de mal pagador i ja pots dir que no pactaràs amb el Gavín, perquè no ho faràs.

    A veure quan deixeu de ser el satèl·lit del PSOE. Semblava extrany que Carod reconegués que no volien cap tipus de pacte amb CiU, però clar, això de la famosa equidistància no cola, ja que després tot s’entrega als espanyols de PepE Montilla. Ja veus l’independentista que es aquest home: membre de l’executiva del PSOE, qui va proposar esmenes l’endemà del 30 de setembre… Teniu massa odi a CiU, això es el que us passa.

    Ara diràs que Mas i ZP el van retallar. Però, perquè no critiqueu mai al PSC i si a CiU? Us recordo que Montilla va proposar les retallades i Mas les va acceptar. Vosaltres sols us recordeu del segon.

    Bé, crec que es sotmetrà a una bona patacada a E, ja que el vot a qualsevol candidatura d’aquest partit es bastant poc útil, ja que ja sabem a qui anirà.

    Aquí sota deixò el link on Vendrell afirma que el vot a E es el vot a Jordi Hereu (PSOE).

    http://www.e-noticies.com/actualitat/vendrell-diu-que-%e9s-impossible-un-pacte-entre-erc-i-ciu-18068.html

    Comentari per Gerard — 4 febrer 04ediumenge 2007 #

  2. A més de la propaganda, Gerard, algun dia utilitzaràs arguments mínimament contrastats amb la realitat? No repetiré totes aquelles coses que pots trobar al mateix bloc i que ja sabeu de com es va pactar a la ciutat de Lleida, fins i tot ho saben els cada dia més desenganyats votants de CiU. Mira, la pregunta és una altra: estarà Gavín en disposició de pactar amb Esquerra a la Paeria? Per fer un pacte fan falta dues coses: un numero suficients de regidors per obtenir la majoria i voluntat política. Al 2003, Gavín tenia prou diputats a la Diputació per oferir un còmode pacte de govern a Esquerra, però no va tenir voluntat política… El mateix que van fer Pujol i Mas al Majestic, que van preferir pactar amb el PP que amb Esquerra. Però jo no crec que sigui casualitat, és que la dreta està més còmoda amb la dreta. Fins la propera.

    Comentari per saez — 4 febrer 04ediumenge 2007 #

  3. Vaja! som al més de febrer i ja comencen els trons… sort que et veus un home tranquil; paciència, que saps prou que quan no hi ha arguments sols queden les ofenses i ridiculitzacions. A veure quan trobes amb algú que pugui debatir amb tú a la teva alçada…

    Comentari per Necro — 8 febrer 08edijous 2007 #

Deixeu un comentari

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>

Powered by Semic Internet