UN FÒRUM DE DIÀLEG RELIGIÓS I SOCIAL

14 setembre, 2005 on 7:05 pm | A Convivència |

Publicat el 14 de setembre de 2005 al diari La Mañana

Avui comença a ser realitat un projecte que vam idear ara fa un any i amb el qual pretenem incidir doblement sobre les interrelacions culturals i la cohesió social a la ciutat de Lleida: l’Assemblea Municipal de les Religions. Concebuda com una experiència innovadora a Catalunya, la seva funció primordial serà la de convertir-se en un òrgan assessor de l’Ajuntament en aquelles matèries relacionades amb els afers de les diferents tradicions religioses presents entre la nostra ciutadania. Però la seva importància estratègica transcendeix, i molt, aquesta funció, si finalment es converteix en una eina que faciliti la interrelació entre els representants dels diferents col·lectius culturals i religiosos organitzats i presents de manera notòria a la ciutat, alhora que en fòrum de trobada i de diàleg permanent entre les diferents cultures que hi conviuen i en veritable canal de conscienciació, participació solidària i cohesió de tota la societat.
La seva composició, de fet, és una mostra de la voluntat oberta que inspira aquesta assemblea, amb representants de l’església catòlica, les dues mesquites, la comunitat protestant, les religions més minoritàries a la nostra ciutat i experts en el fet religiós. Tots aquests col·lectius ja mantenen vincles entre ells des de fa temps, contactes que ara pretenem ajudar a consolidar des de la convicció que no hi ha res millor que el diàleg permanent per construir una societat conscientment lliure.
En els últims anys, i fruit de continuades onades immigratòries, la ciutat de Lleida alberga una presència molt notòria de ciutadans amb orígens i referents culturals i religiosos diferents dels paràmetres occidentals tradicionals, en un clima generalitzat de pau i respecte que és mèrit, i alhora patrimoni, de l’esperit d’una ciutat acollidora. L’Ajuntament, primer esglaó de la voluntat ciutadana, té la voluntat, i l’obligació, de vetllar pel manteniment del comportament ciutadà basat en la integració i la solidaritat, promovent totes les eines que estiguin al seu abast per tal de facilitar el coneixement mutu dels diferents col·lectius ciutadans, sota el convenciment que el tracte i la comunicació directa són la millor manera de superar barreres culturals basades en els prejudicis.
Ara fa un any, des del Grup Municipal d’ERC es va llançar la idea d’aquesta Assemblea Municipal de les Religions, vinculada a la regidoria de Drets Civils, Cooperació i Immigració, sota el convenciment que les pràctiques religioses col·lectives, més enllà de l’àmbit estrictament personal, es converteixen en catalitzadors de grups socials, a la vegada que són elements de reforç i de mostra pública dels valors més profunds i respectables dels diferents pobles i cultures.
Lleida, en tant que ciutat que demostra contínuament el seu esperit acollidor i cooperador, no pot deixar passar l’oportunitat d’enriquiment social que suposa la presència notòria i habitual de cultures i religions diferents, en  tant que les seves manifestacions públiques demostren la voluntat gairebé unànime de contribuir al progrés i el benestar del conjunt de la ciutadania lleidatana.
El diàleg permanent entre els màxims representants de les diferents cultures i religions presents a la ciutat de manera notòria i organitzada ha de contribuir necessàriament a l’aprofundiment del coneixement i el respecte mutu en benefici d’una societat progressista que sent com a pròpia la cultura de la solidaritat i la cooperació, així com en un important factor de cohesió social, que ara com ara és una dels millors avals que tenim a l’hora de mostrar-nos davant d’altres societats.
La posada en comú d’experiències, sensibilitats i inquietuds ha de generar un cabdal de coneixement sobre la nostra societat que ha d’ajudar-nos a tots, administració i administrats, a trobar les solucions més justes als problemes de convivència que es pogessin produir, així com a trobar noves vies de gaudiment social del potencial cultural ja existent a la nostra ciutat.
Sé que els membres que composen aquesta experiència innovadora comparteixen tots aquests criteris, més els que tindran oportunitat d’ensenyar-nos. Aquesta raó, estic convençut, és la que els hi donarà la força per ajudar-nos a tots a fer front de manera civilitzada i comprensiva els reptes socials que vindran pel davant.
 

No Comments yet »

RSS sindicació de comentaris en aquesta entrada. TrackBack URI

Deixeu un comentari

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>

Powered by Semic Internet