LA VISITA DEL BORBÓ

2 desembre, 2006 on 9:08 am | A Ciutat de Lleida |

Publicat el 2 de desembre de 2006 al diari Segre     Tinc la impressió que hem excitat els ànims de més d’una persona amb la decisió dels regidors i la regidora del Grup Municipal d’Esquerra a la Paeria de no assistir als actes previstos per la propera visita del príncep Felip de Borbó a la ciutat de Lleida. Sembla curiós, però aquesta insana espiral de mirar amb lupa permanentment allò que diem i fem la gent d’Esquerra ha arribat al seu punt més àlgid del paroxisme en exigir-nos que expliquem i argumentem la suposada incoherència i contradicció existent en el fet que un partit que és republicà no participi en actes protagonitzats per la Corona. De veritat que tornem a ser incoherents? Tant, més o menys, de contradictoris, que quan vam intentar evitar que CiU retallés l’Estatut aprovat al Parlament de Catalunya? 

Des d’aquesta tribuna torno a insistir que considerem, des d’Esquerra, que és innecessari i poc oportú l’acte oficial de la posada d’una fictícia primera pedra per part de Felip de Borbó del Parc Científic i Tecnològic de Gardeny, ja que es tracta d’un projecte en el qual esmercen molts esforços i diners públics l’Ajuntament de Lleida, la Universitat de Lleida, el Govern de la Generalitat de Catalunya i el Govern de l’Estat, així com també es nodreix de les inversions que faran les empreses privades que ja estan apostant pel Parc. 

Desconeixem quina ha estat o serà l’aportació econòmica que farà la Corona en benefici d’aquesta eina per al desenvolupament del futur de la ciutat. Se’ns diu, en canvi, que tan regia visita ajudarà a la promoció externa del Parc. Ho dubto, molt sincerament, i continuo pensant que la importància i l’èxit del Parc Tecnològic de Gardeny no rau en la foto d’una il·lusòria primera pedra, ja que la veritable primera pedra d’aquest projecte la vam posar en conjunt l’actual equip de govern de la Paeria en el moment que vam establir la prioritat de transformar el vell complex militar en un pol d’atracció del futur sistema productiu lleidatà basat en les noves tecnologies. 

Bé, ja m’he explicat més enllà de dir que som republicans i que no creiem en la Corona ni en el model d’Estat que reflecteix aquesta visita, com si això ja no fos prou. I, a més, considero que aquesta mostra de disconformitat i malestar s’ha d’emmarcar en la més natural de les normalitats democràtiques, ja que defensem una ideologia i actuem d’acord amb ella. 

Llavors ve quan se’ns acusa de perjudicar la imatge de la ciutat, de posar en perill l’estabilitat del govern municipal i, quasi quasi, d’engrandir el forat a la capa d’ozó… Entenc que el senyor cap de l’oposició intenti el joc d’obrir escletxes entre els socis del govern municipal, però, com a mínim, li he d’exigir una qualitat argumental a l’alçada de la molta ciutadania que representa al Saló de Plens i no que es limiti a propagar frases publicitàries que ofenen la intel·ligència de les persones que al seu dia van dipositar en ell el seu vot. 

És ridícul contraposar la nostra lliure decisió amb l’obligat compliment del president del Parlament –sigui del partit que sigui- de comunicar el Rei l’elecció del president de la Generalitat. Però el que em preocupa és que ara des de CiU critiquin que el Rei nomeni Montilla president. Potser no sap el senyor Gavín que a Jordi Pujol també el nomenaven així? O és que tenien tan assumit que la Generalitat era el seu hortet particular que ni tan sols es molestaven en caure en aquests petits detalls legals de normalitat democràtica? Detalls tan petits com que és necessari sumar 68 diputats per ser investit President i 14 regidors per ser alcalde de Lleida, senyor Gavín. 

La normalitat del nostre sistema, amb els seus detalls inclosos, també permet la gestió de la discrepància en el si de governs de coalició. I des d’aquí vull agrair els militants de la secció local d’Esquerra a Lleida que van aprovar, dimarts passat, un manifest de suport als regidors i la regidora en aquest assumpte per aclamació. I especialment m’agradaria que en prenguessin nota els estratègues de CiU del punt en el qual la gent de la base d’Esquerra ressaltava “la maduresa demostrada pels membres del Grup Municipal d’Esquerra a la Paeria en no caure a les provocacions que inciten a l’obertura d’una crisi política al si del govern municipal i restringint la discrepància al fet puntual que està a debat”. 

Forma part de la normalitat democràtica l’acceptació de les normes, de totes les normes, i jo accepto, tot i no compartir-ho, que la majoria dels polítics de Lleida es donaran uns apoteòsics cops de colze sota la carpa instal·lada a Gardeny per tal de sortir a les fotos el més a prop possible del borbó. Continuo creient que aquesta foto no aporta res a la ciutat de Lleida. Potser hi ha qui pensa que aparèixer a la foto sí que li pot donar un fruit electoral. Torno a discrepar des de la coherència de defensar un model de país que està molt per sobre de les fotos, el marketing i el doble discurs.      

No Comments yet »

RSS sindicació de comentaris en aquesta entrada. TrackBack URI

Deixeu un comentari

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>

Powered by Semic Internet