“JO TAMBÉ VULL UN ESTAT PROPI”

9 setembre, 2006 on 10:36 am | A Paeria, Política General |

                                          AQUESTA IMATGE ERA IMPENSABLE ABANS DE 2004

Publicat el 9 de setembre de 2006 al diari Segre     Amb la frase convertida en lema que encapçala aquest article, un ciutadà d’Arenys de Mar, Xavier Mir, ha posat en marxa una interessant campanya a Internet que s’ha estès ràpidament per allò que s’anomena la bloquesfera, el conjunt de pàgines web personals que de mica en mica està esdevenint un espai comunicatiu propi al qual contribueixo modestament des de principis d’aquest any. La campanya és simple: posar aquesta frase, també simple i concreta, com a titular dels articles i posts que s’escriguin i es publiquin al llarg d’aquesta setmana prèvia a la celebració de la Diada Nacional de l’Onze de Setembre. La senzillesa de la proposta, a la qual em sumo expressament avui, ha fet que aquests dies el més mínim passeig virtual per la xarxa sigui un reguitzell constant de proclamació de voluntats independentistes.

Òbviament, l’objectiu d’aquest ciutadà i de la gran quantitat de persones que ens sumem a la campanya no és el d’assolir el somni de l’Estat Català a cop de titulars a Internet, sinó guanyar per a l’espai públic aquesta reivindicació sense complexes i proclamar el nostre desig amb total naturalitat en els dies previs d’una celebració en la què han de conviure la festa amb el clam. De fet, crec que una de les principals virtuts de la idea de mostrar la nostra voluntat ideològica d’aquesta manera cibernètica és tota una metàfora sobre la vigència i actualitat de la celebració de la Diada, una jornada que molts voldrien veure relegada a una mera significació folklòrica.

No fa massa, de fet només fa tres anys, a la ciutat de Lleida l’Onze de Setembre es celebrava sempre sota les tensions que provocaven la decisió dels anteriors governs municipals de mantenir la bandera espanyola als principals edificis públics. L’actual Paeria, amb la nostra entrada als òrgans de govern, fa girar el protagonisme d’aquesta celebració al voltant de la Senyera com a única bandera de la ciutat. Aquesta fet, en només tres anys, ha estat acceptat amb tal naturalitat que fins i tot es corre el risc que el que és una batalla guanyada al cap de dècades contra la intolerància sigui vista com una simple anècdota.

Els honors a la nostra bandera, als nostres símbols nacionals, a la nostra història i a la memòria de tantes i tantes persones que van deixar la vida en defensa de Catalunya no poden ser considerats com un simple tràmit per complir amb un expedient de cara a la galeria un dia a l’any. Són els riscos de la normalitat; per això, per combatre aquesta normalitat acrítica, és sempre benvinguda qualsevulla iniciativa que, tot i que ens pugui arribar a incomodar, ens faci memòria del llarg camí que encara resta per fer, el camí que ens ha de portar cap a l’Estat propi que jo també vull per a Catalunya.

A ningú no se li escapa que, a més a més, l’actual Diada ve fortament marcada per l’entrada en vigor del nou Estatut i la convocatòria d’eleccions al Parlament de Catalunya. No és l’Estatut que jo volia, però és l’Estatut que ha volgut la majoria de la ciutadania i, per tant, és la norma bàsica que hem de desenvolupar els responsables polítics catalans. Amb totes les seves deficiències i mancances, una gestió agosarada amb un destí final netament marcat pot acabar convertint-lo en instrument per avançar en l’autogovern, tot i que a una velocitat molt més lenta de la que Catalunya necessita.

La convocatòria electoral, per un altre costat, ens introdueix en l’inici d’un nou cicle polític que tindrà tres moments àlgids al llarg de l’any: la celebració de les eleccions el proper 1 de novembre (d’aquí un mes i mig només), la formació del nou Govern de la Generalitat (hores d’ara obert a tot tipus de càbales) i la convocatòria  de les eleccions municipals del 27 de maig de 2007. Iniciem, doncs, el que podem anomenar un any calent, en el qual el debat polític caurà més d’una vegada en la temptació de confrontar interessos de partit més enllà dels interessos de la ciutadania pròpia. Tot un error.

Si alguna cosa queda cada dia més clara és que la ciutadania ja no és aquella massa acrítica que definien els vells manuals de marketing polític. L’actual conglomerat d’electors i electores pertany a generacions informades, ben formades i amb mecanismes suficients com per no estar ja pendents de la última idea del polític de torn per decidir la intenció del seu vot. La ciutadania pot confrontar el que es diu amb el que s’ha fet i si els polítics no som capaços d’entendre aquest nou espai comunicatiu públic i transparent, no farem més que eixamplar l’esquerda entre polítics que parlen de les seves coses i ciutadans que no veuen les seves necessitats reflectides als discursos oficials.

La campanya d’un ciutadà a Internet i el seu massiu seguiment és una prova del camí que Catalunya i la seva gent volem recórrer. Bona Diada Nacional a totes i a tots.

5 Comentaris »

RSS sindicació de comentaris en aquesta entrada. TrackBack URI

  1. Molt bonic l’ajuntament sense que hi hagi penjada la bandera de l’enemic.

    Llàstima que a l’endemà de l’Onze de Setembre tot són presses per tornar-la a penjar.

    I per la Festa Major què? Hem de continuar suportant la presència de la bandera espanyola presidint els actes, com cada any?

    Comentari per Jordi Tremosa — 19 setembre 19edimarts 2006 #

  2. Sota el risc que em critiquis per possibilista, Jordi, he de dir-te que al menys tenim la Diada només amb la Senyera. I coincideixo amb tu en que és poc per a les nostres aspiracions, però no podem perdre tan fàcilment la memòria: abans que Esquerra no entrés al govern municipal ni tan sols teníem la Diada! La meva intenció és anar a més, clar que sí, però per això necessitem disposar de més força. A la Paeria, ara com ara, som només 3 regidors d’ERC que compartim govern amb 13 regidors dels partits que es negaven a penjar només la senyera en els anys anteriors. Continua sent poc, clar que sí! Però no serà per culpa nostra. Confio en disposar del recolzament suficient com per portar a la pràctica algunes de les coses que demanes. Només serà possible si molta més gent creu en això i treballa per fer-lo realitat.

    Comentari per saez — 21 setembre 21edijous 2006 #

  3. Si ja et dono la raó, en això que em dius. Però deixa’m criticar-te que no ho feu prou bé. La gent gairebé ni se n’assabenta que es retira la bandera espanyola. Fa un parell d’anys, els diaris ho anunciaven una setmana abans que es retiraria, i aleshores fins i tot el Gavín va córrer a retirar la del seu palau. L’any passat i enguany sembla que s’hagi de fer d’amagat això de retirar els símbols.

    És cert que no tenim la força que voldríem a l’Ajuntament. Però una cosa és no tenir la força, i una altra és no aixecar la veu.

    Comentari per Jordi Tremosa — 22 setembre 22edivendres 2006 #

  4. No et trec pas la raó, Xavier. Però vull criticar que el fet de retirar la bandera espanyola de l’ajuntament, un cop a l’any, sembla que s’hagi de fer d’amagat, sense fer soroll i sense que se n’assabenti la premsa.

    Fa dos anys, la premsa va publicar una setmana abans de l’Onze de Setembre que la bandera espanyola no onejaria a la Paeria. Aleshores, al Gavín li va faltar temps per treure la bandera del seu palau.

    Però l’any passat i enguany no s’ha fet publicitat del fet i sembla que ningú no se n’hagi assabentat.

    Ja sé que no tenim la força que voldríem a l’Ajuntament, però sense tenir la força bé que podem expressar la nostra veu al Ple i demanar que durant la Festa Major només onegin les ensenyes que ens són pròpies.

    Comentari per Jordi Tremosa i Llurba — 22 setembre 22edivendres 2006 #

  5. Jo també vull un estat propi!
    I des del Canadà veig com en Carod-Rovira i companyïa no ens estan ajudant a conseguir-lo.
    Déu vulgui que en Joan Carretero i Grau pugui unir prou forces per axecar l’esprit nacional i Catalunya torni a ser “rica i plena”!
    VISCA SEMPRE CATALUNYA LLIURE!

    Comentari per Manuel Duch-Vidri — 27 gener 27edissabte 2007 #

Deixeu un comentari

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>

Powered by Semic Internet