LLEIDA ÉS CAPITAL

25 maig, 2005 on 6:20 pm | A Capital de la Cultura Catalana |

Publicat el 25 de maig de 2005 al diari La Mañana

La ciutat de Lleida ha aconseguit ser l’elegida per organitzar la Capital de la Cultura Catalana l’any 2007. Ha estat aquest la culminació amb èxit d’un primer procés, llarg i intens, a través del qual una munió d’homes i dones de l’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC) han sabut elaborar una candidatura sòlida i engrescant gràcies a les aportacions, les adhesions i els suggeriments d’una immensa quantitat de lleidatans i lleidatanes que han vist en aquesta experiència la possibilitat de demostrar quina és la capacitat de generar cultura que té la ciutat de Lleida. Cal també felicitar la resta de ciutats, que igualment van presentar candidatures amb arguments prou variats com per demostrar que ahir, qui va guanyar, va ser la cultura catalana, que en essència és la suma de les propostes que set rectors d’universitat van haver d’analitzar. Per això és important que sàpiguen que a la ciutat de Lleida acollirem l’any 2007 una de les activitats previstes per cadascuna de les candidatures, ja que cap d’elles ha perdut, només una ha estat l’elegida.   
A partir d’ara s’inicia un altre procés, que serà igualment llarg i intens, per tal de convertir en realitat el que fins ara és negre sobre blanc en un document. Lleida és capital cada dia, amb aquesta idea, amb aquesta evidència diria jo, vam posar en marxa ara fa just un any tots els mecanismes que teníem a l’abast per tal d’organitzar una candidatura guanyadora. Partíem del convenciment que l’activitat cultural que es genera dia a dia a la ciutat de Lleida ja és prou consistent, només calia reforçar-la. Igualment n’érem conscients de la implicació directa i decidida de les entitats de cultura popular en la generació d’activitat a la ciutat. Teníem, doncs, els principals vímets per fer aquesta cistella.
Per evitar allò que li ha passat a alguna altra ciutat, calia també demostrar el consens polític i institucional al voltant d’una proposta com aquesta. La primera passa es va donar durant el ple extraordinari sobre l’estat de la ciutat del mes de juny de l’any passat, quan es va aprovar, amb la unanimitat dels cinc grups polítics que composen el plenari de la Paeria, una proposta de resolució instant a realitzar totes les gestions necessàries per tal d’aconseguir el reconeixement com a Capital de la Cultura Catalana per a la ciutat de Lleida. He de reconèixer, i agrair, el clima de consens i unitat política que s’ha generat al voltant de la nostra candidatura, ja que aquesta votació unànime es va tornar a repetir a la Comissió de Cultura abans de registrar la candidatura.
Des d’un punt de vista institucional, també vam voler anar una miqueta més enllà i fer extensible la il·lusió per aquesta capitalitat als ajuntaments del Segrià, que s’han bolcat literalment a l’hora de recolzar la candidatura, demostrant que quan parlem de Lleida no ho fem només de la ciutat, sinó de tot un àrea geogràfica i cultural que ens té com a referència i davant el qual tenim el deure de respondre reforçant els llaços que ens uneixen. Igualment s’ha volgut sumar la Diputació de Lleida a través de l’IEI, l’entitat amb la qual la Paeria ja coorganitza importants esdeveniments culturals, com la Nit dels Premis Vallverdú. I la Universitat de Lleida, que s’ha demostrat com una dinamitzadora incansable de la vida cultural de Lleida.
La vida pública no la fan només les institucions, i aquesta asseveració és una realitat més que evident en el cas de la cultura popular, que és viva gràcies a totes les entitats voluntàries. Són aquestes les primeres i les més importants adhesions que al seu dia vam buscar. Fecoll, Òmnium i Ateneu van ser les primeres, cronològicament parlant, però no hi ha entitat de cultura popular de la ciutat de Lleida que no s’hagi compromès amb la capitalitat cultural que representa la ciutat de Lleida.
El més important que hem descobert al llarg d’aquest procés d’elaboració de la candidatura és la suma d’esforços públics i privats que s’apleguen al llarg de l’any amb la única finalitat de demostrar la vitalitat cultural de la nostra ciutat. Veient tot el que ja es fa, ara com ara, ningú no pot tornar a dir que a Lleida no es fa cultura. Tenir una visió global i ordenada de la potent activitat cultural de la nostra ciutat ha estat ja un dels èxits assolits durant la redacció de la nostra candidatura com a Capital Cultural de Catalunya 2007. I això cal sumar-li l’ambient i l’esperit de col·laboració que totes les entitats i administracions han demostrat amb la voluntat que les seves adhesions no siguin un simple tràmit, sinó que comportin el compromís de participar activament en un esdeveniment que ens farà proclamar la nostra capitalitat catalana, compromesa amb la promoció i l’impuls de la cultura i la llengua catalana, tots i cadascun dels dies de l’any, del 2005, del 2006, del 2007, del 2008…
Avui, el que ens hem guanyat tots és més feina. No dubto que farem honor a la responsabilitat que voluntàriament hem volgut assumir.
   

 

No Comments yet »

RSS sindicació de comentaris en aquesta entrada. TrackBack URI

Deixeu un comentari

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>

Powered by Semic Internet