Novetats BarcelonaTV
  • El Consell Educatiu de Barcelona Televisió

    Fes arribar les teves propostes, suggeriments, idees a: educab@barcelonatv.cat Contestador automàtic: 93 506 43 43

  • Creació del Consell (març de 2005)
    En col·laboració amb l’Institut Municipal d’Educació, Barcelona Televisió ha estat la primera televisió en atendre les indicacions del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) i crear un Consell Educatiu propi. El Consell està format per 25 membres de la comunitat educativa.
    Les seves funcions són, entre d’altres: vetllar per la realització i programació d’espais que tinguin en compte la població infantil i juvenil; valorar i promoure espais televisius que contribueixin a l’educació, al civisme i a la cultura de la pau; fomentar programes que donin la paraula als infants i joves; i contribuir a la seva educació en comunicació.

    Primera reunió del Consell (novembre de 2005)
    El Consell Educatiu de Barcelona Televisió va acordar crear, en la primera reunió des de la seva creació, canals de participació directa per a que la comunitat educativa faci arribar les seves valoracions, propostes i suggeriments per millorar els continguts educatius de la seva programació. Es tracta d’un correu electrònic (educab@barcelonatv.cat) i un contestador automàtic (93 506 43 43) que Barcelona Televisió posa a disposició de la comunitat educativa perquè facin arribar les seves propostes i suggeriments.

    En aquest marc, el ple del Consell va acordar també dur a terme la valoració educativa dels següents programes: Hola Nens (espai infantil), La Tarda (magazín) i Tot B (concurs). Els informes resultants, que seran realitzats per diversos experts seguint les pautes marcades pel CAC sobre programació infantil, s’utilitzaran en el si del Consell com a eina de treball.
    El Consell Educatiu de Barcelona Televisió va constituir una Comissió Permanent del Consell per fer un seguiment continuat dels temes del Consell i posar en marxa els acords consensuats.

    El Consell també va demanar a la direcció de Barcelona Televisió que estudiï la possibilitat que les escoles puguin fer visites a les instal·lacions d’aquest mitjà de comunicació i també que es creï un espai per ensenyar a mirar la televisió de manera crítica.
    Segona reunió del Consell (juliol de 2006)
    En la segona reunió del Consell Educatiu de Barcelona Televisió es van donar a conèixer els resultats de la valoració educativa per part d’experts dels programes Hola Nens, La Tarda i Tot B.

    Es va realitzar una anàlisi i una avaluació de la qualitat de dues emissions de novembre de 2005 de cadascun dels tres programes esmentats, que estan adreçats específicament als infants o que s’emeten en horari protegit.
    L’anàlisi dels continguts de les programacions es va realitzar amb una dimensió quantitativa en la qual es mesurava la freqüència en que les categories o temes apareixien en el material investigat.

    La valoració general del grup d’experts a l’informe és la següent:
    “Calen força estudis per proveir indicadors de més solidesa. Malgrat això, tenen una evident utilitat sense desconsiderar les limitacions i contradiccions que suposa l’acostament a la valoració a la qualitat d’una programació televisiva. Les xifres aïllades poden ser confuses si no van acompanyades de la seva valoració qualitativa. Respecte els resultats extrets en el present estudi s’ha de ser curós en les extrapolacions que es puguin fer, atès que la mostra analitzada és reduïda”.
    Es va comentar en el marc de la reunió del Consell, el fet de realitzar anàlisis qualitatius de programes infantils i de programes en horari infantil, com a novetat en la nostra cultura. L’aposta de Barcelona Televisió és innovadora i dona la possibilitat de “passar pel filtre” els valors educatius. La cultura avaluativa encara no està prou assentada i cal anar fent estudis per poder valorar els resultats.

    També es va comentar els resultats negatius en quan a transmissió d’alguns valors en les sèries de dibuixos animats, per a nens i nenes més grans. A la vegada es va fer una crítica a algunes sèries comprades fora del país que es consideren de baixa qualitat.

    Tot seguit es va debatre sobre la conveniència o no d’ampliar l’estudi o bé de fer-ne de nous. També es va tractar la participació dels ciutadans i ciutadanes a través de la pàgina web de Barcelona Televisió i del telèfon contestador, on es detecta que no hi ha massa participació. Després de valorar diferents possibilitats per millorar el canal de participació, es va acordar:
    · Reforçar els canals de comunicació a través dels diferents representants de les entitats del Consell.
    · Des de les diferents Webs dels estaments representants al Consell, fer difusió per a la participació.
    · Recordar els canals de participació des dels mateixos programes de Barcelona Televisió.
    Finalment es va comunicar als membres del Consell les diferents propostes que s’han anat fent a traves de la permanent a Barcelona Televisió per tal d’ajudar als infants de la ciutat a mirar de manera activa els diferents programes que s’emeten en horari infantil.

    Què s’ha fet
    . Preparació de les visites escolars als estudis de Barcelona TV
    . Participació dels ciutadans i ciutadanes a través del la pàgina web i el contestador (recordar el telèfon i la web)
    . Estudi de tres programes i comentari dels resultat
    Què s’ha suggerit
    . Participació de la propera audiència pública del mes de març vinent Tema: "Barcelona Comunica" i seguiment de les demandes que facin els nens i nenes
    . Promocionar produccions escolars dins el programa Hola Nens
    . Propostes per ensenyar a mirar la televisió
    . Potenciar la presència de representants de l'educació (mestres) dins els programes de TV
    . Augmentar la presència de temes relacionats amb l’educació en els programes de Barcelona Televisió

    Els representants de Barcelona Televisió en el Consell van manifestar la seva bona disposició per acollir les diferents demandes, fent propostes força innovadores i de qualitat que faran que en un futur immediat, els infants de Barcelona puguin gaudir de la seva televisió de manera lúdica i educativa. Les novetats es podran veure a partir de la nova programació de setembre.
    Des del Consell es felicita les propostes de millora de Barcelona Televisió. Demana però, que en el moment de pensar els programes es tingui en compte als professionals de l’educació en comunicació i que es tingui en compte també, el treball dels valors de la ciutat educadora, ja que la televisió és un mitjà que pot transmetre’ls.

    Visites escolars a Barcelona Televisió
    Una de les iniciatives que ha posat en marxa Barcelona Televisió és l’organització de visites escolars guiades a les seves instal·lacions durant el curs 2006-2007. Les visites es fan sempre els dimecres entre les 12.00h i les 13.30h, i tenen periodicitat quinzenal. Els grups són de 25 escolars amb edats compreses entre els 12 i els 16 anys.

    Els escolars fan un recorregut intern (informatius, continuïtat, redacció i plató d’informatius, maquillatge i estilisme, realització, redacció de programes i platós).
    Un cop tots els alumnes arribin a plató, se’ls hi ensenya un vídeo explicatiu de Barcelona Televisió i el seu model de proximitat. Tot seguit es planteja un petit debat sobre qüestions relacionades amb el llenguatge audiovisual, l’educació en comunicació i la visió crítica dels continguts televisius.
    Un ENG del programa Hola Barcelona entrevista a alguns alumnes sobre la seva escola, continguts que s’emeten el mateix dia en aquest espai.
    Si voleu reservar dia i hora per visitar les instal·lacions de Barcelona Televisió, us preguem ho feu a través del web del Programa d’Activitats Escolars (http://www.bcn.cat/pae/pae.htm) del Consell de Coordinació Pedagògica de Barcelona.
    (Veure document: Barcelona Televisió, per dins)

    Audiència Pública als Nois i Noies
    Barcelona Televisió s’implica amb el Servei de Promoció Educativa participant activament en el desenvolupament de l’Audiència Pública als Nois i Noies de la Ciutat, que enguany porta per títol “Barcelona Comunica” i tracta sobre els mitjans de comunicació.
    L’Audiència Pública als Nois i Noies de la ciutat es retransmetrà en directe a través de Barcelona Televisió durant el mes de maig.
     
     

Per navegar per aquesta web recomanem navegadors basats en Mozilla com Firefox o Microsoft Internet Explorer 6 o superior.

Cal tenir activades les opcions Javascript i CSS.

© Barcelona Televisió, 2006