Afegir www.totmataro.cat als marcadors Envia un correu Envia un correu Rebre noticies Subscriu www.totmataro.cat Noticies
dimarts,
15 maig 2007
tot Ciutat
tot Esport
tot Cultura
tot Maresme
Especials
Seccions
Serveis
Guia
El Tot Mataró

Cetemmsa, el resorgir d’un nou textil

Imprimeix Correu-e

El centre tecnològic compleix quinze anys des de la seva fundació

Redacció  |  Ciutat - Economia   
dimarts, 15 maig 2007
El 1992 naixia Cetemmsa, una fundació privada destinada a facilitar el procés d’innovació tecnològica i desenvolupament empresarial de diferents sectors. Dos treballadors impulsaven els primers passos del centre tecnològic, quinze anys després, en són més de quaranta i Cetemmsa s’ha convertit en un punt de referència en innovació tecnològica. El caràcter i la voluntat multisectorial dels seus inicis ha derivat en una especialització en el camp del tèxtil, la demanda mana i la crisi del sector feia necessari un impuls, avui el 80% dels seus clients provenen d’aquest sector. Teixit i electrònica van de la mà al laboratori que el centre té al carrer Jaume Balmes, una autèntica fàbrica de filatura futurista.  El creixement continu de Cetemmsa i la innovació constant, han fet del centre una referència en el territori que ara cerca assentar-se en el conjunt de l’estat i Europa.

Jaquetes amb mp3, teixits capaços d’emetre llum, escalfar-se o captar variables fisiològiques i l’etiquetatge intel·ligent (RFID) són algunes de les últimes innovacions projectades per Cetemmsa que es podran trobar al mercat d’aquí uns anys. Pau Vidal, responsable d’R+D, explica les dues línies de treball de la fundació pel que fa a productes: teixits d’ús tècnic –per exemple ignífugs– i els anomenats teixits d’ús intel·ligent –smart textil.  Vidal afegeix que “la visió amplia del que és el tèxtil” és una de les claus de Cetemmsa i el que permet que la cartera de clients s’hagi estès més enllà de la moda a l’automoció i transport, la sanitat, la seguretat o fabricants de joguines. El seu punt fort és el valor afegit.

Un dels darrers prototips creats incorpora plaques fotovoltaiques que permeten captar l’energia solar, l’objectiu ara és dotar el teixit d’aquesta capacitat de les plaques. Aquesta novetat ha permès desenvolupar pantalons o jaquetes que poden carregar la bateria del mòbil, bosses per carregar l’ordinador portàtil, tendals que s’obren i es tanquen gracies a l’energia solar o tendes de campanya que permeten connectar bombetes o aparells elèctrics. Aquest és només un exemple de l’amplia utilitat que una sola aplicació pot oferir als diversos àmbits que abraça el sector del tèxtil. L’Smart Textil consisteix en dotar el teixit de conductivitat per tal que sigui capaç d’emetre senyals. Així, un dels prototips en que treballen els investigadors de Cetemmsa és un pijama que controla la temperatura dels nens petits i que alerta si aquesta augmenta. Amb aquest teixit es podria controlar també altres constants vitals.

El creixement constant de Cetemmsa ha permès que el 2006 ingressés gairebé 4 milions d’euros i que com explica Baldomer Aymà, director de comunicació de la fundació, s’hagi fixat per al 2007 consolidar-se a l’àmbit espanyol i projectar-se a Europa. Innovació, formació i consultoria formen part de l’èxit d’una innovadora fundació que ha crescut i ha esdevingut referència i porta de salvació a expenses de la crisi del tèxtil. Aliances i col·laboracions amb diverses entitats de la comarca, com la UPC o el TCM i l’Escola del Teixit del Punt de Canet, han contribuït en aquests quinze anys al seu posicionament. Ara, atents al teixit d’aïllament electromagnètic, una futurible solució a les radiacions de les antenes de telecomunicacions que tanta polèmica han despertat a la ciutat.    

Comentaris


Comenta aquesta notícia


Nom
E-mail
Pàgina web
Títol
Comentari

Codi* Code

< Ant   Seg >
tot Ciutat
 
Fotos
+Fotos
 
Notícies més populars
Carme Polvillo i Xevi Safont-Tria: “Volem ser l’altaveu del carrer dins l’ajuntament”
Antonio Ruiz: “No volem governar, només volem dignificar la política”
Jaume Graupera: “El nostre problema és que el PSC capitalitzi la nostra feina”
Presentem els nous veïns de l’escena política municipal
 
Darreres notí­cies
Cetemmsa, el resorgir d’un nou textil
Profitosa estrena de vuit dels Capgrossos
L'autobús del Masnou s'adhereix al sistema tarifari integrat
Les grans firmes que van pintar Joan Abelló
L’IMPEM bonificarà les empreses que contractin personal de forma indefinida
 
Visita els nostres Fòrums
Fòrum d'actualitat mataronina
+ Fòrums
Acte destacat
EA! al Clap l'11 de maig
+ Agenda
 
Notícies relacionades
L’IMPEM bonificarà les empreses que contractin personal de forma indefinida
L'autobús del Masnou s'adhereix al sistema tarifari integrat
Cetemmsa, el resorgir d’un nou textil
Els paradistes exigeixen que es desencalli la reconstrucció del mercat de Vilassar
Cerca a totmataro.cat
 
 
Enquesta
De què vols que et parlin els polítics locals?
  
 
 







Especial Eleccions Municipals Mataró 2007
Visita l'especial 25 anys del Tot Mataró
9è Concurs de Contes
Visita l'exposició dels 25 anys del Tot Mataró

 

© Copyright El Tot Mataró i Maresme

Pàgina creada amb programari lliure - Realitzat per Zen programari lliure i xarxes

Altres serveis d'El Tot Mataró:

eltot.cat | Eltotesport.com | Mataró Notícies.com | Portalmataró.com | eltotgranollers.com