divendres, maig 18, 2007

Una important base cultural que cal dinamitzar

Amb aquesta darrera proposta, tanco a 10 dies de les eleccions, el nostre programa electoral. Us recordo que el vaig iniciar el setembre passat http://toniespanya.blogspot.com/2006/09/lestat-de-la-via-pblica-la-gran.html. Fa per tant nou mesos que estem explicant les notres propostes electorals als ciutadans, a través d'aquest blog, la revista 4 cantons i en tots els mitjans de comunicació que he tingut l'oportunitat d'opinar.


La cultura és un element de cohesió social, integració, coneixement i benestar. Fer cultura és oferir una eina generadora d’informació i de riquesa individual i col·lectiva La cultura crea identitat de grup i reafirma el seu conjunt d’individus, reafirmació, potencia l’autoestima i projecta una imatge cap al futur.

Amposta disposa d’uns elements identitaris culturals molt específics, que pivoten al voltant de les Societats Musicals i una xarxa d’equipaments culturals molt potents, organitzats a l’entorn del Museu del Montsià, la Biblioteca Comarcal, l’Escola d’Art, l’Institut d’Estudis Comarcals i els futurs Centre d’Arts Visuals i Arxiu Històric Comarcal. Aquest pool d’entitats culturals fa necessari crear un Institut o Patronat Municipal de Cultura i Joventut. Aquest institut autònom, com ja funciona en d’altres ciutats, sota la supervisió de la Regidoria de Cultura, estaria dirigit per de la figura tècnica d’un gerent o dinamitzador de cultura, i faria el seguiment de les necessitats de les entitats culturals i executaria les previsions de les àrees municipals afectades.


Potenciació de les Societats Musicals

La potenciació i el recolzament de l’actiu cultural més important d´Amposta: les societats musicals de la Lira i la Filha, ha de ser prioritari. Cal incrementar la col·laboració mitjançant una línea de subvencions suficient i regular i suport institucional davant la resta d´Administracions Culturals que fase possible el seu reconeixement com a manifestació cultural popular catalana especifica de les Terres de l´Ebre.

Oferirem un Pla de Xoc a les dues entitats, més enllà dels convenis anuals, que els permeti fer creu i ratlla en temes bàsics per la seva millora i continuïtat, com obres de reforma que tenen pendents des de fa anys. A canvi d’aquesta atenció, els demanarem la rendibilització de les instal·lacions de les dues entitats com a centres dinamitzadors culturals i associatius oberts al poble.

Volem apoiar els projectes de futur de les societats musicals: professionalització de les entitats, normalització de les escoles de música, potenciació de les seccions de corda, cicles musicals oberts a la ciutat, concursos de composició per a bandes, ...

Volem instaurar una Fira de Música al carrer, a l’estil de la Fira del teatre de Tàrrega, que fase d’Amposta un referent musical a Catalunya i que volque la ciutat durant un cap de setmana al voltant de tota classe d’esdeveniments musicals.

Creació d´un Hotel d’Entitats

Es necessari crear un espai de foment de la Cultura i la vida socio-cultural, obert a les associacions del poble, on pugin instal·lar les seues socials i disposar d´uns serveis mínims comuns que els facilite el seu funcionament (sales de reunions, conferències, cursos, exposicions, llocs per assajar …) i sigue a la vegada lloc d´intercanvi i trobada entre elles.
Cal aprofitar l’empenta de la Capitalitat Cultural 2006

Cal aprofitar l’embranzida d’Amposta Capital de la Cultura Catalana 2006, per conservar part de la programació realitzada d´actes culturals, donant suport a les entitats que han estat fent aquesta tasca: biblioteca comarcal, societats musicals, museu, ESARDI, ...

Cal fer consolidar i potenciar una programació regular i estable de teatre infantil, concerts, exposicions, conferències, taules rodones, sortides de coneixement del patrimoni natural i cultural local …, adaptada a la realitat social actual d´Amposta.

Igualment cal conservar la figura de l’espònsor cultural, fent participar les empreses i comerços perquè s´impliquen i desenvolupant la figura dels Patrocinadors culturals.


Revisió del model de Festes Majors

Cada any les festes majors són menys participatives. L´actual model de festes no ha variat pràcticament en els darrers 20 anys. Cal apostar per un model més plural i que a la vegada implique com a coorganitzadores el màxim número d´entitats locals, especialment els joves. Per tal de satisfer les diverses sensibilitats i col·lectius es proposem diverses programacions paral·leles:

· Culturals: concerts, teatre, espectacles folklòrics, sortides de coneixement del patrimoni cultural i natural, …
· Infantils: jocs, concursos, excursions, espectacles, …
· Juvenils: concerts per a joves, festa de la majoria d’edat, curses d’andròmines, cinema a la fresca, concursos…
· Populars: Bous, ball, actes religiosos, l’home més fort d’Amposta, ...

Fora convenient desconcentrar els actes durant els caps de setmana de tot l´estiu (de Sant Joan a l´Onze de setembre), oferint una programació regular per la gent que es queda a Amposta durant aquest període. En aquest context les festes dels barris i les Festes Majors, es podrien integrar sense perdre la seva personalitat, en un conjunt més ampli d´actes que es desenvoluparien durant tot l´estiu, i recreant un ambient festiu que serviria d’atracció a la gent d´Amposta i la seva àrea d’influència.


Creació de Beques de Recerca i foment d´una línea editorial municipal

Establir una línea de beques per a investigadors i joves universitaris per puguer desenvolupar tasques de recerca en l´àmbit municipal (història, associacions, urbanisme, …).

Això milloraria gradualment el nivell de coneixement de molts aspectes locals avui per avui desconeguts, mitjançant la publicació dels treballs a través d´una línea editorial pròpia d´Amposta. Especialment evident, és la manca de publicacions referents a la ciutat durant la primera meitat del segle XX.

dimarts, maig 15, 2007

Que proposem per la Gent Gran

Crearem el Servei d´Atenció Integral per a la Gent Gran , coordinat per la Regidoria de Serveis Socials, des d´on planificarem i desenvoluparem totes les accions dirigides a mantenir i millorar la qualitat de vida de tots els ciutadans i ciutadanes majors de 65 anys. El Servei tindrà 4 àrees d´actuació:


1) D´Atenció Personal

· Atenció a la gent gran: Informació, atenció, seguiment i gestió de recursos (tràmits residència, centres de dia, estades temporals, suport econòmica a la dependència, hospitals de dia, sociosanitaris, teleassistència, servei d´ajuda a domicili, etc.) de persones majors de 65 anys.


· Programa específic d´atenció i seguiment a la gent gran de més de 80 anys . Es concretat en les següents accions:
- Valorar les necessitats de totes les persones que compleixen 80 anys mitjançant visites al seu domicili, amb especial atenció a aquelles que viuen soles.
- Seguiment i atenció mitjançant el servei d´ajuda a domicili d´aquelles persones que ho necessitin.

• Servei d´Ajuda a Domicili: Servei d´atenció a llar que ofereix ajuda a la persones pel desenvolupament de les activitats quotidianes de la vida.

• Teleassistència: Oferirem connexió telefònica del domicili amb una central d´atenció a les trucades, preparada per donar una resposta ràpida a les situacions d´emergència que es puguin presentar.

• Arranjament d´habitatges: Arranjaments i adaptacions tècniques que es necessiten i que faciliten que les persones grans continuïn vivint a casa.

• "Cuidem els que cuiden": Programa que dóna suport a les persones cuidadores de majors de 65 anys amb dependència. Es facilita el descans temporal, suport psicològic, formació i/o grups d´autoajuda.

• Informació a la gent gran: Oferir informació sobre serveis, recursos i aspectes de prevenció amb la intenció de millorar el benestar del col•lectiu de la gent gran mitjançant un catàleg de; "Serveis integrals d´atenció a la gent gran", enviarem a tots els domicilis de persones majors de 65 anys.

· Altres: Tarja: transport públic urbà gratuït i descomptes en totes les activitats organitzades directament per l´Ajuntament, Reducció de la Taxa d´Escombraries, Subvenció de l´aigua.

2) De Mobilització Psico-físico-social

• Tallers de memòria
• Tallers de la nostra història
• Tallers d´informàtica
• Balls i danses
• Tallers de telefonia mòbi
l• Manualitats
• Gimnàstica
• Taller de salut de l´esquena
• Xerrades diversesActivitats que es desenvoluparan dintre dels Casals Municipals de Gent Gran

3) De Participació

· Casals de la Gent Gran: Són equipaments que promouen el benestar de la vellesa mitjançant el foment de la convivència, la relació amb el medi social i la participació en activitats d´àmbit cultural i de lleure (Excursions amb visites culturals, festes tradicionals de la localitat i del pais, etc).

· Consell Municipal de la Gent Gran : És un òrgan consultiu format per totes les entitats de la gent gran de la ciutat) que es fonamenta en 4 comissions de treball:
• Barreres arquitectòniques
• Comissió de festes: FESTA DE LA GENT GRAN
• Acció cívica
• Imatge de la gent gran

• Voluntariat: Promoció del voluntariat entre la gent gran.


4) De Recerca

• L´Observatori: Coneixement de la realitat de la gent gran de la nostra ciutat per tal de fer accions preventives i assistencials ajustades a les seves necessitats.

• Estudi de la situació de les persones de més de 80 anys Altres accions municipals adreçades a la gent gran (previstes al Programa Transversal)

• la Regidoria de l´Esport dins de la programació d´activitats esportives per a tothom té una proposta d´activitats per a majors de 55 anys, com escola de columna o natació terapèutica adreçades a prevenir i millorar afeccions de la vellesa

• Política municipal de supressió de barreres arquitectòniques, en les zones de nova urbanització i adequació de vies públiques

Per a fer totes aquestes actuacions demanarem a la Conselleria de Acció social i ciutadana el suport i financiació per a la creació d'una nova residencia i un centre de dia per a mal.laties neurodegeneratives.--

diumenge, maig 13, 2007

Pasqual Maragall i Manuela de Madre a Amposta

Aquí teniu el video de la visita de divendres de Pasqual Maragall i Manuela de Madre a Amposta, per donar suport a la candidatura de Toni Espanya com alcaldable del PSC d'Amposta. Podeu trobar el video a GoogleVideo.

dimarts, maig 08, 2007

Agenda PSC d'Amposta




Divendres, 11 de maig
Visita de Pasqual Maragall a Amposta.

Rebuda a les 11h a la seu del PSC, al C/ Lope de Vega 23, baixos i sortida per visitar la ciutat, fins les 13h.



Dimarts, 22 de maig
Visita de Manuela de Madre al Mercat d'Amposta, a les 11h.


Dimecres 23 de maig
A les 22h, míting final de campanya a l'auditori de la Unió Filharmònica.

dissabte, maig 05, 2007

Per una ciutat Sostenible, Acollidora i Segura

Pla d’habilitació de zones de lleure infantil i juvenil
La ciutat està infradotada en àrees de lleure infantil i juvenil. Nomes cal passejar-se per les poques que hi ha, per les tardes a la sortida de l’horari escolar, per comprovar com estan de saturades.

Igualment passa en les poques que hi ha dedicades als joves amb cistelles de basquet, que a més d’ajudar a promocionar l’esport al carrer, donen una alternativa d’oci sana als joves.

Ens comprometem a realitzar 4 noves d’oci infantil i juvenil a l’interior de la ciutat i a millorar les existents, amb mesures adients de seguretat i ampliant aquelles que ho permeten.

Pla de supressió definitiva de barreres arquitectòniques
Durant les diferents legislatures dels darrers 20 anys, s’han aprovat per iniciativa dels grups d’esquerres, la supressió gradual de les barreres arquitectòniques en edificis i llocs de competència municipal. Les mocions aprovades en Ple s’han traduït en alguns cassos en l’adaptació d’alguns equipaments: l’edifici consistorial, pavelló municipal d’esports o el Museu de Montsià. Queden però encara, moltes adaptacions pendents: les voreres de l’avinguda de la Ràpita que no es van executar correctament en el seu dia, l’accés interior i exterior de la majoria de centres educatius, molts espais públics d’Amposta (places, passejos, ...). Cal resoldre definitivament aquesta assignatura pendent en l’urbanisme local.

Creació d´una Àrea específica de Medi Ambient
És necessari crear una àrea municipal específica dedicada a la gestió ambiental i que prioritzie:

1. La redacció d´una autèntica Agenda 21 que impliqui realment tots els sectors socials d´Amposta en la definició d´un model de desenvolupament sostenible per la nostra ciutat.
2. El foment de l’estalvi d’aigua i reciclatge de les aigües grises. Es bonificarà l’Impost de Construccions (ICO) per a fomentar-ne l’ús a les noves construccions. A les noves construccions municipals hi serà obligatori i, poc a poc, s’iniciarà la instal•lació a les existents en l’actualitat: especialment els centres escolars.
3. L´impuls de les energies renovables, especialment la solar en els edificis públics municipals i potenciar les instal•lacions fotovoltaiques en l’àmbit privat.
4. L’encàrrec d’una auditoria per mesurar l’eficiència energètica de les instal•lacions elèctriques municipals, adaptant-les a la normativa sobre contaminació lumínica.
5. L’elaboració d’un mapa de contaminació acústica de la ciutat, preveient solucions en els punts on es sobrepasse la legislació vigent.
6. Demanar a l’empresa d’abastament d’aigua municipal, una auditoria en l’eficiència en la xarxa de distribució d’aigua potable.
7. Programació anual d’activitats de formació i divulgació ambiental.

Intervencions urbanes puntuals
Més enllà del Pla de rehabilitació integral de la Via Púbica que cal aplicar de forma urgent a tota la ciutat per tal de recuperar la imatge degradada d’Amposta, hi ha punts concrets de la ciutat que cal millorar fent actuacions puntuals de reurbanització.

Durant aquests 4 anys hem estat realitzant un seguiment d’aquestes zones, de les quals hem presentat mocions, que tot i haver-se aprovat per unanimitat en alguns casos, no s’han executat per manca de voluntat política.

La reurbanització del Carrer Verge del Pilar, la millora dels laterals de l’Avinguda Santa Bàrbara i la millora de la Plaça Adolf Ventas, en són alguns exemples.


Millora de la seguretat ciutadana i la promoció d’ hàbits de comportament cívic i solidari
Mitjançant el reimpuls de la Junta de Seguretat Ciutadana presidida per l’alcalde i el Regidor de Governació, amb la direcció i assessorament del cap de la policia local, que a més, estarà integrada pel President de la Federació de les AA.VV. i els comandaments de les altres policies amb seu a la nostra ciutat (Mossos d’Esquadra i Guàrdia Civil).

Cal adequar la plantilla de policia municipal a les necessitats actuals de la nostra ciutat. Invertir en seguretat és invertir en qualitat de vida.

Implantarem una patrulla mòbil permanent que atengui les necessitats de seguretat del barris disseminats: Poble Nou, Balada, Eucaliptus i altres i que fase les funcions d’una oficina mòbil per atendre les denuncies dels ciutadans.

Cal promoure programes específics per a fer respectar les normes de circulació i els hàbits de comportament cívics i solidaris, potenciant la tasca informativa dels policies municipals i la possibilitat que les multes puguen bescanviar-se per cursets de seguretat vial. Només l’assistència i la demostració d’haver assolit els objectius dels cursets seran motiu per anul•lar les multes.


Millora de la xarxa de camins rurals
El terme municipal d’Amposta té una extensió considerable i una activitat agro-ramadera encara molt important. Cal una intervenció integral en la millora de les infraestructures bàsiques d’accés al mon rural. Proposem un pla de millora de la xarxa de camins rurals, del terme municipal, en col•laboració amb la Generalitat

dilluns, abril 30, 2007

Les infrastructures que Amposta necessita

Una estació de tren

Aquesta és una demanda històrica que ja es va plantejar a mitjans dels anys 80. Era el moment en que es dibuixava el nou traçat ferroviari, fent passar el tren per la costa directament des de Camarles a Ulldecona, creuant el riu per Amposta. D’aquesta manera s’evitava el recorregut forçat per l’interior que feia creuar l’Ebre a l’alçada de Tortosa i s’escurçava el temps entre Tarragona i Castelló de forma considerable. En aquell moment, fruit dels equilibris polítics i territorials l’estació central de l’Ebre s’ubicà a l’Aldea.

Ara, 20 anys més tard, és el moment de superar aquell pacte i fer un pas decidit per reclamar a la Generalitat una estació de tren pròpia per a Amposta. Cal que la ciutat més important per la que passa el tren al seu pas per les comarques de l’Ebre, disposi d’una estació de passatgers que doni servei als seus habitants, més als dels municipis veïns (La Ràpita, Sant Jaume, Santa Bàrbara, ...). La ubicació estaria al voltant de l’encreuament de la línia fèrria amb la carretera de Masdenverge, prop de Tosses. Cinquanta mil potencials usuaris mereixen aquest servei de proximitat.

Ens comprometem a fer les gestions necessàries a partir de l’endemà del dia de les eleccions amb el govern de la Generalitat, perquè aquest somni històric d’Amposta sigue una realitat el més aviat possible.


L’autovia Amposta – Tortosa

L’altra gran assignatura pendent quan infrastructures d’Amposta. L’autovia Amposta – Tortosa, que connecti la N 340 amb l’interior de forma ràpida és clau per enfortir la posició estratègica quan a comunicacions d’Amposta. Tots sortirem guanyant: les nostres empreses i especialment ls ciutadans de les dos ciutats.

Aquesta millora històrica de comunicacions, ha de ser l’inici d’un nou model de relació entre ciutats veïnes. Cal actuar en complicitat per liderar el conjunt del territori i oferir un nucli de serveis que faci de pol d’atracció dels 170.000 habitants de les 4 comarques de l’Ebre.

Ens comprometem a que, d’acord amb el govern de la Generalitat, s’inicien les obres durant aquesta nova legislatura municipal.


Acabar el Parc dels Xiribecs i enllaçar-lo amb el Canal de la Ràpita .

Aquesta ha de ser la gran zona verda de la ciutat. Cal donar al conjunt un tractament urbanístic que unifique el tram urbà del canal des del pont de pedra fins Natzaret, enllaçant amb el tram del canalet de la Ràpita i el Parc dels Xiribechs. Ha de ser un espai obert que pugui ser aprofitat indistintament com a complement de les activitats firals, recreatives i esportives.
Cal recuperar els voltants del canal per la ciutadania, com ja ho va ser en altres temps, sense perdre la vocació de gran zona verda i lúdica de la ciutat.

Cal acabar definitivament el Parc dels Xiribechs, obra que fa tres legislatures que s’arrossega. Ens proposem que dispose d’un auditori a l’aire lliure que pugue seu utilitzat durant l’estiu per representacions musicals o teatrals.

Recuperació definitva de la façana fluvial

Queda molt per fer encara, per normalitzar definitivament la façana fluvial i fer d’aquest espai la zona més emblemàtica d’Amposta.

Prioritzarem, el tram fluvial de les antigues piscines, plaça de l’Aube i el Poadó. Volem fer d’aquest espai el punt de trobada dels visitants de la ciutat. Un espai acollidor que es relacione amb el principal atractiu natural d’Amposta: el Riu. Cal fer una gran espai públic.

Cal continuar el passeig nou riu avall, més enllà del pont de la N 340 i també intentar enllaçar el Poadó amb el Castell

Normalització de la façana costanera

Amposta disposa de gaire bé 10 kmts de costa de platges verges que pràcticament no disposen dels mínim serveis, des el començament del Trabucador fins la gola de la Bassa de la Platjola.

En col•laboració amb el DG de Costes, ens proposem dotar d’uns serveis mínims: aparcaments, dutxes, papereres, en 3 o 4 punts de la façana litoral. També es fa necessari un servei de vigilància davant la platja dels Eucaliptus durant la temporada d’estiu. Amposta és un dels pocs municipis de la costa catalana que no disposa d’aquest servei.

Aprofitant la proximitat al Parc Natural, es podria plantejar la possibilitat de realitzar algun punt d’atracció per als visitants: itineraris, miradors, carril bici.

Finalment, cal resoldre la comunicació entre el frontal de la urbanització dels Eucapliptus i la platja. El model de la urbanització de Riumar, amb un passeig marítim i diversos accessos de fusta a la platja, és molt adient en una zona tant sensible com aquesta.


Potenciació del Poble Nou, Eucaliptus i Balada.

Una aposta ferma pel turisme passa per la recuperació i dignificació dels nuclis del Poble Nou, Eucaliptus i Balada. S’ha d’impulsar la construcció de nous establiments destinats a donar de tot tipus de serveis dintre de les normes dictades des de l’Ajuntament. L’harmonia amb l’entorn ha de ser bàsica a l’hora de realitzar qualsevol actuació urbanística.

diumenge, abril 29, 2007

Dinar de presentació

El PSC d'Amposta organitza un dinar de presentació de la candidatura per a les eleccions municipals. Serà al Pavelló Firal d'Amposta, diumenge 6 de maig. Comptarem amb la presència de la Ministra de Medi Ambient, Cristina Narbona. La inscripció es pot fer al 977.70.55.69 de 17h a 20h, o per correu electrònic a pscamposta@gmail.com. El preu serà de 5 euros per persona.