10:23 hs - 23 May, 2007
  Immigració i qüestions socials  
 
EDITORIAL
·Elecció decisiva

COLÒMBIA
·La inhumanitat del conflicte colombià
·Intel·ligència econòmica, connivència i imprudències

DOSSIER
·El declivi de la “discriminació positiva” americana
·La "reserva" de quotes a l’Índia
·Un de fals debat a la francesa
·De la lluita contra les seqüeles de l'apartheid
·Piràmide jeràrquica índia
·Quines estadístiques ètniques?

DRETS HUMANS
·Extradició: tolerància zero o clemència democràtica?

ECONOMIA
·L’escàndol Airbus esdevindrà el cas Legardère?

FRANÇA
·La política francesa en un estat ben boig

GUERRA I TERRORISME
·El bé, el mal i el "terrorisme"

IMMIGRACIÓ
·La llarga persecució de la immigració clandestina al Marroc

LA CULTURA I ELS DINERS
·La fira dels feus

LA XINA
·Quan la Xina redescobreix la qüestió social
·Segons la teva universitat...

MEDICAMENTS
·Els assajos clínics realitzats als pobres del planeta
·La "broma" del consentiment informat

PREMSA
·Les societats de redactors o el somnis del periodista

UNIÓ EUROPEA
·Quin projecte i quines fronteres?
·El futur d'Europa. Introducció


 

 

 

 



mondiplo.tv
Televisió a internet

Les veus de la resistència







Le Monde Diplomatique

Edicions Internacionals


Edició en Català

Editors
Eva Tauler
Josep Parramon
Josep Guirao

Director
Lluís Lega

Redacció i traduccions
Caterina Aigé
Eva Alcántara
Judit Farrerons
Montse Forcadas
Kenneth Jordan
Eva Lega
Salvador Pallarès-Garí
Elisenda Riera
Ramon Usall






Elecció decisiva
EDITORIAL
Per IGNACIO RAMONET

Aquestes eleccions presidencials són un final de cicle i anuncien un vertader canvi d’era. Tota Europa, en base al que està en joc de cara al futur, segueix atentament les lluites electorals en curs. La personalitat obligatòriament nova que se’n derivarà a partir de maig, ¿serà capaç de restablir la confiança, d’apaivagar les tensions entre comunitats i de rellançar el debat amb la Unió Europea?

Parlem, és clar, de Turquia, que enmig de violentes manifestacions i enfrontaments escull, a principis de maig i per a un període de set anys, un nou president que ha de prendre possessió de les seves funcions el 16 d’aquest mes.

Les funcions del president turc –actualment Ahmet Necdec Sezer– són sobretot honorífiques: li confereixen el poder de designar jutges, rectors d’universitat, caps de l’Estat Major dels exèrcits i de dissoldre el Parlament. No és escollit per sufragi universal sinó pels diputats. Ara bé, el Parlament és dominat (354 escons sobre 550) pel Partit de la Justícia i del Desenvolupament (AKP) del primer ministre Recep Tayyip Erdogan, de 53 anys, al capdavant del govern des de fa més de quatre anys i molt popular gràcies a la bona marxa de l’economia[1]. Lògicament és, doncs, el candidat de l’AKP, el ministre d’afers exteriors Abdullah Gül, qui hauria de ser escollit.

On és doncs el problema? Mentre que l’AKP es defineix com un partit conservador i demòcrata, compromès amb la Constitució laica promulgada el 1922 per Mustafà Kemal Atatürk, fundador de la Turquia moderna, els seus opositors el consideren sobretot "islamista" i temen que un president procedent de l’Islam polític faci tirar enrere la laïcitat. El 14 d’abril passat, a Ankara, una de les majors manifestacions que ha viscut mai Turquia va reunir centenars de milers de persones per oposar-se a una eventual candidatura del primer ministre. L’exèrcit, l’ombra del qual no ha deixat de planejar sobre la campanya electoral, ha multiplicat els advertiments i acusava l’AKP de tenir una agenda islamista amagada. Erdogan ho ha desmentit.

En realitat es tanca una pàgina. Els militars han entés que ha arribat l’hora del final de la tutela que exerceixen sobre el país. No obstant això continuen –sobretot des de l’arribada al capdavant de l’exèrcit, l’agost de 2006, del general Yasar Büyükanit– exercint un xantatge nacionalista basat molts cops en l’article 301 del Codi Penal turc[2].

Els militars han endurit el to davant les "amenaces regionals". Pensen en Al Qaeda, i en les seves xarxes terroristes, i en l’Iran i el seu projecte nuclear. Però sobretot pensen en el "perill separatista". Acusen les autoritats del Kurdistan iraquià de donar suport logístic als vora cinc mil combatents del Partit dels Treballadors de Kurdistan (PKK) que han reprès la guerrilla en zones frontereres amb l’Iraq. I s’oposen a una anexió de la ciutat de Kirkuk (Iraq), amb els seus rics jaciments petroliers, al Kurdistan iraquià sota el pretext de l’existència en aquesta ciutat d’una minoria turcomana.

Aquesta escalada patriòtica ha afavorit el retorn dels vells dimonis i no és aliena a l’homicidi, com la del periodista turcoarmeni Hrank Dink el gener passat, o a l’exili, com la de l’escriptor Orhan Pamuk, recent Premi Nobel de literatura.

Després d’haver portat a calendes gregues la possible adhesió de Turquia, la Unió Europea és en part responsable d’aquesta degradació política. La dreta laica i els militars nacionalistes que controlen el país des de fa vuit dècades són ara feroçment antieuropeus. Com si sentissin que una adhesió a Europa els conduiria a perdre les seves prerrogatives i els seus privilegis.

La presidència de la República és un dels seus últims bastions. És hora d’acceptar l’alternança. La vertadera democratització de Turquia passa per pagar aquest preu.


Traduït per Salvador Pallarès-Garí

[1] The Wall Street Journal, Nova York, 18 d’abril de 2007.
[2] L’article 301 relatiu a la denigració de la identitat turca de la República i dels fonaments i institucions de l’Estat, va ser introduït en el marc de les reformes legislatives de l’1 de juny de 2005, en substitució de l’article 159 de l’antic Codi Penal. Permet perseguir els defensors dels drets humans, els periodistes i d’altres membres de la societat civil que expressen pacíficament una opinió dissident.



Comentaris Enviar a un amic  Versió per a imprimir


Els assajos clínics realitzats als pobres del planeta
MEDICAMENTS
La tendència que consisteix a elaborar medicaments per als rics del planeta, tot realitzant-ne els assajos clínics en les poblacions depauperades dels països del tercer món, és molt més greu que un simple desajustament en el repartiment dels inestimables recursos científics. I amenaça no només els drets humans, sinó també la salut pública de poblacions del món sencer.

Per SONIA SHAH
Periodista (Canadà). Autora de «The Body Hunters: Testing New Drugs on the World's Poorest Patients» (Caçadors de cossos: provant nous medicaments en els pacients més pobres del món), que publicarà, traduït al francès per Pierre Saint-Jean, l’editorial Demopolis el més d’octubre vinent. www.soniashah.com.



[Llegir més]  Comentaris Enviar a un amic  Versió per a imprimir


La llarga persecució de la immigració clandestina al Marroc
IMMIGRACIÓ
Els dispositius establerts a les fronteres d'Europa per poder combatre la immigració clandestina transforma molts països limítrofes en vastes zones de retenció d'immigrants. És el panorama del Marroc, on gairebé deu mil immigrants i refugiats polítics africans hi resten bloquejats en la seu camí cap a l'Estat espanyol. Estan obligats a romandre en les grans ciutats, víctimes d'una violència cada cop més dura, i són els hostatges del mercadeig entre Rabat i la Unió Europea.

Per SOPHIE BOUKHARI
Periodista. Casablanca.



[Llegir més]  Comentaris Enviar a un amic  Versió per a imprimir


Quan la Xina redescobreix la qüestió social
LA XINA
Mentre no s’atura el creixement econòmic xinès, els moviments de protesta, tot i la repressió, no s'afebleixen. Aquestes manifestacions s’emmarquen sovint al camp, sobretot contra l'expulsió dels pagesos. Si l'agricultura s’ha escapat a la modernització capitalista, l'onada d’emigrants cap a les ciutats no és menys important. El poder acaba d'elaborar una nova política social després d'haver ignorat les condicions de vida deplorables d'aquests treballadors. No sense aldarulls.

Per JEAN LOUIS ROCCA
Sociòleg. Director dels Tallers franco-xinesos de Pequín (Universitat Tsinghua) i cap d'investigació al CERI (FNSP); és autor de «La condition chinoise. La mise au travail capitaliste à l’âge des réformes (1978-2004)», Karthala, París, 2006.



[Llegir més]  Comentaris Enviar a un amic  Versió per a imprimir

La inhumanitat del conflicte colombià
COLÒMBIA
Des de finals de 2006 l'escàndol de la «parapolítica» sacseja Colòmbia: es multipliquen les revelacions sobre les relacions entre membres de la classe política, així com certs sectors econòmics, i els assassins d'extrema dreta de les Autodefenses Unides de Colòmbia (AUC). L’abril d’enguany podria marcar el començament del «paragate» per a Álvaro Uribe. L'oposició l’acusa de relacions amb els paramilitars.

Per LAURENCE MAZURE
Periodista.



[Llegir més]  Comentaris Enviar a un amic  Versió per a imprimir


La política francesa en un estat ben boig
FRANÇA
L’espectacular taxa de participació en les eleccions franceses (prop d'un 85% en la primera volta) i el declivi del Front Nacional han suscitat una allau de comentaris eufòrics al voltant d’una «primavera de la democràcia». Tanmateix, milions d'electors, lluny de votar a partir dels programes electorals, han triat en funció de les oportunitats de victòria que atribuïen als candidats –i del seu desig d'obstaculitzar la carretera a algun d'ells...

Per ANNIE COLLOVALD
Professora de sociologia política a la Universitat de Nantes. Directora, juntament amb Brigitte Gaïti, de «La démocratie aux extrêmes. Sur la radicalisation politique». La Dispute: París, 2006.



[Llegir més]  Comentaris Enviar a un amic  Versió per a imprimir


Extradició: tolerància zero o clemència democràtica?
DRETS HUMANS
Cesare Battisti va ser detingut el 18 de març al Brasil. Serà lliurat a Itàlia després d'haver estat condemnat per contumàcia per uns crims en què, diu, no hi va tenir cap responsabilitat. Una setmana més tard, Brigitte Mohnhaupt, de la Fracció de l’Exèrcit Roig (RAF), va ser alliberada després de vint-i-cinc anys de presó per uns assassinats que va reivindicar. Quant als quatre supervivents de l’organització Acció Directa, purguen una condemna a perpetuïtat per dos assassinats. En l’equivalència «dos pesos, dues mesures», l'amnistia hi surt perdent...

Per SOPHIE WAHNICH
Investigadora del CNRS, Laboratori d'antropologia de les institucions i organitzacions socials (Laios), Escola d’estudis superiors de ciències socials (EHESS) i autora de «Une histoire politique de l’amnistie» (Una història política de l'amnistia), PUF, París, 2007.



[Llegir més]  Comentaris Enviar a un amic  Versió per a imprimir



EDICIÓ DE


Última edició





 

 

 

 


· Inici
· Seccions i suplements
· Per temes
· El més llegit
· Escriu-nos
· Recerca
· Recomanan's
· Enllaços

Gestió Lector
· El vostre compte
· Paraula de pas perduda
· Llista de membres
· AvantGo (PDA)
· Preguntes més freqüents
· Versió en PDF
· Sortir


  RSS



Nom d'usuari


Paraula de pas



Per imprimir els articles de les edicions lliures has d'estar registrat, és fàcil, ràpid i gratuït. Si desitges convertir-te en un altre lector de Le Monde diplomatique en llengua catalana. REGISTRA'T AQUÍ.

Problemes amb l'entrada (cookies)

 
Subscriu-te a la
versió digital de
Le Monde Diplomatique en català.

 


Entra a la botiga virtual
de DVDs.

 
Entra a la llibrería virtual de Món Diplomàtic.
 
·Pacman
·Tron
·Pong
·Breakout
·Blisterball
·SpeckInvaders
·jatris


 


Com valores l´increment de forces nord-americanes al Golf Pèrsic?

Bé. El conflicte requereix més força militar
Una solució per incrementar el caos
Una estratègia pel següent objectiu: l'Iran


[ Resultat | Enquestes ]


Vots: 75
Comentaris: 0

  En aquests moments hi ha 6 convidats i 0 usuaris registrats connectats/des

Ets un/a usuari/a anònim/a. Pots registrar-te aquí



Deixem els nens fora de la bogeria humana, si us plau







Le Monde diplomatique en català RSS -    http://www.monde-diplomatique.ad/pn/html/rss.php


Món Diplomàtic SL Carrer Ciutadans, 15, pral. 1 17002 Girona Telèfon 902 330 344 redaccio( a )monde-diplomatique.ad

Associació Món Diplomàtic Carrer Alpens, 39, pral. 3 08014 Barcelona Telèfon 935 279 863 mon( a )monde-diplomatique.ad


COPYLEFT: Aquesta publicació és copyleft. El text es pot difondre, citar i copiar literalment, amb qualsevol suport (digital o analògic) i amb qualsevol finalitat, sempre que s'enllaci de forma clara la pàgina on va ser publicat originalment.
De totes maneres, agraim que se'ns avisi de qualsevol ús del material, gracies.
Licencia
de Creative Commons
Aquesta obra está amb una llicencia de Creative Commons.

Dipòsit legal nº: Gi-125-2003
ISSN-1695-758X