Dimarts, 22 de maig de 2007 

Correu

Almanac

Avui és:

Santa Joaquima, Santa Júlia, Santa Rita

Tal dia com avui:

1907 - Neixen Hergé, creador de Tintín, i l'actor Lawrence Olivier.

Per reflexionar:

Només l'amor i l'art fan tolerable l'existència. - William Somerset Maugham

Festes Populars
Imatge de Sant Salvador d'Horta.
augmentar la lletradisminuir la lletraEscoltar la notíciaimprimirtamany lletra
Horta de Sant Joan
18 de març de 2007
Sant Salvador d'Horta, el sant catalanista
Sant Salvador d'Horta (1520-1567), originari de Santa Coloma de Farners (la Selva), va exercir el seu ministeri, principalment, a Horta de Sant Joan (la Terra Alta). Va obrar multitud de miracles, entre els quals en sobressurt un en què va guarir una sordmuda castellana que va passar a parlar només en català. Els seus miracles van incomodar la Inquisició per la seva excessiva popularitat.
Un dels miracles més renombrats de Salvador es va produir un dia en què un matrimoni vingut de Castella fins a Horta de Sant Joan li va demanar que guarís la seva filla, sordmuda de naixement. Salvador així ho va fer i la noia, de seguida, va començar a xerrar. Els pares, però, van arrufar el nas perquè la seva estimada filla només parlava en català i ells no la podien entendre. Salvador els va explicar que la nena parlava en català perquè es trobava a Catalunya, però que, tan bon punt tornessin a les seves terres, parlaria en espanyol.

En honor a Sant Salvador, se celebren festes majors d'hivern a Picamoixons (l'Alt Camp), Bescaran (l'Alt Urgell) i Sant Pere Desvim (d'Anoia). A més a més, el convent de Sant Salvador d'Horta que hi ha a Horta de Sant Joan acull també un multitudinari aplec cada 17 de març i el gegant de la vila porta, com no podia ser de cap altra manera, el nom de Salvador.

Biografia

Els pares de Salvador van enviar-lo a Barcelona a aprendre l'ofici de sabater quan era adolescent. Però Salvador, sentint una crida interior, va decidir incorporar-se a l'Església catòlica. Primerament, va dubtar de si d'entrar a la congregació benedictina de Montserrat o bé a la dels franciscans. Finalment, va optar per aquest darrer orde, que el va rebre amb els braços oberts. Després d'un any com a novici, el van enviar a predicar la bonanova a Tortosa.

Allí, Salvador va començar a obrar centenars de miracles, guarint tot tipus de malalties i malformacions. Com que la seva fama va anar creixent, cada cop eren més els malalts que es concentraven al davant del convent franciscà. La resta de monjos, veient amenaçada la pau i tranquil·litat amb què es vivia al convent, van decidir enviar-lo a una vila solitària situada 41 quilòmetres al nord de Tortosa, a Horta.

Amb el trasllat de Salvador al convent de Nostra Senyora dels Àngels d'Horta, va retornar la pau al convent franciscà, alhora que va traslladar la munió de cecs, sords i coixos a les portes de l'església d'Horta. L'inquisidor d'Aragó, alertat pels miracles de Salvador, es va disfressar d'humil capellà per seguir de prop les seves actuacions, però Salvador el va clissar d'immediat i el va fer pujar a l'altar major.

Les masses que cada dia visitaven Horta de Sant Joan en busca de guariment, i que no dubtaven en tractar de sant a Salvador, va despertar els recels i enveges de jerarquia eclesiàstica, que el va obligar a traslladar-se a Reus. A la capital del Baix Camp va continuar obrant els seus miracles, motiu pel qual el van tornar a traslladar, aquest cop a Barcelona. Com que el seu do per obrar el bé no minvava i, tot i la seva humilitat, feia ombra als poders eclesiàstics establerts, el van obligar a exiliar-se a Sardenya, llavors territori català, on encara és venerat a l'església de Santa Rosalia de Càller (Cagliari en italià).
Publicat 18/03/2007 - 08:00h
 
Vols afegir el teu comentari a la notícia?

Veure opinions d'altres notícies
Comentari
¡¡SOM Y SAREM...TANTO SI SE QUIERE COMO SI NO!! UN POCO RACISTA EL SANTO, QUIZAS INICIADOR DEL TURISMO RURAL, LA CASTELLANA ENTENDIA A LOS CASTELLANOS Y TRADUCIA A LOS CATALANES, COMO UNA GUIA TU...Continua
MARIO - 06/04/2007 22:50
Comentari
"Ja ho sabem, doncs: 18 de març, Dia de la Llengua Catalana. I Sant Salvador, patró de la Política Lingüística." En "Patufet" ha tingut una bona idea! Ja n'hi ha prou d'adoptar sants i verges alien...Continua
Anònim - 18/03/2007 19:59
Comentari
Quin fàstic de món. Ja podien deixar el sant tranquil.
Miquel - 18/03/2007 12:41
Opinions de la notícia: (5)Més opinions
NORMES D'ÚS
  • Les opinions són dels internautes, no pas de LaMalla.net
  • Els comentaris han de mantenir l'educació i el respecte als altres.
  • No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles.
  • LaMalla.net es reserva el dret a eliminar comentaris que no s'atenguin a aquestes normes o que no guardin relació amb el tema.
Esborrar
Nom:



  • Mapa del web
  • Què és laMalla.net
  • Qui som
  • RSS
laMalla.net