AVUI.cat

Món i política

Dilluns 28 de maig del 2007
El principal tema de conversa és buscar fórmules per posar fi als enfrontaments confessionals a l'Iraq

Els EUA i l'Iran inicien converses després de 30 anys

Els Estats Units i l'Iran han començat les converses sobre el conflicte de l'Iraq a l'oficina del primer ministre iraquià, Nuri al-Maliki. És el primer contacte diplomàtic entre els dos països des de fa gairebé 30 anys

Bagdad
Ult. Act. 28.05.2007 - 13:11 hs

Els representants dels Estats Units i l'Iran han començat aquest matí les converses sobre l'Iraq a l'oficina del primer ministre iraquià, Nuri al-Maliki, a l'anomenada zona verda de Bagdad. La reunió, que s'ha allargat quatre hores, suposa el primer contacte diplomàtic entre els dos països des de fa gairebé 30 anys.

El representant dels EUA a la reunió és l'ambaixador Ryan Crocker i el de l'Iran, el també ambaixador Hassan Kazemi Qomi. Abans d'iniciar la reunió, Al-Maliki ha rebut els dos representants, que s'han donat la mà, i els ha convidat a la sala de conferències, on el primer ministre ha fet un breu discurs. El representant de l'Iraq a la reunió és l'assessor en Seguretat Nacional, Mowaffak al-Rubaie.

El principal tema de les converses ha estat la recerca per part de Washington i Teheran -ja sigui de manera conjunta o per separat- de fórmules que permetin posar fi als enfrontaments confessionals a l'Iraq. En aquest punt, les dues parts ja havien mostrat clarament les seves postures. Els EUA vol que Teheran deixi d'armar, finançar o entrenar als milicians xiïtes que lluiten contra les tropes nord-americanes i iraquianes. I l'Iran vol que els EUA estableixi un termini per marxar de l'Iraq.

La reunió d'avui és el primer contacte a alt nivell entre els Estats Units i l'Iran des de que els dos països van trencar les seves relacions el 7 d'abril de 1980 per l'anomenada crisi dels ostatges. Més de 50 nord-americans van estar retinguts durant 444 dies en la seva ambaixada a Teheran entre el novembre de 1979 i el gener de 1981, després de la instauració del règim islàmic.

L'opinió del lector

 

 

La reunió entre EUA i l'IranEls ambaixadors dels EUA -amb cabell blanc, primer a l'esquerra- i de l'Iran -el primer d'esquena- a l'inici de la reunió / AFP

Navega per les paraules clau

Iran, Iraq, Estats Units, Crisi, Reunió, Washington, Teheran

Recomana

tanca

El meu AVUI

Registrar-me