Dilluns, 28 de maig de 2007 

Correu

Almanac

Avui és:

Sant Emili, Sant Germà, Sant Just

Tal dia com avui:

1981 - Argentina: Amnistia Internacional denuncia 9.000 desapareguts en els darrers anys.

Per reflexionar:

Mentre pensava que estava aprenent a viure, he après com morir. - Leonardo Da Vinci

Notícies
L'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, del PSC, celebra la victòria electoral (Foto: EFE/Robin Townsend)
 
Notícies relacionades
augmentar la lletradisminuir la lletraEscoltar la notíciaimprimirtamany lletra
Província de Girona
La federació nacionalista ha guanyat a Figueres i Banyoles
CiU guanya a Girona província, però Pagans manté la capital
Laura Balcells (laMalla.net)
CiU ha estat la força més votada a la província de Girona, amb 99.003 vots i 789 regidors. La segueix el PSC, amb 76.348 vots i 458 regidors, que ha tornat a guanyar a la capital gironina. La candidata del PSC Anna Pagans es mostra disposada a reeditar el tripartit, tot i que amb qualsevol dels dos socis de govern en tindria prou per aconseguir la majoria absoluta. Pagans repetirà quatre anys més a l'alcaldia de la capital gironina tot i haver perdut un regidor. Per la seva banda, el candidat de CiU, Carles Puigdemont, que es presentava per primera vegada, s'ha mostrat satisfet per haver obtingut un regidor més que fa quatre anys (ara en té 6) i no descarta pactar amb els republicans i els ecosocialistes per liderar un canvi a la capital gironina "explorarem fins al final aquesta possibilitat", ha assegurat. L'abstenció a la demarcació ha estat del 39,1%, una dada que tots els partits han coincidit a criticar.
Pel que fa les principals ciutats de comarca, hi ha hagut força canvis. A Figueres (Alt Empordà), per exemple, CiU ha donat la gran sorpresa i relega el PSC a la tercera posició, que ha patit un fort revés amb la pèrdua de quatre regidors. L'alcaldia quedarà, però, pendent dels pactes, atès que els resultats electorals permeten moltes combinacions. CiU també ha tornat amb força a Banyoles (el Pla de l'Estany). La federació nacionalista ha fet fora de l'alcaldia ERC en el seu retorn a les eleccions. L'any 2003 no va presentar candidatura en no poder tancar una llista a temps per desavinences internes. Els republicans han baixat de 10 a 6 regidors, mentre que CiU n'ha obtingut 8 de cop.

Altres capitals destacades són, per exemple, La Bisbal d'Empordà (el Baix Empordà). El socialista Ramon Romaguera no ha pogut revalidar la tercera majoria absoluta, i ha vist com CiU l'atrapa en número de regidors. La diferència entre els dos partist és de poc més de 200 vots. PSC ha baixat de 8 a 5, mentre que la federació nacionalista n'ha pujat 4, d'1 a 5.

D'altra banda, CiU també ha mantingut l'única capital de comarca que governava, Santa Coloma de Farners (la Selva), on ha millorat els resultats i ha ampliat diferències respecte la segona força, el PSC. Els nacionalistes sumen un regidor més que el 2003 i n'obté 7, mentre que els socialistes es mantenen en tres.

A Olot (la Garrotxa), el PSC ha tornat a guanyar però ha perdut la majoria absoluta que perseguia. Ha baixat de 12 a 9 regidors, mentre que CiU, la segona força, ha obtingut dos respresentants més, ara en té 7. Destaca en aquest municipi l'entrada del partit xenòfob Plataforma per Catalunya, que ha aconseguit un 6,15% dels vots.

A Ripoll (Ripollès) s'ha repetit la situació del 2003 i el govern quedarà pendent dels possibles pactes que es puguin fer. CiU ha tornat a guanyar (ha mantingut els 8 regidors), però les forces de progrés tornen a sumar i, per tant, podrien deixar un altre cop a l'oposició els nacionalistes. Destacar, però, que no es podria reeditar el tripartit perquè ICV ha quedat fora del consistori. Amb tot, PSC i ERC sumen 9 regidors, un més que CiU.


A la capital de la Cerdanya, Puigcerdà, no hi ha hagut sorpreses. El republicà Joan Planella ha aconseguit l'objectiu de mantenir la majoria absoluta i, per tant, mantenir el feu de Carretero, que l'any 2003 va deixar l'alcaldia per incorporar-se al govern de Maragall.

Publicat 28/05/2007 - 12:00h
 
Vols afegir el teu comentari a la notícia?

Veure opinions d'altres notícies
NORMES D'ÚS
  • Les opinions són dels internautes, no pas de LaMalla.net
  • Els comentaris han de mantenir l'educació i el respecte als altres.
  • No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles.
  • LaMalla.net es reserva el dret a eliminar comentaris que no s'atenguin a aquestes normes o que no guardin relació amb el tema.
Esborrar
Nom:



  • Mapa del web
  • Què és laMalla.net
  • Qui som
  • RSS
laMalla.net