Joventut

accés directe a contingut principal
accés directe al men departamental
accés directe al men temes
accés a enllaos directes
accés a destacats
accés a relacionats

 Generalitat de Catalunya - www.gencat.cat

Secretaria de Joventut
impacte_lleure_
Inici > Àmbits temàtics > Educació en el lleure > Activitats > Aspectes importants abans de con...

Aspectes importants abans de consultar la base de dades


Com fer la consulta

 

Com fer la consulta

La consulta es pot fer per un dels camps o per diverses combinacions d’aquests.

El contingut dels camps desplegables es correspon sempre amb l’existència d’activitats en un lloc concret i s’ordenen alfabèticament o numèricament, si és el cas, de menor a major.

Per a la consulta els camps no desplegables, cal tenir en compte:

  • Camps destinats a les dates d’inici, “De”, i d’acabament, “a”, de l’activitat. Per veure les activitats que es realitzen entre dues dates cal escriure-les d’acord amb el format indicat en la pantalla. Si només s’indica la data d’inici, la màquina retorna totes les activitats existents a partir d’aquelles que entre la seva data d’inici i la final contenen la data indicada; en el cas d’indicar només la data d’acabament, la màquina retorna totes les activitats existents fins aquelles que entre la seva data d’inici i la final contenen la data indicada.
  • Camp “Edat”. Retorna totes les activitats que inclouen l’edat indicada.
  • Per saber les activitats adaptades a persones amb discapacitats cal fer clic damunt del quadre destinat a aquest efecte.


Com a resultat de la consulta es presenta una llista de totes les activitats que compleixen els requisits sol·licitats, en la qual consta el tipus d’activitat, el nom de l’activitat i el municipi on es fa, les dates de realització, les edats a les quals va dirigida i si l’activitat és adaptada per a persones amb discapacitat física. Aquesta llista s’ordena segons la tipologia, llevat que la consulta es faci també per aquest camp, i després per dates de realització i, a iguals dates, segons l’edat.

Un cop a la llista, fent un clic damunt de l’activitat que interessa, s’obre la fitxa corresponent en la qual es veu, entre d’altres dades, qui l’organitza, amb indicació del seu nom i el seu municipi, i com contactar-hi.

El resultat de la consulta es pot demanar en format EXCEL, seleccionant-ho prèviament abans de generar-la.

 

El botó “Restablir” ens permet netejar la consulta i fer-ne una altra amb diferents paràmetres.


Amunt
Inscriure't

 

Què has de fer per inscriure-t'hi?

Mira totes les ofertes i selecciona les que et puguin interessar més.
Pots obtenir més informació sobre l’activitat que t’agrada trucant a l’entitat que l’organitza, dins l’horari previst.

Un cop estiguis segur/a de l’activitat que vols fer, t’has d’inscriure directament a l’entitat que l’organitza.

En la majoria dels casos, podràs fer la inscripció telefònicament, i en alguns altres hauràs d’anar personalment a l'entitat.


Hauràs d’ingressar la quota en el compte bancari que t’indiqui l’entitat organitzadora.

 

Les inscripcions als camps de treball subvencionats per la Secretaria de Joventut són un cas especial. Un cop consultada la informació completa dels camps de treball que més t'interessin, ja pots trucar o bé connectar-te al programa i fer la reserva de la plaça. Cal, però, que abans tinguis preparades les dades següents:

  • Els codis dels camps de treball que t'interessin (per ordre de prioritat, per si la primera opció que has escollit ja està plena)
  • Nom i cognoms, adreça, telèfon, data de naixement i número de NIF, i també número, titular i data de caducitat de la targeta de crèdit amb la qual faràs el pagament. 

En alguns casos, més endavant, rebràs una carta que complementarà la informació que et calgui sobre l’activitat: lloc de trobada, material necessari, consells pràctics, etcètera.


Amunt
Activitats entre tots

 

L'activitat la feu entre tots

Els consells següents segur que us seran útils per treure més profit de les activitats:

  • Aporteu actituds positives de convivència, solidaritat, respecte i acceptació de la diversitat.
  • Afavoriu el treball en grup i potencia que cadascú creixi com a persona.
  • Accepteu uns mínims criteris per facilitar la convivència: zones de silenci i de descans, neteja i ordre dels estris personals, respecte dels horaris dels àpats i de les activitats, etcètera.
  • Participeu tant en les activitats proposades i en les tasques com en l’aportació d’idees per millorar la convivència i el desenvolupament de les activitats.
  • Col·laboreu en el manteniment i la conservació de la instal·lació o infraestructura.
  • Practiqueu hàbits higiènics i saludables.
  • Passeu-vos ho bé i procureu que tothom s'ho passi bé.

Amunt
Activitats amb qualitat i seguretat

 

Activitats amb qualitat i seguretat

Totes les activitats que consten en aquesta guia i a les quals assisteixin més de sis persones menors de 18 anys han de complir el Decret 137/2003, de 10 de juny, de regulació de les activitats d’educació en el lleure en les quals participen menors de divuit anys.

No obstant això, indiquem, a grans trets, els elements del Decret que poden ajudar a fer l’elecció d’una activitat respecte a una altra amb moltes més garanties:

  • Nombre mínim de dirigents: Un dirigent per cada deu participants o fracció.
  • Titulació de la persona responsable de l’equip de dirigents: Ha d’estar en possessió del diploma de director o directora d’activitats de lleure infantil i juvenil, llevat del cas que l’activitat tingui menys de vint-i-cinc participants; en aquest cas, és suficient el diploma de monitor o monitora d’activitats de lleure infantil i juvenil. No obstant això, el diploma de monitor o monitora pot ser substituït per la titulació de tècnic o tècnica superior en animació sociocultural, en determinades condicions.
  • Titulació de l’equip de dirigents: El 40% del nombre mínim de dirigents necessari, incloent-hi el responsable de l’activitat, ha d’estar en possessió de qualsevol dels diplomes d’educador en el lleure infantil i juvenil o de la titulació superior en animació sociocultural.
  • Colònies: Han de fer-se en instal·lacions autoritzades per un organisme competent per tal d'oferir allotjament.
  • Pla d’emergència: Si l’activitat és una acampada, l’entitat ha d’haver elaborat un pla d’emergències adequat a la situació del lloc on s’acampa (campament juvenil, càmping o terreny d’acampada).
  • Assegurances: És obligatòria l’existència de sengles pòlisses d’assegurances que cobreixin la responsabilitat civil durant el desenvolupament de l’activitat i els accidents dels participants.
  • Programa de l’activitat i propaganda: Abans de fer la inscripció, és molt important conèixer el contingut detallat del programa i posseir la propaganda referida a l’activitat, ja que, a efectes de la Llei del consumidor, és vinculant respecte a l’entitat que l’emet.

 

Abans de marxar és aconsellable que tant els particulars com els pares procureu conèixer l'equip de dirigents que anirà a l'activitat i confirmar que l'activitat ha estat notificada a la Secretaria de Joventut dins del termini establert, si té una durada igual o superior a tres nits consecutives o a quatre dies en el cas dels Casals. No oblideu de donar a l'entitat organitzadora la corresponent autorització d'assistència i la documentació acreditativa del dret a la prestació sanitària pública o d'assegurança mèdica privada, si s'escau.

 

L'entitat organitzadora és qui ha de vetllar pel compliment del Decret. Però entre tots hem d'aconseguir que l'activitat es faci amb seguretat i qualitat i sigui una experiència enriquidora per a tohom.


Amunt
Activitats inclusives

 

Activitats inclusives

Les persones amb discapacitat intel·lectual que vulgueu participar en alguna de les activitats d’estiu que us propora aquesta guia podeu trucar directament a l'entitat organtizadora o, segons el tipus de discapacitat, podeu posar-vos en contacte amb alguna de les següents entitats relacionades a continuació perquè us assessorin sobre quina podria ser l'actitivat més adequada:


APPS – FEDERACIÓ CATALANA PRO PERSONES AMB DISCAPACITAT INTEL·LECTUAL
C/ Joan Güell, 90-92 – 08028 Barcelona
lleure@federacioapps.cat
Tel.: 93 490 16 88
Fax: 93 490 96 39

 

FEDERACIÓ ECOM – SERVEI DE SUPORT A LA INTEGRACIÓ EN EL LLEURE D'INFANTS I JOVES AMB DISCAPACITAT FÍSICA
Gran Via de les Corts Catalanes
562, pral. 2a – 08011 Barcelona
ecom@ecom.es
Tel.: 93 451 55 50
Fax: 93 451 69 04
A més de l’assessorament, la federació ECOM ajuda també les persones amb mobilitat reduïda en la recerca d’un monitor de suport que us facilitarà la vostra participació en les activitats de lleure.

 

FEDERACIÓ ACAPPS
Tel.: 932 840 688/600 401 631
susana.diaz@acapps.org
A més d’oferir assessorament, la Federació ACAPPS dóna suport a les famílies en la recerca d’activitats de lleure adequades per a nens i nenes sords i amb hipoacúsies i, també, formació a les entitats que els acullen.

 

 

 

 


Amunt
Entitats especialitzades

 

Entitats especialitzades

Tot i que es prioritza la integració dels nens i joves amb discapacitats en l’oferta general recollida en aquesta Guia d’activitats, existeixen algunes entitats que les organitzen amb prioritat a col·lectius amb disfuncions i discapacitats específiques.


ADC - ASSOCIACIÓ DE DIABÈTICS DE CATALUNYA
C/ de Pere Vergés, 1, 11 è (Hotel d’entitats La Pau) – 08020 Barcelona
Tel. 93 451 36 76 de dilluns a divendres de 16 a 20 h 
Fax: 934 541 404
adc@adc.cat


L'ADC - Associació de Diabètics de Catalunya organitza activitats d'estiu per a nois i noies amb diabetis. Les colònies i campaments tenen les activitats de lleure habituals, però complementades amb diverses accions educatives relacionades amb el propi tractament de la diabetis. Hi participen metges (diabetòlegs i pediatres), infermeres educadores, dietistes i un bon grup de monitors.


ASSOCIACIÓ CELÍACS DE CATALUNYA
C/ Balmes, 109, pral. 2a – 08008 Barcelona
Tel.: 902 235 422
info@celiacscatalunya.org


L’Associació Celíacs de Catalunya realitza anualment unes colònies per a nens i nenes celíacs de 8 a 17 anys, on a més a més de les activitats de lleure se’ls fa conèixer millor la malaltia i se’ls ensenya a interpretar el llistat d’aliments, imprescindible per dur una dieta variada i equilibrada.



ASSOCIACIÓ D’INFANTS I JOVES AMB PROBLEMES DE COR – AACIC
Tel: 934 586 653
info@aacic.org


L'Associació d'infants i joves amb problemes de cor - AACIC, organitza unes colònies d'estiu durant el mes de juliol per als infants amb cardiopatia congènita, els seus amics i germans amb edats a partir dels 6 anys, per tal de gaudir d'una setmana plena d'emocions. Les activitats estaran adaptades a les característiques dels infants participants, gràcies a l'assessorament i l'acompanyament de metges cardiòlegs i altres professionals especialistes.


ASSOCIACIÓ CATALANA D’HEMOFÍLIA
Via Laietana, 57, 1r 1a – 08003 Barcelona
Tel.: 933 014 044
Fax: 934 123 467
info@hemofilia.cat



L’Associació Catalana de l’Hemofilia organitza anualment colònies d’estiu, les quals es caracteritzen per promoure la integració dels infants amb coagulopaties congènites. Això es fa a partir d’organitzar activitats lúdiques i educatives com les de qualsevol altre esplai però tenim en compte certs requisits per garantir, per sobre de tot, la cobertura sanitària de les necessitats mèdiques dels nens i nenes participants.


 

 

 

 

 


Amunt
Associacions que organitzen activitats educatives durant l'estiu

 

Associacions que organitzen activitats educatives durant l'estiu

Aquestes associacions busquen la formació integral de la persona, complementant la formació de la família i l’escola. Un dels objectius fonamentals és ajudar les persones a assolir autonomia i sobirania. Són una veritable escola de ciutadania, participació i educació en valors.

 

La gran majoria d’aquestes associacions s’agrupen en federacions, coordinadores, moviments i associacions d'educació en el lleure, la qual cosa els permeten treballar de manera coordinada, crear sinergies, rendibilitzar esforços, establir línies pedagògiques compartides, crear escoles de formació per a futurs monitors, etcètera.  


Si vols participar-hi durant tot l’any i ser-ne membre pots contactar directament amb elles, consultant la base de dades d'entitats juvenils d'educació en el lleure.

 

A cada fitxa corresponent a una activitat us indiquem sota el nom de l’entitat que l’organitza, si és el cas, el nom de la federació, l’associació o el moviment al qual pertany.


Amunt