10:52 hs - 08 Jun, 2007
  De Blair a Sarkozy, passant per la guerra dels sis dies  
 
EDITORIAL
·El populisme francès

A LES RUÏNES DE L'ANTIGA UNIÓ SOVIÈTICA
·Del Caucas a l’Àsia Central. El “Gran joc” al voltant del petroli i del gas

DESCOLONITZACIÓ, ENCARA
·El “negoci negre" o el cinisme entre els Estats Units i l’Àfrica

DOSSIER
·Guerra dels sis dies. Una generació àrab marcada per la derrota
·Guerra dels sis dies. Errors tàctics i xoc d’estratègies
·Guerra dels sis dies. L’ocupació i la transformació d’Israel
·Introducció Juny de 1967. Els orígens de les crisis del Pròxim Orient

DRETS HUMANS
·Execucions en sèrie al Japó

ECOLOGIA
·La llarga història de l’ase de la Mediterrània

ECONOMIA
·El Banc del Sud contra el “Consens de Washington"

ENERGIA
·Els cinc mites de la transició cap als agrocarburants
·Introducció. Una energia verda?

GUERRA I TERRORISME
·Imperi, estrategues i conflictes
·Doctrina de la “guerra justa”

IDEES
·Les receptes ideològiques del president Sarkozy

INTERNET, INFORMACIÓ, CONSUM
·La informàtica té sexe?

LES ONG DAVANT ELS CATACLISMES
·Les relacions perilloses dels "sense fronteres"

LITERATURA
·Danilo Kis o l’art de la mentida real

LLUITES
·La fràgil gestació de la democràcia a la República Democràtica del Congo
·Herois desconeguts de la Segona Guerra Mundial

POLÍTICA
·Tony Blair se’n va sense glòria
·L’eterna temptació centrista de l’esquerra


 

 

 

 



mondiplo.tv
Televisió a internet

Les veus de la resistència







Le Monde Diplomatique

Edicions Internacionals


Edició en Català

Editors
Eva Tauler
Josep Parramon
Josep Guirao

Director
Lluís Lega

Redacció i traduccions
Caterina Aigé
Eva Alcántara
Judit Farrerons
Montse Forcadas
Kenneth Jordan
Eva Lega
Salvador Pallarès-Garí
Elisenda Riera
Ramon Usall






El populisme francès
EDITORIAL
Per IGNACIO RAMONET

És quelcom fascinant l’ascens aclaparador de Nicolas Sarkozy a la presidència de la República francesa. L’innegable geni polític del qual ha fet gala al llarg de la campanya electoral, aquesta barreja de voluntarisme, d'autoritat, de personalització, de provocació, de nacionalisme i de liberalisme, conjugat amb una art oratòria brillant i a una temible harmonia amb els mitjans de comunicació de masses, li han permès d'imposar-se nítidament gràcies també al suport massiu del poder mediàtic i del poder econòmic.

El que més ha sorprès, però, és la desimboltura intel·lectual que l'ha conduït a incidir en el debat al voltant les línies de demarcació que separen la dreta i l'esquerra. Els analistes es preguntaven si, conseqüència de la globalització liberal, aquestes línies s'havien alterat. I Sarkozy les ha escurçades. Ha decidit que, per a la composició del seu primer govern, el perímetre de la dreta abasta des d’ara una bona part del Partit Socialista, o en qualsevol cas la seva ala "socio-liberal" (1). En aquest sentit, el nou executiu (del qual no menys de quatre membres –Bernard Kouchner, Eric Besson, Jean-Pierre Jouyet i Martin Hirsch– vénen de l'esquerra) no fa més que reflectir l’escorament cap a la dreta de la societat francesa.

Un escorament paradoxal, perquè la desigualtat social no para d'augmentar. I paradoxal també perquè, des de 1995, les lluites socials continuen sent vives en un món laboral durament fuetejat per la precarietat, la subcontractació, les deslocalitzacions i l'atur.

L'era del gaullisme s'acaba i es reemplaça per la del sarkozysme, és a dir, un populisme francès que, captivant a través d’una il·lusió de moviment i d'obertura qualificats de "moderns" i fins i tot de "progressistes", es proposa de reunir al seu si totes les dretes, des del lepenisme fins als socioliberals, sense oblidar els centristes. Les fonts d'inspiració principals són el model republicà neoconservador dels Estats Units (llegiu l'article de Serge Halimi), el de Silvio Berlusconi a Itàlia i el de José María Aznar a l’Estat espanyol. Tres experiències que, tot sigui dit, han estat contestades a les urnes.

El nou fracàs de l'esquerra constitueix en primer lloc una derrota intel·lectual. Ha estat un suïcidi polític el fet de no haver produït –ja sigui per immobilisme, per ruptura amb les classes populars o per incapacitat– una nova teoria política per a la construcció d'una França més justa des del moment que s’anaven desgavellant totes les estructures socials consegüents al brutal esfondrament de la Unió Soviètica i al desenvolupament devastador de la globalització neoliberal. L'esquerra ha perdut la batalla de les idees. La va perdre en el moment que, des de la seva experiència governamental, va bloquejar els salaris, va tancar fàbriques, va suprimir llocs de treball, va liquidar les conques industrials i va privatitzar una part del sector públic. En resum, la va perdre en el moment que va assumir la missió històrica, contrària a la seva essència, d'"adaptar" França a la globalització, de "modernitzar" el país a costa dels treballadors en benefici del capital. Aquest és l'origen de la derrota actual.

I responsabilitzar del fracàs els grans mitjans de comunicació –que constitueixen ara l'aparell ideològic principal del sistema– palesa la queixa infantil o la impotència. Perquè la nova jerarquia de poder, establerta per la globalització neoliberal, situa al cim i com a primer poder el poder econòmic i financer, seguit del poder mediàtic, mercenari del precedent. Aquest duet domina el poder polític. Un poder polític que en les democràcies d'opinió i en l'era de la globalització només es conquereix amb el consentiment còmplice dels dos primers.

Aquesta evidència tampoc l'ha tinguda en compte una "esquerra de l'esquerra" que, malgrat la riquesa de les seves propostes, ha ofert més aviat un espectacle preocupant de desunió i d’egoisme. Per al conjunt de l'esquerra aquesta derrota és decisiva. Marca la fi d'un temps i l'obliga a una indispensable refundació. Per a construir, finalment i com es diu en aquests temps a l’Amèrica Llatina, el "socialisme del segle XXI".


Traduït per Salvador Pallarès-Garí


Nota: (1) Nicolas Sarkozy ha confirmat el que sabíem des de feia temps: "la socialdemocràcia ha esdevingut la dreta moderna". Cf. Ignacio Ramonet, «Guerras del siglo XXI», Mondadori, Barcelona, 2002.
Comentaris Enviar a un amic  Versió per a imprimir


La fràgil gestació de la democràcia a la República Democràtica del Congo
LLUITES
Per primera vegada des de 1960 la República Democràtica del Congo (RDC) va organitzar amb èxit unes eleccions generals, el 30 de juliol de 2006. La consulta va simbolitzar la tornada de la pau després d'una guerra que hauria causat tres milions de morts entre el 1997 i el 2003. La història del Congo –incloent-hi la segona guerra mundial– revela la fragilitat de la construcció de l'Estat però també l'arrelament de la consciència nacional i democràtica.

Per PROSPER NOBIRABO
Doctor en dret, Universitat de Berna.



[Llegir més]  Comentaris Enviar a un amic  Versió per a imprimir


Els cinc mites de la transició cap als agrocarburants
ENERGIA
Per ERIC HOLTZ-GIMENEZ
Director general del Food First - Institute for Food and Development Policy, Oackland (Estats Units).



[Llegir més]  Comentaris Enviar a un amic  Versió per a imprimir


Del Caucas a l’Àsia Central. El “Gran joc” al voltant del petroli i del gas
A LES RUÏNES DE L'ANTIGA UNIÓ SOVIÈTICA
La cimera celebrada a mitjans de maig entre la Unió Europea i Rússia ha versat, més que cap altra cosa, sobre la cooperació energètica: la primera, que importa del segon la quarta part del seu consum de petroli i de gas, tem el poder de Moscou en l’àmbit energètic. L'acord ratificat el 12 de maig pel president rus Vladimir Putin i pels seus homòlegs turcman i kazakh confirma la inversió de tendències: Moscou ha reprès l'ofensiva després de restar durant molt de temps a la defensiva per la política imposada per les grans potències de paralitzar els oleoductes i gasoductes.

Per REGIS GENTE
Periodista independent, Bixkek (Kirguizistan).



[Llegir més]  Comentaris Enviar a un amic  Versió per a imprimir


Les relacions perilloses dels "sense fronteres"
LES ONG DAVANT ELS CATACLISMES
Segrestat el 3 d'abril al sud-oest de l'Afganistan juntament amb la seva col·lega Céline Cordelier –alliberada el 28 d’abril–, el membre de l'organització no governamental Terre d'Enfance, Eric Damfreville, va ser alliberat l'11 de maig pels talibans. Aquest episodi marca les contradiccions freqüents a les quals han de fer front els cooperants humanitaris, atrapats entre lògiques d'Estat, intervencions militars dels seus països d'origen, relacions de forces internacionals i accés a les víctimes dels conflictes.

Per PIERRE MICHELETTI
President de Metges del Món (MDM).



[Llegir més]  Comentaris Enviar a un amic  Versió per a imprimir


Guerra dels sis dies. L’ocupació i la transformació d’Israel
DOSSIER
Israel ha passat en quaranta anys dels kibutz col·lectivistes a una economia capitalista globalitzada, i d'una societat relativament igualitària a una de les més injustes d'Occident. Aquesta evolució té les arrels en l'ocupació dels territoris palestins i es remunta a la guerra de 1967. L’aclaparadora victòria d’aquell conflicte no ha impedit els esclats successius de sis conflictes més ni tampoc ha aconseguit que el país hagi progressat...

Per MERON RAPOPORT
Periodista del diari Haaretz, Tel Aviv.



[Llegir més]  Comentaris Enviar a un amic  Versió per a imprimir

Guerra dels sis dies. Una generació àrab marcada per la derrota
DOSSIER
La derrota dels exèrcits egipci, sirià i jordà contra Israel marcarà la derrota política d'una generació que havia apostat pel desenvolupament, la unitat àrab i el socialisme. Desorientades, les societats es giren cap a la religió i s'assisteix a l'emergència de moviments islamistes encara més poderosos que els governs existents, incompetents i autoritaris, els quals no tenen cap altre objectiu que el de mantenir-se al poder a qualsevol preu.

Per BASSMA KODMANI
Directora de l'Arab Reform Initiative, París; autora de «La diaspora palestinienne», PUF, París, 1997; i de «The Danger of Political Exclusion. Egypt’s Islamist Problem», Carnegie Endowment for International Peace, Washington, 2006.



[Llegir més]  Comentaris Enviar a un amic  Versió per a imprimir


Les receptes ideològiques del president Sarkozy
IDEES
Amb més de dos milions de vots més que la rival socialista, Nicolas Sarkozy ha estat escollit president de la República francesa. Amb una taxa de participació molt elevada (83,97%), aquest resultat contradiu la «regla» segons la qual una majoria sortint perd les properes eleccions. Però el nou cap d'Estat ja va marcar diferències amb el seu predecessor, Jacques Chirac, significant repetidament el seu desig de «ruptura» amb el que assimila a un quart de segle «políticament correcte». Les primeres mesures econòmiques i socials del seu govern (supressió de la carta escolar, rebaixa en la contractació laboral i del dret de vaga, menor fiscalitat sobre els alts ingressos) doten de molta significació aquesta ruptura. Aprofitant el desconcert de l'esquerra, Sarkozy ha recollit al seu equip l'adhesió de diversos exresponsables del centre i del Partit Socialista. Amb el seu concurs, compta amb modificar profundament l'equilibri polític del país i continuar fixant les seves conviccions de dretes. En això, recorda les transformacions en d’altres indrets. A l’Estat espanyol, a Itàlia, i sobretot als Estats Units.

Per SERGE HALIMI



[Llegir més]  Comentaris Enviar a un amic  Versió per a imprimir


Tony Blair se’n va sense glòria
POLÍTICA
Abans de deixar el 10 Downing Street el 27 de juny, Anthony Blair ha insistit de veure’s amb el nou president de la República francesa, la qual cosa diu molt sobre l’ús de la paraula “esquerra” per a caracteritzar el “blairisme”. Dels deu anys de poder del primer ministre britànic sortint, la història en retindrà bàsicament el seu compromís incondicional amb Washington i el seu rebuig a trencar amb els seus predecessors conservadors, sobretot amb Margaret Thatcher.

Per RICHARD GOTT
Periodista, Londres.



[Llegir més]  Comentaris Enviar a un amic  Versió per a imprimir


El Banc del Sud contra el “Consens de Washington"
ECONOMIA
Acusat de nepotisme, el president del Banc Mundial Paul Wolfowitz ha hagut de dimitir. La Casa Blanca, que l’havia imposat, ha reivindicat el dret de designar el seu successor. Sis estats de l'Amèrica Llatina que qüestionen el domini dels països del nord han decidit de crear un Banc del Sud i s’han distanciat del mateix Banc Mundial, del Fons Monetari Internacional i del Banc Interamericà de Desenvolupament per tal de portar les regnes de les seves finances.

Per ERIC TOUSSAINT i DAMIEN MILLET
Presidents del Comitè per l’Anul·lació del Deute del Tercer Món (CADTM) a Bèlgica i a França, respectivament.



[Llegir més]  Comentaris Enviar a un amic  Versió per a imprimir


L’eterna temptació centrista de l’esquerra
POLÍTICA
La derrota de Ségolène Royal en les eleccions presidencials franceses ha atiat vells debats al voltant de la identitat del Partit Socialista. Enfront el talent estratègic de Nicolas Sarkozy, capaç de seduir el Front Nacional i d'atraure personalitats com Bernard Kouchner, els dirigents de l'esquerra semblen estar desorientats. Alguns recomanen una adhesió més decidida a l'economia de mercat i una aliança amb el centre. La idea no és ben bé nova...

Per GREGORY RZEPSKI i ANTOINE SCHWARTZ
Comoderador d'Action-Critique-Médias (Acrimed) i investigador en ciències socials, respectivament.



[Llegir més]  Comentaris Enviar a un amic  Versió per a imprimir



EDICIÓ DE


Última edició





 

 

 

 


· Inici
· Seccions i suplements
· Per temes
· El més llegit
· Escriu-nos
· Recerca
· Recomanan's
· Enllaços

Gestió Lector
· El vostre compte
· Paraula de pas perduda
· Llista de membres
· AvantGo (PDA)
· Preguntes més freqüents
· Versió en PDF
· Sortir


  RSS



Nom d'usuari


Paraula de pas



Per imprimir els articles de les edicions lliures has d'estar registrat, és fàcil, ràpid i gratuït. Si desitges convertir-te en un altre lector de Le Monde diplomatique en llengua catalana. REGISTRA'T AQUÍ.

Problemes amb l'entrada (cookies)

 
Subscriu-te a la
versió digital de
Le Monde Diplomatique en català.

 


Entra a la botiga virtual
de DVDs.

 
Entra a la llibrería virtual de Món Diplomàtic.
 
·Pacman
·Tron
·Pong
·Breakout
·Blisterball
·SpeckInvaders
·jatris


 


Com valores l´increment de forces nord-americanes al Golf Pèrsic?

Bé. El conflicte requereix més força militar
Una solució per incrementar el caos
Una estratègia pel següent objectiu: l'Iran


[ Resultat | Enquestes ]


Vots: 90
Comentaris: 0

  En aquests moments hi ha 7 convidats i 0 usuaris registrats connectats/des

Ets un/a usuari/a anònim/a. Pots registrar-te aquí



Deixem els nens fora de la bogeria humana, si us plau







Le Monde diplomatique en català RSS -    http://www.monde-diplomatique.ad/pn/html/rss.php


Món Diplomàtic SL Carrer Ciutadans, 15, pral. 1 17002 Girona Telèfon 902 330 344 redaccio( a )monde-diplomatique.ad

Associació Món Diplomàtic Carrer Alpens, 39, pral. 3 08014 Barcelona Telèfon 935 279 863 mon( a )monde-diplomatique.ad


COPYLEFT: Aquesta publicació és copyleft. El text es pot difondre, citar i copiar literalment, amb qualsevol suport (digital o analògic) i amb qualsevol finalitat, sempre que s'enllaci de forma clara la pàgina on va ser publicat originalment.
De totes maneres, agraim que se'ns avisi de qualsevol ús del material, gracies.
Licencia
de Creative Commons
Aquesta obra está amb una llicencia de Creative Commons.

Dipòsit legal nº: Gi-125-2003
ISSN-1695-758X