Diumenge, 10 de juny de 2007 

Correu

Almanac

Avui és:

Sant Màxim

Tal dia com avui:

1988 - Mor l'expresident de la Generalitat de Catalunya, Josep Tarradellas.

Per reflexionar:

Una paraula mal col·locada fa malbé el més bell pensament. - Voltaire

Sostenibilitat
Les peticions per instal·lar nous parcs solars creixen sense parar (foto:OPDE).
 
Enllaços
augmentar la lletradisminuir la lletraEscoltar la notíciaimprimirtamany lletra
Província de Lleida
S’aproven 19 plantes fotovoltaiques amb una potència de 3,2 megawatts
L’expansió dels parcs solars arriba a les terres de Lleida
Xavier Basora (laMalla.net)
Fruit de l'auge que està vivint avui dia l'energia solar, la Comissió Territorial d'Urbanisme de Lleida ha aprovat aquest dijous la instal·lació de 19 noves plantes fotovoltaiques a les comarques de l'Alt Urgell, l'Urgell, el pla de l'Urgell i les Garrigues. Aquestes plantes generaran un total de 3,19 megawatts (MW) de potència, ocuparan 15,5 hectàrees i tindran 371 plaques fotovoltaiques.
La Generalitat de Catalunya va rebre l'any 2005 una desena de peticions per instal·lar parcs solars. Un any després, es va arribar a 124 sol·licituds. En aquest primer semestre del 2007, ja s'han registrat quasi un centenar de peticions. Així doncs, la demanda per posar en funcionament nous parcs solars, esperonada per la política de primes i les millores tecnològiques d'aquests sistemes, creix sense parar.

El total de potència acumulada pel conjunt de parcs aprovats i en tràmit suma en aquests moments 60 MW, més de la meitat del que preveu el Pla de l'Energia de Catalunya fins a l'any 2015 (100 MW). El Departament de Política Territorial i Obres Públiques, a través de la Direcció General d'Arquitectura i Paisatge, ha informat fins a l'actualitat 169 peticions d'instal·lació de parcs solars de les quals només dues han estat denegades.

De les noves plantes aprovades a Lleida, destaquen per dimensions i potència la planta de les Borges Blanques (les Garrigues), amb una potència d'1,2 MW i una superfície de 3 hectàrees -l'equivalent a tres camps de futbol, el conjunt de Palau d'Anglesola (Pla de l'Urgell), amb 1,1 MW i quasi 6 hectàrees, i la de Cervià de les Garrigues, de 0,5 MW i 3 hectàrees.

La integració dels parcs solars en el paisatge
La major part de les 19 noves plantes fotovoltaiques estan relacionades amb explotacions agrícoles i ramaderes, cosa que demostra que aquestes instal·lacions, a part de ser una font d'energia neta, poden aportar rendes complementàries a la pagesia.

Si bé els beneficis ambientals d'aquest tipus d'instal·lacions energètiques és força positiu, també cal dir que la seva construcció comporta el consum d'un dels recursos més explotats avui dia: el territori. A més a més, els parcs solars solen situar-se en sòls rurals (pel baix cost del terreny) i, sovint, això pot implicar un impacte en el paisatge notable, ja que són visibles des de molts llocs.

Per tot plegat, el Govern català està preparant un decret que regularà la localització d'aquests sistemes de captació d'energia solar amb l'objectiu de promoure les energies renovables i garantir alhora que el seu encaix en el territori sigui el més correcte possible. Un dels criteris d'actuació serà promoure la instal·lació dels parcs solars en zones on la qualitat paisatgística sigui baixa (per exemple, nusos de carreteres o espais abandonats) o la visibilitat escassa o nul·la.
Publicat 10/06/2007 - 06:00h
 
Vols afegir el teu comentari a la notícia?

Veure opinions d'altres notícies
NORMES D'ÚS
  • Les opinions són dels internautes, no pas de LaMalla.net
  • Els comentaris han de mantenir l'educació i el respecte als altres.
  • No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles.
  • LaMalla.net es reserva el dret a eliminar comentaris que no s'atenguin a aquestes normes o que no guardin relació amb el tema.
Esborrar
Nom:



  • Mapa del web
  • Què és laMalla.net
  • Qui som
  • RSS
laMalla.net