Diumenge, 10 de juny de 2007 

Correu

Almanac

Avui és:

Sant Màxim

Tal dia com avui:

1988 - Mor l'expresident de la Generalitat de Catalunya, Josep Tarradellas.

Per reflexionar:

Una paraula mal col·locada fa malbé el més bell pensament. - Voltaire

Notícies
Un cartell saluda Bush a un dels carrers de Tirana.
augmentar la lletradisminuir la lletraEscoltar la notíciaimprimirtamany lletra
Bush vol que la ONU decideixi sobre el futur de la província sèrbia de Kosovo
Rússia adverteix que mantindrà la seva oposició a la independència de Kosovo
laMalla.net  (laMalla.net)
Rússia i Sèrbia han advertit que no modificaran la seva postura contrària a la independència de Kosovo, segons han informat fonts de Kremlin. Aquesta és la resposta a la proposta del president dels Estats Units, George Bush, que aquest diumenge ha arribat a Albània per promoure el pla de l'ONU per la independència de la província sèrbia de Kosovo. La visita, de caràcter històric ja que és la primera que un president americà fa al país, té lloc en un context dominat per la tensió entre Occident i Rússia.

Els països occidentals són partidaris de resoldre l'espinosa qüestió de Kosovo per la via de la independència, una opció a la que es neguen en rodó no només Sèrbia sinó, la qual cosa és més important, Rússia. El president rus, Vladimir Putin, va dir fa uns dies que la independència de Kosovo obriria la via a la d'altres nacions sense estat d'Europa, i va citar Catalunya com a exemple del què podria passar en el futur. Per Occident, en canvi, la independència és la millor opció possible per solucionar un conflicte que va motivar una intervenció militar.


A Tirana, la capital albanesa, Bush ha estat rebut no només amb les impressionants mesures de seguretat habituals, sinó com un autèntic heroi. Durant anys l'estat comunista més hermètic d'Europa, Albània viu un procés de lenta occidentalització i la presència per primera vegada al seu territori d'un president dels Estats Units és viscuda com una fita històrica.


Bush ha gaudit a Tirana d'una rebuda a la qual no està acostumat. Si arreu del món se'l rep amb manifestacions, a Albània els carrers tenien pancartes especials, les oficines de Correus venien segells amb la seva cara i els ciutadans mostraven banderes americanes. Per a un país aïllat durant més de 45 anys i amb sistema polític que no és ni oriental ni occidental, la visita de l'home més poderós del món ha estat una autèntica festa. Pels albanesos, que van viure sota les urpes d'un dels règims comunistes més sinistres d'Europa, Bush és un símbol de la democràcia.


Al marge del simbolisme dels Estats Units en un país comunista, el fet que Clinton impulsés el bombardeig de Sèrbia per protegir als albanokosovars de Kosovo el 1999, i la promesa de Bush de reconèixer la independència kosovar, ajuden a fer que els americans siguin molt populars al país.

La qüestió de Kosovo és viscuda amb molta intensitat a Albània, tota vegada que la majoria dels habitants de la província són d'origen albanokosovar. Kosovo és el tema principal a l'agenda de les trobades que Bush manté avui amb el president i el primer ministre d'Albània, i amb els primers ministres de Croàcia i Macedònia.


Bush va ser dissabte a Roma, on va demanar al Consell de Seguretat de l'ONU que aprovi el pla elaborat per l'enviat especial Martti Ahtisaari. Aquest mateix diumenge Bush marxarà cap a Sofia, on tancarà la seva gira de vuit dies per Europa, durant la qual ha visitat la República Txeca, Alemanya, Polònia, Itàlia, Albània i Bulgària.


Publicat 10/06/2007 - 10:36h
 
Vols afegir el teu comentari a la notícia?

Veure opinions d'altres notícies
Comentari
Els albanokosovars són colons albanesos en territori serbi i no tenen cap dret a la independència. La política de fets consumats que vol aplicar Bush és immoral.
Anònim - 10/06/2007 19:25
Comentari
Perquè Catalunya fos independent (no parlem ja dels "Països") la majoria dels seus ciutadans hi hauria d'estar a favor, o no?
Anònim - 10/06/2007 16:17
Comentari
Doncs si Kosovo pot ser independent, Ansar, l' amic de Bush, no es podrà oposar a la independència de Catalunya o del País Basc
Anònim - 10/06/2007 13:10
Opinions de la notícia: (4)Més opinions
NORMES D'ÚS
  • Les opinions són dels internautes, no pas de LaMalla.net
  • Els comentaris han de mantenir l'educació i el respecte als altres.
  • No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles.
  • LaMalla.net es reserva el dret a eliminar comentaris que no s'atenguin a aquestes normes o que no guardin relació amb el tema.
Esborrar
Nom:



  • Mapa del web
  • Què és laMalla.net
  • Qui som
  • RSS
laMalla.net