<

 Grup de tòxics
 Ecologisme: bases teòriques
 Ecologisme: clàssics
 Novetats
 Agenda
 e-Biblioteca
 Documentació
 La Revista
 Vincles
 Una sola terra
 Venda Llibres
 Nosaltres


Escriu el teu correu
 
Andre Gorz | Anita Roddick | Ivan Illich | Murray Bookchin |

Ecologisme: clàssics

MURRAY BOOKCHIN

Murray Bookchin (1921 – 2006), in memoriam

Segons va informar la seva filla, Debbie Bookchin, el 31 de juliol de 2006, a la nit, Murray Bookchin va morir a casa seva a causa d’una deficiència cardíaca. Estava acompanyat per la seva companya, Janet Biehl.

Impulsor de les idees de l’esquerra llibertària i de l’ecologia social, Murray Bookchin ha tingut una notable influència en l’ecologia política, en la POLÍTICA VERDA.

Per aquelles persones que vulguin conèixer amb més profunditat la vida i la obra de Murray Bookchin, en Pep Puig, un gran coneixedor de la seva obra, ha realitzat la biografia i ha preparat un recull de les seves obres més significatives.

Murray Bookchin – Biografia

Murray Bookchin va nèixer a New York City el 14 de gener de 1921, de pares emigrants que havien estst actius en el moviment revolucionari rus de l’època dels zars. A començament dels anys 30 va entrar en les joventuts comunistes, però aviat es va desil•lusionar amb el caràcter autoritari del comunisme. Es va implicar molt en organitzar activitats entorn de la guerra civil espanyola (era massa jove per participar-hi directament, tot i que dos amics seus varen morir al front de Madrid). Va romandre comunista fins el pacte Stalin-Hitler del setembre de 1939, quan va ser expulsat per ‘desviacinisme trotskista-anarquista’. Va treballar a les foneries de New Jersey i es va implicar en la organització sindical del Congress of Industrial Organizations (CIO). Va ser amic dels trotskistes americans mentre Trotsky va ser viu, però se’n va distanciar degut al bolxevisme autoritari que practicaven (especialment després de la mort de Trotsky).

Després de servir a l’exèrcit als anys 40, va ser treballador de la indústria de l’automovil i es va implicar molt en el United Auto Workers (UAW), un sindicat llibertari fins que Walter Reuther en va esdevenir secretari general. Després de participar en la gran vaga de la General Motors del 1948, va començar a qüestionar el paper hegemònic o d’avantguarda de la classe obrera. Va escriure molt sobre aquesta temàtica. Va esdevenir socialista llibertari, treballant plegat amb els cercles d’alemanys exil•lats a New York (International Kommunisten Deutschlands).

A principis dels anys 50 va començar a escriure sobre temes ecològics. El primer i llarg article, THE PROBLEM OF CHEMICALS IN FOOD va ser publicat a Contemporary Issues, i en alemany, en col•laboració amb Gotz Ohly (Herber and Ohly, LEBENS-GEFÄHRLICHE LEBENSMITTEL [Krailling bei München: Hanns Georg Müller Verlag, 1955]). Va ser pioner en escriure sobre temàtiques ecològiques, tan als EUA com a Alemanya (segons els seus amics alemanys, va influir molt en la redacció de lleis que reformaven la legislació sobre alimentació i fàrmacs.

Als anys 60 es va implicar a fons en els moviments de la contracultura i de la New Left, des dels seus inicis, i va ser pioner en promoure les idees de l’ecologia social als EUA. El seu primer llibre va ser OUR SYNTHETIC ENVIRONMENT (escrit amb el pseudònim de Lewis Herber), publicat per Alfred A. Knopf l’any 1962. Ve tenir una molt bona acollida per part de la comunitat científica, com ara René Dubos i William Vogt. Aquesta obra va precedir en mig any l’obra de Rachel Carson, SILENT SPRING (hi ha traducció castellana: Primavera Silenciosa, Grijalbo, Barcelona, 1980).

Posteriorment va escriure CRISIS IN OUR CITIES (Prentice Hall, 1965) i la col•lecció d’assajos titolada POST-SCARCITY ANARCHISM (Ramparts Books, 1971; Black Rose Books, 1977) que conté els pioners assajos com ara "Ecology and Revolutionary Thought" (escrit l’any 1964) i "Towards a Liberatory Technology" (escrit l’any 1965), els quals avançaren el significat radical de la temàtica ecològica i de la tecnologia alternativa. El seu assaig "Listen, Marxist!" (escrit l’any 1969) de crítica al marxisme tradicional, va influir molt els cercles de la nova esquerra anglosaxona, a finals dels anys 60.

A finals dels 60, Bookchin va ser professor a la Alternative University de New York, una de les mes grans universitats lliures dels EUA, aleshores situada a la ciutat universitària de New York, a Staten Island. L’any 1974, va ser co-fundador del Institute for Social Ecology a Plainfield, Vermont, que assoliria reputació internacional pels seus avançats cursos sobre ecofilosofia, teoria social i tecnologies alternatives, on es reflectien les seves idees. També l’any 1974 va esdevenir professor de teoria social al Ramapo College de New Jersey. Es va jubilar l’any 1983 romanent professor emèrit.

Les seves posteriors obres, THE LIMITS OF THE CITY (Harper and Row, 1974), THE SPANISH ANARCHISTS (Harper & Row, 1977), i TOWARD AN ECOLOGICAL SOCIETY (Black Rose Books, 1981), van ser molt ben rebudes i van esdevenir el preludi de la seva magna obra THE ECOLOGY OF FREEDOM (Cheshire Books, 1982; Black Rose Books, 1991).

El seu treball va ser molt considerat no solament a THE VILLAGE VOICE (un dels setmanaris més importants de New York) sinó també a publicacions acadèmiques, com ara AMERICAN ANTHROPOLOGIST. Els seus articles han aparegut a molts diaris des dels anys 50, com ara, WIN, LIBERATION, RAMPARTS, CO-EVOLUTION QUARTERLY, RAIN, TELOS, NEW POLITICS, OUR GENERATION i ENVIRONMENTAL ETHICS, entre d’altres.

La seva obra THE RISE OF URBANIZATION AND THE DECLINE OF CITIZENSHIP (Sierra Club Books, 1986; publicada al Canada amb el títol URBANIZATION WITHOUT CITIES [Black Rose Books, 1992]) és una exploració històrica de l’autogestió i del confederalisme cívics. Les seves obre més recents són REMAKING SOCIETY (Black Rose Books, 1989), THE PHILOSOPHY OF SOCIAL ECOLOGY (Black Rose Books, 1990, revisada 1994) i REENCHANTING HUMANITY (London: Cassell, 1996).

Després de jubilar-se va continuar la seva vida a Burlington, Vermont, reduït força les seves activitats. Tot i així va continuar impartint, cada estiu, dos cursos bàsics al Institute for Social Ecology, on romania com director emèrit, realitzant algunes conferències, de tant en tant, a Europa i als EUA. Era membre del consell assessor de les revistes ANARCHIST STUDIES i SOCIETY AND NATURE. Juntament amb la seva companya, Janet Biehl, i altres persones, va publicar més de 30 números del butlletí GREEN PERSPECTIVES. Al final de la seva vida el va dedicar a la filosofia dialèctica de la natura.

Bookchin va evolucionar des del marxisme tradicional dels anys 30 cap a l’esquerra llibertària, segons la tradició anarquista de Peter Kropotkin. Tal com assenyala la recent obra de pensament anarquista (Peter Marshall, DEMANDING THE IMPOSSIBLE, HarperCollins, London, 1992), la seva major contribució a la tradició anarquista ha estat la integració de les tradicions descentralistes, no jeràrquiques i populars amb l’ecologia, des d’una perspectiva filosòfica d’esquerres llibertària i ètica. Aquesta visió, que als anys 50 i 60 era molt nova, ha penetrat posteriorment en la consciència dels nostres temps degut als escrits de Fritz Schumacher i moltes ecofeministes. La radicalitat d’aquesta visió rau en la seva exploració de l’emergència històrica de la nostra noció de dominació sobre la natura a partir de la dominació d’una humans sobre altres humans, particularment en les gerontocràcies, el patriarcat i altres estrats socials opressius. Els seus escrits cerquen anar més enllà de les relacions de classe i d’explotació cap a les de dominació i jerarquia on s’arrelen en el llunyà passat.

Apuntalent moltes de les seves idees hi ha una reutilització del pensament dialèctic, que posa el pensament ecologista al servei del sistema de lògica dialèctica de Hegel, de cara a ‘naturalitzar’ la tradició dialèctica. El seu ‘naturalisme dialèctic’ contrasta tant amb l’idealisme dialèctic de Hegel, com amb el materialisme dialèctic marxista. El seu concepte de naturalisme dialèctic s’exposa en molt detall en la seva obra THE PHILOSOPHY OF SOCIAL ECOLOGY.

Des de començaments dels anys 70, Bookchin ha estat un important estímul en el desenvolupament del moviment polític dels verds arreu del món i va escriure molt sobre la naturalesa i el futur de la Política Verda. Una de les seves més importants propostes, als darrers temps, ha estat a favor d’una ‘nova política’ o el que ell anomenava, municipalisme llibertari, una política basada en la recuperació de les assemblees populars de democràcia directa a nivell de municipi, de barri i de poble. Per evitar els perills de les influències, va avançar el concepte de confederalisme cívic, pel qual una societat descentralitzada es confedera, en contraposició a l’estat-nació centralitzat. Una altra proposta era l’economia municipalitzada, en oposició al present sistema capitalista corporatiu de propietat i de gestió, en oposició a l’economia nacionalitzada proposada pels socialistes marxistes, i en oposició a la propietat dels treballadors i de l’autogestió de la indústria defensada pel sindicalisme. Totes aquestes propostes han sigut molt discutides dins del moviment de la política verda arreu, tant a Europa com als EUA.

La vida i el treball de Murray Bookchin abasta dos èpoques històriques: l’era del socialisme i l’anarquisme proletaris tradicionals, amb les seves insurreccions i batalles contra els feixisme clàssic, i l’era de post-guerra caracteritzada pel creixement del capitalisme corporatiu, la degradació ambiental, la política estatal i la mentalitat tecnocràtica. Bookchin ha intentat fusionar aquests canvis en la societat i en la consciència, avui esborrats per la història, en una visió coherent que va més enllà d’un passat viscut vers un futur alliberador.

Bibliografia de Murray Bookchin

- Bookchin, M (1962), Our Synthetic Environment, Alfred A. Knopf, New York, NY (publicat amb el pseudònim de Lewis Herber)
- Bookchin, M. (1964), Ecology and Revolutionary Thougth, publicat amb el pseudonim de Lewis Herber, primer a Comment i després a Anarchy i a Anarchos (traducció castellana: Ecología y pensamiento revolucionario, dins de Por una sociedad ecológica, Editorial Gustavo Gili S.A., Barcelona, 1978)
- Bookchin, M. (1965), Crisis in Our Cities, Prentice Hall, Englewood Cliffs, NJ
- Bookchin, M. (1965), Towards a Liberatory Technology, publicat primer a Comment i després a Anarchy i a Anarchos i després a Post-Scarcity Anarchism, Ramparts Press, Palo Alto, CA., 1971 (traducció castellana: Hacia una tecnología liberadora, dins de Por una sociedad ecológica, Editorial Gustavo Gili S.A., Barcelona, 1978)
- Bookchin, M. (1965), The Legacy of Domination, Comment
- Bookchin, M. (1967), Desire and Need, publicat primer a Anarchos, després a Anarchy i finalment a dins de Post-Scarcity Anarchism, Ramparts Press, Palo Alto, Ca., 1971
- Bookchin, M. (1967-68), Post-Scarcity Anarchism, publicat a Anarchos, 3, 1969 i a dins de Post-Scarcity Anarchism, Ramparts Press, Palo Alto, Ca., 1971 (traducció castellana: Después de la escasez, dins de Por una sociedad ecológica, Editorial Gustavo Gili S.A., Barcelona, 1978)
- Bookchin, M. (1968), The Forms of Freedom, publicat a Anarchos, 2, 1968 i a dins de Post-Scarcity Anarchism, Ramparts Press, Palo Alto, Ca., 1971
- Bookchin, M. (1968), The May-June Events in France:1 ‘France: A Movement for Life’, publicat dins de Post-Scarcity Anarchism, Ramparts Press, Palo Alto, Ca., 1971
- Bookchin, M. (1968), The May-June Events in France:2 ‘Excerps from a Letter’, publicat dins de Post-Scarcity Anarchism, Ramparts Press, Palo Alto, Ca., 1971
- Bookchin, M. (1968), An Open Letter to Paul Goodman, reply to Goodman's "Black Flag of Anarchy," The New York Times Magazine (Jul. 14, 1968), pp. 10, The Rat 1 (Aug. 9-22, 1968)
- Bookchin, M. (1969), Anarchy and Organization: A Letter to the Left, reply to Huey Newton, New Left Notes [the official organ of SDS] (Jan. 15, 1969)
- Bookchin, M. (1969), Listen, Marxist! , publicat per Anarchos per a la Conferència del SDS i a dins de Post-Scarcity Anarchism, Ramparts Press, Palo Alto, Ca., 1971
- Bookchin, M. (1969), The Power to Destroy – The Power to Create. Manifesto of Ecology Action East. Escrit preparat per M.Bookchin per a Ecology Action East (traducció castellana: Poder de destruir – poder de crear, dins de Por una sociedad ecológica, Editorial Gustavo Gili S.A., Barcelona, 1978)
- Bookchin, M. (sense data), A Note on Affinity Groups (postscript to "Listen, Marxist!") , publicat dins de Post-Scarcity Anarchism, Ramparts Press, Palo Alto, Ca., 1971
- Bookchin, M. (1970), A Discussion on “Listen, Marxist!” , publicat dins de Post-Scarcity Anarchism, Ramparts Press, Palo Alto, Ca., 1971
- Bookchin, M. (1971), Post-Scarcity Anarchism, Ramparts Press, Palo Alto, Ca., 1971 (traducció castellana a: El anarquismo en la sociedad de consumo, Ed. Kayros, Barcelona, 1974)
- Bookchin, M. (1972), On Spontaneity and Organization, Anarchos, 4, 1972. (traducció castellana: Espontaneidad y Organización, dins de Por una sociedad ecológica, Editorial Gustavo Gili S.A., Barcelona, 1978)
- Bookchin, M. (1973), The Energy Crisis, myth and reality, an interview for the Win Magazine (traducció castellana: La crisis de la energía. Mito y realidad, dins de Por una sociedad ecológica, Editorial Gustavo Gili S.A., Barcelona, 1978)
- Bookchin, M. (1974), Towards an Ecological Society, publicat a Roots, 3, 1974, a Win Magazine, i a Philosophica, vol. XIII (traducció castellana: Por una sociedad ecológica, dins de Por una sociedad ecológica, Editorial Gustavo Gili S.A., Barcelona, 1978)
- Bookchin, M. (1974), The Limits of the City, Harper & Row, New York, NY (traducció castellana: Los Limites de la Ciudad, H. Blume, Madrid, 1974)
- Bookchin, M. (1974), Radical Agriculture, publicat dins de Radical Agriculture, Harper & Row, New York, NY, 1976
- Bookchin, M. (1975), Energy, Ecotechnocracy and ecology, Liberation (traducció castellana: Energía, ecotecnocracia y ecología, dins de Por una sociedad ecológica, Editorial Gustavo Gili S.A., Barcelona, 1978)
- Bookchin, M. (1975), Notes on the Death of Franco, publicat a Win Magazine, December
- Bookchin, M. (1977), The Spanish Anarchists: The Heroic Years, 1868-1936, Free Life Editions, New York, NY (traducció castellana: Los anarquistas espanyoles: los años heroicos, 1868-1936, Grijalbo, 1980)
- Bookchin, M. (1979), Self-Management and the New Technology, publicat a Telos, 41
- Bookchin, M. (1979), The Future of the Anti-Nuke Movement, publicat a Comment, Vol.1, No.3
- Bookchin, M. (1980), Towards an Ecological Society, Black Rose Books, Montreal
- Bookchin, M. (1980), An Open Letter to the Ecological Movement, publicat a Comment, (March, 1980), a Rain (April, 1980), Open Road (Spring, 1980), a Our Generation (Vol.14, No.2)
- Bookchin, M. (1980), The Concept of a Libertarian Municipalism, part I," publicat a Comment vol. 2, no. 1
- Bookchin, M. (1982), Toward a Philosophy of Nature – The Bases for an Ecological Ethics, dins de Deep Ecology (edited by Michael Tobias, Avant Books, San Diego, CA, 1985)
- Bookchin, M. (1983), Workers and the Peace Movement, Green Program Project, Burlington, VT
- Bookchin, M. (1983), The Ecology of Freedom: The Energence and Dissolution of Hierarchy, Cheshire Books, Palo Alto, CA (un resum del capítol 1 va ser traduït al castellà i publicat amb el títol de El Concepto de Ecologia Social, a Archipielago: Cuadernos de Crítica de la Cultura, 8, Barcelona 8, 1992)
- Bookchin, M. (1983), The Last Chance: An Appeal for Social and Ecological Sanity, publicat a Comment i com folletó per Institute for Social Ecology, Burlington, VT
- Bookchin, M. (1983), Radical Social Ecology: A Basic Overview, publicat a Harbinger, 3 (Fall, 1985)
- Bookchin, M. (1985), The Power to Destroy – The Power to Create. Reedició preparada per M.Bookchin per a Green Program Project, Green Program Project, Burlington, VT
- Bookchin, M. (1986), The Modern Crisis, New Society Publishers, Philadelphia
- Bookchin, M. (1986), The Greening of Politics, Green Perspectives, no.1 (Jan. 1986), Green Program Project, Burlington, VT
- Bookchin, M. (1986), Municipalization: Community Ownership of the Economy, Green Perspectives, no.2 (Feb. 1986), Green Program Project, Burlington, VT
- Bookchin, M. (1986), A Green Course: Interview with Murray Bookchin, interview by Satish Kumar, Resurgence, 115 (Mar.-Apr. 1986)
- Bookchin, M. (1986), Letter to Burlington Free Press on high levels of radioactive fallout in Vermont (May 15, 1986)
- Bookchin, M. (1986), Freedom and Necessity in Nature: A problem of Ecological Ethics, Alternatives, Vol.13, No.4, November
- Bookchin, M. (1987), Thinking Ecologically: A Dialectical Approach, Our Generation, Vol.18, No.2, Spring/Summer
- Bookchin, M. (1987), The Rise of Urbanization and the Decline of Citizenship, Sierra Club Books, San Francisco, CA
- Bookchin, M. (1987), Social Ecology versus 'Deep Ecology': A Challenge for the Ecology Movement, publicat a GREEN PERSPECTIVES, no. 4-5 (Summer 1987) i tornat a publicar a Kick It Over, Vol.20 (Winter 1987), The Raven, Vol.3 (Nov. 1987), Socialist Review, Vol.18, No.3 (Jul.-Sept. 1988) i distribuït com a Green Program Project brochure (n.d.)
- Bookchin, M. (1989), Remaking Society: Pathways to a Green Future, Black Rose Books, Montreal
- Bookchin, M. (1989), The Great Debate (cont.) , response to The Great Debate: Deep ecology Versus Social Ecology, Fourth World Review 31, published in Fourth World Review 33
- Bookchin, M. (1989), Death of a Small Planet: It's Growth That's Killing Us, The Progressive (Aug. 1989). Traducció castellana: Un Crecimiento que nos mata, a Comunidad [Stockholm] 72-73 (Apr. 1990); i a Ecología Libertaria (1991)
- Bookchin, M. (1989), Radical Politics in an Era of Advanced Capitalism, Green Perspectives, no. 18 (Nov. 1989) (a revised version of "Society, Politics, and the State")
- Bookchin, M. (1990), The Philosophy of Social Ecology: Essays on Dialectical Naturalism, Black Rose Books, Montreal
- Bookchin, M. (1990), Cities, Councils and Confederations, interview with The New Catalyst, publicat a Turtle Talk: Voices for a Sustainable Future, ed. Christopher Plant and Judith Plant (Philadelphia: New Society, 1990). Estracte publicat a Home! A Bioregional Reader, ed. Van Andruss, Christopher Plant, Judith Plant, and Eleanor Wright (Philadelphia: New Society, 1990)
- Bookchin, M. (1990), The Meaning of Confederalism, publicat a Green Perspectives, no. 20 (Nov. 1990). Reimprès a Our Generation 22 (Fall 1990- Spring 1991). Revisat i tornat a publicar a Putting Power In Its Place: Create Community Control, ed. Christopher Plant and Judith Plant (Philadelphia, Santa Cruz, and Gabriola Island, B.C.: New Society, 1991)
- Levine, D., editor (1991), Defending the Earth: A Debate Between Murray Bookchin & Dave Foreman, introductions by David Levine and Steve Chase; new closing statements by Bookchin and Foreman, South End Press, Boston, MA
- Bookchin, M. (1991), The Left That Was: A Personal Reflection, publicat a Green Perspectives, no. 22 (May 1991)
- Bookchin, M. (1991), Libertarian Municipalism: An Overview, Introduction to Readings in Libertarian Municipalism (Burlington, VT.: Social Ecology Project, 1991. Publicat amb addendum a Green Perspectives, no. 24 (Oct. 1991). Traducció al castellà: Municipalismo Libertario: Una Panor mica General, a Libre Pensamiento: Organo de Debate y Reflexion de la Confederacion General del Trabajo [Madrid] 13 (Verano 1993), pp. 9-12
- Bookchin, M. (1991), A Critique of the Draft Program of the Left Green Network (with Janet Biehl), publicat a Green Perspectives, No. 23 (Jun. 1991)
- Bookchin, M. (1991), Will Ecology Become 'the Dismal Science'? a The Progressive (Dec. 1991), pp. 18-21. Publicat a Will Ecology Become the Dismal Science? (Edinburgh and San Francisco: A.K. Press, 1993)
- Bookchin, M. (1992), Urbanization Without Cities, Black Rose Books, Montreal
- Bookchin, M. (1992), A Green Economy or Green Economics, publicat a The Newsletter of PEGS (Committee on the Political Economy of the Good Society), 2 (Summer 1992)
- Bookchin, M. (1992), A New Politics of Confederalism, publicat a Regeneration: A Magazine of Left Green Social Thought 4 (Fall 1992)
- Bookchin, M. (1993), Response to Andrew Light's "Rereading Bookchin and Marcuse as Environmental Materialists," Capitalism Nature Socialism: A Journal of Socialist Ecology 4, publicat a Capitalism Nature Socialism, vol. 4, no. 2 (Jun. 1993)
- Bookchin, M. (1993), Introduction to Which Way for the Ecology Movement? , A.K. Press, Edinburgh and San Francisco
- Bookchin, M. (1993), Ecología sí . . . pero social, interview with Murray Bookchin, Tierra Amiga (Montevideo), no. 20 (Dec. 1993)
- Bookchin, M. (1993), Nationalism and the 'National Question’, publicat a Society and Nature, no. 5 (1994)
- Bookchin, M. (1994), History, Civilization, and Progress: Outline for a Criticism of Modern Relativism, publicat a Green Perspectives, no. 29 (Mar. 1994)
- Bookchin, M. (1994), What Is Communalism? The Democratic Dimension of Anarchism, publicat a Green Perspectives, no. 31 (Oct. 1994)
- Bookchin, M. (1994), To Remember Spain: The Anarchist and Syndicalist Revolution Oof 1936, A.K. Press, Edinburgh and San Francisco
- Bookchin, M. (1995), Re-Enchanting Humanity: a defense of the human spirit against antihumanism, misanthropy, mysticism, and primitivism, Cassell, London
- Bookchin, M. (1995), Theses on Social Ecology in a Period of Reaction, publicat a Green Perspectives, no. 33 (October 1995)

 
© Copyright 2003 - Els Verds. Alternativa Verda - Alternativa Verda ONG