Buscar

bloquesfera dones en xarxa

Banners

Webs Locals

Agenda de Canyelles [+]

Avui és: 9-01-2010
>
<
Gener'10
llmamejovessum
28293031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Web local Canyelles

La nova llei de l’avortament surt del Congrés sense sobresalts

divendres 8 de gener de 2010

La nova llei de l'avortament surt del Congrés sense sobresalts

La socialista Carmen Montón va començar la seva intervenció en el debat sobre la nova llei de l’avortament amb la següent afirmació: «Els avenços socials no han sigut mai fàcils, i menys els que concerneixen els drets de les dones». Una màxima aplicable a moltes situacions, també a la gestació de la reforma de la llei, però no tant a la seva tramitació parlamentària, molt més tranquil·la del que es podia esperar en un tema tan ideològic, com es va posar de manifest ahir al Congrés. El ple de la Cambra baixa va donar via lliure al projecte de llei amb el suport de 184 diputats pertanyents a set partits. Només el PP hi va votar en contra en bloc i a més va rebaixar el to respecte als seus arguments inicials.

D’aquesta forma, la nova llei de salut sexual i reproductiva passarà a ser debatuda al Senat al tenir els vots del PSOE, el PNB, ERC, IU-ICV, el BNG, Nafarroa Bai i dos diputats de Convergència. Tres representants d’aquest partit hi van votar en contra juntament amb els seus quatre companys d’Unió, el PP, Unió del Poble Navarrès i UPD. En total, 158. La convergent Immaculada Riera va ser l’única que es va abstenir. Per tant, no hi va haver gaires sorpreses. Sembla que l’amenaça dels bisbes d’excomunicar els diputats i les peticions dels grups antiavortistes que ahir van anar als voltants del Congrés no van aconseguir influir gaire en les posicions d’uns o altres.

Des que el PNB va anunciar que recolzaria la norma tot i el seu ideari conservador, la negociació parlamentària va ser molt més senzilla. Només la seva exigència que els pares de les adolescents de 16 i 17 anys sàpiguen si aquestes pretenen avortar va complicar una mica l’acord majoritari, donat que l’esquerra no volia rebaixar la norma. Finalment una fórmula ambigua pactada la setmana passada va desencallar la negociació. Les menors hauran de comunicar almenys a un dels seus progenitors que es pensen sotmetre a la intervenció, encara que la llei no diu com s’acreditarà aquesta informació, tret de si al·leguen «fundadament» davant el metge que això els provocarà un conflicte greu.

El portaveu del PNB, Joseba Aguirretxea, va sostenir ahir que el seu partit, «en un acte de valentia», va decidir implicar-se per «millorar» el projecte. «Criticant-lo des de fora no hauríem aconseguit res», va manifestar després de recordar que la llei tenia majoria suficient per ser aprovada amb IU-ICV i ERC.

De forma inesperada, el PP va recórrer a un to més moderat que en anteriors ocasions. El diputat Santiago Cervera va substituir Sandra Moneo, pròxima al sector més dur, que en el primer debat va sostenir que la reforma «priva la dona del seu dret a ser mare». Cervera va fer un discurs més polític que ideològic. Així, va retreure al Govern que, davant la seva «ineficàcia», ha presentat el projecte amb l’única finalitat de «tornar a recuperar l’agenda política».

Veure en línia : via El Periódico
En col.laboració amb:
Red.es Diputació de Barcelona Ajuntament de Canyelles