Divendres, 14 de març de 2008 

Correu

Almanac

Avui és:

Santa Florentina, Santa Matilde

Tal dia com avui:

1980 - Mor en accident d'aviació Félix Rodríguez de la Fuente.

Per reflexionar:

Si l'home no ha descobert res pel que morir, no és digne de viure. - Martin Luther King

Una imatge dels disturbis a Lhasa (Fotografia: EFE).
augmentar la lletradisminuir la lletraEscoltar la notíciaimprimirtamany lletra
El Dalai Lama fa una crida a la Xina a no fer servir la violència sinó el diàleg per tractar el “ressentiment” tibetà
Almenys dos manifestants morts pels trets de la policia al Tibet
Almenys dos manifestants han mort a conseqüència dels trets efectuats per la policia xinesa durant els disturbis que s'han registrat aquest divendres a la capital del Tibet, Lhasa. Es tracta dels pitjors enfrontaments que hi ha hagut a la ciutat en les dues últimes dècades. El nombre de víctimes no està clar, ja que algunes fonts parlen de més cossos al carrer. Tot i que les informacions són confoses, sembla que centenars de persones protesten pels carrers de Lhasa, saquejant comerços xinesos. La policia hauria disparat contra la multitud.

Els incidents que aquest divendres ha viscut Lhasa no estaven limitats a un punt concret sinó que han afectat diferents zones de la ciutat. Centenars de persona prenen part en les protestes, que es desenvolupen a diferents barris de forma simultània. Aquest divendres el Dalai Lama, líder espiritual del Tibet, ha assegurat que els disturbis són "una manifestació del ressentiment dels tibetans contra el govern de la Xina". El Dalai Lama ha fet una crida a la Xina a deixar de fer servir la força "i abordar el ressentiment tibetà a través del diàleg". Els Estats Units han demanat a la Xina "respecte" per a la cultura tibetana". La Unió Europea ha reclamat "prudència".


El record del 1959
Les protestes a Lhasa van començar el passat 10 de març, quan centenars de monjos es van llençar als carrers de la ciutat per tal de recordar l'aniversari de la revolució de 1959. La revolta contra la dominació xinesa va ser brutalment reprimida pel règim comunista i va acabar amb la marxa a l'exili d'uns 100.000 tibetans, entre ells el Dalai Lama.


Els disturbis de Lhasa són una nova mala notícia pel govern xinès, preocupat ja d'ençà que diferents figures populars, com Steven Spielberg, han demanat boicotejar els Jocs Olímpics que tindran lloc al país aquest estiu. Pequin no ha fet cap comentari sobre els últims disturbis i l'agència oficial de notícies, Xinhua, s'ha limitat a dir que hi ha diverses persones ferides i quan s'han cremat vehicles i comerços.

La notícia dels disturbis i la mort de diversos manifestants a Lhasa ha fet que milers de tibetans hagin sortit als carrers del Nepal, participant en protestes que han acabat amb enfrontaments amb la policia.


Publicat 14/03/2008 - 17:34h
 
Comentaris

Veure opinions d'altres notícies
Comentari
Com és que no és fà boicot als Jocs i al material made in xina.
tot a cent - 14/03/2008 20:30
Comentari
No compreu res Made in China, fins que es democratitzin i fins que parin de reprimir el Tibet.
Visca el Tibet, Catalunya i la llibertat dels pobles - 14/03/2008 18:11
Comentari
free tibet
Anònim - 14/03/2008 18:06
3 ComentarisMés opinions
NORMES D'ÚS
  • Les opinions són dels internautes, no pas de LaMalla.net
  • Els comentaris han de mantenir l'educació i el respecte als altres.
  • No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles.
  • LaMalla.net es reserva el dret a eliminar comentaris que no s'atenguin a aquestes normes o que no guardin relació amb el tema.
Esborrar
Nom:



  • Mapa del web
  • Què és laMalla.net
  • Qui som
  • RSS