Divendres, 28 de març de 2008 

Correu

Almanac

Avui és:

Santa Gundelina, Santa Palmira

Tal dia com avui:

1999 - Sèrbia inicia una gran operació de neteja ètnica contra els albanesos de Kosovo.

Per reflexionar:

Moltes vegades m'he penedit d'haver parlat. D'haver callat, mai. - Jenòcrates de Calcedònia

Protesta a Karachi, al Pakistan (Fotografia: Rehan Khan / EFE).
augmentar la lletradisminuir la lletraEscoltar la notíciaimprimirtamany lletra
La filmació d'un polític d'ultradreta és considerada poc afortunada a Europa i vista com una ofensa al món musulmà
Un vídeo holandès desferma una nova polèmica amb l'Islam
La crisi de les caricatures de Mahoma podria estar a punt de repetir-se de nou. El vídeo d'un controvertit parlamentari holandès, Geert Wilders, en el qual presenta a la comunitat musulmana com una amenaça per a la pau mundial ha desfermat la inevitable reacció de condemna per part dels governs occidentals i de protesta per part dels musulmans. Des d'Europa es critica la pel·lícula per considerar que presenta una imatge distorsionada, falsa i simplista dels musulmans. Més irada ha estat la reacció des del món musulmà, que ha vist en el vídeo una nova ofensa a la seva religió.
Tot ha començat amb la difusió per internet de Fitna (enfrontament, en àrab), un vídeo que s'obre amb la polèmica caricatura de Mahoma, publicada a la premsa danesa, en la qual es veu com el profeta duu una bomba al turbant. La filmació mostra imatges dels atemptats islamistes de Nova York, Madrid i Londres, així com decapitacions d'ostatges a mans de grups radicals. Les imatges esgarrifoses de les víctimes s'intercalen amb versicles de l'Alcorà, un llibre que, segons el parlamentari, és feixista i incita a l'odi i la violència.


Al vídeo se senten veus de musulmans que amenacen de mort als que no creuen en la religió islàmica. Entre els versicles seleccionats, hi ha un que assegura: "cremarem als no creients". També es mostren fragments de testimonis de Theo van Gogh, el cineasta holandès que el 2004 va ser assassinat per un islamista a Amsterdam. Wilders alerta contra una suposada islamització d'Holanda, amb les llibertats del país sent substituïdes per pràctiques com l'ablació del clítoris, la repressió de les dones o la discriminació contra els homosexuals.


Condemna europea
El vídeo del parlamentari ultradretà ha provocat una ràpida reacció de condemna per part dels líders europeus. El Consell d'Europa ha considerat el vídeo com una "manipulació que explota la ignorància, el prejudici i la por" i creu que la filmació "fa el joc als extremistes". "La pel·lícula indignarà a la gran majoria dels musulmans a Europa que rebutgen la violència i accepten els nostres valors comuns", ha dit Terry Davis, secretari general del Consell d'Europa.


Entre els que s'han afanyat a condemnar el vídeo hi ha els membres del grup socialista del parlament europeu, pels quals la seva difusió "forma part d'una campanya sistemàtica per tal de denigrar als musulmans". Els eurodiputats socialistes creuen que l'únic objectiu del vídeo és promocionar l'extrema dreta i lamenten que "intenti demostrar que tots els musulmans són terroristes potencials".


Reacció islàmica
Des del món islàmic, el govern del Pakistan ha estat el primer a condemnar un vídeo que, diu, "ofèn els sentiments dels musulmans d'arreu del món". El govern pakistanès considera que "l'insult a altres religions mai no es pot justificar sota l'empara de la llibertat d'expressió". El Pakistan ha cridat a consultes l'ambaixador holandès per tal de transmetre-li el seu malestar i demanar-li que el govern d'Holanda processi al diputat per difamació i ofensa "deliberada". L'ambaixador ha transmès al Pakistan la condemna ferma d'Holanda per un vídeo que ha considerat "extremadament desafortunada" però ha recordat que és "una acció individual i no del poble holandès".


La ràpida condemna per part del Consell d'Europa i del govern holandès intenta evitar una repetició de la crisi de les caricatures. Avui, i davant la por a incidents, algunes ambaixades a Islamabad han demanat als seus nacionals que evitin les aglomeracions i no acudeixin a restaurants i llocs públics.

Publicat 28/03/2008 - 16:10h
 
Comentaris

Veure opinions d'altres notícies
NORMES D'ÚS
  • Les opinions són dels internautes, no pas de LaMalla.net
  • Els comentaris han de mantenir l'educació i el respecte als altres.
  • No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles.
  • LaMalla.net es reserva el dret a eliminar comentaris que no s'atenguin a aquestes normes o que no guardin relació amb el tema.

Nom:


Escriu les lletres que apareixen a l'imatge

Esborrar



  • Mapa del web
  • Què és laMalla.net
  • Qui som
  • RSS