Aula Jordi Rubió i Balaguer

Què oferim a...

Informació i activitat de la Facultat

Seminaris de l'Aula Jordi Rubió i Balaguer

jordi1

Amb motiu del 90è aniversari de l'Escola de Bibliotecàries, de la qual ens sentim hereus, el curs 2005-06 la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona va dedicar-ne l'Aula Magna a la figura de qui va ser professor, director i ànima de l'Escola en moments clau de la història de les biblioteques i de la formació de bibliotecaris a Catalunya: Jordi Rubió i Balaguer.

Al llarg d'aquest curs 2007-08 farem realitat la voluntat de donar una dimensió acadèmica i cultural a l'Aula: iniciem un cicle de seminaris que esperem que curs rere curs permetin fer una lectura reflexiva de la realitat i una interpretació prospectiva del món de la informació i la documentació. Volem que els seminaris esdevinguin un instrument regular d'extensió universitària de la Facultat, un espai de projecció pública envers els professionals i la societat, i alhora una oportunitat per potenciar un ambient de «comunitat universitària» amb els antics alumnes. La presència d'estudiosos destacats i de professionals de prestigi ha de facilitar tant la divulgació de la recerccobertaa com el debat sobre les polítiques de futur en els camps en què Rubió va ser un referent.

La direcció de l'Aula recaurà sobre una persona que no pertany a l'actual claustre de professorat, designada per la Junta de Facultat a proposta del Deganat. La tria d'aquesta persona ha de permetre d'establir diversos nivells de diàleg amb el nostre entorn: entre el nostre centre i la societat, entre el claustre actual i els professors que van exercir en el passat, entre la Facultat i la resta de la Universitat, entre Catalunya i els professors i intel·lectuals d'altres països, etc. Per dirigir l'Aula en l'etapa de creació i consolidació comptem amb Carme Mayol, que va ser professora de la Facultat i directora de l'Escola entre 1985 i 1991.

La durada i l'estructura dels seminaris pot ser variable, i dependrà en cada cas dels objectius, la planificació i els recursos que s'hi puguin esmerçar, tot i que el model bàsic serà el d'una mitja jornada en la qual hi haurà una presentació del tema a càrrec de la direcció de l'Aula, la ponència d'un conferenciant rellevant, una taula rodona formada per experts que debatran amb el ponent la seva intervenció i, per acabar, un torn obert d'intervencions del públic.

Per al curs que ara comença ja s'ha fet una primera proposta de programació, que lliga amb l'anàlisi prospectiva vers el 2010 de tres temes en els quals Rubió va treballar a fons: la biblioteca pública, la formació dels professionals i la història de la impremta i l'edició. La tria de l'any 2010 no és casual, ja que,com recull el Pla estratègic de la Facultat ?actualment en curs de redacció?, aquest és l'horitzó que ens marquen les polítiques universitàries de convergència amb Europa en matèria d'educació superior.

Tots els seminaris són oberts al públic que hi estigui interessat.

 

Darrera actualització: 30.05.2008