Ajuda per a cerques avançades

Ajuda avançada

¿Teniu algun dubte de com funciona el cercador? ¿No sabeu com restringir les vostres cerques per trobar el que realment busqueu? Us hem preparat unes senzilles instruccions perquè conegueu tots els secrets d’aquesta eina.


  • Nivell bàsic

  • Fàcil: si posem una paraula al cercador, ens sortirà una llista amb totes les pàgines del tv3.cat on apareix aquesta paraula. Si posem dues o més paraules ens buscarà les pàgines on apareixen TOTES aquestes paraules. Penseu que si alguna d’aquestes paraules no l’escriviu bé, no us sortirà cap resultat.

  • Filtres

  • Quan us surt la llista de documents on apareix la paraula o paraules que heu cercat, podeu utilitzar l’opció “Filtra els resultats”. Amb això fas que de la llista primera que t’ha sortit només et surti un tipus de contingut: vídeos, actualitats, galeries fotogràfiques...

  • Entre cometes(“ “)

    1. Una opció molt interessant i recomanable quan busqueu noms de pel·lícules, de sèries, de persones... Si poseu dues o més paraules entre cometes, el cercador buscarà les pàgines on surtin aquelles paraules juntes.

      Exemple:
      Afers exteriors trobarà totes les pàgines on surti mar i adentro. Potser una notícia on parla primer d’afers i més tard hi surt la paraula exteriors.
      Afers exteriors trobarà les pàgines on surtin les dues paraules juntes, és a dir, que segur que seran les que parlin del programa.


  • Utilitzant comodins (* i ?)

    1. Els comodins són els caràcters * i ?, i ens serveixen per si no sabem com s’escriu un nom o paraula.

      Exemple:
      te?t trobarà text, test ...
      Guard* trobarà Guardiola , guardar , guardonar , guarderia ...


  • Operadors booleans ('AND', '&', '||', 'OR', 'NOT', '+', '-')

    El terme booleà fa referència a un conjunt de caràcters i expressions ideals per fer cerques combinades i complexes. Prové del matemàtic George Boole, pare de l’àlgebra homònima. Les principals opcions que ens ofereixen els operadors són les següents:


    1. Quan busquem dues paraules (com a mínim) a la vegada, entre aquestes paraules s'aplica l'operador OR o ||. Vol dir que trobarà alguna de les (dues o més) paraules que hem indicat. Però si ens ve de gust, podem indicar-ho explícitament posant l'operador OR entre les paraules.

      Exemple:
      Cor ciutat o cor OR ciutat trobarà documents on apareguin les paraules cor o ciutat.


    2. Tenim l'operador AND (també es pot utilitzar && o +), que ens buscarà els documents on hi hagi totes les paraules que hem relacionat amb aquest operador. El signe + té la peculiaritat que pot anar a inici de la cerca, a diferència dels altres, i va enganxat a la paraula, sense espais.

      Exemple:
      Cor AND ciutat o cor & ciutat o +cor +ciutat trobarà els continguts on apareguin les dues paraules a la vegada.


    3.  L'operador NOT (o -) ens serveix per excloure els documents on aparegui certa paraula. El signe es diferencia del not en què va enganxat a la paraula i pot anar al principi de la cerca.

      Exemple:
      Cor NOT ciutat o cor ciutat trobarà tots els documents on hi hagi la paraula cor però no hi aparegui ciutat.


    4. Sempre hem de separar les paraules i els operadors booleans amb espais, excepte en els casos dels signes + i -. Per agrupar operadors podem utilitzar parèntesis.

      Exemple:
      ( cor OR ciutat ) AND programa . Buscarà tots els documents on aparegui la paraula programa i una de les dues paraules següents: cor o ciutat.


  • Cerca per aproximació (fuzzy) (~)

  • Primer de tot, aquest símbol estrany es fa prement la tecla Alt i teclejant alhora 126.


    1. Si l'utilitzes al final d'una paraula, aconseguiràs un resultat amb tots els documents en què apareix una paraula semblant a la que buscaves.

      Exemple:
      pel~ trobarà la paraula vel, mel..