Divendres, 4 de juliol de 2008 


Almanac

Avui és:

Sant Laureà, Santa Berta, Santa Isabel de Portugal

Tal dia com avui:

1985 - Felipe González forma el seu segon govern, on destaquen la substitució de Boyer per Solchaga, i la de Morán per Fernández Ordóñez.

Per reflexionar:

Si bé és cert que les alegries són curtes, tampoc els nostres dolors són molt llargs. - Marquès de Vauvenargues

augmentar la lletradisminuir la lletraEscoltar la notíciaimprimirtamany lletra
Lleida
Fins el dia 6 de juliol, 30ena diada dels Raiers, al riu Noguera Pallaresa que enguany dóna La Ganxa d'Or al periodista Manel Fuentes
Antic ofici, tradició i esforç físic a l’aplegada amb la baixada dels rais a la Pobla de Segur
ANNA CAÑIGUERAL

La diada dels Raiers és una mena d’agraïment. És un homenatge que es fa als homes que fins als anys trenta transportaven la fusta, mitjançant uns rais, és a dir una construcció feta amb troncs de pi, aleshores fet servir com a transport fluvial. La diada té el seu inici a l’any 1979, i des de les hores ençà cada any es torna a celebrar seguint les vies fluvials dels rius pirinencs. El recorregut es fa per un tram de riu d'uns cinc quilòmetres, entre la presa de Llania i el Pont de Claverol, del riu Noguera Pallaresa.

Els impulsors de la diada del Raiers són l’Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa, que ja a la primavera inicien la tasca de la construcció dels rais, cosa no gens senzilla de manera que tot estigui a punt per quan arriben aquestes dates.

Apuntem ara algunes de les activitats d’aquesta diada, divendres a les 8 del vespre Girellada ambientada amb música tradicional del Pallars.

El dissabte és el dia on es concentren més activitats en la 30a diada dels Raiers, i és que ja a les 9 del matí es donarà el tret de sortida a l’Espardenyada, és a dir es farà el recorregut que fan els rais però per terra ferma. A les 11 del matí s’inaugura l’escultura commemorativa del Raier, i mentre des de dos quarts de 12 els joves o xics faran el rai en castells inflables, i és que si és vol mantenir la tradició s’ha d’implicar als més joves de manera amena i divertida, segons la regidora de Cultura de la Pobla de Segur, Francesca Pociello. Per dissabte també hi ha prevista una demostració d’oficis antics i ja a les 7 de la tarda hi haurà concert de música tradicional catalana i basca amb el grup TXALA i exhibició de gossos d’atura, xollar,  ovelles i lligar rais, entre altres activitats. 

Pel que fa a diumenge durant tot el matí es fa jornada de portes obertes al Museu del Rai, i ja seguidament arriba l’emoció, i de fet el quid de la diada perquè a dos quarts de dotze s’inicia la sortida dels rais a la presa de Llània que és previst que comencin a arribar al seu destí  allà l’una del migdia. És clourà aquest homenatge als raiers, al riu i al Pirineu, amb l’entrega del premi “la Ganxa d’Or”, o el que és el mateix Lo raier de la ciutat, al periodista, Manuel Fuentes, i l’actuació musical de The tranquil Boys, a dos quarts de sis de la tarda.

Però, si algú té ganes de complementar el seu coneixement sobre els raiers ja sigui coincidint amb la diada, o no, ho pot fer al Centre Cultural dels Raiers, que aplega un important fons documental, fotogràfic i bibliogràfic.

 

Publicat 04/07/2008 - 09:53h
 
Comentaris

Veure opinions d'altres notícies
NORMES D'ÚS
  • Les opinions són dels internautes, no pas de LaMalla.net
  • Els comentaris han de mantenir l'educació i el respecte als altres.
  • No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles.
  • LaMalla.net es reserva el dret a eliminar comentaris que no s'atenguin a aquestes normes o que no guardin relació amb el tema.

Nom:


Escriu les lletres que apareixen a l'imatge

Esborrar



  • Mapa del web
  • Què és laMalla.net
  • Qui som
  • RSS