Dilluns, 28 de juliol de 2008 


Almanac

Avui és:

Sant Cels, Sant Nazari

Tal dia com avui:

1945 - Un avió s'estavella contra l'Empire State Building de Nova York: moren 28 persones.

Per reflexionar:

Fes de la teva vida un somni i el teu somni realitat - Anne Macy

augmentar la lletradisminuir la lletraEscoltar la notíciaimprimirtamany lletra
El primer secretari del PSC i president català assegura que la formació s'ha convertit en el partit de referència del país
Montilla reivindica el paper del PSC com a “partit de la majoria”

Durant dues dècades Convergència i Unió va presumir de ser el partit que ocupava el centre polític del país, la principal referència de Catalunya pel que fa al catalanisme. Aquest paper correspon ara al PSC. Ho ha dit aquest divendres el primer secretari dels socialistes catalans i president de la Generalitat, José Montilla, que en presentar l'informe de gestió durant la jornada inaugural de l'11è Congrés del PSC ha reivindicat el paper dels socialistes catalans com a força de la majoria social de Catalunya. Tot i que ha admès que els resultats a les últimes eleccions al Parlament van ser decebedors, Montilla s'ha mostrat convençut que la força electoral del partit i la seva presència a totes les institucions del país fan d'ell “el principal representant de la majoria”.

No ha utilitzat mai l'expressió pal de paller, però la idea ha estat omnipresent: tant pel seu suport electoral, com per la seva implantació a tot el territori, com per la seva presència a totes les institucions i governs que treballen pels ciutadans, és el PSC el principal partit de Catalunya. Una força progressista però que, per la seva voluntat de diàleg i de connexió amb els ciutadans, ocupa el centre polític de Catalunya.

Fraternal però ferm amb el PSOE...
Tot i que no n'ha fet del tema el centre del seu discurs, el president català i primer secretari del PSC, José Montilla, ha fet referència al polèmic encaix entre els socialistes catalans i el PSOE. Ho ha fet amb molta diplomàcia però també amb contundència. Així, si per una banda ha remarcat els lligams que uneixen al PSC amb el PSOE, per una altra ha tornat a recordar que són dos partits i no un de sol. Montilla ha fet seus el que ha remarcat grans fites del primer govern de Zapatero -com les polítiques d'igualtat i en favor dels menys afavorits- i ha recordat que hi ha dos catalans al govern central, Carme Chacón i Celestino Corbacho, a més d'apuntar que la victòria socialista a Espanya no hauria estat possible sense la col·laboració del PSC. Però també s'ha mostrat ferm a l'hora d'apuntar que al PSC no li tremolarà el pols si s'ha de plantar: "Allà on es prenguin decisions que afectin els interessos de Catalunya", el PSC estarà amb "veu pròpia i autònoma" convertint-se en el seu "portaveu més lleial i exigent", ha dit.

...i molt dur amb CiU
Amb qui s'ha mostrat especialment dur Montilla és amb CiU. Els ha acusat de manca de lleialtat institucional, per “voler la lluna” durant la tramitació de l'Estatut i després trencar el consens amb la resta de formacions “per tal de sortir a la foto”. Montilla ha recordat una vegada i una altra que CiU va donar suport als governs d'Aznar i ha assegurat que és aquesta col·laboració la que va deixar Catalunya en una situació molt delicada, amb un autogovern amenaçat pel centralisme dels nacionalistes espanyols i unes infraestructures agonitzants per falta d'inversió. Per Montilla, aquesta situació es va produir perquè els últims governs de CiU tenien les seves mans lligades pels pactes amb el PP a Madrid. El primer secretari del PSC diu que la federació se sent tant incòmode per aquest fet que ara necessita adoptar un rumb erràtic per intentar cridar l'atenció de l'electorat.

Però aquest intent està mediatitzat perquè, diu Montilla, l'electorat està del costat del PSC, el partit que millor representa el progressisme i el desig de centralitat de la majoria de catalans. El primer secretari ha demanat als militants que continuïn treballar per accentuar aquest paper del PSC com a força política hegemònica i de referència a Catalunya a partir dels seus trets diferencials: catalanisme, municipalisme, federalisme i europeisme.

Reconeixement a Maragall
Els únics aplaudiments del discurs han arribat quan el president de la Generalitat i primer secretari del PSC, José Montilla, ha fet un reconeixement a la trajectòria de Pasqual Maragall, a qui ha destacat com un dels "referents en el socialisme català", i ha acusat CiU d'haver-lo utilitzat, després de la seva retirada, com a "ariet" contra el PSC. Montilla ha manifestat la seva "estima" cap a l'expresident català i expresident dels socialistes catalans, que va conduir el partit al govern de la Generalitat i "va obrir la línia política per la qual avui continua transitant el govern d'Entesa", una referència molt aplaudida pels prop de 1.200 congressistes assistents.

"La decisió del president Maragall de no tornar-se a presentar com a candidat del PSC a la presidència de la Generalitat va posar fi a una carrera política encomiable. No vull restar transcendència política a aquest gest, que va precipitar el relleu en la candidatura socialista a poc més de quatre mesos de les eleccions", ha dit Montilla, que va agafar el relleu com a cap de llista. "Els nostres adversaris polítics van intentar aprofitar aquesta ocasió per obrir un forat entre el PSC i el seu president", ha dit en referència a CiU. El primer secretari del PSC ha denunciat el "fariseisme d'aquells que van tractar sempre de desqualificar el president Maragall i de deslegitimar la seva acció política fins al mateix dia abans de la seva renúncia" i que, a partir de llavors, van passar a "vanagloriar la seva figura amb el propòsit de transformar-lo en ariet contra la família socialista". "Pasqual Maragall és i serà sempre un dels nostres referents en el socialisme català", ha destacat.

 

Publicat 18/07/2008 - 17:07h
 
Comentaris

Veure opinions d'altres notícies
Comentari
Mentre al país, el nostre, no hi hagi un partit de PAÏS, no ens en sortirem. Els sociates tenen molt clar que depenen de Madrid en tot. Calen persones amb convicció clara i forta del què cal fer ar...Continua
Rosa - 20/07/2008 10:39
Comentari
Deu buscar el roll de paper higiènic.
Paco - 19/07/2008 18:33
Comentari
Per en Cris: Montilla no parla de majoria d'esquerres, sinó del PSC-PSOE. I al Pârlament de Catalunya, que és on ell governa, MAI havia tingut tant pocs escons com aquest cop; i de cap manera 33 só...Continua
Anònim - 19/07/2008 00:14
5 ComentarisMés opinions
NORMES D'ÚS
  • Les opinions són dels internautes, no pas de LaMalla.net
  • Els comentaris han de mantenir l'educació i el respecte als altres.
  • No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles.
  • LaMalla.net es reserva el dret a eliminar comentaris que no s'atenguin a aquestes normes o que no guardin relació amb el tema.

Nom:


Escriu les lletres que apareixen a l'imatge

Esborrar



  • Mapa del web
  • Què és laMalla.net
  • Qui som
  • RSS