Dissabte, 26 de juliol de 2008 


Almanac

Avui és:

Sant Joaquim, Santa Anna

Tal dia com avui:

1943 - Neix Mick Jagger, cantant dels Rolling Stones.

Per reflexionar:

Tu podries ser un MP3 per no ocupar tan lloc en el meu cor. - Estanislau Verdet

Infolocal
augmentar la lletradisminuir la lletraEscoltar la notíciaimprimirtamany lletra
Vilabertran
Troben dins de la Creu de Vilabertran documents medievals que confirmen el seu origen gironí

Tècnics del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, del Departament de Cultura, han trobat uns documents de final del segle XIII o principi del XIV a l'interior de la Creu de Vilabertran, la creu d'orfebreria processional catalana més antiga i que es troba dins el recinte del Monestir de Santa Maria de Vilabertran (l'Alt Empordà). Els documents trobats a l'interior confirmen l'origen gironí de la creu, ja que en ells es poden llegir termes en català i llatí, entre els quals destaca una referència a la Seu de Girona.

De petites dimensions, els papers, que han estat descoberts dins dels quatre grans medallons que se situen en els extrems de la creu, seran restaurats i analitzats a l'Arxiu Nacional de Catalunya.


La Creu de Vilabertran, per les seves dimensions (160 cm. de llarg i 98 cm. d'ample) és la creu més gran conservada i un dels exemples més notables de l'orfebreria medieval catalana. Està feta d'argent daurat, amb decoració repussada i cisellada i amb incrustacions d'esmalts i pedreria, i es creu que presidia l'altar major de l'església abacial.

Els treballs de restauració de la creu van a càrrec de l'experta en restauració d'orfebreria Montserrat Cañís i compten amb un pressupost de 150.000 euros, que permetran a més la construcció d'una vitrina de seguretat que garanteixi les condicions adequades per a la seva conservació. Una vegada restaurada, està previst que cap a la tardor la creu s'instal·li en la seva nova ubicació, la capella de Rocabertí de l'església de la Canònica de Santa Maria de Vilabertran.

Publicat 25/07/2008 - 15:53h
 
Comentaris

Veure opinions d'altres notícies
NORMES D'ÚS
  • Les opinions són dels internautes, no pas de LaMalla.net
  • Els comentaris han de mantenir l'educació i el respecte als altres.
  • No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles.
  • LaMalla.net es reserva el dret a eliminar comentaris que no s'atenguin a aquestes normes o que no guardin relació amb el tema.

Nom:


Escriu les lletres que apareixen a l'imatge

Esborrar



  • Mapa del web
  • Què és laMalla.net
  • Qui som
  • RSS