Vilafranca, bressol de l'excursionisme



Fa unes setmanes, el Centre Excursionista del Penedès ha celebrat els 150 anys de la fundació de la primera entitat excursionista catalana. I ho ha fet de la millor manera que saben els seus associats: caminant. Refent l'itinerari de Leandre Llorens i Enric Vidal i Valenciano que va donar lloc al naixement de l'associacionisme excursionista. De Molins de Rei a Vilafranca.


Pujant cap a Sant Ponç de Corbera durant la caminada commemorativa (Foto: Alícia Figueras).

 

CONCEPTES CLAU

L'entitat fundada per Vidal i Valenciano i els seus companys va precedir en 23 anys l'Associació Catalanista d'Excursions Científiques que després es convertiria en el potent Centre Excursionista de Catalunya.

El senderisme, l'esquí de muntanya, l'escalada, l'alta muntanya, l'espeleologia... són activitats esportives associades a l'excursionisme.

L'excursionisme es nodreix també d'aspectes científics i humanístics com l'estudi del medi, del patrimoni arquitectònic i natural, de l'etnografia, el folklore, etc.


Una excursió llarga, d'uns quaranta quilòmetres, que van iniciar una vuitantena d'entusiastes emuladors i que amb els que s'hi van anant afegint, especialment a partir del port d'Ordal, van arribar a uns 250 excursionistes. Una autèntica festa commemorativa. Cívica, esportiva, solidària i, per damunt de tot, compartida.

La Fura també vol sumar-se a aquesta efemèride tan singular. Amb aportacions pròpies, les d'alguns excursionistes del CEP d'avui i també d'ahir i de l'historiador Dr. Arnabat, habitual col·laborador d'aquest setmanari. Obviant fer un impossible inventari a 150 anys d'excursionisme penedesenc. Perquè ja ho hem intentat en altres ocasions.1 I perquè no és qüestió de repetir-se ni de deixar les coses a mitges. De tant com n'és d'extensa i rica l'activitat desplegada, pretendre encabir segle i mig d'excursionisme en mitja dotzena de pàgines és materialment impossible.

Per això ho deixem en una anàlisi del passat des de diverses òptiques i en un apunt cap a un futur incert però no pas pessimista. Malgrat els profunds, constants i ràpids canvis socials; la creixent crisi de l'associacionisme; la professionalització; la crisi de valors...

El llindar entre el que s'entén per excursionisme (i/o alpinisme) i determinades operacions militars o cartogràfiques a la muntanya i casuals o esporàdiques ascensions a cims emblemàtics, és molt difús. Per tant, no parlem de 400 aC, quan Xenofont conduí el seu exèrcit des de l'Eufrates al mar Negre, a través de la serralada de l'Àsia Menor; ni d'Hanníbal quan creuà els Pirineus i els Alps el 218 aC; tampoc del rei català Pere II el Gran que va fer el Canigó el 1280; i encara menys de Diego de Ordaz qui amb nou soldats i uns indis assolí el Popocatepetl el 1520.

Però sí que a molts pelegrins els hem de dir companys i companyes excursionistes. Com també als monjos tibetans, als inques, als indis nord-americans i, en general, a tots els pobles que han fet de la natura un espai per viure i conviure. I un santuari. Un lloc per descobrir però també per compartir, per estimar i per respectar.

Avui, com ahir, darrere de cada persona hi ha un excursionista en potència. Com deia aquell muntanyenc quan li preguntaven per què pujava muntanyes. Hi vaig perquè són allà!

1. Es poden consultar els exemplars de La Fura núm. 181 (22-11-1985) commemorativa dels deu anys del CEP; núm. 788 (26-09-1997) dedicada als cinquanta anys d'escalades a Castellví; i núm. 832/833 (31-07-1998) celebrant els cinquanta anys de la primera ascensió penedesenca a l'Aneto.

[La primera entitat excursionista catalana] [La Vilafranca dels anys cinquanta del segle XIX]

[150 anys d'excursionisme. Els referents] [Cronologia comparativa de l'excursionisme]

[L'excursionisme i el seu encaix en el futur] [L'espeleologia al Penedès]