Dissabte, 23 d'agost de 2008 


Almanac

Avui és:

Santa Rosa de Lima

Tal dia com avui:

1996 - Zaire i Ruanda acorden el retorn de més d’un milió de ruandesos de majoria hutu refugiats al Zaire des del 1994.

Per reflexionar:

Venjant-se, un s’iguala al seu enemic; perdonant-lo, es mostra superior a ell. - Francis Bacon

augmentar la lletradisminuir la lletraEscoltar la notíciaimprimirtamany lletra
Descontentament entre Govern central, canari i familiars de les víctimes per l'actitud d'Spanair
Un vídeo revela que l'avió de Barajas va aprofitar al màxim la pista per enlairar-se
Actualitzat 21:54h

La investigació de l'accident aeri de Barajas està aportant dades fins ara desconegudes: en primer lloc, en el vídeo de l'enlairament recollit per els càmeres de l'aeroport s'aprecia que el pilot va aprofitar al màxim el recorregut de la pista; i, en segon lloc, aquest divendres s'ha sabut que la Comunitat de Madrid va activar el Pla d'Emergències per la trucada de dos ciutadans i abans que fossin avisats pels responsables de Barajas.

El vídeo que recull el moment de l'accident mostra que "el pilot va aprofitar al màxim la pista" i no va agafar l'altura normal. Així ho ha apreciat el president del Govern central, José Luis Rodríguez Zapatero, segons ha comentat el cap de l'Executiu canari, Paulino Rivero, després de la reunió que han mantingut ambdós a La Moncloa.

Pla d'emergències activat per trucades ciutadanes
El conseller madrileny de Presidència, Justícia i Interior, Francisco Granados, ha explicat que la comunitat de Madrid va activar el Pla d'Emergències General per les trucades rebudes per la ciutadania que va alertar de l'accident i no pas per l'aeroport de Barajas, que encara no havia informat del que estava passant, ni tan sols havia trucat els serveis d'emergències, ha assegurat.

Granados ha afirmat que el gerent del 112, Eduardo San Román, va activar el Pla d'Emergències "sense trucar a l'aeroport" després de rebre aquests avisos dels ciutadans. "Quan l'aeroport va activar el pla d'emergències, el pla ja portava un temps activat", ha precisat. El conseller ha detallat que el centre de control de l'aeroport és l'encarregat d'activar el pla d'emergències de Barajas si es produeix un accident i d'avisar el 112 perquè es mobilitzin els serveis necessaris. Ha relatat que el 112 va rebre una trucada a les 14:25.34 en la qual una persona que circulava per la M-50 avisava que "havia caigut un avió" sobre una carretera, i una altra a les 14:25.43 en la qual un altre ciutadà que anava per la R-2 deia que s'havia estavellat un avió a l'aeroport. En aquest moment, el gerent del 112 "decideix activar el pla d'emergències sense esperar res més" i "sense trucar a l'aeroport".

Granados no ha volgut precisar si no es va complir el protocol, i s'ha limitat a assenyalar que quan s'analitzin totes les trucades se sabrà quan va activar el pla l'aeroport.

L'avió no va esclatar ni es va incendiar fins a caure a terra
La investigació, a més, apunta dades que no es corresponen amb el que alguns testimonis han vingut dient durant les últimes 48 hores. No està gens clar que l'incendi o explosió d'un motor –el motor esquerre- fos la causa que va fer caure l'aparell quan intentava enlairar-se. El vídeo enregistrat per les càmeres d'AENA que recull el moment de l'enlairament no mostra cap foc en el moment que l'aparell s'aixecava sinó que va ser després que caigués a terra quan es van produir l'explosió i l'incendi.

Crítiques a Spanair
En la trobada entre els caps dels executius central i canari, Zapatero i Rivero han coincidit que "Spanair no va estar a l'altura, en un primer moment", al facilitar informació als familiars, encara que després va canviar la seva actitud.

Precisament, els afins de les víctimes, igualment descontents amb l'actitud de la companyia, han decidit constituir-se en una associació per fer un seguiment de l'ocorregut i perquè "no ens enganyin quan ens dispersem", tal com ha anunciat Ismael Rodríguez, amic del regidor de San Bartolomé de Tirajana Laudencio García, mort en l'accident.

Els familiars de les víctimes acusen Spanair de falta de concreció en els seus compromisos després de la reunió que han mantingut durant la tarda d'aquest divendres 300 afectats amb representants de la companyia aèria. Tot i això, Spanair ha decidit elevar a 25.000 euros el pagament anticipat a compte de la compensació a les famílies de les víctimes, enfront del mínim legal de 17.000 euros, segons han indicat fonts de la companyia. No obstant això, en els contractes de transport d'Spanair, està establert l'abonament d'una bestreta de 20.296 euros en un termini màxim de 15 dies després del reconeixement de les víctimes.

Responsables d'Spanair i de Mapfre s'han reunit a Palma de Mallorca per fixar un protocol de pagament d'indemnitzacions a les víctimes. Mapfre, que ha expressat la seva solidaritat amb els afectats de la tragèdia, ha confirmat que és l'asseguradora directa dels riscos coberts per la pòlissa d'assegurança d'aviació contractada per Spanair, així com de les de defunció o lesions dels seus empleats. L'accident aeri de Barajas tindrà un efecte "d'escassa quantia" en els comptes de Mapfre, segons ha comunicat l'entitat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

“S'arribarà fins al final” en la investigació de l'accident

La vicepresidenta primera del Govern central, María Teresa Fernández de la Vega, s'ha reunit amb els familiars de les víctimes a l'Hotel Auditorium i els ha promès que "s'arribarà fins al final" en la investigació de les causes de la tragèdia. De la seva banda, la ministra de Foment, Magdalena Álvarez, informarà al Congrés el pròxim 29 d'agost sobre la investigació de l'accident.

A tot això, el Jutjat d'Instrucció número 11 de Madrid s'encarrega del cas, per la qual cosa ja ha demanat informes a la Guàrdia Civil, la Policia Judicial i als tècnics d'AENA i de la comissió d'investigació del sinistre. L'Associació d'Especialistes Tècnics de Manteniment d'Aeronaus (Asetma) ha assegurat que els encarregats de revisar l'avió d'Spanair accidentat van complir "estrictament" el procediment previst per a l'avaria detectada, que no tenia, en principi, "cap relació amb el motor".

Publicat 22/08/2008 - 18:40h
 
Comentaris

Veure opinions d'altres notícies
Comentari
Apurar, en català, és, segons el diccionari de l'IEC, segona edició, del 2007, "Depurar". O "posar en clar". O sigui que no és correcte usar aquest verb en el context d'aquesta notícia. Una alterna...Continua
Anònim - 22/08/2008 20:02
1 ComentariMés opinions
NORMES D'ÚS
  • Les opinions són dels internautes, no pas de LaMalla.net
  • Els comentaris han de mantenir l'educació i el respecte als altres.
  • No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles.
  • LaMalla.net es reserva el dret a eliminar comentaris que no s'atenguin a aquestes normes o que no guardin relació amb el tema.

Nom:


Escriu les lletres que apareixen a l'imatge

Esborrar



  • Mapa del web
  • Què és laMalla.net
  • Qui som
  • RSS