AL DIA

Actualitat
Esports
Efemèrides
Agenda
Cinema
Exposicions
Urgències
El Temps
Programació TV
Loteries
El trànsit

REVISTA SETMANAL

Premis Llavor de Lletres
Des del Cau
Cop d'ull
Noticiari
Classificacions Esportives
Esports
Lo carro gros
Entretoc
Món rural
Cuina

GUIA DE SERVEIS

Treball
Serveis classificats
El lector anuncia
Felicitats!

SUPLEMENTS

Salvem les imatges
Llavor de lletres
El fet casteller
La Fura mil
La Festa Major de Vilafranca
La Xerrateca amb Marimar Torres
Anuari 2006
El gall del Penedès
100 anys de cinema a Vilafranca
Penedesencs a Internet (directori de pàgines personals)
Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya
Arxius

LA FURA
Germanor, 3
Vilafranca del Penedès
Tel. 93 890 24 55
Fax 93 817 16 25

CORREU:
noticiari@lafura.cat

agenda@lafura.cat

exposicions@lafura.cat

bustia@lafura.cat

lafura@lafura.cat

llavordelletres@lafura.cat

publicitat@agencianexos.com

enjolit@enjolit.com

MÓN RURAL 8/14 de juny del 2007

Despampolar o treure fulles

Treure les fulles de l’entorn del raïm facilita l’entrada de l’aire i el sol per evitar atacs de botritis.


Espampolar els ceps forma part de les dites operacions de poda en verd que es fan a la vinya. Posem força èmfasi en la poda en sec o d’hivern per deixar el nombre de borrons d’acord amb les possibilitats de vigor, classe de cep i producció volguda. Però som més remisos en això de cuidar la poda en verd, quan els ceps estan en vegetació. Fins i tot, hi ha qui opta per no fer cap treball de poda en verd deixant els ceps que campin per si mateixos per portar la collita endavant. I cert que això es dóna prou en ceps deixats al seu destí, però que no sempre s’aconsegueix un resultat acceptable quan no es dóna atenció al cep per lliurar-lo d’aquella vegetació sobrera que estableix competència amb aquelles parts que treballen per produir. Parlem d’eliminar el rebrot de la soca, suprimir alguns brots axil·lars –cavalls–, despuntar, aclarir raïms i espampolar.

Despampolar o treure fulles de l’entorn del raïm afavoreix l’entrada de l’aire, el sol i l’arribada del líquid de polvorització directament al raïm que, tot plegat, crea un clima favorable perquè el raïm tingui la millor sanitat possible. I això de despampolar és aconsellable sempre que es vol obtenir un raïm –vi– d’un nivell qualitatiu que, de fet, haurien de ser tots els raïms. Bé que això de despampolar ja forma part o és una tradició arreu de les nostres contrades, no sempre s’aplica amb un criteri prou objectiu que permeti treure’n el millor resultat. Un despampolat excessiu deixa el raïm al descobert amb un excés de radiació solar directe a la pell que va en detriment de les aromes, que donen vida a un vi blanc i fa que hi hagi un augment dels tanins. Quan es tracta de raïms negres, tot pot ser força diferent perquè la radiació solar millora el color i els compostos fenòlics.

Amb tot, suprimir fulles no vol dir millorar la riquesa de sucres, una idea equivocada bé que no tots els ceps responen de la mateixa manera, ni totes les situacions condicionen el mateix comportament. Quan es tracta de ceps vigorosos, la supressió de fulles pot afavorir un millor nivell d’insolació que reben els raïms. Però quan els ceps són dèbils, suprimir fulles no aporta res de positiu quant a la millora de sucres, ni fa falta quant a millorar la insolació i facilitar la penetració del líquid de polvorització. I si es fa un despampolat excessiu, és clar que tot resulta perjudicial per la qualitat del raïm. No sols per l’excessiva exposició que té el raïm a la radiació solar, sinó també perquè es priva el cep d’una part de superfície foliar necessària per a la nutrició. La superfície o ràtio foliar va des d’1 m2 de fulla exposada per quilo de raïm a 2 m2, segons tipus de vi a produir.

Per al despampolat, hi ha un moment que s’indica com a òptim, aquell que està prop de tancar el raïm, quan es forma l’os, si es vol dir així per agafar una referència. Si el despampolat es fa massa tard, els raïms estan molt de temps més en contacte amb la humitat que afavoreix el desenvolupament del fong de la botritis. Si el despampolat es fa massa aviat, les fulles tornen a sortir i recobreixen de nou els raïms. Quan el despampolat es fa a mà, els raïms no es danyen, però quan es fa a màquina el risc de danyar la pell del gra és alt i s’ha de procurar fer-lo en el moment que s’ha indicat prop del tancament, quan tingui tendència a deixar-se caure. En tot cas, no s’ha de danyar la pell perquè si es donen humitats les ferides serien una porta d’entrada del fong de la botritis.

Amb el despampolat es crea una atmosfera més seca, que no hi hagi humitat i que arribi el sol als raïms, però no treure fulles en excés perquè els raïms necessiten un mínim d’ombra i una superfície foliar que afavoreixi la nutrició del raïm. Allò que en diem no deixar els raïms despullats. Fins i tot pot ser recomanable no despampolar les dues cares del cep, sinó fer-ho només per una sola cara, aquella que rep menys insolació. La cara del sol mantenir-la més protegida per evitar una forta radiació solar. Però si tot el despampolat es fa en el moment de la formació de l’os de la llavor, prop de tancar el raïm, l’opció de fer les dues cares del cep és bona. Despampolar arribat el verol dels raïms, té sols interès per evitar botritis.

Un despampolat excessiu no té cap sentit positiu i sols és justificable quan sigui necessària molta radiació solar per intentar protegir el raïm de la botritis. Avui es valora molt la quantitat de fulla que treballa per alimentar el raïm. Potser és el concepte al qual es dóna més importància, cosa que ja s’inicia quan es fa la poda en sec, a l’hivern, per acomodar la quantitat de raïms a les possibilitats del cep i el seu entorn. I quan es parla d’aclarir raïms, tot té sentit perquè es busca que hi hagi la mateixa quantitat de fulla però alimentant menys raïms. S’estima que cada 1 m2 de superfície foliar exposada pot produir 1 quilo de raïm per a un vi blanc lleuger, i 1,5 m2 per a un vi blanc de més qualitat. En raïm negre, es parla d’1,2 m2 de fulla per 1 quilo de raïm i de 2 m2 de fulla quan es vol un vi d’alt estànding.

Potser allò que crida l’atenció és que el fet de despampolar no millori o millori poc o gens el nivell de sucres del raïm. I sembla que els tècnics confirmen que això dels sucres no és allò que es busca amb el despampolat, sinó la sanitat del raïm. Fins i tot que un despampolat excessiu pot privar el raïm de nodrir-se adequadament, per allò que les fulles són la cuina que alimenta tot el cep. Moltes vinyes que reben un despampolat excessiu, molt aviat, els efectes negatius es noten poc perquè el cep té capacitat per treure fulla que compensa el mal que es fa amb la defoliació excessiva. I dir allò que despampolar sí, però en mesura i en el moment més oportú, que és la millor manera de fer-ho.

Entre despampolar a mà i fer-ho a màquina, és clar que hi ha una diferència considerable de temps i diners. Però despampolar a màquina vol que els ceps siguin conduïts en emparrat, ja que la màquina no està pensada per despampolar ceps formats en vas. Tot i que no disposem de dades fiables, despampolar a mà pot suposar aquelles 30-40 hores hectàrea, cosa que la màquina ho fa amb 3-4 hores, segons densitat de plantació, vigor dels ceps i si el despampolat es fa per una o dues cares. De fet sols es contempla treure fulles, no fer l’esporga en verd que contempli treure el rebrot, suprimir brots axil·lars o cavalls, aclarir raïms...


© LA FURA, Informatiu de l'Alt i el Baix Penedès
Pàgina optimitzada per Internet Explorer a 800x600 píxels