AL DIA

Actualitat
Esports
Efemèrides
Agenda
Cinema
Exposicions
Urgències
El Temps
Programació TV
Loteries
El trànsit

REVISTA SETMANAL

Premis Llavor de Lletres
Des del Cau
Cop d'ull
Noticiari
Classificacions Esportives
Esports
Lo carro gros
Entretoc
Món rural
Cuina

GUIA DE SERVEIS

Treball
Serveis classificats
El lector anuncia
Felicitats!

SUPLEMENTS

Salvem les imatges
Llavor de lletres
El fet casteller
La Fura mil
La Festa Major de Vilafranca
La Xerrateca amb Marimar Torres
Anuari 2006
El gall del Penedès
100 anys de cinema a Vilafranca
Penedesencs a Internet (directori de pàgines personals)
Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya
Arxius

LA FURA
Germanor, 3
Vilafranca del Penedès
Tel. 93 890 24 55
Fax 93 817 16 25

CORREU:
noticiari@lafura.cat

agenda@lafura.cat

exposicions@lafura.cat

bustia@lafura.cat

lafura@lafura.cat

llavordelletres@lafura.cat

publicitat@agencianexos.com

enjolit@enjolit.com

LA XERRATECA

...amb Marimar Torres Riera

S’autodefineix com “no conformista” i qui sap si per això, el 1975, cansada de ser la filla de..., o la germana de..., va aixecar el vol cap als EUA. Per viure la seva pròpia vida. Un cert trencament amb el passat familiar, còmode i segur, però sense deixar les arrels. Allí esdevingué la cara visible de la marca Torres, estudià enologia, es casà amb un conegut crític de vins, se’n divorcià, començà a escriure llibres de cuina catalana i, finalment, féu realitat els seus dos projectes més íntims: tenir negoci vinícola propi (amb tot el que això comporta de cuidar vinyes, elaborar vins, tenir una marca...) i fer el seu “single mother project”, una nissaga pròpia on abocar tots els seus esforços: la seva filla Cristina.
Aprofitant una de les seves esporàdiques i ràpides visites a Catalunya, per estar uns dies amb la mare i despatxar temes del negoci, l’hem encalçat un parell d’hores.


EL MARC DE LA TROBADA

Repetíem local d’acollida. El restaurant Sol i Vi. La nostra convidada no el coneixia i vam creure que valia la pena.
Així fou. Novament, no en vam sortir decebuts. Els vins que va aportar la nostra amfitriona resultaren extraordinaris. Amb aquell toc diferencial que els fa tan europeus. Tan civilitzats. Tan suaus com la parla de la seva creadora.
Fos com fos, al llarg de l’entrevista tastàrem, d’entrada, el seu magnífic chardonnay, per passar després al ja mític pinot noir de la casa. Vins que, com ens explicava, havien merescut l’aprovació del seu pare. Però érem en terres de Sant Sadurní i, per tant, no ens vam estar de rematar la trobada amb una copa de cava.
I és que el dinar havia resultat força interessant. Per tots, però sobretot per la Cristina. La filla de Marimar que va tenir oportunitat d’enfrontar-se a coses tan diverses com una vieira (la seva mare li aclaria que aquí nosaltres no deixem de banda el corall, com als EUA), un pernil de gla, un escamarlà o una esqueixada de bacallà. Justament el plat que Marimar va triar per seguir amb l’àpat un cop enllestits els entrants on no va mancar el pa amb tomàquet. Una combinació que Marimar troba fascinant per la possibilitat de ser preparat per un mateix, cosa que, no es cansa d’explicar-ho, als americans els encanta i fascina.
La “piece de resistance” de la nostra amfitriona seria un colomí. Segons ella, per poder apreciar millor el pinot noir. Un argument que els carnívors vam ratificar tan bon punt els filets de bou barrejaren el seu sabor amb el del vi.
Les postres, triades del magnífic carret que ens fou presentat, despertaren la vena gastronòmica de Marimar. Una petita selecció. Perquè el telèfon ja començava a sonar i calia anar enllestint.
Amb aquests antecedents, la sobretaula que prometia tant, tot i els cafès descafeïnats, es va escurçar. Sort que tenim pendent una segona trobada.


Comencem parlant de la seva infantesa

A casa es parlava castellà. El català el vaig aprendre quan vaig anar a l’internat, al col·legi La Presentació d’Arenys de Mar. El meu germà gran sí que parlava català. Havia nascut abans de la Guerra Civil. El meu germà Miquel i jo parlàvem castellà. Ell va néixer el 41 i jo el 45. Jo tenia un accent municipal que tirava d’esquena.

El tema de la Guerra Civil com es va viure a casa vostra? Perquè abans de la guerra Torres ja era una empresa potent.

Abans de la guerra veníem vi a doll. El brandi fou el primer que es comercialitzà amb marca. Després van venir el “Sangre de Toro”, el “Viña Sol”... Cap als anys cinquanta. Jo era molt petiteta però encara me’n recordo. Després anaren venint les altres marques. I el món com a objectiu. Recordo un viatge als EUA amb el meu pare, acabada la universitat. Feia professorat mercantil. Jo, en realitat, volia estudiar econòmiques, però no em van deixar. Eren altres èpoques. El pare em va dir: “Pots estudiar secretaria o peritatge mercantil”. I vaig agafar peritatge mercantil. Sonava més important. Això, als d’ara, els costa molt d’entendre però jo sóc del 45 i aleshores era realment així. Els pares marcaven la línia a seguir. I en el cas de les dones ni es plantejava, per exemple, estudiar medicina. Era raríssim

Perquè, en el vostre cas, tota l’estructura familiar deuria girar al voltant del negoci.

Pels nois, sí. A mi, el que calia era casar-me bé. A més en aquella època es deia que si sabies massa o eres massa llesta, espantaries els homes.

Sí, però mentrestant servies a l’empresa. Ens havies explicat que tancaves els balanços...

Sí, clar. Després del peritatge vaig poder convèncer la família que em deixessin estudiar professorat. El pare no ho volia. Preferia que me n’anés a Vilafranca. Per això li vaig dir a la meva mare: “Escolta, mamà, si faig això, estaré enterrada a Vilafranca, no coneixeré cap noi, no em casaré bé.” Ella ho va entendre i digué: “Mira, Miguel, la Marimar potser que en això sí que té raó. Deixa-la que estudiï professorat.”

Així fou. Però mentre estudiava professorat i acabàvem les classes a les dues, jo havia d’agafar un autobús, anar a l’estació de passeig de Gràcia, agafar el tren –dues hores durant les quals menjava i llegia llibres– i venir aquí per cuidar-me de la caixa de l’empresa. I no podia anar a sopar fins que no l’hagués quadrada.

Tot això dóna la idea que la senyora Margarita era la que decidia...

No. Però ella sempre ha estat molt llesta. Tenia molta mà esquerra i influència. Però sempre fent-li veure al meu pare que era ell qui manava. Discutien i tu pensaves que discutien massa. Però el cert és que s’ho passaven molt bé discutint. Era el seu esport favorit.

El mite de la teva mare agafant vuit o deu ampolles de Torres i anar-se’n a Xina és cert?

Sí. Com el del meu pare agafant un Renault 4-4 en què la calefacció era un forat al seient del darrere connectat al tub d’escapament. Amb aquell cotxe se’n va anar un hivern a Dinamarca. A vendre-hi vi. Després, quan va tenir més diners, es va comprar un Renault Dauphine.

Tornem a la
Marimar. Has dit que estudies en un internat...

Sí, el meu pare em va posar a l’internat perquè suposo que jo ja era una mica rebel. Treia bones notes i era bona estudiant però....

Un internat d’aquells d’uniforme?

I tant!... I del qual només podies sortir el diumenge que els pares et venien a veure. Recordo un dia que va venir el pare i em va explicar que se n’anava cap a Escandinàvia.

Tu de nena vivies a Vilafranca?

No, vivia a Barcelona. A Vilafranca vaig començar a venir-hi quan estudiava. Ja us ho he explicat. Després, un cop acabat el professorat, hi venia tres dies per setmana. Novament, va ser cosa de la meva mare. “La nena ha d’alternar” deuria dir-li al pare. Total, em quedava aquí dimarts, dimecres i dijous. Dilluns i divendres estava a Barcelona. Anava al Club de Tennis a jugar-hi. Per cert, no m’agradava gens. Recordo un professor que tenia i que em deia: “No jugaràs mai bé a tennis. Tens sang d’orxata.”

Per tant a Vilafranca amistats ben poques...

Sí, clar. A l’estiu ens feien venir dues setmanes per fer ambient a Vilafranca. Sincerament, no ens feia massa il·lusió, però veníem. Encara vivia l’àvia i com que era la festa major...

D’aquella època, recordes algú de Vilafranca?

Recordo molt vagament alguna amiga. Sobretot recordo la festa major i la casa de l’àvia a la rambla.

Has tornat posteriorment a la festa major?

No, perquè sempre estem a Califòrnia. L’agost i el setembre ja sabeu que són els mesos més importants per a la vinya.

Amb Sitges sempre has mantingut més lligams que amb Vilafranca?

Sí. És cert.

I l’has vist canviar molt?

Molt. I a millor. Està molt cuidat. Gràcies als gais. A San Francisco passa, els gais tenen més poder adquisitiu perquè són dos que treballen.

Escolta. Sempre t’has dit Marimar i la gent es pensa que vol dir Maria del Mar.

No. En realitat em dic Maria Margarita. Per l’habilitat de la meva mare, tot s’ha de dir. La meva padrina era la germana petita de la meva àvia. La que vivia a Barcelona. Eren dues germanes. La gran havia d’endur-se els diners dels Torres i la petita no rebria res. La petita, la Paquita, ho havia tingut sempre clar. Recordo que deia: “Jo havia de ser simpàtica i divertida, perquè de diners, res de res”. Al final, però, es va casar amb un senyor amb diners i foren molt feliços. Però la Paquita, com que no havia tingut fills, estava esperant que la meva mare tingués una nena per fer-li de padrina i posar-li Francisca. La meva mare, malgrat això, deia que li agradaria dir-li Margarita. I es va sortir amb la seva. Quan vaig néixer, com que era molt religiosa, va dir: “Li posarem Maria, com la Verge, i ...Margarita.”
Deuria ser quan tenia vuit anys que la meva mare va començar a dir-me Marimar. Era més senzill i així no hi havia confusió de Margarita.

En canvi tu, vas triar Cristina?

Perquè vaig pensar en un nom que sempre m’havia agradat. I que, a més, és igual en anglès que en castellà.

Entre els Torres, hi havia algun germà preferit?

No estrictament. El Joan Maria era el favorit de la meva mare i el Miquel Agustí del meu pare. Per una senzilla raó. El Miquel Agustí treballava millor amb el meu pare. Li va dir que havia d’estudiar i va estudiar.

O sigui que els rebels vau ser el Joan Maria i tu?

No, jo no he estat mai rebel. Em diuen que he d’estudiar peritatge i faig peritatge. Això és ser rebel? Potser inconformista seria més correcte.

Per cert, els va caure gaire bé que te n’anessis als EUA? Intueixo que marxes per fugir. Cosa, per altra banda, molt lògica en aquella època.

Potser buscava una racionalització. I posats a fer, què millor que casar-me amb un americà, no?

El fet de casar-te no fou també una escapada?

En retrospectiva, ara penso que vaig buscar quin sistema podria agafar per no ferir els meus pares. I això no és ser una rebel. Això és que busques fer la teva però sense voluntat de trencar. Jo és el que faig sempre. Primer de tot saber el que vull i després buscar aconseguir-ho. Quan vaig saber que volia anar i casar-me amb aquesta persona, vaig posar-me a convèncer la meva família que això era el millor per mi. I com que tenia clar que ells volien el millor per mi, al final sempre els acabava convencent.

Tu vas als EUA l’any 1973 amb el teu pare. Una data important, pel que sembla.

Sí, però ja hi havia anat per primera vegada el 67. Llavors va ser quan vam començar a vendre de forma diferent. Ell ja havia entrat al mercat americà. Però hi veníem vins de 99 centaus. El preu a què es venien els vins espanyols als Estats Units en aquella època. Ell va anar amb una missió d’aquelles que es feien a la Cambra de Comerç a Nova York i crec recordar que li van posar una llista de preus equivocada. Més cara. La d’Europa. I com que no en tenia cap més, la va donar a un distribuïdor per sortir del pas. I aquest va dir: “D’acord”, i va comprar. Recordo que el pare va dir “en aquest país hi ha potencial”. I va començar a vendre-hi més i millor.

Jo estava just acabant els estudis de professorat mercantil a la universitat. Com que sabia anglès, ell em vaig ficar en aquesta part del negoci. I un bon dia em va dir si volia anar amb ell als Estats Units. La primavera del 1967. L’octubre del 66 havien vingut un grup de detallistes de gran prestigi a visitar la nostra bodega i van fer una comanda tremenda en aquella època. 1.200 caixes. Això per a una comanda de vins cars era sensacional. Total que el pare va dir: “Hem d’anar als EUA a veure què s’hi pot vendre”. Ens vam passar tres mesos visitant tots els clients que havien comprat aquell vi i vam veure que realment hi havia un potencial. Vaig fer alguns viatges més amb ell i el 1973 vam anar a San Francisco. Era Setmana Santa i li vaig dir que, aprofitant les vacances, m’hi quedava una setmana més. Hi havia uns amics dels meus pares que m’acollirien. La nit abans que marxés ell, vam anar a sopar amb el distribuïdor i aquest portava una guia de vins de Robert Finnegan. Ens va dir: “Aquest senyor ha parlat dels seus vins molt bé. Ens ha posat al ‘Gran Coronas’ 55 com a número 1.” El meu pare va dir: “Parlem-hi. Jo marxo, però la meva filla es queda.” De res va servir que jo li digués: “Escolta, papà, que són vacances”. Total. L’endemà vaig dinar amb el senyor Finnegan i ens vam fer amics. Ens casàvem dos anys i mig més tard. Després, ell em confessaria que va pensar: “Uf, serà una d’aquelles espanyoles vestides de negre.”

Què creus que va veure: els ulls verds, la simpatia?

Teníem moltes coses en comú, ens encantava el menjar...

I tu, què hi vas veure?

Un món diferent, un home que t’escoltava. Donava molt de gust parlar amb ell.

A Barcelona no havies tingut cap pretendent?

En aquella època sortia també amb un americà.

Pura predestinació. Escolta, els ambients d’aquella Barcelona com eren?

Una mica carques.

Bocaccio i tot això era el teu ambient?

Sí, però m’hi trobava una mica com peix fora de l’aigua. Havia tingut un mig nòvio que esquiava molt bé. Hi anàvem amb un grup. Saps qui hi havia? L’Eulàlia Vintró. Ella era del grup dels esquiadors. Però és clar que sortir de la closca costava molt. Vaig anar a una excursió amb ells, l’any 1968 més o menys, amb l’Eulàlia Vintró. Ella parlava molt bé, tenia molta personalitat, ens donava ordres a tots.




No l’has vista més?

A principis dels anys vuitanta vam anar a dinar juntes però no teníem res a dir-nos. A més ella es mostrava una mica condescendent. Superior.

No et vas sentir mai la “pija” de la colla?

De vegades sí que ho era una mica. Però amb aquell grup podia riure’m de mi mateixa. Ells em feien broma perquè jo anava a missa i a combregar tots els diumenges. Jo em reia amb ells però hi seguia anant. En aquella època jo era molt religiosa. Després vaig deixar de ser-ho.

I el nòvio americà que ens deies que tenies?

Quan vaig anar als Estats Units, just havíem trencat. Per això després em vaig dir: “A veure, quin m’agrada més, un americà que viu a Espanya o un americà que viu als EUA?”

El fet d’anar als EUA fou per haver conegut en Robert o perquè realment era el país que t’interessava?

La psique humana treballa de forma que ni tu mateix ho saps. Penso, mirant enrere, que en el fons jo tenia una afinitat tremenda amb els EUA, sobretot amb Califòrnia. I amb una família tan tradicional com la meva, com t’ho fas? Jo vaig decidir que el millor centre per portar les vendes dels EUA era San Francisco. I vaig convèncer la família que necessitava un apartament allí. La primavera del 1975 ja hi vaig estar tres mesos. Per tant, abans del casament. Després, amb el meu marit vam tenir molts alts i baixos i vaig acabar trencant amb ell. Una amiga m’ho va recordar uns anys després. Diu que li deia que encara que no em casés amb ell, jo aniria a viure a Califòrnia.

No hi havia hagut abans cap intent de la família per col·locar-te un nòvio?

Tu diràs! Abans d’anar a viure als EUA, tots els caps de setmana anava al club de golf del Prat a jugar a golf amb la família.

I els teus germans t’ajudaven a que fessis la teva?

El Joan Maria, no. Potser el Miquel Agustí, que és amb qui em vaig entendre millor en ser de la mateixa edat. Recordo que a Sitges hi havia la colònia d’espanyols i la d’estrangers, elles amb biquini. Les noies de bé no podíem fer-ho però els nois sí que podien anar amb les estrangeres. Doncs una vegada a La Cabaña, un club d’allò més retro, el meu germà Joan Maria em va veure i, tot i que jo estava amb tots els meus amics, em va agafar del braç i em va dir: “Què fas aquí?”. Em va portar a casa immediatament.

Quan vas als EUA notes un canvi brutal en la manera de ser de la gent...

Sí, clar. Recordo una vegada que estàvem sopant amb un client just divorciat i jo no ho sabia. Nosaltres parlàvem i el meu pare, que se n’acabava d’assabentar, ve i em diu: “Escolta, que aquest és divorciat! Ni el toquis.” Recordo que jo vaig pensar: “Mecatxis!”

No et va ser difícil integrar-te?

No massa. Jo sempre hi havia anat amb el meu pare, però tampoc era tan diferent. El 1968, quan vam anar a San Francisco, un client ens va portar a sopar a la part de Broadway. Ens va dir que ens duria a veure un show. Finalment, ens va dur a l’únic lloc on feien òpera.



I quan et divorcies, la família ho accepta bé?

Potser m’hauria divorciat dos anys abans si no hagués estat per la família. Amb el meu marit teníem moltes coses en comú però ens havíem desenvolupat per camins diferents. Per tant, el divorci estava ja molt pensat. I com que ho tenia molt clar, va ser fàcil explicar-ho als pares. El drama fou que ells volien que anul·lés el matrimoni. M’hi vaig negar. És una part de la meva vida de la qual estic molt orgullosa. Tornaria a fer el mateix. Fins i tot amb la mateixa persona. Recordo que un dia, sopant al Via Veneto amb un amic del meu pare que era molt influent, em van començar a parlar de l’anul·lació. Em vaig aixecar i vaig dir: “Si parlem d’això, me’n vaig.” No se’n va parlar mai més.

I dius que no ets rebel?

No. No ho sóc. A la meva família hi ha una unió molt gran. Ens podem llençar els plats pel cap, però no té res a veure amb el carinyo. Jo, el que mai hauria volgut és causar un drama familiar, ni una dissensió. Per tant, primer m’asseguro ben bé de què vull fer. I després ho faig.

Per tant, podríem dir que ets una rebel responsable?

Un cop veuen que el que vull és el millor per mi, perquè jo els ho faig veure, aleshores em segueixen. Quan em vaig casar amb un americà, el meu pare va posar el crit al cel. Vam parlar molt i després van acabar essent molt amics.

Tu el que no vols ser, suposo, és la germana dels Torres

Clar, fins i tot sense ser-ne conscient. I els EUA m’han permès ser qui jo era. Per bé i per mal. Sense el llast de la família.
Quan vens aquí et sents la germana dels Torres?
Em sento molt de la família Torres. Aquí em sento més Torres que Marimar, seguríssim. En canvi, als EUA, soc més Marimar que Torres.

Què té aquell país d’especial?

La gent. La diferència entre la personalitat de l’americà i l’espanyol és tanta! Quan arribes aquí, has de canviar de mentalitat. Ahir vaig parar en un semàfor en groc. La Cristina em va dir: “Mama, no estàs sent molt espanyola”. En canvi, als EUA em guanyo una quantitat de multes! A l’americà li dius una cosa i la creu. Fer cua és una cosa que odio però allí, si te la passes, la gent et mira i pensa: “Què fa aquesta desgraciada?”.

Però és un país de tremendes contradiccions, no? Són capaços de destrossar un país com l’Iraq i en canvi salvar un arbre o dues balenes.

Clar. Una cosa és el teu jardí i l’altra el del veí.

Califòrnia és la perla dels EUA?

Per mi, San Francisco és el que més em recorda Barcelona.

Cada quan vens per aquí?

Tres o quatre vegades a l’any.

La Cristina també?

Dues, però aquest any tres (respon la filla de Marimar en un castellà més que acadèmic).

Ella no havia vingut mai per Setmana Santa. Aprofitàvem per anar a esquiar o fer algun viatge i llavors venia per Nadal i a l’estiu.

Et deixarà venir la teva mare a estudiar a Europa, com la Chelsea Clinton?

Crec que sí (torna a respondre la Cristina, mirant interrogativament a la seva mare que apunta). Ella pren les seves decisions. Jo l’aconsello i faig que escolti els meus punts de vista, però en aquest punt de la seva vida, si no li he donat l’educació...

França seria el destí?

Està passat de moda. Espanya és ara l’avant-garde.



És clar, ara som amics d’en Bush.

He vingut carregada d’articles del Herald Tribune i del New York Times que diuen que Saddam Hussein els torturava a tots. Més que res per si m’atacàveu.

Deixem-ho, doncs. Recordes quan va ser la mort del Martin Luther King?

La primavera de 1968. Va ser horrible. Eren moments delicats. Els drets dels negres, els moviments hippis, els summers of love. Era tot allò que no sabies ben bé què era però que t’agradava.

No volem aprofundir més en aquest camp. No podem. S’està fent tard i encara no hem parlat de vins. Clar que potser aquest seria un aspecte secundari enfront la possibilitat de conèixer millor una de les personalitats més enigmàtiques –per desconeguda, que no per tancada o esquerpa– del Penedès. Malgrat tot, no ens resistim a un darrer fibló.

Això de tenir un president que és abstemi, afecta molt?

Dol, dol. És un president que no crec que a Califòrnia el votés ningú. El que passa és que als EUA pot no agradar-te Bush, però és el nostre president per bé o per mal. L’han escollit i s’ha de respectar.

Però arriba el moment de parlar del seu primer projecte vital. Les seves vinyes.
Quines novetats hi ha hagut darrerament?

Hem decidit
convertir la vinya en orgànica. Això, a la premsa americana sembla que li interessava molt. Com es rep aquí a Catalunya?

Cada vegada hi ha més vins que es fan amb cultiu biològic. A més hi ha un tema econòmic. Abans els calçots servien per cremar aquestes vergues i tornar-ho tot a la terra. Avui es trituren. El problema és que no tothom les torna a la natura. S’hauria d’estudiar que l’esporgat o l’espampolat ho trituressin i ho tornessin a enterrar per fer adob.

El problema és el míldiu que continua estant a les vergues. Si ho tornes a la terra, tens més possibilitats de malalties. Nosaltres ho fèiem, ho trituràvem i ho incorporàvem a la terra. I havíem tingut problemes. No és fàcil ser respectuós amb la natura.

És qüestió de posar un esterilitzador a la trituradora que mati el fong. En un altre ordre de coses, vam llegir que per ampliar les vinyes havíeu tingut problemes

Tenim dues vinyes, l’antiga i la nova. Una propietat de 72 hectàrees on hi havia un tros de bosc que hem respectat. Només plantarem 4 hectàrees, la part de dalt que fa cent anys era pastura. La vinya antiga era un pomer. Però també cal dir que fa cent anys eren boscos.

El que passa és que la zona nova, que està molt a prop de l’oceà, és contestada ecològicament. Hi ha uns grups de pressió de consumidors que tenen molta força. Com que hi ha molt poca aigua, la gent pensa que tot el que sigui desenvolupament implica consumir aigua. Són els treehuggers (abraçadors d’arbres). Els veus i sembla que vulguin ser els més lletjos de tots. Jo em pensava que una vinya era el més bonic del món. Que tothom m’estimaria moltíssim. Que si fèiem un picadero de cavalls, tothom estaria content. En canvi, vaig tenir molta oposició, sobretot per haver fet les dues coses al mateix temps, la vinya i el picadero. Va ser un escàndol. Però l’important és fer les coses ben fetes i al final es deixen convèncer.

La dona que té més influència, la cap del grup més cridaner, em va dir per telèfon que havíem fet un treball tan ben fet que, si hi havia res en què em pogués ajudar, que li digués. Al final veus que es tracta de comprendre la seva posició, saber d’on vénen i fer-los entendre que tu no vols treballar en contra d’ells sinó amb ells

Quin era el motiu de l’oposició al picadero?

Tot. Que si l’edifici impediria la visió de les muntanyes, que si la presència de molts cavalls contaminaria el riu. I és que per aquesta propietat passa un rierol, el Salmon’s Creek, i la comunitat està molt orgullosa d’haver aconseguit que hi tornessin els salmons. Ho vaig comprendre i hem fet molta feina al rierol. Els cavalls no tenen cap possibilitat de contaminar-lo. Com que la plantació de vinya és en un turó, tenim un equip molt sofisticat de drenatge per aconseguir que l’aigua que arribi al riu sigui transparent. He perdut quasi un acre del millor terreny per deixar-hi els arbres que ella pensava que s’havien de deixar.

Ja ho veieu. És un país d’extrems. De grans indústries i de petits cridaners.

Per fer
els teus vins et vas inspirar en França?

No, em vaig inspirar en la vinya.

Però el teu model no és França?

No, el meu model és el clàssic. El model que ja s’utilitzava a Califòrnia. De fermentació en bóta. Tot i que cal reconèixer que els francesos van ser els primers que ho van fer. Els romans no feien fermentació en bóta, per exemple, del chardonnay. I encara tampoc no s’ha inventat un sistema millor que l’envelliment en roure.

Però tu la densitat de plantació la tens molt més elevada del que era tradicional.

Perquè en això sí que segueixo la filosofia europea de menys producció per cep.

Amb aquesta filosofia, no us estareu plantejant Sud-àfrica, Austràlia o Argentina com a model o com a destí?

Per ara no.

Els vins de les terres on si han de regar reguen i si han d’esporgar esporguen, creus que són perillosos per al vi tal com el pensem a Catalunya?

No, fins i tot diria que quan està controlat és molt millor. Nosaltres no reguem les vinyes en producció per convicció. Els terrenys són diferents. Aquí hi ha molta més calç i allí hi ha més sauló perquè són terrenys o bé d’origen volcànic, molt porosos, o bé de sediments marins. Aleshores, com que no tens aquesta part que reté l’aigua, no podries establir-hi la vinya. Al principi necessites aportar aigua. Al cap de dos anys, quan ja està establerta, ja no reguem més.

Però si reguessis ningú et diria res, allà no hi ha normativa, no existeixen les DO...

Sí que existeixen. Però són diferents, no tenen les exigències que tenen aquí.

I quin model et sembla millor?

Per mi el de la llibertat i la responsabilitat. Que tu puguis fer el que vulguis però assumint les conseqüències. La raó per la qual jo estic convertint la meva vinya en orgànica és perquè penso que faré millor raïm. Si no, no ho faria. Perquè em costarà més car, i m’ha costat molt de convèncer l’equip. Al cap de vinya li agrada veure-la immaculada, perfecta, amb el raïm que no tingui un mil·ligram de botritis. Ell el que vol és posar sofre o el que sigui. Convèncer-lo ha estat una feinada.

El clima de les teves vinyes és molt diferent del d’aquí?

Si, és com el que tenen a la Borgonya, molt fred.

Ho negues, però torna a sortir. En el fons, el teu mirall és França.

Potser sí, ja us ho accepto. Però és que van ser els primers que van fer un bon chardonnay i un bon pinot noir.

I no creus que es pot fer un bon xarel·lo o una bona parellada?

Sí. A la parellada li vaig donar deu anys. Després la vaig treure. Té una productivitat excessiva. Per al cava o per a vins com el “Viña Sol” va bé, però per al que jo vull, no.

O sigui, tornem al fet que la vinya ha de patir.

En absolut. El que passa és que has de controlar-la com si fos un nen que no vols que faci el que vulgui. Li has d’ensenyar el que vols que faci per treure’n el millor fruit. Si s’engreixa no és bo. Per això, ja ho hem comentat, hem plantat els ceps més junts. Tenim ceps més petits i amb menys producció. Les arrels competeixen entre elles.

Això es pot fer amb el pinot noir, però amb la parellada també, no?

Amb la parellada no ho vaig aconseguir. De les varietats de raïm, el pinot noir és el més susceptible als canvis d’ADN. Per això hi ha més clons de pinot noir que de cap altra varietat. És una varietat que si ho fas bé et compensa tremendament però que si ho fas malament, no et perdona.

Ja que m’heu dit que sóc rebel, a mi el que sempre m’ha agradat són els reptes. Per això els cursos de professorat mercantil eren un avorriment. Perquè eren fàcils. O les classes de tennis. Clar que tenia sang d’orxata. Perquè no hi havia cap repte.

Però no tot és Califòrnia. Oregon també fa vins. I aquells pagos o petites propietats també exporten vi?

Robert Duvall té bodega allà, fa unes 20 o 25.000 caixes. Excel·lents, per cert.

Escolta. Hem llegit que tens un cep que es diu Cristina?

Sí, tinc diversos clons del pinot noir. A un li vaig posar Cristina. Després de deu anys de tenir-lo a la meva vinya, venint de diverses procedències, li dèiem Torres clònic. Vaig pensar de posar-li Cristina 88, perquè el vam plantar l’any 88 que és l’any que va néixer ella. Ara farem una reserva de pinot noir, una selecció de barriques i hem decidit que també li posarem Cristina.

Per cert, un altre nom, el de Torres Estate, amb quina filosofia es va posar?

Al principi els dos noms que quedaren finalistes foren Torres Sonoma i Marimar Torres. Un escriptor amic meu em va dir: “Has de posar el teu nom als teus vins perquè hi estàs al darrere i cal tenir l’orgull i la responsabilitat de posar-li el propi nom”. Em va semblar bé i llavors vaig pensar d’afegir “estate”, que vol dir propietat. Fa uns quatre anys, pensant en el futur, vaig creure que la marca Torres no era propietat meva sinó de la família. Per tant, pensant molt a la llarga, això és promocionar una marca que no és teva. Una marca d’una família que avui és una família molt unida, però que dintre de cent anys, qui ho sap? Per això vaig pensar que havia d’anar individualitzant-me. Vam fer un estudi de mercat i em vaig adonar de diverses coses. Que el nom Torres s’associava als vins espanyols, cosa que no és que sigui dolent, però no ajuda a la identitat. I en màrqueting el millor és crear una identitat per a la marca. Per altra banda, el nom Torres, en anglès, es pronuncia molt semblant a tauros, que vol dir toros. Molta gent es pensa que Torres vol dir toros, un concepte massa masculí. I no només perquè jo sigui una dona, sinó perquè els meus vins són més femenins que masculins. Per fer una transició més dolça vam posar el Marimar gran i a sota encara el Torres, però més petit. Ara, el proper pas serà Marimar Estate.

Així que consideres que hi ha vins masculins i vins femenins?

Sí, però admeto que això és molt subjectiu.

De vegades sentim: “Aquest vi el fem per a les dones”
No, no és el mateix. Hi ha més bons degustadors masculins de vins que femenins. Per una qüestió d’experiència, d’exposició als vins i tradició. Però d’igual a igual, crec que la dona està més predisposada per ser degustadora. Però deixem clar que una cosa són els vins per a homes i els vins per a dones i una altra diferent els vins masculins i vins femenins. Un vi femení no és per a dones ni un masculí per a homes. Un vi femení és un pinot noir. Sensual, que dóna ganes de prendre’n una altra copa. En canvi, un cabernet, en ser un vi amb més tanins, seria un vi masculí.

Tornem a la vinya. L’ull de llebre no t’interessa?

Aquest any, perquè el meu germà estigués content, l’hem plantat. El Miquel és com el meu pare, acaben vencent per esgotament. T’ho diu tantes vegades que al final dius: “Ho faré”
La perseverança és una virtut de la família Torres. Tu vas fer el que vas fer, superar la rebel·lia amb perseverança? En algun lloc hem llegit que, segons el teu pare, l’important són tres coses: qualitat, passió i perseverança.

Cert. És una de les coses que va dir el meu pare que em van impressionar més. Va ser poc abans de morir. En una entrevista a La Vanguardia. Va venir el periodista a casa a Barcelona i jo hi era. Ho he recordat sempre.

Per molta gent el que té més personalitat de la casa Torres és el màrqueting. Heu estat únics i heu creat escola. Segueixes la mateixa línia?

Em fa gràcia que ara es digui això perquè se’ns ha acusat de ser una empresa que no tenia màrqueting. El que passa és que fem un màrqueting molt més basat en els valors humans, en l’esperit d’equip. Una barreja molt sui generis que potser no funcionaria enlloc més. El sistema Torres de picar pedra. La veritat és que a tots ens encanta treballar, ens apassiona el que fem.

I ara, per acabar, explica’ns una setmana de la Marimar i la Cristina a Califòrnia.

Dilluns hem anat a dormir a Sausalito, havíem passat el cap de setmana a la casa de la Vinya (la Cristina li demana que concreti horaris). El dilluns surto de casa a les 5.30, vaig a córrer a les 5.45 per arribar a casa a les 7. Corro 5 milles. No tinc temps de dutxar-me, em canvio de sabates, anem a esmorzar a Stolbocks. Porto la Cristina a l’escola (a vint minuts de Sausalito) i segueixo amunt cap a la vinya. Em dutxo a la casa de la Vinya. Arribo a l’oficina sobre 2/4 de 10. Fins les 5 de la tarda (amb un entrepà a l’oficina). Surto corrent per anar a buscar la Cristina. Perdoneu, això era l’any passat. Aquest any ha canviat d’escola. Ara, el dilluns em quedo a Sausalito i treballo a casa. Dimarts a la tarda arriba la Cristina de la classe d’hípica i anem a la Vinya. Dormim a la Vinya i l’endemà se’n va a l’escola amb la majordoma. Jo em quedo a la bodega i la vaig a buscar a classe d’equitació. Dormim a Sausalito i l’endemà, dijous, el mateix. Per tant, vaig a l’oficina dimarts, dimecres i dijous. Dilluns i divendres estic a Sausalito. Divendres moltes vegades la vaig a buscar a l’escola i pugem a la casa de la Vinya o anem a muntar a cavall. Des d’ara, com que tenim el picadero nou, segur que estarem més a la Vinya. Ah! i dissabte i el diumenge, a la Vinya. Muntant a cavall.

Com es diu el teu cavall? (li preguntem a la Cristina).

“Solete”.

I el d’ella?

“Tweis”.

Cristina, què vols ser de gran? (li preguntem obertament).

Encara no ho sé, però crec que alguna cosa de vins. Mai m’ha pressionat.

La precisió ha fet efecte. La Marimar rebla el clau

El que ha vist en mi és la passió pel vi.

Però si ella et digués que es vol dedicar a la història de l’art o a l’aeronàutica...?

Jo la recolzaria, naturalment. Penso que has de ser el millor que puguis a la vida. Sempre li dic que posar-se còmoda no, perquè això ho pot fer tothom, però que cal buscar una vida de satisfacció. En què et sentis contenta de tu mateixa sabent que sempre has tractat d’arribar una mica més amunt.

Cristina, t’agrada Catalunya? S’assembla a Califòrnia?
Bastant, comparat amb altres països del món.

I quan vens aquí, els teus oncles t’apreten molt?
No, ens portem bastant bé.

Marimar: Tu vens d’una família tradicional i n’has muntat una que no ho és. Separada i amb filla i amb el seu propi negoci. Com vius o viviu el concepte de família?

Potser l’apreciem més perquè tenim clar que la nostra família és només la meitat de la família convencional. I que molta la tenim aquí. Per això a ella li encanta venir. Ahir vam fer un dinar amb tota la família del meu germà Miquel i va ser un gaudi. Després vam anar al cinema amb el Miquel i la seva dona .

Sona el seu mòbil per segona vegada. I ens ho diu obertament: he de marxar perquè des de fa mitja hora tinc una reunió important per decidir les etiquetes d’un nou vi. Però encara li queda temps per regalar-nos el seu darrer
llibre de cuina. I per dedicar-nos-lo.

Finalment se’n van, les dues, de pressa i corrents. No sense quedar emplaçats per a una nova xerrada al voltant de la taula. Han quedat tants temes pendents...

...amb Marimar Torres Riera

El test de la Fura

De l'album familiar



© LA FURA, Informatiu de l'Alt i el Baix Penedès
Pàgina optimitzada per Internet Explorer a 800x600 píxels