Correu Blocs Traductor | VilaWeb.cat
enricborras | dijous, 28 de maig de 2009 | 20:01h

 

Dimecres extraordinari

Avui —dimecres de Xampions— com gairebé tots els dimecres de l'any, ens hem trobat la colla al dinar setmanal al Restaurant Tarrida. Un àpat ple de bons auguris, si voleu la nostra prèvia del proper dimarts, 2 de juny - vuit del vespre, a les Cotxeres de Sants de Barcelona. En gran part ha estat així perquè hem comptat amb la participació del president Heribert Barrera qui, a quaranta dies del seu noranta-dos aniversari, és exemple de fidelitat a la Pàtria i als principis de l'Esquerra Republicana de Catalunya d'en Francesc Macià.

La claredat i concisió del seu pensament ens ha permès, als altres divuit que sèiem a taula, torpedinar-lo a preguntes entre plat i plat i a les postres. Dues hores llargues molt aprofitades en les quals, en resum, ha quedat ben palès el desig de triomf de les tesis representades pel Reagrupament d'en Joan Carretero.

continuar llegint

 

enricborras | dimecres, 27 de maig de 2009 | 05:48h

 

Interessades tergiversacions

Em féu ballar el cap la notícia publicada ahir a primera hora de la tarda a la portada de VilaWeb [26/05/2009-13:33h] amb el títol de «Reagrupament farà un acte de preparació de la candidatura a Barcelona dimarts vinent», on s'hi pot llegir: «A més, també s'ha convidat algunes organitzacions nacionalistes petites a fer una intervenció pública, com és el cas del Partit Republicà Català (PRC), que és en procés de confluència amb Reagrupament».

És prou sabut que Reagrupament és una associació a la qual hom s'hi adhereix a títol individual, per això m'ha estranyat la notícia atès que en cap moment, fins ara, s'ha parlat d'admetre a d'altres organitzacions, polítiques o no, al seu si. Qualsevulla persona pot associar-se lliurement al Rcat, és una decisió privada i intransferible, no ningú pot associar-hi un altre «per delegació». Aquest aspecte, i d'altres més importants, ben segur els tractarem el proper dimarts 2 de juny a les vuit del vespre a les Cotxeres de Sants (pel que fa als associats de Barcelona).

continuar llegint

 

enricborras | diumenge, 24 de maig de 2009 | 14:45h

«El Barça és més que un club»

La coneguda frase és certa —i sense anar més lluny— només atenint-nos al pensament d'un gran nombre de socis del Futbol Club Barcelona [FCB] i d'un molt més gran nombre de catalans. Des del punt de vista esportiu aquest fet pot ser un pesat llast, però és una realitat ara per ara inqüestionable. Si furguem un xic més sobre la certesa de la frase en qüestió, ens adonarem sense dificultat que l'enemic pensa el mateix; gosaria a dir que són els espanyols els causants de la seua vigència, sobretot d'ençà la dècada dels anys vints del segle passat.

En l'imaginari col·lectiu català hi ha fets notables i poc estudiats com la curiosa semblança dels colors del FCB amb els de la Bandera de Santa Eulàlia de la capital de Catalunya. Però n'hi ha d'altres de prou coneguts que avalen la confusió entre l'equip de futbol i un suposat «exèrcit» català. Ja al 1925, en plena Dictadura de Primo de Rivera es produí al Camp de Les Corts la gran xiulada a la «Marcha Real», amb el resultat de l'exili forçós del president del club, en Joan Gamper, i el tancament del camp per mig any.

continuar llegint

 

enricborras | dijous, 21 de maig de 2009 | 13:35h

«Oportunitat i viabilitat de la
proposta de Joan Carretero»

El president Heribert Barrera, amb aquest eloqüent títol, publica a l'edició digital del diari Avui d'avui un article on dóna suport explícit a la proposta d'en Joan Carretero de presentar «candidatures transversals que portessin al Parlament (i a les Corts) un grapat d’homes i dones compromesos a prioritzar de manera absoluta la causa de la independència; que parlessin clar, donessin la cara i denunciessin la inoperància de les negociacions i pactes amb l’adversari».

Remarco això de «l'edició digital» perquè els del diari Avui, sense previ avís a l'autor per la qual cosa n'Heribert Barrera els demanarà explicacions i, probablement, deixi de col·laborar definitivament amb dit diari—, a l'edició en paper no publiquen l'article i n'han posat una mena de «resum» a la Secció de «Política» (pàgina 8) amb un títol propi de falsaris i aliè del tot al pensament del president: «Heribert Barrera avala el partit de Carretero»; els mateixos títol i text del comentari publicat alhora a l'edició digital.

continuar llegint

 

enricborras | dimarts, 19 de maig de 2009 | 05:58h

 

Devolució és el mot d'ordre

Entre els independentistes d'«esquerra», siguin els de la «pluja fina» o siguin els «revolucionaris», hi ha un pervers nexe comú: el d'admetre com a mal menor en la seua lluita contra el capitalisme l'statu quo de la dominació estrangera de la nostra Pàtria. En això dits independentistes poc es diferencien dels regionalistes de «dreta», siguin els «botiflers» o siguin els «catalanistes» entestats en encaixar Catalunya dins d'Espanya. Uns pretenen «instaurar» el Socialisme i els altres «salvar» a Espanya. La Història demostra en ambdós casos que només han pogut mantenir-se al poder allà on —i quan— han emprant la coerció: per a perdurar han hagut de menester de la força armada, de la repressió i de l'opressió.

Enmig de totes aquestes sinistres llopades, Catalunya encara existeix. Davant del fet irrefutable, els enemics de la Pàtria usen de tota mena de subterfugis per acabar de rematar-la. Confondre és la consigna segons s'escaigui, en cada moment, a l'ús de l'eslògan de moda. Ara els independentistes es parapeten rere la «defensa» del Dret a l'autodeterminació, i els regionalistes fan servir, en alternança, el garrot o la pastanaga: el boicot als productes «catalans» o la unitat de mercat del regne. La mentalitat catalana, torbada pel maremàgnum del present, es debat entre la necessitat i el desig sense adonar-se que l'una i l'altre conflueixen en l'única porta de sortida, alliberadora de tantes calamitats: l'Estat Català.

continuar llegint

 

enricborras | dissabte, 16 de maig de 2009 | 18:51h

 

1r Cicle de Conferències a Montesquiu
sobre l'obra d'en Carles M. Espinalt

En Carles Muñoz Espinalt, nascut a Montesquiu (Osona) l'any 1920, fou el creador de la ciència Psicoestètica. D'ençà de la seua mort a Barcelona el 2 de març del 1993, la seua filla Nati prengué les regnes de l'Associació de Practicants de la Psicoestètica, i n'és l'actual directora. Des de la segona convocatòria dels Jocs Florals de Montesquiu s'hi presentava també el Premi Carles M. Espinalt; enguany, en la XIII edició, el premi s'ha fet prou gran i es convoca igualment a Montesquiu, però per separat dels Jocs Florals.

El Premi Carles M. Espinalt s'atorga a l'autor d'un escrit sobre una persona la qual amb la seua aportació d'ordre social, professional, polític...— hagi generat una acció de model exemplar per a tots els catalans. Encara hi sou a temps i us animo a participar-hi (més avall us hi poso les bases). Aquest any 2009 s'ha volgut promoure —entre la ciutadania de Montesquiu i per a tothom interessat— el coneixement d'aspectes essencials de l'obra espinaltiana amb un cicle força complet de conferències impartides per na Nati Muñoz-Espinalt a la Sala d'Actes de l'Ajuntament de Montesquiu. Us les detallo tot seguit:

continuar llegint

 

enricborras | dijous, 14 de maig de 2009 | 21:01h

 

«Al maig, així me'n vaig.»
[del Refranyer del Matarranya
]

Desolació, pèrdua, buidor, desconhort, ràbia, rebel·lia, injustícia: la paraula! Cert és, ens queden els teus mots, Xesca, els quals has amuntegat, ben ordenats i reposats, mentre has pogut. Als teus llibres, als teus parlaments, als teus missatges, als fòrums i a les teues anotacions al bloc a Can VilaWeb: arreu on els mots es fessin oir, llegir ...sentir! Ens ho avisares i fins avui no n'he copsat tot l'abast i significat:

«Sempre és una paraula que quan ens posam dins el llit no ens deixa descansar. I és una paraula, també, que quan ja no podem pus ens ve a assistir, la de quan ens varen dir que ens estimaven: el primer cop, el segon, i tots. O les de quan el doctor Fornells ens encoratja.»

continuar llegint

 

enricborras | dimarts, 12 de maig de 2009 | 18:31h

Trias Fargas era a Miquel Roca el mateix
que Joan Carretero és a Carod Rovira

(amb idèntica connivència de Jordi Pujol)

La inquietant sensació d'haver perdut el temps els darrers trenta anys creix a mesura d'amuntegar aniversaris damunt les espatlles. La repetició, un cop rere l'altre, del col·lectiu entropessar en la mateixa pedra em provoca un conegut cansament, observat —de fa temps me n'adono i ara ja no em sorprèn— en el patiment dels patriotes predecessors, absents per simple llei de vida o, millor dit, llei de mort: no hi són.

Malgrat l'absència física, sí que hi són al nostre pensament i també, en alguns casos, ens han deixat el seu expressat en forma d'escrits de tota mena i arreu. La possibilitat de transmetre l'experiència a les següents generacions, en vist el resultat, és inversament proporcional a la dèria d'expressar-se damunt dels fulls de paper en l'inabastable objectiu d'assenyalar els errors i els paranys per a evitar-nos tornar-hi a caure. Sobre això que us comento, aquest matí me n'he trobat un exemple d'increïble actualitat tot llegint Els laberints de la llibertat (Vida de Ramon Trias Fargas), de Jordi Amat (RBA, Barcelona, 2009).

continuar llegint

 

enricborras | dijous, 7 de maig de 2009 | 23:53h

En Joaquim Auladell,
mestre de mestres

Espanyols funcionals

La «política» és un cau de «sorpreses» i xafardejant avui el web del Ministeri de l'Interior espanyol me n'he trobat dues de majúscules. Dos partits, més morts que vius si ens atenem al reduït nombre de militants —migradesa causada, en gran part, per l'afició d'expulsar a la dissidència— i de més que pobres resultats electorals, no sé com s'ho han fet però han aconseguit els avals necessaris per a presentar-se a la propera contesa electoral europea.

Una llista la presenta Unió Valenciana [UV], pensava que ja no existien a causa del, de fa temps, transvasament constant i progressiu de militants i votants al PpE. De quin partit són els cinquanta electes que han signat els avals necessaris per a presentar la candidatura? Gaires possibilitats no n'hi ha: de principi no haurien de ser del PpE, perquè són la seua més directa competència; tal vegada són del Bloc? o d'Iniciativa?

continuar llegint

 

enricborras | dimarts, 5 de maig de 2009 | 19:03h

Judeofòbics 2 - «Polacos» 6

L'ambaixador d'Israel a Espanya fou greument insultat per tres energumens el passat dissabte 2 de maig a la nit, després de sortir del Santiago Bernabeu on havia presenciat, junt amb la seua dona, la més brillant actuació del FC Barcelona enfront del Real Madrid. Segons la nota que l'ambaixador Rafi Shotz envià al Ministeri de Relacions Exteriors israelià titulada «L'antisemitisme - un testimoni personal», mentre passejava tranquil·lament cap a seua casa, tres individus amb bufandes del Madrid el van insultar amb epítets com «gos jueu», «jueu marrà», «jueu assassí» i d'altres «que no poden aparèixer de forma impresa».

Sort en tingué l'ambaixador d'anar amb dos escortes espanyols els quals, amb llur presència, evitaren l'agressió física però no la verbal, puix els irats seguidors del Madrid els van seguir, insultant-los, durant un centenar de metres davant la mirada impertèrrita de dotzenes de testimonis. En Rafi Shotz suposa l'havien reconegut arran de les seues aparicions a la televisió quan esclatà el darrer conflicte a Gaza. L'ambaixador havia estat destinat a d'altres països sud-americans, com Xile i Colòmbia, i mai no s'havia trobat en una situació semblant.

continuar llegint

 

enricborras | dilluns, 4 de maig de 2009 | 18:28h

Catalunya Lliure, precedent del Front Patriòtic

El proper mes de juny s'acomplirà vint anys de la Candidatura Catalunya Lliure [CL] a les eleccions europees. Fou un assaig de Front Patriòtic malaguanyat per la manca d'entesa final amb d'altres candidatures (per exemple, AV-MEC) i per la presència directa de partits estrangers —espanyolistes a banda—, bascs: HB, gallecs: BNG, andalusos: PA i LA, asturians: UNA; o en coalició, PEP: ERC amb EA i altres, ENE-EP: ENE amb EE i altres. Catalunya Lliure —amb candidats de tots els territoris de llengua catalana sotmesos al Regne d'Espanya— bàsicament la formaven militants del FNC, del PSAN, del MDT i independentistes no adscrits, amb la significativa presència —el primer i el darrer llocs— de familiars dels patriotes catalans empresonats, exiliats o morts en combat.

Les eleccions del 1989 assenyalaren un punt d'inflexió en el panorama polític de l'independentisme. Poc temps després, militants dels partits integrants de CL fugirien d'estudi demanant d'afiliar-se a ERC, sota l'excusa de fer el «veritable» Front Patriòtic al si del gloriós partit de Macià i Companys. Falsa excusa, perquè es privaria l'entrada de dirigents independentistes els quals a la Direcció d'ERC li semblava podrien fer ombra o passar la mà per la cara als ja diputats al Parlament regional de dit partit des del 1988: Hortalà, Colom, Carod, Casanovas, Pueyo i Sabanza; el motiu «oficial» argüit aleshores per a impedir aquella «unitat» de l'independentisme dins d'ERC fou —i això que no existia la «llei de partits»— que a una destacada minoria no ens donava la gana de renunciar a cap forma de lluita, i encara menys mentre hi hagués patriotes a l'exili i a la presó.

continuar llegint

 

enricborras | dijous, 30 d'abril de 2009 | 21:36h

Sembla ahir...

No me'n sé avenir com ha passat aquest any sense tu, Henrike. Demà, primer dia de maig, al capvespre, quan la llum del sol a Ponent s'esllangueixi amb aquell daurat encès que acoloreix les pedres del terme, m'arribaré on són les restes del teu padrí —del meu pare Enric i, al dessota, les d'en Colau, el pare del meu pare—; i davant de la làpida amb l'estelada al «corralet» dels descreguts del Cementiri de Gandesa, amb el bell xiprer de testimoni passaré comptes als meus antecessors de l'estat de la família.

Casum l'os pedrer! malgrat les darreres adquisicions, hi ha hagut més baixes després de la teua, també ens han deixat la tieta Maria i l'oncle Quildo, ambdós germans que li quedaven a la teua mare Teresa, tots tres cosins germans del pare qui, en no tenir-ne de germans, se'ls estimà sempre com a tals. D'ençà de la teua partença, Henrike, no hi havia estat de nou a Gandesa, així comprendràs quin paper em tocarà demà, de dir-li al pare que tampoc no hi ets entre els vius, quin pes dir-li-ho a ell, que tant t'estimava.

continuar llegint

 

enricborras | dilluns, 27 d'abril de 2009 | 14:37h

Endavant, Carretero!

La cacera de bruixes ha començat. Me n'assabento a migdia per la notícia a Nació Digital, VilaWeb, Avui, i pels correus electrònics diversos que m'avisen. Era de preveure —i per això penso que li recava a en Carretero de fer el pas—: de la manera a què ens tenen acostumats els espanyols el botxí, en aquest cas la Direcció d'Esquerra, es fa passar per la víctima i, a més a més, arrodoneix la jugada culpant l'encausat de tots els mals haguts i per haver.

Em fa l'efecte que el detonant de la immediatesa en passar-li factura a en Joan Carretero ha estat el resultat molt favorable al «sí» de la consulta interna de Rcat en què es demanava «Creus que és convenient que a les properes eleccions al Parlament s'hi presenti una candidatura d'ampli espectre que tingui com a eix programàtic central la proclamació unilateral de la independència de Catalunya per una decisió majoritària del Parlament, que posteriorment seria sotmesa al corresponent referèndum de ratificació?».

L'abast de l'acció empresa pels inquisidors és, ara mateix, incalculable. Potser se'ls giri la truita i en rebin clatellades quan sols esperen aplaudiments de la claca. La precipitació sembla causada per a distreure el personal perquè no es fixi en el resultat de la penosa actuació de l'Executiva d'Esquerra en àmbits crucials per a Catalunya i que es farien més evidents en les pròximes hores o dies. Un símptoma que alguna cosa no va gens fina n'és també la sorprenent fugida d'estudi d'un ex company de viatge del Carallot que es féu pública ahir.

Som davant d'un auto cop d'estat dins Esquerra promogut per part de la cúpula? O hi haurà una nova escissió? Des del passat estiu ha crescut el degoteig d'estripades de carnet per part de sectors afins i, fins aleshores, molt fidels al bàndol de Carod, com ha estat el cas d'un veterà lluitador provinent del FAC i de tots els seus companys. En fi, poc trigarem a saber-ho.

 

enricborras | diumenge, 26 d'abril de 2009 | 04:46h

Tres constatacions i traca final

Primera constatació: L'esquerra «catalana» no existeix, és un miratge. Hi ha una suposada «esquerra», espanyola això sí, amb sucursals teledirigides en massa de casos pels serveis secrets de l'estat a les perifèries peninsulars. L'esquerra espanyola és sols una eina més de domini i perpetuació del nostre sotmetiment a Castella —ara coneguda amb el nom d'Espanya—; la dita esquerra catalana els darrers quaranta anys no ha fet pas res si no ha estat del bracet de l'esquerra espanyola, és a dir, traint Catalunya.

Segona constatació: Catalunya no és ni de «dreta» ni d'«esquerra». Catalunya és una nació molt antiga i amb una mentalitat d'arrel diferent a la dels nostres veïns del Nord o de Ponent. La devoció dels catalans per la llibertat i pel progrés, el propi i el de la Humanitat sencera, no té parangó enlloc més del planeta (tal vegada als EUA), però això no ens fa pas ser d'esquerra. L'amor dels catalans a la bona organització i a la feina ben feta potser és compartit per japonesos i alemanys, però això no ens fa pas ser de dreta. Catalunya és, millor dit hauria de ser, catalana.

continuar llegint

 

enricborras | divendres, 24 d'abril de 2009 | 21:27h

La Cristina fot el camp

De res no han valgut els planys dels antany republicans i avui fervorosos devots de la monarquia espanyola: ni el Montilla, ni el Puigcercós, ni el mateix Putosaure —qui ahir, diada de sant Jordi, seguint l’ancestral tradició i malgrat el seu alè putrefacte li féu el boca a boca a la princesa Sánchez Camacho (vegeu-ne la imatge reproduïda)— han pogut deturar la imminent fugida de casa nostra de la infanta i duquessa de Palma Cristina de Borbó.

És positiva aquesta desafecció de l’única representant (amb la seua llopada) que romania a Catalunya de la família proscrita pels nostres ancessors? De primer cop d’ull diria que sí, els Borbó, com més lluny, millor; encara més, si els esborressin de la superfície terrestre totes les campanes del país farien el toc de Glòria. Ara bé, passat el just moment de joia del somni, la realitat ens obliga a tocar de peus en terra i és quan em veig obligat a reflexionar-hi.

continuar llegint

enricborras | diumenge, 19 d'abril de 2009 | 20:54h

Tothom vol ser honorable diputat

El mateix dia triat per Catalunya Acció [CA] per a parir públicament el partit que duia dins i del qual qui sap de quan feia n'era prenys, batejat amb el nom de Força Catalunya [FC], va el Carallot —quina barra!— i els hi aixafa els titulars de dijous als diaris digitals, i als de la premsa damunt paper de l'endemà divendres 17 d'abril, amb l'anunci de la seua «retirada» de la cursa dins d'Esquerra [E] per la candidatura a president de la Generalitat de Dalt pel 2010.

Ahir 18, dissabte, encara no havia passat quaranta-vuit hores de la presentació de CA i, per ajudar-nos a oblidar-la del tot, en Joan Carretero del Reagrupament Independentista [Rcat] es despenja al diari Avui amb un article on propugna la creació d'una candidatura «d'ampli espectre» la qual, quina casualitat, té el mateix objectiu de FC: proclamar, els diputats electes al Parlament regional, la Independència de Catalunya. Potser sóc massa optimista de pensar en la incidència d'aquestes i d'altres notícies en la mala sort de CA de no veure's als titulars; només hi mancava, per acabar d'omplir l'espai noticiable, l'Obama reconeixent l'error (sic!) pel que fa a les relacions dels EUA amb la Cuba del dictador Castro.

continuar llegint

 

enricborras | divendres, 17 d'abril de 2009 | 21:54h

 

Campanya per la UEficialitat del català

El grau de la meua incorrecció política sembla augmentar sense aturador. No és que jo ho pensi —ans al contrari: sóc massa correcte!—, si més no és el reflex de l'actitud que percebo en els altres: s'allunyen del meu voral, es fan els sordmuts quan m'hi dirigeixo, si el seu esguard m'albira es tornen orbs de sobte, en fi, m'eviten com si fos un infectat per la pitjor de les malures contagioses.

Avui la cosa ha estat definitiva: el coordinador de la Institució Cultural de la Franja de Ponent [ICFP] em convidà expressament a l'acte de presentació del nou web «oficialitat.cat», però quan m'hi he presentat enlloc no apareixia el meu seient, i això que a les carpetes que s'han repartit a tothom hi havia el gràfic amb la situació exacta de la cadira de cadascun dels ponents i dels convidats, amb una explicació afegida al dors tipus «qui és qui». Però ni el meu lloc ni el meu «qui» no hi eren...

 

continuar llegint

 

enricborras | dimarts, 14 d'abril de 2009 | 15:19h

 

Vindicació d'en Joan Ferràndiz

A l'època en què no se'n deia «Christmas» sinó «Felicitació de Nadal» o, més clar i català, «Nadala», el polifacètic artista Joan Ferràndiz Castells dominava de manera aclaparadora el món de la imatgeria nadalenca. De menut m'agradava el seu estil; de major em produïa un sentiment ambigu entre embafador i entranyable. Encara avui persisteix.

Poc vull ara fer-vos una crítica de l'estil d'en Ferràndiz, ni en sóc expert ni és el motiu d'aquest apunt. L'omnipresència de les seues nadales i, ensems, les de la corrua d'imitadors començà a minvar quan es posà de moda, entre els ambients capdavanters de la nostra societat, felicitar-se el Nadal amb les targes de la UNICEF, comprant les quals hom suposava que els seus diners eren destinats a ajudar la infància desvalguda, si més no això afirmava la propaganda de dita organització planetària.

continuar llegint

 

enricborras | dijous, 9 d'abril de 2009 | 13:59h
enricborras | dimarts, 7 d'abril de 2009 | 21:22h

S'han begut l'enteniment

Que l'espanyolisme es mostra puixant, de temps es nota. I no sols ens ho fa veure la «reforma» governamental anunciada avui a Madrid han tornat a substituir el ministre de Cultura, a fi d'embolicar més la troca i que mai no ens retornin els papers robats!, o el «remena, remena nena» d'ahir entre el Mentider de la Moncloa agafadet de la mà d'Obama a Constantinoble digui el que digui l'americà, Turquia no serà, ni és, ni ha estat mai, Europa—. No, no sols ens ho fan veure des de Madrid, Màlaga o Múrcia, ai las!, des de casa nostra mateix, amb l'ajut i fins i tot la connivència de gent i d'entitats que es declaren independentistes —com pot ser?—, l'espanyolisme creix, i creix...

El 14 d'abril del 2008 uns esforçats ens plantàrem al bell mig de la Plaça de Sant Jaume amb banderes de la República catalana (estelades), comtals i de sant Jordi per donar cara a la concentració d'espanyolistes que s'aplegà a un racó de la plaça amb les seues banderes espanyoles: tricolors o bicolors són banderes espanyoles! Prou ho aclarí, per si algú en dubtava, el mateix Manuel Azaña, president de la II República espanyola: «Yo no he sido nunca lo que llaman españolista ni patriotero. Pero ante estas cosas me indigno. Y si esas gentes van a descuartizar a España, prefiero a Franco».

 

continuar llegint

 

Accés de l'autor

Nom d'usuari
Clau
Recorda'm

Visites al bloc

Visites a la portada
  • Avui: 15 visites
  • Aquesta setmana: 360 visites
  • Aquest mes: 2779 visites
  • Des de l'inici: 100448 visites
Visites a les entrades
  • Avui: 27 visites
  • Aquesta setmana: 701 visites
  • Aquest mes: 5743 visites
  • Des de l'inici: 175341 visites

(inici del comptador: 7 de juliol del 2006)

Últims 40 canvis

Arxiu

« Maig 2009 »
dl dt dc dj dv ds dg
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
RSS 2.0 RSS Comentaris
MÉSVilaWeb és una producció de Partal, Maresma & Associats