Cada any, per Pentecosta, milers de fidels pelegrinen amb cavalls i carretes cap a El Rocío per homenatjar la Mare de Déu.
LA PREGUNTA
¿Estan ben condicionades les platges de la ciutat?
MÉS INFORMACIÓ
El paràsit anisakis, el cuquet que viu al múscul de la majoria dels peixos que es consumeixen a Espanya, inclosos els procedents de piscifactoria, continua causant recurrents infeccions, dolor intestinal, urticàries i inflors, uns malestars que no sempre arriben a ser diagnosticats. El decret que el Ministeri de Sanitat va publicar fa dos anys, que obligava a congelar o a cuinar abans de servir el peix que ofereixen els restaurants espanyols, no ha aconseguit frenar l’expansió de l'anisakis, ja que, encara que molts dels establiments alimentaris han acatat aquesta mesura, la majoria dels ciutadans cuinen i mengen a casa, i ho fan mantenint la seva apetència pel seitó en vinagre, el salmó marinat i l'arengada fumada, entre d'altres. I en el cas que optin pel lluç, per la sípia o pel calamar, no els cuinen en excés perquè d’aquesta manera mantenen la seva substància completa.
INFECCIONS INTESTINALS / L’anisakis segueix viu després d’aquests processos culinaris i, segons un estudi recent, publicat per la revista Medicina Clínica, afecta de manera recurrent el 56% de la població del nord d’Espanya --Galícia, el País Basc i Catalunya-–, i el 13% d’aquells que resideixen a la zona de Castella i al sud. Moltes infeccions intestinals, que a vegades es confonen amb úlceres incipients o acidesa intensa, amaguen el nemàtode anisakis, un cuc que fa entre quatre i 30 mil·límetres de longitud que viu sempre enroscat sobre ell mateix i escampa les seves larves a la zona més carnosa de la presa. “Un filet gran de lluç del Cantàbric [el més gros] en pot contenir a desenes i poden ser visibles si la peça s’esbocina», explica el doctor Aythamy Henríquez, al·lergòleg de l'Hospital Infanta Elena de Valdemoro (Madrid) i autor de l'estudi.
El paràsit va rosegant la mucosa de l'intestí humà, cosa que causa dolor i cremor ulcerativa. Això dóna lloc, al seu torn, a una urticària, un envermelliment cutani en qualsevol zona del cos, a vegades acompanyat també d’inflor. Aquest malestar intestinal dura uns dos o tres dies, però la urticària porta, en molts casos, a una predisposició al·lèrgica: les següents vegades que l'afectat mengi peix infectat per l'anisakis --que són la majoria-- tindrà una al·lèrgia de gravetat creixent. Si el cuc avança per l'intestí, pot arribar a causar apendicitis.
CONGELAT I CUINAT / Encara que els missatges oficials diuen que el paràsit mor quan el peix està 72 hores congelat a -20 graus, o si es cuina a més de 60, Henríquez aconsella no menjar peix que no hagi passat pels dos processos. Congelat i cuinat. L'anisakis sobreviu fins a 25 dies en vinagre i 21 en salaó, cosa que converteix en plats de “risc extrem” els salaons, fumats, envinagrats, marinats, carpaccios, ceviches i vinagretes de peix. Una vegada s'ha establert en un intestí humà, la cuca viu fins a 48 hores immersa en l'àcid clorhídric estomacal. Mor, però si el comensal està prenent un protector gàstric contra l’acidesa, del tipus omeprazol.
Yo los he visto, trabajo en un restaurante, en una ventresca de atun, son diminutos pero se ven. Asqueroso
En mi casa hemos vivido una experiencia de estas el año pasado. De un trozo de rape fresco recien comprado, al cocinarlo, irlo a cocinar, salió una especie de lombriz (como las de tierra) incluso del mismo color, pero fina algo mas gruesa que un alfiler y de unos 3 cm de longitud. Una vez salió del pescado, murió en pocos segundos. Tengo fotos. Por cierto, el pescado fue a la basura. Desde entonces, lo congelamos todo. Saludos...
Ayer nos decian que nos metian tiburon, en lugar de ciertos pescados, hoy que si el gusano del anisakis, y mañana que tocará, el gato por liebre. Parecen comunicados de prensa del "excorxador" de Villaburritos de Arriba, mi pueblo
Menos coña, con el gusano ese, yo lo cogí en enero y todavía estoy con urticaria y ya le puedes dar antibioticos…
bueno señores del periodico hasta aqui hemos llegado como se puede tener la desfachatez de decir que los calamares a la romana hay que freirlos 10 minutos,adios señores,paso a borrar esta pagina de favoritos,cosas mas graves pasan en el mundo y ya esta con la tonteria de acojonar al personal,pero si esto ya es viejo.
El wasabi que se toma en la comida japonesa,junto al sushi,es precisamente para tratar de controlar el anisaki,a pesar de lo extremadamente pulcra de los cocineros japoneses.
Ja m han fotut enlaire el plat de seitó d aqauesta nit. Senyors de El Periodico, que els folli un peix!
En aquests comentaris s'expressa l'opinió dels internautes, no d'EL PERIÓDICO.
Reservat el dret a eliminar els comentaris fora de tema o que incompleixin les normes d'ús. No estan permesos comentaris injuriants o contraris a les lleis espanyoles.
Els usuaris poden votar positivament o negativament els missatges i avisar-nos de comentaris inadequats fent clic sobre aquestes icones:
Enllaços Recomanats
Tarjetas de Crédito MBNA | Videojuegos | Hoteles | Oferta formativa | Apuestas Deportivas stanjames.es | Despedidas Soltero - Soltera | Organización eventos - organización fiestas | Hoteles | Vuelos | Álbum Digital – Fotos | Entradas futbol – Tickets futbol | Hotels Barcelona – Book Hotel Barcelona | hoteles.es | Vuelos baratos