La present projecció del documental La Muga Caula 4, del realitzador Nelson Hausmann, al Museu de l'Empordà del 30 de juliol al 9 d’agost de 2009 s’emmarca dins les activitats de col·laboració de la trobada artística La Muga Caula amb la Capital Cultural de Catalunya Figueres 2009, col·laboració que s’inicià el mes març durant la Setmana de Poesia, amb la presentació de Poeacció, i que culminarà el 31 d’agost amb la presentació al Teatre Jardí del cartell de la cinquena edició de La Muga Caula, obra d'Esther Ferrer. El Museu de l'Empordà dóna així continuïtat al seu suport institucional a La Muga Caula, iniciat l’any 2007.

La Muga Caula és una trobada artística de poesia d’acció i performance iniciada l’any 2005 a redós del quaranta aniversari d’un fet històric: la presència documentada de Marcel Duchamp al salt de la Caula de les Escaules (Alt Empordà) l’any 1965, mentre acabava en secret la seva gran obra pòstuma Étant donnés (1946-1966). En la recerca endegades entorn aquest fet, hem provat de primera mà que no tan sols Duchamp freqüentava el lloc, sinó que en una ocasió, pel cap baix, ho var fer acompanyat de Man Ray. Així , Marcel Duchamp, Man Ray i Dalí (qui evidentment va ser el guia dels seus amics surrealistes) van servir-nos de motiu per a les tres primeres edicions. Tancat el cicle històric, hem seguit el nostre camí tot convidant figures de rellevància internacional dins l’àmbit del art d’acció i la performance a realitzar la imatge del cartell anunciador; l’any passat fou Julien Blaine, i, enguany, Esther Ferrer.

L’objectiu de La Muga Caula és promoure la pràctica i l’estudi de l’art d’acció i la performance, procediments artístics d’arrel conceptual directament vinculats al desenvolupament dels treballs pioners de Marcel Duchamp, Man Ray i Dalí, tots tres precursors del art d’acció. Particularment ens interessa la promoció del documentalisme sobre aquestes disciplines des de dos punts de vista: el primer en tant que el considerem com a instrument de recopilació, estudi i difusió; i el segon, des de l’activitat artística en si mateixa. Per això dins l’exposició i programació de La Muga Caula dediquem un destacat espai al vídeo i la fotografia d’acció, alhora que promocionem la producció de documentals com el que ara presentem.

La Muga Caula 4, de Nelson Hausmann, aborda panoràmicament els diversos fets de la trobada: els actes artístics, les situacions de convivència, la relació amb la natura... El seu
esperit exhaustiu condueix Hausmann a transitar incansable per tots els espais possibles de relació humana i passar de la perspectiva general al primer pla de l’entrevista o el detall lúdic.Hausmann viu l’esdeveniment 24 hores al dia per mostrar el caràcter d’una trobada que s’estén, més enllà de les presentacions programades, cap a un espai ric de convivència continuada.Aquest documental que ara presentem al Museu de l'Empordà també es podrà veure el 7 d’octubre al Centre d’Art Santa Mònica de Barcelona i en una colla de festivals d’acció de l’Estat espanyol.

Nelson Hausmann
Des de sempre que m’ha agradat explicar històries, el menys important eren el tema i el lloc. Allò que m’interessava eren les persones i la història que hi havia al seu darrere. Vaig començar estudiant comunicació audiovisual, treballant en concerts, teatres, curtmetratges, cinema,televisió, videoclips i a poc a poc em vaig anar arraulint en el món del documental.Inclinacions, un documental sobre escalada realitzat amb dos companys de la facultat, ens va donar a conèixer el món dels festivals i les televisions i fins i tot ens permeté guanyar algun premi.

Més tard va venir La Muga Caula, on m’introduïa en un món totalment desconegut per a mi, el món de la performance. La meva primera mirada a través de la càmera va ser per intentar entendre i gravar el que allí succeïa. Ja de seguida em vaig adonar que no es tractava d’entendre, sinó de sentir una història, a través d’una gent, entre artistes, oients i en un lloc,les Escaules; sentir-ne les olors, veure’n els colors... l’ambient estava carregat de sensacions. I vaig prendre la decisió de navegar amb la càmera a través de tot el que ocorria en el festival,fent excursions, entrevistes i intentant captar totes aquestes sensacions d’una manera lliure,tenint com referència tots aquells artistes francesos de la nouvelle vague, anteposant llibertat tècnica i llibertat d’expressió, per intentar sentir a través de la càmera el que allí succeïa.

Llicenciatura en Comunicació Audiovisual Especialització en cinema documental.
Seminari de cinema documental amb Iraki Lacuesta.
Seleccionat en el Festival Internacional de Cinema de Muntanya de Torelló.
Seleccionat en el Festival Internacional de Cinema de Muntanya i d’Aventura de
Vitòria.
2009. Premi del públic i del jurat del Festival Audiovisual de Creació Jove, Barcelona Visual
Sound. 2009
2008. Guru films productions. Director del videoclip Ajnabi.
2008. La Muga Caula (Trobada de poesia d’acció i performance). Realització, càmera i muntatge
del documental, La Muga Caula 4.
2008. Codirecció, càmera i muntatge del documental Inclinacions, emès pel Canal 33, ETB i
BTV.
2007 Codirecció, guió i muntatge del curtmetratge Pany.
2007. Royal Box productions.(APM, TV3).