Banner
Banner
Banner
format impressió |  contrast  

CCOO de Catalunya

Identificació
Usuari/a Password

què és això?
Idiomes


Cercador  

ccoo de catalunya
via laietana, 16
08003 barcelona
telèfon 934.812.700
Fax. 933.151.724
conc@ccoo.cat  

foto edifici CCOO de Catalunya

Continua la destrucció d'ocupació tot i que amb menys intensitat

CCOO de Catalunya reclama que s'asseguri la protecció social de les persones en situació d'atur


Foto Els resultats de l'Enquesta de Població Activa (EPA) del segon trimestre del 2009 indiquen que el nombre de persones aturades a Catalunya disminueix lleugerament, un -3,3%, respecte del trimestre anterior, és a dir, es registren 20.800 aturats i aturades menys. Tot i aquesta reducció de la població aturada, la taxa d'atur a Catalunya se situa en un 15,9%, disminueix només -0,2 punts percentuals respecte del mateix trimestre de l'any anterior. En comparació amb la resta d'Espanya la situació catalana, aquest període, no és tan dolenta i és la comunitat autònoma que més ha reduït les seves xifres d'atur.

Les xifres de població ocupada indiquen que, malgrat la reducció de la població aturada, encara s'estan destruint llocs de treball, amb una disminució de -1,3% de persones ocupades respecte del trimestre anterior. De fet, Catalunya se situa com la segona comunitat autònoma amb la caiguda més gran d'ocupació, concretament 40.800 persones ocupades menys. Les contractacions de temporada, sobretot en el sector del turisme i la injecció del Fons Estatal d'Inversió Local, no han estat suficients per reactivar l'economia catalana, que presenta una reducció en la seva taxa d'ocupació de -0,6 punts percentuals respecte del trimestre anterior (52,5%).

Les dades de l'EPA segueixen reflectint l'empitjorament de la situació laboral dels homes, la reducció de l'atur és principalment femenina. La taxa d'atur masculina és del 16,8% ,el segon trimestre del 2009, mentre que la femenina registra valors lleugerament inferiors amb un 14,7%. Si ens fixem en la variació d'aquestes taxes respecte del mes anterior, podem dir que la taxa masculina s'ha mantingut en els mateixos termes, mentre que la femenina s'ha reduït -0,5 punts percentuals respecte del trimestre anterior.

L'anàlisi per províncies ens mostra com Girona continua registrant la taxa d'atur més elevada, amb un 17,8%, el segon trimestre de l'any, seguida molt de prop per Barcelona (16,1%) i Tarragona (15,59%). Per sexes, són els homes gironins els que presenten la taxa d'atur més elevada, amb un 19,4%, seguits pels homes de Barcelona (17,2%). En el cas de les dones és a Tarragona i a Girona on presenten les taxes d'atur més elevades, concretament d'un 15,6%.

L'actual crisi econòmica se centra en la destrucció dels llocs de treball temporals i això continua reflectint-se en la taxa de temporalitat espanyola que manté un valor molt similar al trimestre anterior, amb un 25,2%. Les dades que ofereix l'EPA no ens permeten conèixer la temporalitat del mercat de treball català i, per tant, en aquest cas només podem analitzar la temporalitat a l'Estat espanyol.

En aquest escenari CCOO de Catalunya reclamem: 

- Que la Generalitat posi en marxa la Renda Garantida de Ciutadania que garanteixi una prestació econòmica a les persones que no tenen ingressos per fer front a les seves necessitats bàsiques. 

- Cal garantir la protecció social a les persones aturades en especial a les que han esgotat la seva prestació. 

- Denunciem l'actitud de la patronal que intenta aprofitar la crisi per retallar drets laborals, d'aquesta manera posa en perill el diàleg social i, per tant, diem que per canviar el model productiu no es pot continuar competint amb baixos costos laborals.

Veure les declaracions de Dolors Llobet, secretària de Comunicació i portaveu de CCOO de Catalunya.





24/07/2009




Afilia't










© CCOO de Catalunya | Avís legal | RSS |

Aquesta pàgina compleix els estàndards del World Wide Web Consortium (W3C) i és accessible per a persones discapacitades.

Codi XHTML 1.0 Transitional vàlid! CSS Vàlid! Nivell A de les Directrius d'Accessibilitat per al Contingut Web 1.0 del W3C-WAI