Vols canviar la mida? A  A  A
Impulsat per AOC

Ajuntament
Totes les administracions






AMB EL SUPORT DE:




Portada > Notícies La crisi segueix ...
 

02/09/2009

La crisi segueix incidint en el turisme de Montblanc

Un cop acabat el mes d'agost, els resultats de la temporada turística d’estiu de l'Oficina Municipal de Turisme de Montblanc confirmen allò que ja es preveia i que ara fa un any se suposava: s'han registrat les pitjors xifres de visitants a l'estiu des que l'oficina obrí l'any 2000.
 
El descens respecte l'any passat no és tan acusat, ja que aleshores ja s'havia patit una gran baixada. La diferència es fa més evident si es compara per exemple amb l'any 2006, el darrer any en que va créixer el turisme. Aleshores entre juliol i agost l'Oficina de Turisme de Montblanc va atendre 3537 consultes. Enguany en el mateix període se n'ha atès la meitat: 1815.
 
A l'estiu, Montblanc rep visitants allotjats al municipi o a la comarca i també un bon nombre d'allotjats al litoral de la Costa Daurada. Malgrat que els índex d'ocupació al litoral no han estat dolents, s'ha esvaït l'efecte positiu que aquests turistes, sobretot estrangers, tenien anys enrere a l'interior. Les ofertes de pensions completes al propi hotel hi tenen a veure, però també la poca disponibilitat a la despesa per part d'aquells que viatgen en vehicle propi.
 
Les escapades a l'interior han minvat, i és que una excursió cal considerar-la com una despesa (desplaçament, dinar, entrades,..) i han estat molts els que han preferit quedar-se a la platja, que és de franc.
 
I sobre l'esperat efecte positiu que podia haver tingut el turisme del país, la veritat ha estat que no s'ha notat gaire i pràcticament no han variat els percentatges que indiquen la procedència dels turistes. 
 
Aquesta sèrie té dos anys excepcionals: el més clar, el 2006 que no es pot tenir en compte perquè la celebració de la Ciutat Gegantera de Catalunya a Montblanc va distorsionar la procedència de les xifres en favor dels catalans. I el 2001 van pujar molt els estrangers a causa del mal temps que va fer i que els va fer visitar més l'interior que en altres ocasions.
 
De la resta d'anys la conclusió és que els catalans cada estiu representen entre el 37% i el 43%, els espanyols es belluguen en la franja del 24% i el 27% i els europeus (bàsicament francesos) i els de la resta del món (gairebé testimonials) representen entre el 31% i el 35%. Per tant, de les xifres de 2009 es desprèn que, més o menys, s'ha seguit una línia similar a la de la passada dècada. La diferència, doncs, no està en les xifres relatives, sinó en les absolutes.
 
Com s'ha dit, l'Oficina de Turisme de Montblanc ha registrat, de llarg, el pitjor juliol des que obrí l'any 2000, amb només 635, quan l'any anterior ja eren només 833 consultes. Molt lluny dels anys 2004 i 2006 quan es va estar prop de les 1400 consultes.
 
L'agost no ha estat massa millor i s'ha acabat amb 1180 consultes, una mica pitjor que la més baixa fins ara: l'any 2000 amb 1193. La suma d'ambdós mesos dóna el pitjor estiu amb 1815 consultes.
 
Les consultes si s'extrapolen a persones deixen unes xifres encara més contrastades. S'han atès poc més de 6.000 persones, quan era habitual passar de les 9.000 (11.618 al 2006). L'efecte positiu del turisme s'entén millor si es pensa que aquest nombre de persones són potencials consumidors de serveis: bars i cafeteries, restaurants, allotjaments, museus, etc. Respecte l'any 2006 es pot dir que han estat 5.000 impactes menys.
 
El canvi en la situació econòmica fa pensar que les xifres tardaran a canviar el seu signe i que tots els agents implicats s'hi hauran d'anar acostumant. Malgrat que hi pugui començar a haver una reactivació en països emissors, les perspectives econòmiques a Catalunya i Espanya, fan pensar que en el cas que hi hagi recuperació el proper any, serà lenta i molt lluny de les xifres de visitants registrades fa un temps.
 
La xifra global de turistes que han realitzat consultes a l'Oficina de Turisme de Montblanc durant els primers vuit mesos de l'any també està per sota dels anys precedents (7200). Enguany no només l'estiu ha estat fluix, tampoc l'inici de l'any fou bo, ni els mesos de maig i juny en els què tradicionalment hi ha poques visites. Les estadístiques se salven a l'abril i l'inici de maig gràcies a la Setmana Santa i la Setmana Medieval.
 
Això confirma que es conserva la capacitat d'atraure visitants en moments puntuals si l'oferta és diferenciada i de qualitat. Per això hi ha una certa esperança de poder revifar l'activitat amb la celebració la temporada d'esdeveniments de tardor que es va començar l'any passat amb Terrània, Clickània i la Fira de Sant Martí.
 
 
Les visites guiades a Montblanc s'han mantingut 
Els mesos d'estiu sempre baixa en nombre de grups que realitza la visita guiada a Montblanc. En canvi, les visites de cap de setmana tenen unes bones xifres. L'any 2008 es va posar en marxa una campanya per atraure visitants els divendres, dia de mercat, i enguany s'ha repetit. “A Montblanc, el divendres mercat” té en la visita guiada a la vila el seu valor afegit.
 
L'any passat, tot i la davallada de visitants que hi hagué a l'estiu, 286 turistes  escolliren l'opció de visitar la vila acompanyats d'un guia turístic de Montblanc. Enguany, durant els mesos de juliol i agost hi ha hagut menys turistes, tanmateix el nombre de visites guiades ha estat prou bo. Les 236 persones situen aquesta xifra com la segona millor després de la de l'any passat.
 
Això significa que si existeix un producte de qualitat, el visitant el valora com tal. El principal valor de la visita guiada a la vila és el fet de comptar amb un guia ben format capaç d'ajudar el visitant a interpretar tot allò que està veient. Però també el fet de poder entrar a les esglésies de la vila, a la planta baixa del Museu Comarcal i al celler modernista on s'ofereix una degustació de cava Pont Vell.